Cookie- og Privatlivspolitik

Marco effekten

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har i mange scener en dramatisk og urovækkende stemning. Den indeholder flere scener med forfølgelser, overfald, trusler, slåskampe, skyderier og drab. Nogle af scenerne er meget voldsomme og blodige. Da filmen foregår i et realistisk skildret nutidigt dansk univers, vurderes den til at kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
27.05.2021
| |
2 timer (ekskl. reklamer og trailers)
|
Marco effekten
|
Versioner: se alle
2D, 2D (m/ danske tekster), Babybio, Seniorbio, Strikkebio, DoaS
|

Thrilleren 'Marco effekten' er en ny dansk film om politiets særlige endhed, Afdeling Q, baseret på Jussi Adler-Olsens femte bog i krimi-serien.

Tynget af en tragisk begivenhed tager vicekriminalkommissær Carl Mørck imod en ny, henlagt kriminalsag. Sammen med sin assistent Assad og sekretær Rose graver Mørck i sagen om den pædofilisigtede William Stark, der er forsvundet sporløst.

Samtidig har politiet anholdt en østeuropæisk dreng ved grænsen til Tyskland, der er i besiddelse af Starks pas. Opdagelsen kaster nyt lys over sagen, der blev afvist af politiet efter blot to uger.

Det viser sig nemlig, at der er tråde helt til toppen af den danske finansverden, men også forbindelser til københavnske kriminelle, som er ude efter den unge dreng. Carl Mørck og Assad står nu over for deres hidtil mest omfangsrige opgave.

'Marco effekten' følger efter Kvinden i buretFasandræberneFlaskepost fra P og Journal 64, der alle har været imponerende publikumssucceser.

Denne gang er rollelisten dog blevet skiftet ud, så Ulrich Thomsen har hovedrollen som Carl Mørck, mens Zaki Youssef fra Danmarks sønner spiller Assad.

Sofie Torp (Ser du månen, Daniel) spiller Rose, og Anders Matthesen tilslutter sig krimi-filmserien som stor-svedende finansmand. (Copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (1783 votes)
2.1
3.5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Ulrich Thomsen slår neurotiske knuder på sig selv i kampen for at bemægtige sig rollen, men får til syvende og sidst ikke nok spillerum i en film, som for ofte nøjes med en legen røvere og soldater." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "Den nye 'Afdeling Q'-film 'Marco effekten' med Ulrich Thomsen som den nye Carl Mørck er underholdende nok og skal da helt sikkert nok trække en masse i biografen, men når det fedeste i filmen er musikken, så er der et eller andet, der ikke fungerer." (Kristian Dam Nygaard)

 • Børsen

  "Den nye og femte film i serien på i alt ti bøger, 'Marco effekten', er bedre. Fordi Ulrich Thomsen er en stærkere Carl Mørck, og fordi de oscarnominerede bagmænd, [...] fanger en hårdere og mere sort tone end i de første film, som klæder universet godt." (Michael Solgaard)

 • Ekstra Bladet

  "Uanset hvad, er ’Marco effekten’ en af de mest effektive danske spændingsfilm, jeg har set i årevis. Og så har den modsat forgængerne tilmed personlighed." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Når 'Marco effekten' alligevel formår at være solid lørdagsunderholdning, skyldes det et effektivt krimiplot skruet sammen omkring romadrengen Marco, der forsøger at snige sig ind i Danmark med en side af et pas, som tilhørte den forsvundne pædofilisigtede embedmand William Stark." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Humoren er mere eller mindre forsvundet fra det Carl Mørckske univers, og 'Marco effekten' virker som en fladere film end de tidligere." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "... Thomsen får til opgave at vise flere sider af Mørck, end Kaas fik lov til, og bliver filmens store attraktion." (Joakim Grundahl)

 • Soundvenue

  "Selv ikke Ulrich Thomsens hærdede kriminalkommissær kan løse problemerne i ’Marco effekten’, der uden friske idéer og helstøbte karakterer står tilbage som en grå og gennemsnitlig thriller." (Felix Fleischer)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Søsuser/807738

Ikke lige så god som de andre afdeling q film

Babar

Det er ikke imod skuespillerne men denne film tog anden vej der har skiftet hvem Carl Mørk og Assad er. Uden kemi mellem skuespillerne og filmen tog helt anden fortælling. Filmen også føles som unfinished business.

Marie

Kan du forestille dig, at man havde skiftet hele castet ud efter de første 4 film i Harry Potter? Nej vel…

Amalie

Så den først på vod. men det var ikke godt. Elsker de første film i. den serie.

Kasper

Jeg synes de spiller superflot, både Ulrich, Matthesen og Zaki. Man skal ikke sammenligne dem med de originale skuespillere. Jeg ville gerne se den igen. Jeg glæder mig meget til den næste film !

Bøgelund

Simpelthen spild af tid og penge.
Til jer som ikke har set den, i behøver ikke se den, for det er ren skuffelse!
Skuespillerne er self gode, men hele historien og set up’en er lige til at lukke op og brække sig i.

Finn

Jeg har intet imod det nye cast, og synes faktisk skuespillerpræstationerne er helt er fine. Men så stopper festen også, for hvor er alt andet dog ringe!
1) Hvorfor insistere på, at lade som om filmen foregår i Danmark, når man vælger 90% optagelocations som skriger Østeuropa. I de tidligere film kunne man godt studse en gang i mellem over locations, og at man vælger udenlandske, støttede eller billige locations generer mig ikke i sig selv, men i denne film er det simpelthen forstyrrende. Omgivelserne har et udtryk, arkitektur og estetik som så tydelig ikke er dansk, at det virker latterligt at filmen insisterer på historien foregår i Danmark, fx amatøragtige skilte eller tekster for at gøre kommunistisk 80`er arkitektur "dansk".
2) Der er kæmpe plothuller. Respekt for, at man må skære en historie når man laver en bog til film. Men her virker det som om, man har stået med en færdig film på 2,5 eller 3 timer, og så har sagt: Den skal være 2 timer! Det er som om, den har fået godt med klippesaksen - især relationerne imellem karakterne på ofre- og skurke-siden er HELT væk... Hvis man har læst bogen giver det måske sig selv, men efter at (kun at) have set filmen og genset nogle scener, så har jeg stadig ingen anelse om fx hvilken relation Marco egentlig havde til den pædofilibeskyldte/hans familie, eller hvorfor Andens karakter gjorde som han gjorde.
3) Apropos Anden... Hans figur er jo en stor karikatur i filmen! OK, hvis man er i et univers, hvor alt er urealistisk (superhelte/007 film), eller hvis man får tegnet figuren helt op, så man ser hvad der er bag eller grunden til facaden. Her bliver figuren bare til en kamp-svedende skurke-karikatur, som det er umuligt at tage alvorlig, og som derfor er fuldstændig malplaceret. Og iøvrigt fuldstændigt ufortjent for Anders Matthesen, når man i andre film og på teater har set hvad han kan...
4) Filmen veksler mellem at være et karakterportræt af Mørk og en "puslespils-krimi", hvor man ser politiet lægge brikkerne sammen. Og det fungerer bare IKKE... Brikkerne falder bare ned fra himlen på må og få. Der er ikke noget egenligt politi/opklaringsarbejde. Som nævnt ovenfor bliver trådene mellem de (mange) forskellige personer aldrig klarlagt og derfor bliver der ikke "optegnet" noget edderkoppespind. Man forstår ikke, hvorfor de forskellige personer gør som gør, hvad der motiverer dem. Der er ikke noget egentlig plot eller personudvikling, som driver historien frem... Der er bare brikker som dumper ned fra himlen, og mere eller mindre tilfældigt lægges sammen.
(Mini-)portrættet af Mørk og samspillet i de få scener med hans chef, er desværre det mest spændende i filmen - desværre fordi det er sg* ikke meget kød på en 2 timer lang krimi...
5)... Som så også er 1/2 time for meget... Selv om den, som nævnt virker til allerede at være klippet meget ned!
Havde man brugt nedklippet til at stramme historien, få optegnet andre figurer end Mørk, få lukket plothullerne, få tegnet figurrelationerne, så var filmen sikkert lykkedes. Men, ak... Ud af de 2 timer bruges i hvertfald 1/2 time på ligegyldigheder: Lang åbning. "Transport-tid" hvor man viser karakterers eller historieelementers ligegyldige bevægelser fra et historiepunkt til et andet. "Stemningsscener/billeder" det ikke gør andet, end at bringe en til det centrale Østeuropa. Gentagelse på gentagelse af Mørks karakteristika. Og så videre...
6) Afslutning... sucks! Tror de har forsøgt at gøre den koncentreret, fortættet og kompakt. Men det mislykkes fuldstændigt. I stedet sidder man bare der: "Øhhh, det gik sg* hurtigt til sidst, var det... det?"
Ros for, at der skete lige så meget de sidste 15 minutter, som de forudgående 105 minutter. Men helt igennem en flad, tom og kliché fyldt finale, som var ligeså utilfredsstillende som resten af filmen.
2 stjerner: En til skuespillerne, en til historieforelægget - ingen af dem ydes retfærdighed (tror jeg; har ikke læst denne Q-bog) i den endelige film.

Luchas

Man må være banket helt ind på fluesvampe hvis man kunne finde på at give den her øvfilm mere end en enkelt stjerne

Alle dialoger og monologer lyder som om skuespillerne sidder og øver sig på manuskriptet for første gang, man glemmer ikke at det er skuespil i mere end 20 sekunder af gangen
Det bedste skuespil i filmen kommer fra en 12 årig dreng, og generelt virker det som det er lavet med samme budget som en filippinsk b film.

Har betalt 0kr for at se den men føler stadig jeg skal have penge tilbage for den.

Grinte kun 1 gang i filmen og det var da underteksterne kom, fordi jeg var målløs over at den bare sprang alt væsenligt over for at komme til slutningen. Jeg kunne have taget en 20minutters lur midt i en af de foregårende afdeling q film og stadig finde bedre hoved og hale i handlingen.

Hvis Marco effekten var en fødselsdagsgave havde det været et 25krs gavekort til itunes

Ditte

Jeg sad bagefter og tænkte om den her film er en joke?
Jeg havde sat mine forventninger ned, eftersom de har skiftet de originale skuespillere ud, men alligevel er jeg ekstremt skuffet. Jeg elskede afdeling-Q filmene og kan se dem igen og igen. Men denne her er så kedelig og intetsigende. Der er ingen kemi mellem skuespillerne og absolut ingen spændende handling. Kæmpe øv.
Er godt nok glad for, at jeg ikke har brugt penge på at se den i biografen!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.