/*');">*/
Cookie- og Privatlivspolitik

Shorta

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en dramatisk, truende og mørk grundstemning. Der er en række scener med brutal og blodig vold, brandbomber, chokeffekter og skyderier med sårede og dræbte, heriblandt børn. Der er utallige situationer, hvor personer udviser stærk truende og racistisk adfærd og hvor personer er skræmte, flygter og er i livsfare. Den særdeles anspændte stemning og det voldsomme indhold forstærkes af en dyster og pulserende musik. Det vurderes på den baggrund, at filmen vil kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
08.10.2020
| |
1 time 48 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Shorta
|
Versioner: se alle
2D, Med danske undertekster, Babybio, Særvisning
|
Shorta film plakat

Den danske action-thriller 'Shorta' følger to politibetjente, der bliver fanget i en boligblok, da et borgeroprør bryder ud.

Det sker, da en ung dreng dør i politiets varetægt. De to betjente Jens og Mike må nu forsøge at slippe ud af ghettoen, mens de bliver jagtet vildt - og med på slæb har de den anholdte teenager Amos.

Plottet følges i real tid, hvor også interne stridigheder komplicerer tingene yderligere.

Titlen "Shorta" er arabisk slang for panser eller politi, og filmen går i fodsporene på danske actionfilm som Underverden, men har også i høj grad ladet sig inspireret flere hårdtslående amerikanske action-forbilleder.

'Shorta' er instruktørparrets spillefilmsdebut. Anders Ølholm har dog tidligere været manuskritpforfatter på titler som Antboy og Ækte vare.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (347 votes)
4.7
4.6

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... 'Shorta' [er] et lille mesterværk og en mavepumper af en film, der sammen med 'Pusher', 'Nordvest', 'R' og 'Underverden' skriver sig ind i dansk filmhistorie som en af de allerbedste fortællinger om Danmarks skyggesider." (Thomas Brunstrøm)

 • Dagbladenes Bureau

  "Sjældent er en dansk film så kompromisløs, som tilfældet er med 'Shorta'. Og samtidig er det usædvanligt at se et værk på vores skandinaviske breddegrader, der er så voldeligt, voldsomt og voldsfikseret [...]. Men under alt blodet, vanviddet og optøjerne ligger en langt større fortælling og simrer." (Casper Hindse)

 • Filmland P1

  "Det er netop der, 'Shorta' kan og vil noget særligt: at være et intenst øjebliksbillede på et splittet Danmark." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Hverken Anders Ølhom eller Frederik Louis Hviids cv i filmverdenen er langt. Med 'Shorta' gør de en effektiv, stilsikker og slagkraftig entré i spillefilmens verden, og tak for det." (Jacob Wendt Jensen)

 • Politiken

  "... jo, det her er også Danmark. Og på den måde ligner 'Shorta' en ny slags Danmarksfilm." (Joakim Grundahl)

 • Weekendavisen

  "Strukturen er klar og smukt eksponeret. Urolighederne eskalerer med logisk konsekvens og skræmmende troværdighed. Vist er det stakåndet action. Bare hør musikken pumpe løs. Men 'Shorta' er en genrefilm med socialpolitisk ærinde. Den siger vigtige ting, og den viser endnu flere." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
MarkusStepH

Den kommer ud på det et meget aktuelt tidspunkt. Der er paralleller med aftermatch ved George Floyds død. Mann oplever episoden fra mange sider.

Især får du en indblik i hvordan det er som betjent at skulle kontrollere et område der har mistet tilliden til det system der burde beskytte dem.
Filmen er intens og uforudsigelig.

Henrik

Dejligt med action og tankevækkende realisme. Et godt bud på hvad en nær fremtiden kunne bringe, hvis vi fortsætter med samme polarisering i samfundet.

victoriauser/898868

Jeg er stærkt imponeret! Man er igennem hele følelsesregisteret under filmen, og man sidder tilbage eftertænksom og underholdt!

sarauser/764549

Jeg er normalt meget skeptisk overfor danske film, men denne film overgår virkelig mine forventninger og er super medrivende!

Anne Mette

Godt skuespil og fin spænding, men karaktererne var for sort hvide. Alle etnisk danskere manglede moral - selv journalisterne, som burde dække alle vikler i så vigtig en sag som racekonflik, var fremstillet snotdumme. Lidt øv at så vigtig en film ikke havde flere farve nuancer - husk på, at betjene også er almindelige mennesker, som kan være bange, men uden at det behøver at føre til fejhed og løgne om eventuelle fejl.

Rasmus/Musen

Shorta var en fin film, men ikke så meget mere end det. Generelt var filmen ret forvirrende, da jeg ikke var helt sikker på, hvem der var “de gode” og hvem der var “de onde.” Der var fx. på et tidspunkt, hvor jeg troede, at jeg havde set den samme person igen, men hvor det i virkeligheden bare var personens bror, som lignede ham virkelig meget. Derudover synes jeg også, at politiet “overbruger” deres magt mere, end de højest sandsynligt ville gøre i virkeligheden. Og med alle skyderierne og eksplosioner i løbet af filmen, virker den en del udenfor det realistiske felt af, hvordan virkeligheden er. Men sjovt nok, så tror man på det imens, man ser filmen, da man sætter sig ind i filmens univers og tror på det man ser imens, at man ser det. Dog indrømmer jeg også, at jeg ikke er den største fan af dansk drama, men at jeg er mere til en helt anden genre kaldet animation og anime. Så det var mere for at prøve en lidt anderledes oplevelse i biografen, og på den måde var det en fin film, syntes jeg selv.

P.S: Håber ikke, at jeg har overvurderet eller undervurderet nogen i min anmeldelse!
:-D ;-)

Emilie

Det så fint

Spidermanuser/166287

Shorta er til dig som elsker fart over feltet og som kan lide der sker lidt mere en blot sødsuppe film.
Vi går lige en tag mere ud i action end ved “ Under verden” hvor du får små 2 timer i rigtig godt selskab.
Tak til hele holdet for denne oplevelse

bambiexplorer

Forpremieren på Shorta fandt sted i Moviehouse Screen 1. Glimrende sal, men denne film fik ikke helt afklaret om lyden, som skulle være certificeret Dolby Atmos, er blevet fikset. Shorta blev præsenteret af to af filmens unge skabere. Der var en overvægt af unge personer, mange af dem med anden oprindelse end dansk, til stede i salen. Desværre var flere af disse personager, etniske såvel som ej etniske, ikke sene til at gribe deres debiltelefoner for at tjekke SMS’er under stille passager i filmen. Det er vi ikke vandt til i den biograf! Heldigvis det var primært under en harddiskfejl midtvejs i filmen, at jeg blev opmærksom på det, og jeg kom heldigvis hurtigt videre …

De præcise detaljer omkring hvad der skete da Talib Ben Hassi var politiet varetægt er uklare. Betjentene, den unge Jens og den erfarne Mike, er på patrulje i Svalegården, Danmarks største (imaginære) ghetto, da nyheden om Talibs død offentliggøres, hvilket forårsager ukontrollabelt raseri blandt ghettoens unge, som vil have hævn. Politihelikopteren svæver over området, som pludselig minder om en forstad Beirut. Pludselig er de to betjente jaget vildt, og må kæmpe det bedste de har lært for at finde en vej ud af området …

Shorta
SHORTA – ARABISK SLANG FOR “PANSER” …
Der er tale om noget så sjældent som en dansk gangsta-/actionfilm, som trods nogle uforklarlige fejl, som måske er lavet for spændingens skyld, ikke er så ringe endda. Nu er jeg så ikke specialist ud i ghettoer, men det der med kun en, eller få, veje ud og ind af ghettoen har jeg oplevet i Tingbjerg, hvor jeg kom en del i midtfirserne. Størrelsen på ghettoen virker dog en anelse overdrevet, den størrelse findes vist ikke her til lands …

CAST & CREW
Begge betjente, den erfarne, desillusionerede og lettere anløbne Mike (spillet af Jacob Lohmann) og den unge og energiske Jens (spillet af Simon Sears) fungerer fint som det umage team, som pludselig befinder sig i en situation der potentielt kan komme til at koste dem livet. Alle de unge drenge fra Svalegården, som ikke er skuespillere som sådan, fungerer glimrende i deres roller …

Instruktørerteamet, Frederik Louis Hviid og Anders Ølholm som vist er ude i deres første spillefilm her, (de har været involveret i et par TV-serier og kortfilm), virker absolut som nogle gutter med et talent for at skabe noget der er noget mere spændende at bevidne end der snart meget kedelige og temmeligt fejlslagne film fra fx Thomas Vinterbergs hånd. Her tænker jeg ikke mindst på Druk og Kursk. Kan den mand snart blive mere kedelig og dorsk?

BILLEDE & LYD
Shorta har flere shaky- og blurry-cam scener, som passer glimrende til filmens høje tempo og begivenheder. Der er faktisk også en håndfuld panoreringer af forskellige art, herunder en i “rundbuestil”, som lige gør filmen lidt ekstra lækker for øjet. Shorta er temmlig barsk, fingrene bliver ikke langt i mellem, hvilket vi jo godt kan lide. Der er et par scener, dog, hvor de unge instruktøreres ferskhed (er det ikke et ord?), kommer til at skinne lidt kraftigt igennem, men overordnet er håndværket helt i orden.

Lyden virker realistisk, nogen gange så realistisk, at man kommer til at savne lidt Guy Ritchie-forstærkning :) Men vi dør ikke af lidt realisme en gang i mellem! Soundtracket, øh … var der et soundtrack. Jeg hørte det slet ikke, hvilket normalt er et tegn på at musikken har understøttet filmen på bedste vis. Men jeg er lidt forundret over at jeg ikke kan genkalde mig en strofe af noget som helst ;)

KONKLUSION – SHORTA
Shorta har en relativt realistisk stil, som dog bliver skæmmet af nogle irriterende svipsere. Ting som jeg ikke rigtigt kan tro på ville finde sted indenfor politiet i Danmark, og dermed stærkt tvivler på har noget som helst med med virkeligeheden at gøre. Jeg skal ikke spoile med dem her … I må selv finde dem ;) Shorta får fire fine stjerner og har premiere den 08. oktober 2020.

blog.nilsbuch.dk

damian

shorta kommer albion

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.