Cookie- og Privatlivspolitik

Utøya 22. juli

Tilladt for børn over 15 år
Filmen udvikler hurtigt en angstfyldt stemning. Fra starten ses dokumentariske optagelser af de terror-eksplosioner, der ramte regeringskvarteret i Oslo. I filmens efterfølgende fiktions-del er der talrige scener, som er helt domineret af unge menneskers panik, flugt og angst for at dø. Specielt kommer vi meget tæt på den unge hovedperson, som vi følger mens hun er bange, grædende og skyldbetynget over ikke at vide, hvor hendes lillesøster er. I nogle scener ser vi dræbte unge mennesker – heraf nogle, som vi tidligere har lært at kende. Selv om volden ikke er blodigt udpenslet, beskriver filmen voldens følgevirkninger på en meget nærgående måde, da vi gennem en lang scene følger et ungt menneskes dødskamp. Det vurderes derfor, at filmen vil kunne virke skræmmende på børn under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
03.05.2018
| |
1 time 30 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Utøya 22. juli
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio, 2D Sidste Ch
|

Det hjerteskærende norske drama 'Utøya 22. juli' følger den unge kvinde Kaja, der er på ø-lejr sammen med sin lillesøster Emilie, da de modtager nyhederne om et bombeangreb i Oslo. 

Kort derefter begynder skudsalver at lyde på øen, og ren panik bryder ud. Kampen for at overleve og kampen for at finde sin søster i live sætter ind hos den resolutte Kaja, men hun befinder sig midt i et kaos af frygt og død, uden at en eneste af de unge mennesker aner, hvad de løber væk fra. 

'Utøya 22. juli' beretter om terrorangrebet i 2011, hvor højreekstremisten Anders Behring Breivik dræbte 69 unge nordmænd og sårede utallige andre på en socialdemokratisk sommerlejr.

Filmen er instrueret af Erik Poppe, der tidligere står bag Kongens valg. Poppe har med det ømtålelige materiale valgt at lave en film, der på ingen måde dyrker monstret Breivik, men istedet via en fiktionel karakter handler om de mennesker, der betalte prisen for den højreekstremistiske galskab. (Copyright: kino.dk)

 

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (306 votes)
4.8
4.2

Instruktør

Skuespillere

Instruktører

Skuespillere

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det er ganske enkelt mesterligt fortalt af både Erik Poppe og hans medmanuskriptforfattere, Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen, der har baseret karaktererne på en sammenskrivning af beretninger fra overlevende." (Louise Kidde Sauntved)

 • Ekstra Bladet

  "Som filmhåndværk betragtet og bedømt er det blændende godt lavet." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Man kan snildt konkludere, at de unge og ukendte skuespillere fungerer troværdigt." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "'Utøya 22. juli' farer simpelthen vild i, eller endnu værre, forstår ikke sine egne sofisterier." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Den unge Andrea Berntzen har et bogstaveligt uforglemmeligt debutgennembrud i denne altbærende rolle." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "Vist er 'Utøya 22. juli' en teknisk bedrift, [men] jeg ved stadig ikke, hvad jeg skal med [filmen]. Der er intet at diskutere bagefter." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Antaeus

Det er skrækkeligt hvad der skete og man får et indblik i det hele og jeg vidste allerede før jeg satte mig til at se den at jeg ville blive lidt trist til mode under filmen og bagefter.

Filmen gentager nærmest sig selv hele tiden så det bliver lidt langtrukken. At jeg kalder den langtrukken passer nok særdeles godt for de som oplevede det. Det må have været de længste 72 minutter i deres liv. Filmen skifter ikke vinkel og vi følger ingen andre personer og jeg måtte prøve at lade være ikke at spole på enkelte tidspunkter. At vi kun følger en person giver dog også noget kontinuitet, hvilket er godt.

Jeg tror ikke man ser nogle blive skudt, man ser nærmest ikke skytten og man oplever ikke den skræk de personer må have følt som har været helt tæt på ham og hvor han er gået lige forbi eller måske endda opdaget dem. Heller ikke slutaktionen hvor politiet kommer og han straks overgiver sig, har de valgt at tage med. Men de har valgt fokus på en person og hendes oplevelse.

Jeg er en smule skuffet, men har også fået et indblik i denne skrækkelige dag, jeg mener bare at den som film kunne være udført lidt bedre, men ramt kan man dog ikke undgå at blive selv om jeg kendte historien ganske godt fra det jeg læste for 10 år siden.

Og så kan jeg ikke lade være med at tænke, har de virkelig talt så meget, som de gjorde. Og hovedpersonen som vil finde sin søster midt i et skuddrama hvor der vel er større risiko for at hun løber ind i morderen end søsteren (i hvert fald efter teltet). Og hun går midt ude i det åbne så hun er en perfekt skydeskive i stedet for at klemme sig op af klipperne. Det er selvfølgelig meget svært at sætte sig ind i, men jeg tænkte flere gange, hvordan kan de være så dumme.

S. Rico

Man får et godt indblik i, hvor helt forfærdeligt, det må have været for de unge mennesker på øen. Filmen er dog meget repetitiv. Efter en halv times tid havde jeg fattet budskabet, og kedsomheden begyndte at melde sig.

Niels Kondrupuser/669074

uhyggelig god film - burde laves - men det skulle aldrig have været nødvendigt

TheDayDreamer

Jeg har hørt så meget om den her film, og idag fik jeg endelig set den! WOW hvor er det et kraftfuldt stykke cinematik! Det er lang tid siden er film jeg har set i biffen har påvirket mig så meget - der var en specifik scene der ligefrem fik mig til at græde (vil ikke sige hvilken, af frygt for at spoile det for andre der måske ikke har set den endnu). Og samtidig var der også en anden scene hvor hjertet nærmest decideret sad oppe i halsen på mig!

Det er virkelig en øjenåbner for hvor fuldstændig forfærdelig den dag må have været for de unge mennesker! Den viser med al tydelighed at ondskab og vanvid, mistro og vrede stadig trives i bedste velgående her i verden - og filmen gør en ting til perfektion: den skaber konstant en følelse af agtpågivenhed og man fornemmer at gerningsmanden lurer i baggrunden hele tiden, ved hjælp af de sporadiske skudsalver man hører som baggrundslyd midt i små pletter af stilhed. Han var der, og gik målrettet efter maksimal skade - og en detalje jeg helt havde glemt, og som jeg finder ypperligt pervers, var at manden fik adgang til lejren og vandt de deltagende tillid ved at iføre sig en politiuniform!

Jeg vil gå så langt som til at sige jeg synes det er en film man bør inddrage i undervisningen på folkeskoler, for at fremhæve desværre endnu et eksempel på noget der aldrig bør ske igen!

Instruktøren har med vilje valgt ikke decideret at vise Breivik med et close-up, fordi det var holdningen at det her ikke var en film om ham - han skulle ikke være i fokus og have taletid, og det synes jeg er et meget klogt træk, da det er de unge mennesker det bør handle om.

Viktoriya

Trist film.

Magnus

Filmen føltes meget lang, til trods for at den kun er 90 min lang :/

Andreas

Filmen er dybt traumatiserende, frygtindgydende og fremviser de grufulde hændelser uden filter med fokus på ofrene. Der er intet fokus på gerningspersonen, og fremviser kun ofrenes perspektiv.

Som pårørende til angrebet, kan jeg sige filmen beskriver frygten, adrenalinen og chokket på en måde, som stemmer overens fra de overlevende personer jeg kender fra Utøya.

Personligt vil jeg ikke anbefale filmen som underholdning, da den er yderst tungt i emne. Gå ind til filmen og se det som et kunstværk eller en genfortolket dokumentar. Den er hård, nådesløs, uforudsigelig og uforglemmelig.

Henrik

Skildre uvisheden omkring et fuldstændig meningsløs psykopatisk angreb på uskyldig unge og børn.

Louise

Aldrig har jeg set så skræmmende en film, der kravler helt ind under huden.

Anna

En utrolig frantastisk film som virkelig prøver ens grænser af. Jeg sad med min far, helt mundlam, da rulleteksterne trillede over skærmen, og vi var nød til at sætte os ned bagefter og tale om filmen efterfølgende. Se den hvis I har nerver og tør få flyttet grænser.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.