Cookie- og Privatlivspolitik
Interview: Da Steven Spielbergs Oscar-drøm blev opfyldt én magisk aften

Interview: Da Steven Spielbergs Oscar-drøm blev opfyldt én magisk aften

Vi har talt med produceren bag 'American Beauty'

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

I år kan American Beauty fejre sit 20 års jubilæum for den store Oscar-sejr, hvor den vandt fem statuetter, herunder for Bedste film.

Vi har talt med filmens ene producer Bruce Cohen om den store aften den 26. marts 2000, hvor han både giver gode råd videre til kommende Oscar-vindere, og ser på, hvad 'American Beauty' står for i dag.

Filmen handler om en seksuelt frustreret forstads-far, der får en midtlivskrise, efter han bliver forelsket i sin datters veninde. Den er instrueret af Sam Mendes, der i 2020 også er en god kandidat til at tage flere Oscar-priser for sin film 1917, mens den er produceret af Steven Spielbergs selskab DreamWorks - og den legendariske filmmand spillede også en rolle på Oscar-natten i 2000.

 

- 'American Beauty' var virkelig en once in lifetime experience fra det øjeblik min producer-makker Dan Jinks og jeg læste manuskriptet, fortæller Bruce Cohen, da vi indleder snakken, og fortsætter:

- Vi troede, at den var alt for provokerende og mærkelig til nogensinde at komme i betragtning til at blive Bedste film, og vi troede heller ikke, at den tjene nogle penge. Så at den endte med at vinde for Bedste film og få fem Oscars i alt og indtjene 100 millioner dollars, overraskede virkelig os alle sammen på en magisk måde.

- Det var på det her tidspunkt blevet en slags tradition, at prisen for Bedste film blev uddelt til store, mainstream brag. Ingen R-ratede film havde vundet i årtier, så vores sejr skubbede til grænserne på den måde. At 'American Beauty' blev anerkendt, var godt for fremtiden i Hollywood, fordi den åbnede vejen for film, der var mere i synk med populær kultur, og hvad der skete lige nu, og som skubbede til grænserne.

Hvordan husker du Oscar-aftenen?

- Mit bryllup, min datters fødsel og Oscar er formentlig de tre største øjeblikke i mit liv. Det var fuldstændigt spektakulært.

- I award-sæsonen er der en masse middage og shows hver weekend, der er rigtig spændende, og hvor du møder mange af de samme mennesker, fordi det tit er de samme film, som er nomineret hele vejen igennem. Så du bliver venner med en masse forskellige filmskabere, og alle år, men i særdeleshed i vores, var der i denne gruppe nogle, som havde vundet Oscar-statuetter før.

- To eller tre af dem fortalte mig, uafhængigt af hinanden, en version af "Oh my God, aftenen er en stor tåge. Jeg kan ikke huske en eneste ting om den aften" eller sagde "Jeg hørte mit navn, og så gik jeg i sort og husker ingen ting".

- Da jeg hørte det, fik jeg nærmest en allergisk reaktion. Jeg tænkte, "Oh my God, det har været min drøm at vinde en Oscar, siden jeg var otte år gammel. Jeg vil huske hvert eneste sekund af den aften".

- Det var et mareridt, hvis jeg skulle vinde og ikke kunne huske nogen som helst. Så min intention på aftenen var, om jeg så vandt eller tabte, at jeg ville optage det hele i min hjerne, som var det et videokamera.

- Jeg er glad for at kunne fortælle, at jeg har hele aftenen i mit hoved og vil aldrig glemme et eneste minut af det. Det var en komplet ekstraordinær og fantastisk oplevelse.


Fra højre: Bruce Cohen, Alan Ball, Dan Jinks, Kevin Spacey & Sam Mendes.

Hvordan var det så at stå på scenen til sidst?

- Det var meget, meget magisk, og det sluttede ligesom cirklen. Vi fulgte lige efter Bedste mandlige skuespiller, Bedste manuskript, Bedste instruktør og så Bedste film.

- Da Dan [Jinks] og jeg er på vej ud af scenen med vores Oscars, så prikker Clint Eastwood mig på skulderen, som du kan se på video-optagelserne. Han holder konvolutten med vores navne i, og han vidste fra sin egen erfaring fra, da han vandt for Unforgiven, at du faktisk gerne ville have konvolutten som en souvenir fra aftenen.

- Da vi går ud fra scenen står Alan Ball [forfatteren] dér med sin Oscar, Kevin Spacy står med dér med sin Oscar, Sam Mendes står med sin Oscar og så Spielberg.

- Spielberg havde vundet for Bedste instruktør for Saving Private Ryan året før, så han gav Bedste instruktør-statuetten til Sam, hvilket var et totalt magisk øjeblik, fordi Stevens selskab havde lavet filmen, og det var delvist Stevens ide at hyre Sam som instruktør og give ham et skud.

- Så der står de med deres Ocars. Dan og jeg slutter os til, så nu står vi fem Oscar-vindere og Spielberg. Steven klynger os sammen, du kan faktisk se det i slutningen af tv-udsendelsen, at Steven krammer os allesammen, og der bliver klippet til reklamer.

- Jeg vil aldrig glemme, hvad Spielberg sagde til os; "Grunden til, at Jeffrey Katzenberg, David Geffen og jeg skabte DreamWorks, var fordi vi drømte om at lave film som jeres og have aftener som den her. Og indtil nu er den drøm ikke gået i opfyldelse, men I har alle fået det til at ske i aften, og det takker jeg jer for", afslutter Bruce Cohen vores samtale med en lille tåre i det ene øjenkrog.

Årets Oscar-show udspiller sig natten mellem den 9. og 10. februar - og vi dækker det hele her på kino.dk - SE ALT OM OSCAR 2020 HER.

Læs også vores andet interview med Bruce Cohen, hvor han fortæller om at lave The Flintstones.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
rene

jeg mener stadig at både the green mile og den 6 sans er bedre film

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jensuser/360802
Jensuser/360802

De nye brillefri 3D special effects, og computer effects generelt, samt selve sammenklipningen, skal først for alvor igangsættes nu.

9 timer siden
Gustav

Det bare luksus jo

1 dag siden
Alexanderuser/26783
Alexanderuser/26783

Hvis filmen er 100 procent færdig, hvorfor i alverden skal vi så vente i 2 år og 2,5 måned på at få lov at se den.

1 dag siden
Ghita

Det er en super film og Mads Mikkelsen er jo heller ikke værst.

5 dage siden
Carsten

Det lyder som en drålig nyhed og synd for det univers der er bygget op. Jeg håber ikke det vil ske at han skal være med i dette univers.

5 dage siden

Aktive debatter