Cookie- og Privatlivspolitik
10 danske børnefilm der sled min vhs-maskine op

10 danske børnefilm der sled min vhs-maskine op

Var du også barn i 1990erne?

Stem op!
261
Stem ned!
0
(reset)

Indlægget er skrevet af Katja Lund Sohl, der er fast blogger på kino.dk.

Går du amok med den vildeste lip sync på dansegulvet, når Innocent Bloods 'Første gang' rammer højtalerne? Syntes du også, du havde set Stephania Potalivo et sted før, inden hun brød frem i voksenudgave i Sjit Happens? Og vil du for altid sende Grunk en kærlig tanke, når Lukas Graham popper op i dit Facebook-feed? Ja, så er du, ligesom jeg, også barn af 90’erne. 

Jeg har været tilbage i min støvede og for længst udskiftede vhs-samling og fundet de 10 film frem, der blev citeret i uendelighed i frikvartererne. Film som, for mit vedkommende, tilføjede spænding, kærlighed og ikke mindst humor til min opvækst i en lille provinsby i det vestlige Jylland, langt væk fra biografer, S-tog og treetagers H&M-butikker.

Vildbassen/Regner Grasten Film
1. Vildbassen (1994)
Jeg er ikke i tvivl om, hvilken film jeg skal lægge ud med. 'Vildbassen' - no doubt about it. Det var enten den her, eller 'Toy Story', som var den aller, aller, allerførste film, jeg så i biografen. Jeg kan især huske, 'Vildbassen' fordi min familie og jeg fik billetter til filmen ved at indløse en kupon, vi havde klippet ud af vores Ota Solgryn-pakke. Da jeg senere det år fik den på vhs i fødselsdagsgave, følte jeg mig som jordens heldigste pige.

Hannibal & Jerry/Græsted Film & Fjernsyn
2. Hannibal & Jerry (1997)
"Brug dit hjerte som telefon", sang Paprika Steen og Martin Brygmann, og det har de gjort mange gange siden i de danske radioer landet rundt. Hannibal og hans talende hund, Jerry, er et rigtig sødt makkerpar, og filmens øvrige, finurlige og farvestrålende (mest pastelfarver dog) er bare alle sammen uundværlige ingredienser i en rigtig god og underholdende børnefilm.

Mirakel/Nimbus Film Productions
3. Mirakel (2000)
Hvis du spørger mig, er der kun to filmgenrer, hvori karakterer, som pludselig bryder ud i sang, fungerer. Den ene er gamle film (helst dem med Dirch Passer), og den anden er danske børnefilm, fra da jeg var ung (læs: yngre). Og koreografien, kostumerne og sangene i Mirakel understreger lige præcis min pointe.

Tøsepiger/Nordisk Film
4. Tøsepiger (1996)
Jeg kan tydeligt huske, da de sendte 'Tøsepiger' for første i tv. For den samme dag havde jeg en legeaftale med Mette. Jeg har, hånden på hjertet, ofte ladet fjernsynet komme i første række. Jeg elsker tv! Og denne dag var ingen undtagelse. På bedste 'ej-ved-du-hvad-jeg-lige-kom-i-tanke-om' maner fik jeg lokket hende til at vores legeaftale inkluderede, at vi sammen så filmen. Filmen var et hit, og jeg fortryder ikke min handling. Never have, never will.

Ørnens øje/Metronome
5. Ørnens øje (1997)
Glem alt om hypen omkring 'Game of Thrones'. I 1997 var venskabet mellem køkkendrengen Aske og kongesønnen Valdemar dét, der virkelig betød noget. I modsætning til de andre film her i rækken, var 'Ørnens Øje' også lidt uhyggelig. Man var i hvert fald garanteret en vild og anderledes Danmarksfortælling i en tidsalder, hvor tvekampene blev udkæmpet for alvor og ikke foran et grønt baggrundstæppe.

Sune families/Regner Grasten Film
6. Sunes familie (1997)
'Sunes familie' var indbegrebet af den typiske 'Se den med familien i efterårsferien-film'. Og ja, selvfølgelig var jeg med min familie i Esbjerg Bio for at se den. Hvis der er noget, jeg tydeligt kan huske fra filmen, er det de øreringe, som Sune giver Sofie til sidst. De der øreringe.. har jeg drømt om at eje lige siden.

Albert/M&M Productions
7. Albert (1998)
Sidste år kom den animerede udgave. Men i 1998 var det altså den rigtige, der gik i landets biografer! Det var dengang, Danmarks svar på Emil fra Lønneberg, nemlig den rødhårede Albert med de runde briller, tog os med på et spændende eventyr fyldt med sigøjnere og en farefuld jagt på verdens største diamant.

Kærlighed ved første hik/Regner Grasten Film
8. Kærlighed ved første hik (1999)
Ingen af mine fremtidige børn og deres legekammerater vil sandsynligvis få samme glæde ved at se 'Kærlighed ved første hik', som jeg og mine jævnaldrene fik dengang i '99. Det at følge med i Anja og Viktors fiktive parforhold og deres op- og nedture var en spænding, vi altid så frem til i en tid, hvor vi ikke havde de sociale medier til, på samme måde, at stille vores nysgerrige sult.

Jungledyret/A. Film
9. Jungledyret (1996)
Det er ikke ofte, Danmark kan prale af en vellykket animationsproduktion, hvis du spørger mig. Men med Jungledyret Hugo ramte Danmark plet. Jeg har et ret godt minde fra en børnefødselsdag, hvor vi endte med at se filmen. Og jeg skulle mene, at det siger rigtig meget om en film, når den kan flytte børns fokus fra en fødselsdagsfest med gaver, slik og kager til en analog skærm (der endda stadig var et årti fra HD-kvalitet).

Krummerne/Regner Grasten Film
10. Krummerne (1991)
Ja! Det var eddermame svært at være 11 år. Men det var, som om det var lidt lettere, når man sammenlignede sit liv med de anstrengelser og uberettigede skideballer, som Krumme skulle igennem. Lige så vel, som jeg altid vil have en frygt for fyret og den døde murer i kælderen, vil jeg også altid blive blød i knæene, når Krumme blinker til mig fra skærmen. (Selvom jeg har det lidt svært med at tilgive ham for det med den døde kat...) 

Det var så de 10 film! Synes du, der manglede nogen, for at listen for alvor er fuldendt? Nævn dem i kommentarfeltet og så bliver det spændende at se, hvilke forslag I kommer med.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Mia

Det er sjovt at se, hvor alle disse skuespillere er i dag. Husker Ørnens Øje som en af de bedste børnefilm, vi så dengang. Men Vildbassen og ikke mindst Krummerne har jo også været med til at skabe nogle af de skuespillere, der spiller med i blockbusters i dag. Og så var de kostumer og dragter i Hannibal og Jerry jo skønne ud over alle grænser!

Jesper

Hvis jeg skal vælge en af dem fra listen der sled min vhs maskine op var det uden tvivl Krummerne :)

Nikolaj

Jungledyret Hugo sled jeg op på VHS, da jeg var en lille knægt. Min gamle Farmor( Som bor alene) Havde denne fremragende tegne-film på VHS. Så hver eneste gang, hvor jeg besøgte hende, kunne jeg nok finde på, at se den 9-10 gange på 3-4 dage. Jeg elsket den film, og den betyder stadig rigtigt meget for mig. De andre på listen ud over de første fire har jeg også set, bestemt nogen mindeværdige film:-)

Katja

Hvis du så den så meget, har du jo ku' sige alle replikker næsten :) ?

Nikolaj

Det er en del år siden, jeg sidst så den. Så idag husker jeg ikke rigtigt replikkerne, men sangene i den, husker jeg bestemt tydeligt.

Mickey

Jeg var helt vild med Ørnens Øje. Dén film var konstant i VHS-maskinen, og selvom den nok var langt bedre på dét tidspunkt, så ville det sgu være sjovt at se den igen ;)

Katja

Jeg fandt faktisk en ret god (og lang) trailer til Ørnen Øje på Youtube, som bestemt også sendte mig tilbage i tiden :)

Michael

Go artikel der gav mig flashback, fra dengang jeg selv så disse film på VHS som jeg havde lånt på det lokale Bibliotek, især Ørnens øje, Krummerne og Albert blev lånt jævnligt. Hvis jeg selv skulle bidrage med nogle bud til listen så ville det nok være Viktor og Viktoria, Falkehjerte, Snøvsen, Anton, Frække Frida og de frygtløse spioner.

Katja

Falkehjerte overvejede jeg også at tilføje til listen!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.