Cookie- og Privatlivspolitik
Sådan ændrede 'Harry Potter og de vises sten' mit liv for altid

Sådan ændrede 'Harry Potter og de vises sten' mit liv for altid

Et kærlighedsbrev til 20-års-jubilæumsfilmen

Stem op!
29
Stem ned!
0
(reset)

Denne artikel er skrevet af Potterhead og kino.dk-redaktør, Christine Dyrskjøt Elmstrøm.

20 år. Så lang tid er der gået, siden Harry Potter og de vises sten fik international premiere. Det blev starten på en magisk rejse i filmens verden, der langt fra er færdig endnu.

Men før vi når dertil, skal vi tilbage til der, hvor film-franchisen startede. November 2001.

De fire første Harry Potter-bøger var allerede blevet udgivet, så læsere fra verden over havde skabt hver deres forestilling om, hvordan drengen med lynet i panden mon så ud. Nu kunne det magiske univers så for første gang opleves på det store lærred, og det blev en begivenhed, der ændrede denne dengang 8-åriges liv for altid.

Virkelighedens magi

"Alohomora", "mugglere" og "quidditch" var allerede velkendte ord i min familie i slutningen af 90’erne, da min mor og jeg religiøst havde fulgt med i de første bøgers eventyr. Intet kunne dog have forberedt mig på, hvor stort det ville blive at se historien i levende billeder.

Storbritanniens største skuespillere kan findes på rollelisten i 'Harry Potter og de vises sten', men det betyder intet for et fortryllet barn. Hvad der virkelig gjorde indtryk, var den virkelige magi, der udspillede sig foran mine øjne.

Tænk sig - multismagsbønner og hoppende chokoladefrøer blev spist af "rigtige" mennesker/skuespillere/hekse og troldmænd. Og hvad vigtigere var, så stod Hogwarts i al sin storhed pludselig klar på det store lærred som arena for Harry, Ron og Hermiones kamp mod det onde.

'Harry Potter og de vises sten' blev for mig beviset på, at film er det tætteste, vi kommer på ægte magi. Og min udødelige kærlighed til den magi er grunden til, at jeg arbejder med film den dag i dag.

Fedt at være anderledes

Folkeskolen er nok næppe en dans på roser for de fleste, med alt hvad oplevelsen indebærer af identitetsdannelse, usikkerhed og hormoner. Det er som regel nemmere og mindre problemfyldt at følge med strømmen, men Harry Potter-franchisen lærte mig fra en tidlig alder, at det er fedt at være anderledes.

Hermione blev hurtigt en af mine personlige helte, og hun blev mit forbillede på, hvordan man både kan være dygtigt og interesseret i sit skolearbejde og samtidig være pissesej og handlekraftig. Hvor er det bare vigtigt, at der findes karakterer på film, vi kan spejle os i.

Franchisen introducerede os senere for Luna Lovegood, der gjorde sin debut i 'Harry Potter og Fønixordenen'. Aldrig havde jeg set op til en mere finurlig og helt skæv karakter. Og der gik ikke lang tid fra den femte Harry Potter-film havde haft biografpremiere, til jeg begyndte at komme i skole med tyl-skørter og pangfarvede strømpebukser.

Eventyret fortsætter

Harry Potter-universet har været en del af mit liv, så længe jeg kan huske – og jeg tvivler på, det er noget, jeg vil give slip på lige foreløbig. For bøgerne har vokset sig til den mest indflydelsesrige filmfranchise i mit liv.

Det kommer bl.a. til udtryk gennem familieture til Harry Potter World i Orlando og Harry Potter Studios i London, en af mine mest vellykkede universitetsopgaver om Harry Potter-universets transmedielle historiefortælling og den Sirius Black-Funko Pop, der netop nu står på mit skrivebord takket være mine kære kino-kollegaer.

Om drengen under trappen har ændret mit liv for altid, kan der vist ikke være nogen tvivl om. Hvor franchisen efterfølgende vil tage os alle sammen med hen, er til gengæld et spændende spørgsmål.

I anledning af jubilæet på 'Harry Potter og de vises sten' viser udvalgte biografer filmen som repremiere. Læs mere og find billetter her.

Samtidig byder det magiske univers snart på sin første serie til den lille skærm nogensinde, hvor nogle af verdens mest dedikerede Harry Potter-fans skal kæmpe mod hinanden i Harry Potter: Hogwarts Tournament of Houses.

Os danskere kan desuden glæde os ekstra meget til den næste Fantastiske skabninger-film, hvor landshelten Mads Mikkelsen overtager skurkerollen som Dumbledores barndomsven/nemesis Gellert Grindelwald.

Eftersigende udvides universet forhåbentlig yderligere med en helt ny fiktionsserie samt en filmatisering af teaterstykket 'Harry Potter and the Cursed Child'.

Jeg ved ikke med dig, men jeg ser frem til det hele.

Tillykke med jubilæet til The Boy Who Lived og Potterheads verden over.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Jesperuser/366018

Var på vores første date inde og se den og vi er stadig sammen i dag, gift og har tre børn :-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter