Cookie- og Privatlivspolitik

Kollektivet

Tilladt for børn over 11 år
Grundstemningen er indledningsvis let og munter, men bliver gradvist mere konfliktfyldt og anspændt, som filmen skrider frem. Der er flere scener, hvor hovedpersonerne bryder ulykkeligt sammen eller får voldsomme vredesudbrud. I én scene bliver en hovedperson meget ulykkelig og må trøstes af sin teenagedatter. I en anden dramatisk scene ser man en lille dreng, der besvimer, og i enkelte scener ses kortvarig samleje mellem en mand og en kvinde. Da de dramatiske scener forløses positivt, da de seksuelle skildringer ikke er eksplicitte, og da fortællingen også rummer varme og humor, vurderes filmen kun at kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
14.01.2016
| |
1 time 51 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Kollektivet
|
Versioner: se alle
2D, Danske undertekster, Babybio, Seniorbio, Strikkebio, Særvisning, Særvisning - DoaS
|

Filmen 'Kollektivet' foregår i København i 1970erne og handler om akademikerparret Erik og Anna. Erik underviser på universitetet, mens Anna er nyhedsoplæser på TV Avisen.

Tilværelsen er gået lidt i stå for det midaldrende par, og de længes efter at prøve noget nyt, så da Erik arver en enorm villa i Hellerup, etablerer de et kollektiv med drømmen om et ægte fælleskab.

Datteren Freja, en håndfuld gode venner og enkelte helt nye bekendtskaber flytter ind. Midt i alle husmøderne, pilsnerne og festerne fortæller Erik, at han har fået en elskerinde - den studerende Emma. Hverken han eller Anna ønsker, at deres ægteskab skal gå i stykker, så Emma inviteres inden for i kollektivet, og inden de har set sig om, begynder dynamikken at ændre sig.

'Kollektivet' er instrueret af Thomas Vinterberg, og det er hans første danske film siden den roste Jagten fra 2012. Det er både et humoristisk portræt af en svunden tid og en fortælling om svær kærlighed. Filmen er baseret på instruktørens eget teatertykke, som han opførte i Wien.

Manuskriptet til filmversionen er blevet til i samarbejde med Tobias Lindholm, der også arbejdede sammen med Vinterberg på Submarino og 'Jagten'. Ulrich Thomsen og Trine Dyrholm har hovedrollerne som Erik og Anna, mens den relativt ukendte Helene Reingaard Neumann spiller Emma.

'Kollektivet' har også Lars Ranthe fra Dirch og Fares Fares fra Kvinden i buret på rollelisten. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (825 votes)
3.9
3.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "På papiret kunne den lille historie været blevet en parentes i instruktørens lidt ujævne filmografi, men ikke mindst takket være Trine Dyrholms tilbageholdte, men uforfærdede indsats løfter filmen sig langt over det gennemsnitlige." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "Historien er meget lille, og filmens lyse gyldne billeder virker varmere end karaktererne i kollektivet." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  "Hvis det ikke havde været for endnu en pragtpræstation fra Dyrholm, der igen viser sin formidable beherskelse af den sigende detalje, havde det slet ikke været til at bære, men selv hun kan altså ikke gøre en film alene." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "... som altid er Vinterbergs velformulerede protest mod vor tids kontrollerende bånd velkomne." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "'Kollektivet' kunne have været en dannelseshistorie med Freja i centrum, et kollektivt kammerspilsdrama eller en rendyrket komedie. I stedet er den blevet lidt af det hele og dermed for ufokuseret til at engagere for alvor." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "'Kollektivet' er ikke en dom over kollektiveksperimentet, men en stærk fortælling om, at kærligheden er svær at få til at lade sig gøre uanset hvad. Og så hylder den smukt nok ideen om, at sorgen over at miste hinanden uanset hvad er et kollektivt ærinde." (Katrine Hornstrup Yde)

 • Weekendavisen

  "Her er ingen regnskaber, der skal gøres op. Ej heller en konstant markering af ideologiske positioner. Vist handler filmen om, hvordan vi var, men især demonstrerer den, hvordan vi er. Her er alle vore dage - i kærligt koncentrat, til og med." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Rasmus

Den er egentlig okay, men jeg gad godt at den omhandlede mere om kollektivet end alt det andet omkring.

maj-br

Spændende tidslomme, lidt som jeg husker den tid.
Helt fantatiskt spillet af Trine Dyrholm.

mrmichaelchristiansen

Jeg elsker Trine Dyrholm. Hun er altid genial, også i et kollektiv - dog synes jeg de andre "voksne" er en anelse tamme i deres roller.

Ungerne i kollektivet får et kæmpe skulderklap fra mig, godt gået!

Elsker den enkelte tilgang til de store dilemmaer som et forhold kan komme ud for, i en situation som et bofællesskab.

Jørgen

Hvordan er man sammen bedst? Det spørgsmål stiller man sig selv efter at have set "Kollektivet", en ny film af manden bag "Festen". Det begynder med Trine og Ulrik Thomsen der har en drøm om at starte deres eget kollektiv for at tjene nogle hurtige penge. Drømmen bliver dog hurtigt deres værste mareridt, og inden længe sidder alle i lort til halsen. Hvem har f.eks. drukket fællesskabets øl, uden at sætte et kryds, så man kan vide hvor mange øl folk hver især har drukket? Spørgsmålet forbliver ubesvaret lige til de sidste rulleteksterne er løbet over skærmen. Øl bliver der i øvrigt drukket en del af i denne her film, navnlig Tuborg. Og måske er det dét der er meningen med et kollektiv? For er der noget der ikke fungerer så er det at drikke sig i hegnet med sin mor og far. 6 stjerner herfra, også fordi alle skuespillerne uden undtagelse er så fandens lækre. SKÅL!
//Jørgen, Skribent & Filmanmelder

Wayne

Det er jo ikke fordi der ikke er noget på spil i filmen - det er der i høj grad. Det er snarere at de store tragedier næsten drukner i kampen for det hyggelige sammenhold.

Trine Dyrholm er som altid knivskarp i sin fremstilling af en kvinde som må overvære en personlig katastrofe, som hun langsom og smertefuldt må acceptere - på alt for tæt hold.

Resten af holdet gør hvad de skal - men Vinterberg når aldrig op i nærheden af sit højeste niveau. Måske skyldes det de kræfter der er blevet brugt på de rigtige kulisser, for at skabe den rigtige 70'er stemning.

Filmen har et bredt fokus på dels parforholdets situation i kollektivet, dels på sygdom - og dels på teenagekærlighed.

Og det er måske her det hele halter en smule, for fokus er nok blevet for bredt til at kunne fortælle en dyb historie.

7/10 - 4/6

G-force

Det er en film, som viser et kollektiv som det nok var. Filmen er både komisk og tragisk. Nogle af replikkerne virker lidt mærkelige, men det er måske meningen? især Trine Dyrholm spiller godt, så alt i alt en god film.

Ninse

Jeg kedede mig fra start til slut, men Trine Dyrholm spiller godt

Carsten

Arhh... Endelig en film der handler om fællesskab, i en tid hvor vi ellers er blevet så selvstændige. Jeg kunne genkende mange af typerne i filmen fra min egen tid i kollektiv, de typer jeg kendte var bare lidt anderledes. Skuespillerne gør det godt, og alt i alt er filmen værd at se, og specialt slutningen var lige i øjet. Fire stjerner herfra.

Jakob P.

Kollektivet får 4 stjerner af Anmelderen ****

En gang imellem går jeg ind og ser en dansk film, det er ikke så tit det sker, og jeg ved egentlig ikke hvorfor, fordi jeg har ikke noget imod danske film. Men jeg hælder mest til de amerikanske og de udenlandske film, så det er ikke så forfærdeligt tit at jeg ser danske film. Igen så kommer det også an på hvilke danske film som kører i biograferne, og om filmen lige falder i min smag eller hvad. I hvert fald var jeg blevet nysgerrig efter at se den præstation som sikrede Trine Dyrholm en sølvræv i Berlin, som hun fik overrakt af selveste Meryl Streep. Umiddelbart sagde filmen mig ikke noget specielt, og traileren afslørede heller ikke det store, end andet at filmen handlede om nogle mennesker som boede i et kollektiv i halvfjerdserne. Så min nysgerrighed var vakt, og jeg gik ind og købte en billet.

Anna (Trine Dyrholm) og Erik (Ulrich Thomsen) er et akademikerpar i halvfjerdserne, som er kørt lidt fast i hverdagen. Da Erik arver en stor hytte som viser sig at være et kæmpe hus, går han modvilligt med til at parret flytter ind i huset med parrets datter Freja. Da der er udfordringer med at få økonomien i huset til at løbe rundt, foreslår Anna at de omdanner huset til et kollektivt, hvor parret så skal bo sammen med nogle af deres venner og bekendte. Først er Erik ikke med på ideen, men langsomt begynder han at tø op, og støtter sin kones idé. Det går godt i starten at bo i kollektivet, så længe menneskerne støtter hinanden og planlægger de fleste praktiske ting. Erik møder en ung studerende som hedder Emma, i forbindelse med at han er lærer og underviser på universitetet. De to begynder en affære sammen, det finder Anna ud af, og i starten har hun tilsyneladende ikke noget imod det. Men langsomt begynder hun at gå i opløsning, for hun savner Erik helt vildt.

Jeg synes generelt at Trine Dyrholms præstation helt sikkert er værd at fremhæve, og at nævne, for den er helt sikkert flot og godt spillet. Jeg kan godt forstå at hun har fået en sølvræv for hendes rolle i Kollektivet, for hun gør det virkelig godt. Genren er en mellemting mellem komedie og drama, og man får følelsen af at man blot er tilskuer til nogle begivenheder som tilfældigvis er blevet filmet, og ikke at det decideret er en film som man sidder og ser. Jeg kan godt lide den måde filmen er blevet filmet på, og jeg kan også godt lide den måde som skuespillerne spiller på, det hele virker meget naturligt og meget ægte. Så det jeg egentlig siger er at filmen er faktisk rigtig god, rigtig godt lavet og rigtig godt spillet. Tempoet i filmen er ikke noget vildt, det ligger i den lave ende da det jo ikke ligefrem er en actionfilm som her er tale om. Så tempoet er altså generelt stille og roligt, det går støt, roligt men sikkert fremad. Det samme gælder rytmen faktisk, den er meget kontinuerlig, konstant og frisk, og den sikrer et roligt og sikkert flow i filmen. Scenerne i filmen er godt sammensat, og skifter i en roligt og behagelig rytme. Jeg følte mig underholdt nok, og kedede mig ikke på noget tidspunkt i filmen. Skuespillet er rigtig godt synes jeg, rollerne bliver spillet roligt og sikkert, og man føler at alle rollerne er i gode hænder. Jeg kan godt lide Fares Fares, når han bryder sammen og bliver ked af det, bare fordi han føler at folk generelt ikke kan lide ham. Det er lidt komisk. Men han gør det godt, og han spiller også hans rolle rigtig godt i filmen. Alt i alt en god oplevelse, for Kollektivet var og er en god film.

Per

Jeg har aldrig set et menneske været så ulykkelig", siger datteren i "Kollektivet" om sin mor/Trine Dyrholm. Den oplevelse deles af alle, der ser Dyrholms prisbelønnede præstation. Filmen mangler noget på billedsiden, og kollektivet - hvor det tætteste man kommer en krise er, at ølregnskabet ikke stemmer - er heller ikke særligt ophidsende, men kærlighedsdramaet, som bofællesskabet er kulisse for, er en stærk oplevelse.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.