/*');">*/
Cookie- og Privatlivspolitik

Skyggen i mit øje

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har i mange scener en dyster og ildevarslende stemning. De indeholder mange dramatiske scener med bombardementer, eksplosioner, skyderier, overfald, tortur og likvideringer. I flere scener ser man døde, sårede og lemlæstede personer og personer, der er angste og i panik. Da flere af scenerne er meget voldsomme og særdeles blodige, vurderes filmen til at kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
28.10.2021
| |
1 time 47 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Skyggen i min øje
|
Versioner: se alle
2D, Danske undertekster, Eng. undertekster, Babybio, Seniorbio
|
Billetter

Det danske drama 'Skyggen i mit øje' handler om bombningen af Den Franske Skole på Frederiksberg.

Den 21. marts 1945 bliver Danmark ramt af en tragedie. Det britiske Royal Air Force angriber Gestapos hovedkvarter Shellhuset i midten af København, hvor 26 danske krigsfanger er blevet placeret som levende værn af tyskerne.

Angrebet lykkedes, men da et fly styrter ned ved Den Franske Skole, får branden de efterfølgende bombefly til at tro, at deres mål er under røgskyen. 

Den forfærdelige hændelse danner rammen for 'Skyggen i mit øje', hvor den skæbnesvangre begivenhed fortælles gennem perspektivet fra nonnerne og skolekammeraterne Rigmor, Eva og Henry fra den franske skole, de unge indespærrede frihedskæmpere i Shell-huset og de angribende britiske piloter.

Filmen instrueres af Ole Bornedal, der tidligere har stået bag titler som Nattevagten, Fri os fra det onde og Så længe jeg lever.

 

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (244 votes)
4.8
3.6

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "I den betydeligt mere afrundede 'Skyggen i mit øje' er brikkerne tilrettelagt, så man bliver grebet og bevæget, og hvad mere kan man forlange i en kynisk nutid." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "Man får ikke en kæmpe stor Hollywood-eksplosion, men der er godt gang i det store lærred, og der er blandt andet en replik fra en af de unge piger skjult i murbrokkerne, der giver ubehagelige billeder i hovedet. Det er langtfra den bedste danske film om Anden Verdenskrig, men det er et originalt take." (Kristian Dam Nygaard)

 • Børsen

  "Som personinstruktør fungerer Ole Bornedal til gengæld perfekt. Det er svært at instruere børn, men han får det optimale ud af de tre hovedpersoner ..." (Michael Solgaard)

 • Dagbladenes Bureau

  "... en uafrystelig, imponerende opvisning af, hvad filmmediet kan, og hvor voldsomt det kan påvirke vores følelser, når det styres så bevidst." (Helle Sihm)

 • Ekstra Bladet

  "'Skyggen i mit øje' løber i flere spor og er klart bedst, når den fortælles fra de tre fiktive børn Henry, Rigmor og Evas vinkel. Ellers dominerer Bornedals hang til det groteske og det lidet subtile desværre billedet." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Fanny Bornedal er lige ved at stjæle hele filmen fra både tyske Gestapo og engelske bombefly i rollen som en rådvild novice, mens hun får grundigt understreget, at hun er et af dansk films allerstørste skuespiltalenter." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Ole Bornedals besættelsesdrama har fat i følelserne, men er for ufokuseret i alt for lange passager." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "Perspektiver og viden er begrænset, og alle er fejlbarlige – selv kunstneren Ole Bornedal, der med stor kraft er gået ind i hver enkelt scene med netop den pointe som svar på et af dansk krigshistories mest uforståelige og grusomme øjeblikke. Men Bornedal ender med at miste grebet om den samlede fortælling i maskingeværsalvelsesfulde patosudladninger ..." (Kristoffer Hegnsvad)

 • Soundvenue

  "Bornedal havde slet ikke behøvet at smøre så tykt på melodramaet og skrue så langt op for violinerne for at gribe tilskueren. På mig endte det storladne filmsprog og melodramatiske skuespil med at få den modsatte effekt." (Freja Dam)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Miriam Katharina Kjæruser/616151

Fantastisk film og ikke mindst skuespil af såvel børn som voksne!

Trine

Jeg var i aftes inde og se Skyggen i mit øje og jeg ville lyve hvis jeg sagde jeg ikke sad limet fast til skærmen fra start til slut.
Af og til sneg der sig nogle replikker ind som man godt kunne have undværet men alt i alt en virkelig god film. Man får både grinede og grædt. Skuespillerne gør det også fænomenalt store som små! Succes!

John

Jeg er meget enig i, at det er en fremragende film. Jeg så den til pressevisningen og jeg var meget glad for filmen. Men som du er inde på, så er der nogle replikker, dialog som kunne undværes. Det er nok filmens største minus, det er dialog engang imellem bliver for unaturlig. Men ellers fremragende. Min vurdering ligger på 4-5 stjerner. min skribent der anmeldte den, landede også på en lille 5 ud af 6

I øvrigt, dejligt at se en film, som ikke varer 2,5-3 timer :)

Carluser/131267

En god historie, men skuespillernes replikker var irriterende unaturlige og mindede alt for meget om fortidens dilettant-replikker. Jeg sad under hele filmen og krummede tæer over at skulle mades med Ole Bornedals holdning til de gode og onde og kom til at tænke på Trille´s sang: "’Ham Gud han er eddermame svær at få smidt ud" i Ole Bornedals portræt af nonnernes tro og hans egne fordomme.

Jonas

I mandags var jeg på #kinotur i Palads og se Ole Bornedals nyeste film, Skyggen i mit øje. Filmen fortæller den sande historie om d. 21. marts 1945, hvor Royal Air Force er på mission for at bombe Gestapos hovedkvarter i Shell-huset. Ved en tragisk fejl ender en stor del af flyene dog med at bombe Den franske Skole i København. Filmen følger en lille håndfuld mennesker før og under den skæbnesvangre begivenhed. Skyggen i mit øje er en ufattelig velspillet, velinstrueret og voldsom oplevelse. Fanny Bornedal brillerer endnu engang i en af hovedrollerne som en ung, desillusioneret nonne, og hun flankeres af Alex Høgh Andersen og en række super dygtige børnestjerner. Efter denne her og 1864 er jeg virkelig begyndt at sætte pris på Ole Bornedal som instruktør. Filmen handler i høj grad om traumer, og Bornedal formår virkelig at skildre almindelige menneskers hverdage - på godt og ondt - i en verden fyldt med masser af grusomheder. Hele den del af filmen, der beskæftiger sig med selve bombningen af Den franske Skole, er særlig nervepirrende. Man føler sig helst magtesløs og ville ønske, at man kunne gribe ind, men ved udmærket godt, at man ikke kan gøre andet end at se det ske. I enhver anden historisk film ville der også være et efterskrift, der fortalte, hvad der skete efter filmens begivenheder - men ikke her. Adskillige uskyldige børn døde pga. af en fejltagelse - det var dét, der skete, og mere er der ikke til det. Jeg kan kraftigt anbefale at tage ind og se Skyggen i mit øje - det er et flot stykke filmhåndværk, der skildrer sit oplæg grufuldt godt og har noget dybere at sige om den måde, vi mennesker bliver påvirket af både det gode og onde i verden omkring os.

Marethe

God film, der fortæller en vigtig historie. Dette er en af ​​de mere interessante film, jeg har set i lang tid. Dens historiefortælling ved, hvordan man fastholder ens opmærksomhed gennem hele filmen.

Jeg fangede mig selv virkelig betaget af alle karaktererne og deres historie. Dette er en film som viser, at mennesker ligemeget hvem de er, har noget godt gemt i sig. Da rulleteksterne tog over i salens mørke lærred, kunne jeg mærke tårerne trillede ned af kinderne da det simplenthen er en så tragisk hændelse.

Ea

Som mange andre kender jeg historien om bombningen af den franske skole, men detaljerne havde jeg glemt. De sniger sig langsomt ind på en, som filmen udfolder sig og pludselig går det op for en, hvad det helt præcis er der kommer til at ske, og det kommer til at løbe en koldt ned af ryggen.

Filmen kommer lidt langsomt fra start, men det er nødvendigt for at man kan leve sig ind i de skæbner, som senere skal rive hjertet ud på en i mens en fordærdelig tragedie udspiller sig på skærmen. Man bliver nødt til at kende karaktererne, og vide hvor de kommer fra for at kunne leve sig helt ind i det i anden halvdel af filmen, hvor bomberne begynder at falde.

De 3 unge skuespillere der spiller elever på den franske skole er hele filmen værd, man burde bare gå ind og se den for at opleve dem. Deres præstationer skal nok få en til at fælde en tåre eller to.

Alt i alt en rigtig god film, med godt skuespil og fantatiske billeder. Særlig sidste klip ødelagde mig fuldstændig.

Jonas

En voldsom og smukt udført åbningsscene samt den mave-vendende lange liste af børn der omkom, er de to ting der står klarest i erindringen efter dette drama.
De knap to timer har mange fine øjeblikke og overbevisende præstationer fra hele det forholdsvist unge cast, som skinner i en ellers lettere usammenhængende film. Der forsøges med, at opbygge en gruelig stemning mod det uundgåelige, men undervejs går det tabt i karakteropbygning og introduktioner til diverse skæbner der berøres.

Bornedal har alle de rette kort på hånden; krig, uskyld, og menneskelig tragedie blandt andre, men filmen lykkes bare ikke med, at forløse sig i en pærevælling af tåre, snot og kleenex for denne anmelder.

Den giver rigtig ondt i maven til tider og filmens måske vigtigste budskab (at få sagt de tre små ord mens tid er) ringer da også klart når biografmørket letter sig, men jeg savner mere sammenhæng fra start til slut.

Apropos de tre ord vil jeg til slut fremhæve den fantastiske præstation Bertram Bisgaard Enevoldsen leverer i rollen som 'Henry' - sikken et talent, som jeg håber at se mere til i fremtiden!

Andrea

En meget barsk men fremragende film. Tårevæddende, men alligevel en meget varm film også med lidt humor. Fantastiske præstationer af skuespillerne, især af børnene. Berører kort flere relevante dilemmaer.

Simon

Suveræn film som på alle parameter fortjener enhver stjerne muligt! Historien bygger på virkelige og barske hændsler fra den danske historie som virkelig sætter hele føeleseregisteret på en rutsjebanetur. Direkte fra begyndelse leverer samtlige skuespillere, herunder især Alex Høgh Andersen og Fanny Leander Bornedahl, en utrolig troværdig og suveræn præsentation på det store lærred fra alle parter. Børneskuespillerne bør i den grad også fremhæves som noget af det bedste set på Dansk film i nyere tid, virkelig godt hele vejen rundt.

Filmen byder på meget mere end blot historiske begivenheder, med både velskrevet manuskript som især ved filmens klimaks får føelserne frem på tøjet.

Helt klart en film, man bør vise en interesse for og endda skjuler en masse små humoristisk perler hist og her.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.