/*');">*/
Cookie- og Privatlivspolitik

Skyggen i mit øje

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har i mange scener en dyster og ildevarslende stemning. De indeholder mange dramatiske scener med bombardementer, eksplosioner, skyderier, overfald, tortur og likvideringer. I flere scener ser man døde, sårede og lemlæstede personer og personer, der er angste og i panik. Da flere af scenerne er meget voldsomme og særdeles blodige, vurderes filmen til at kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
28.10.2021
| |
1 time 47 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Skyggen i min øje
|
Versioner: se alle
2D, Danske undertekster, Eng. undertekster, Babybio, Seniorbio
|
Billetter

Det danske drama 'Skyggen i mit øje' handler om bombningen af Den Franske Skole på Frederiksberg.

Den 21. marts 1945 bliver Danmark ramt af en tragedie. Det britiske Royal Air Force angriber Gestapos hovedkvarter Shellhuset i midten af København, hvor 26 danske krigsfanger er blevet placeret som levende værn af tyskerne.

Angrebet lykkedes, men da et fly styrter ned ved Den Franske Skole, får branden de efterfølgende bombefly til at tro, at deres mål er under røgskyen. 

Den forfærdelige hændelse danner rammen for 'Skyggen i mit øje', hvor den skæbnesvangre begivenhed fortælles gennem perspektivet fra nonnerne og skolekammeraterne Rigmor, Eva og Henry fra den franske skole, de unge indespærrede frihedskæmpere i Shell-huset og de angribende britiske piloter.

Filmen instrueres af Ole Bornedal, der tidligere har stået bag titler som Nattevagten, Fri os fra det onde og Så længe jeg lever.

 

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (244 votes)
4.8
3.6

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "I den betydeligt mere afrundede 'Skyggen i mit øje' er brikkerne tilrettelagt, så man bliver grebet og bevæget, og hvad mere kan man forlange i en kynisk nutid." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "Man får ikke en kæmpe stor Hollywood-eksplosion, men der er godt gang i det store lærred, og der er blandt andet en replik fra en af de unge piger skjult i murbrokkerne, der giver ubehagelige billeder i hovedet. Det er langtfra den bedste danske film om Anden Verdenskrig, men det er et originalt take." (Kristian Dam Nygaard)

 • Børsen

  "Som personinstruktør fungerer Ole Bornedal til gengæld perfekt. Det er svært at instruere børn, men han får det optimale ud af de tre hovedpersoner ..." (Michael Solgaard)

 • Dagbladenes Bureau

  "... en uafrystelig, imponerende opvisning af, hvad filmmediet kan, og hvor voldsomt det kan påvirke vores følelser, når det styres så bevidst." (Helle Sihm)

 • Ekstra Bladet

  "'Skyggen i mit øje' løber i flere spor og er klart bedst, når den fortælles fra de tre fiktive børn Henry, Rigmor og Evas vinkel. Ellers dominerer Bornedals hang til det groteske og det lidet subtile desværre billedet." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Fanny Bornedal er lige ved at stjæle hele filmen fra både tyske Gestapo og engelske bombefly i rollen som en rådvild novice, mens hun får grundigt understreget, at hun er et af dansk films allerstørste skuespiltalenter." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Ole Bornedals besættelsesdrama har fat i følelserne, men er for ufokuseret i alt for lange passager." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "Perspektiver og viden er begrænset, og alle er fejlbarlige – selv kunstneren Ole Bornedal, der med stor kraft er gået ind i hver enkelt scene med netop den pointe som svar på et af dansk krigshistories mest uforståelige og grusomme øjeblikke. Men Bornedal ender med at miste grebet om den samlede fortælling i maskingeværsalvelsesfulde patosudladninger ..." (Kristoffer Hegnsvad)

 • Soundvenue

  "Bornedal havde slet ikke behøvet at smøre så tykt på melodramaet og skrue så langt op for violinerne for at gribe tilskueren. På mig endte det storladne filmsprog og melodramatiske skuespil med at få den modsatte effekt." (Freja Dam)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Palle

En rørende film og velspillet film med godt cast og godt tidbilled.

Ole Østervig

Jeg kan ikke huske, at jeg har haft en så stærk oplevelse af solidt og vellykket filmhåndværk og så også en velfortalt historie. Den fungerer virkelig godt og jeg var på fra første scene. Flot skuespil bliver man også glædet med.

Peter

Ikke den bedste danske film om 2. verdenskrig, men den er værd at se.
Der er nogle løse ender i filmen, hvilket er ærgerligt.
Fint skuespil af børnene.

Debuser/183307

En historie som jeg ikke selv har vidst om - så det var en film som tænkte tankerne igang - vil helt klart anbefalede filmen . Selvom det er meget trist at det er noget som er sket i virkeligheden

Monkey

En af de smukkeste, mest kraftfulde, triste og rørende danske film nogensinde. Alt i perioden var smukt lavet og fotograferet. På et eller andet tidspunkt var musikken for meget, og jeg spekulerede på, om komponisten ikke vidste, hvilken slags film han lavede. Ellers var castet fantastisk, især ungerne var fremragende, og skuespillerparret, der spiller Teresa og Frederik, spiller også rigtig godt. Man har det også dårligt med de britiske flyvere, der begik en fatal fejl.

Helle Grith Sommer

Jeg havde glædet mig til at se denne film sammen med en veninde, for jeg husker at vi lærte om det i folkeskolen som børn.
Den er utrolig flot filmatiseret, og sindssygt godt skuespil af især børnene, men også af de voksne.
Elsker autentiske filmatiseringer - det er noget af det bedste! Det er vigtigt at vi husker Danmarks historien, så filmen skal ikke kun ses af den ældre generation.
Jeg giver den 6 stjerner ud af 6 mulige for helheden, og jeg kan kun anbefale at se den.
Eneste fejl ved filmen er at os der kender Frederiksberg tydeligt kan se at det ikke er gaderne omkring Frederiksberg Alle` som er filmet (men et sted i Prag) og lige der forstår jeg slet ikke at man ikke istedet har valgt at lave gaderne på Computer? (som man lavede flyene på computer)
Men alt i alt en flot historisk film. Se den !

kirsten fabriciususer/440703

En af de bedste film jeg meget længe har set. Den handler om mennesker. Meget intens, på alle måder smuk, rørende, sød, sjov, gribende, sørgelig og livsbekræftende. Det kan være en gid ude at tage lommetørklæder med

Jeppeuser/364329

En meget tynd historie. Virker rodet og skuespillerne virker til tider fjoget.
Den skulle nok blot have været lavet som en dokumentar med Lars Mikkelsen speak ind over.
Skuffende oplevelse

Helle Grith Sommer

Til Jeppe:
Hvordan kan autentisk Danmarks historie være en tynd historie? Du skal jo huske på at Ole Bornedal lavede filmen set fra børnehøjde.... så det er med børnene i Centrum man skal se filmen.

bambiexplorer

Vi nappede forpremieren på Skyggen i mit øje i MovieHouse i Hellerup. Filmen blev på glimrende vis talt i gang af F16-piloten Thomas Kristensen, som med over 4.000 timer i cockpittet er en yderst erfaren herre i sit gebet. Han fortalte om hvorledes man både tilbage i 1945, og i dag, forbereder at luftangreb af den størrelse. Planlægning > Briefing > Udførelse > Debriefing. Han fortalte også ærligt om, hvorledes man under flere ugers, mere eller mindre, daglige bombetogter, kan komme ind i boble, hvor man mister virklighedsfornemmmelsen lidt, således at man bliver næsten besat af tanken om “bare giv mig morgendagens mål, så skal jeg nok tage ud og udslette disse mål”. Altså man bliver lidt “afstumpet” og følelseskold. Det er så også derfor at jagerpiloterne (de danske i hvert tilfælde) kun må være på mission i otte uger af gangen. Og så skal man hjem til dagligdagens trummerum, for at blive “nulstillet. Overordenligt interessant.

Handlingen i Skyggen i mit øje, burde være kendt af alle, bortset fra de allermest historieløse, i Danmark. Altså RAF har i et stykke tid planlagt at bombe Shellhuset i København, som huser Gestapos hovedkvarter. Indtil videre har det at Gestapo har placeret en mængde tilfangetagne modstandsfolk i loftetagen, som dermed fungerer som et bombeskjold. Den 21. marts 1945 er Gestapo dog så tæt på at optrævle modstandsbevægelsen, at englænderne beslutter sig for at det skal være nu at man sender de 51 fly (20 Mosquitoangrebsfly, hvoraf to skulle fungere som fotofly, samt 31 Mustangfly, der skulle fungere som eskorte) afsted fra Norfolk mod København. Altså noget af en operation, som da også gik helt galt, da et af flyene i første (af tre) angrebsbølger ramte en antenne og styrtede ned i et garageanlæg mellem Den Franske Skole og Avenyteateret på Frederiksberg, som nu blev opfattet som målet af flere af de efterfølgende jagerfly …

DET GODE HIPOSVIN …
En ting der virker godt i filmen, er skiftet mellem de barske realiteter, som fx RAF’s minutiøse forberedelser til bombardementet og så børnene, som på vej til skole gør det at skulle ind til bageren, kaldet flodhesten, og købe et stykke brød, til et mindre eventyr. Et stykke brød der vel at mærke er giftigt indtil det har været dyppet i kirkens døbefond på den katolske franske skole. Det giver næsten mindelser om Guillermo del Toros geniale El laberinto del fauno (Pans Labyrint) … men altså kun næsten ;)

CAST & CREW
De tre børn, hovedpersonerne i filmen (Bertram Bisgaard Enevoldsen, Ella Josephine Lund og Ester Birch), spiller mindst lige så godt som de voksne i castet, fx Danica Curcic, Alex Høgh Andersen, Susse Wold, Fanny Bornedal og Morten Suurballe, som er MEGET SUUR i rollen som den rå doktor der skal hjælpe med at få Henry på højkant igen efter hans noget barske oplevelse i Jylland. Men de spiller faktisk alle glimrende … men det er altså de tre børn der shiner.

Instruktøren bag filmen, Ole Bornedal, som ganske vist virker, og altid har virket, som en noget opblæst herre, har efter hans eget udsagn, tænkt på at han gerne ville lave en film om katastrofen, siden han så et interview med en af nonnerne på Den Franske Skole, tilbage i 1970. Igen omkring Y2K dukkede tanken op hos ham igen, men først tyve år senere mente han at CGI’en var blevet kapabel nok til at han mente at han kunne binde an med opgaven.

BILLEDE & LYD
At salen på denne aften primært var fyldt med repræsentanter fra 65+ år-segmentet, stod klart for os så snart Dolby Atmos-introsekvensen løbe over lærred og ikke mindst ud ad højttalerne. Thi straks lød der (højtlydte) klager over at lyden var for høj, og der var flere der ytrede ønske om at den blev tonet ned. Det skete heldigvis ikke. Lyden var høj, men ikke for høj. Den var lige tilpas til den lyd som man forventer af jagerfly anno 1945. I øvrigt sad lyden gennem hele filmen lige i skabet. Eneste undtagelse var lige i starten af filmen, hvor en lille pige synger en børnesang igen og igen, med en meget skinger stemme. Havde hendes sang varet 1½ længere, var jeg gået ud af mit gode skind. Filmens score understøtter handlingen flot, uden at over- eller underdøve den.

VFX, CGI og det hele, er vel nok det bedste jeg til dato har set i en dansk film. Både den barske introsekvens i Jylland (fandt den sted i virkeligheden?), over forberedelserne hos Royal Air Force, flyveturen fra England til København, selve bombardementet og implikationerne bagefter … alt er flot lavet! Der er ikke noget at komme efter her. Det skulle da lige være at filmen er blevet skudt Prag. Jeg sad med en fornemmelse af, at selv om gaderne skulle forestille Frederiksberg 20 år før jeg blev født, så havde den del af København trods alt ikke undergået så stor en forandring i løbet af to årtier. Under rulleteksterne så jeg så at vi befandt os i Prag, og at jeg dermed ikke var helt galt på den.

KONKLUSION – SKYGGEN I MIT ØJE
Skyggen i mit øje er klart Ole Bornedals bedste film siden Nattevagten … den er måske endda bedre en den? Dybest set har hans filmproduktion ikke ligefrem været præget af guldkorn, bortset fra netop de to film. Vi var i hvert tilfælde godt “underholdt” (er ikke det rigtige ord), i de godt 100 minutter filmen varer. Uanset hvad … vi lander på fem absolut fornuftige, men ikke kæmpestore, stjerner.

blog.nilsbuch.dk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.