Cookie- og Privatlivspolitik
10 grunde til at jeg simpelthen elsker den nye Little Women

10 grunde til at jeg simpelthen elsker den nye Little Women

Derfor skal du nå at se den aktuelle film

Stem op!
12
Stem ned!
0
(reset)

Den sidste måned har omkring 140.000 danskere set Little Women i biografen. Undertegnede har personligt stået for tre af billetterne.

Find billetter her

Filmen følger søstrene Meg, Amy, jo og Beth, deres mor Marmee og nabedrengen Laurie. Handlingen bygger på Louisa May Alcotts romaner (på dansk 'Pigebørn') fra 1868 og 1869, der regnes som en af de største klassiske værker indenfor amerikansk litteratur.

Filmatiseringer har der også været mange af, men Greta Gerwigs udgave stod nu alligevel ud som et frisk pust med seks Oscar-nomineringer og ros fra anmeldere verden over.
 
Så ja, du mangler måske slet ikke flere årsager til at se den... men nu, hvor vi er i gang, så lad mig dog alligevel fortælle dig, hvorfor jeg synes, du skal skynde dig afsted og se 'Little Women'.

 

Greta Gerwigs unikke tilgang
Jeg spoiler intet ved at afsløre, at den nye version springer frem og tilbage i tiden - fra pigernes barndom til deres tid som unge voksne. Gerwig, der brød igennem med den Oscar-nominerede Lady Bird, har herigennem virkelig sat sit præg på den klassiske fortælling. Sammenligningen mellem de to tider fremhæver nemlig på fornem vis, hvordan barndommen former os alle.

Florence Pugh
Morgendagen tilhører den blot 24-årige englænder, som slog igennem i Lady Macbeth, fik stor opmærksomhed i Midsommar og her spiller rollen som den trodsige Amy. Oscar-akademiet gav Pugh en nominering for sit portræt, og det forstår jeg godt. Amy er måske den karakter, som er vokset mest i Gerwigs moderne tilgang, der især lægger vægt på pigernes ambitioner.

Hold snart øje med Florence Pugh som Scarlett Johanssons makker i Black Widow.

Tidsbilledet
Kostumerne er lækre, tidsbilledet er fascinerende, sneen ligger tyk og ilden i kaminen leverer en varm glød over familien Marchs mange kampe og glædesstunder. Handlingen foregår under borgerkrigen i 1860erne, så er man glad for periodefilm, bliver man bestemt ikke skuffet. Især åbningsscenen, hvor Jo løber igennem et hav af sortklædte mænd med bowlerhatte ligner noget fra Scorsese og Coppolas samarbejde med Michael Ballhaus.

Søskendekærligheden
Tag ikke fejl, ’Little Women’ er en romantisk film, men det væsentligste tema er dog familien – her især forholdet mellem de fire March-søstre Meg, Amy, Beth og Jo. Alle er de forskellige. Meg drømmer om familie og stabilitet. Amy går målrettet efter rigdom og storhed. Beth fordyber sig i det puritanske. Og sidst men ikke mindst søger Jo selvstændig lykke som anerkendt forfatter. Tilfælles har de søskendekærligheden, respekten over for hinandens livssyn og omsorgen hos moderen Marmee.

Smil gennem tårer
Anmelderen fra Berlingske skrev: ”jeg vrælede af lykke over ’Little Women’”. Og det gjorde jeg bestemt også. Men tag det roligt, det er ikke en helt igennem sørgelig film, den er bare så fandens rørende, at man oplever pigernes fjollede optrin med et smil på læberne og tårer i øjnene.  

Kemien mellem Timothée og Saoirse
På trods af, at filmens hovedkarakter IKKE går målrettet efter kærligheden, fylder romantik alligevel en del i ’Little Women’. Jo fraskriver sig samfundets normer og satser udelukkende på sine forfatter-ambitioner. Dette gør livet svært for hendes bedste ven og bejler Laurie, men skaber samtidig dejlig spænding de to imellem. En spænding, der skyldes kemien mellem Timothée Chalamet og Saoirse Ronan, der her spiller sammen for tredje gang.

Handler om venlighed
Et plot skal indeholde modstand. Heltene skal slås med noget. Men det behøver ikke altid være skurke. På samme måde som i Call Me by Your Name, hvor Elio og Oliver ikke møder homofobiske forhold, så møder de unge kvinder i ’Little Women’ ikke ubehagelige personligheder. De kæmper med tidens mandsdominerende konventioner, men persongalleriet - også mændene – er gode, anstændige mennesker, der vil hinanden det godt. Et beundringsværdigt budskab.

Klassiker i nye klæder
Ligesom A Star is Born er fortællingen om de fire March-søstre blevet fortalt utallige gange. Så hvorfor vender vi konstant tilbage til netop Meg, Amy, Jo, Beth og Laurie? Det gør vi, fordi hver nye generation vil have sin måde at spejle sig på i karaktererne, og fordi et lille twist her og der, kan gøre fortællingen topaktuel. I dette tilfælde er det Jo-karakteren, hendes valg og hendes samspil med konventionerne, der får nyt liv… så skal jeg vist ikke afsløre mere.

Meryl ”Funnybone” Streep
Som en lille bonus oven i alle de andre seværdige elementer står den altid kyndige Meryl Streep i en mindre - men meget morsom - rolle. Oscar-favoritten spiller den evigt sure tante, som familien er økonomisk afhængige af, og som lader sin opmærksomhed falde på den stræbende Amy.

Et imponerende cast
Udover Pugh som Amy, Ronan som Jo, Chalamet som Laurie og Streep som tanten byder rollebesætningen i 'Little Women' på flere gode navne. Laura Dern spiller moren, Bob Odenkrik spiller faren, Chris Cooper er naboen, og sidst er Eliza Scanlen og Emma Watson søstrene Beth og Meg.

Little Women er aktuel i biograferne.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Rebekka

Ingen tvivl om Gerwig gør filmen og karaktererne til sine egne, men hun starter så også filmen med mere eller mindre at afsløre de to ting, der er de største omdrejningspunkter i historien (Beth og Jo/Laurie) - og det synes jeg er synd. Da jeg i sin tid læste bogen, var det her den virkelig fangede mig, fordi jeg var følelsemæssigt med karaktererne og det nåede man slet ikke i filmen. Og fint at fokusere på karakterudvikling af Amy i filmen (hun er vel også den færrest kan lide), men både Meg og Beth er jo så blevet rimelig enfoldige som resultat.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

John

Hvorfor kommer den ikke i biffen?

1 dag siden
Ulrikuser/890765
Ulrikuser/890765

The Dark Knight er jo ikke en særlig god film, den er rimelig liniær, benytter billige storytelling greb såsom uforklarlige plot skurken lavede bag

2 dage siden
Shah Bazidas

Hey!

Er der også forpremiere og gallapremiere i København?

3 dage siden
DJN
Nej
DJN

Både Lady in the Water og The Happening er langt bedre end både The Visit (seriøst?

4 dage siden
DJN
Har
DJN

kun set ham i The Broken, så det må være den :D

4 dage siden

Aktive debatter