Cookie- og Privatlivspolitik

Parasite

Tilladt for børn over 15 år
Filmen er et sort komediedrama. Den har en humoristisk, men også tiltagende ildevarslende og dramatisk stemning. Der er en række voldelige og blodige scener, hvor mennesker bliver overfaldet, taget til fange, skubbet ned af trapper og stukket ned med kniv. Nogle bliver hårdt sårede, andre dør. Selvom det brutale indhold er indlagt i en grotesk ramme, er volden blodig og udpenslet i flere scener. Det vurderes på den baggrund, at filmen vil kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
25.12.2019
| |
2 timer 12 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Gisaengchung
|
Versioner: se alle
2D, 2D (m/ eng. undertekster), Babybio, Seniorbio
|
Billetter

Den sydkoreanske film 'Parasite' handler om en fattig familie af småsvindlere, der bor i ubeskriveligt slum i Sydkorea.

Familiens to store børn er dog begge lige så handlekraftige som forældrene, så da drengen får mulighed for at undervise en rigmands-datter i en godtroende familie, begynder en større overtagelse, hvor hele hans familie snart snyder sig ind som medarbejdere.

'Parasite' er en original, kulsort og til tider dybt forstyrrende komedie om klasseskel. Midt i komikken bliver det dog til tider meget mørkt og langt fra morsomt, men handlingen er så kuleskør, at man er underholdt ud over det sædvanlige.

Mesterinstruktøren Joon-ho Bong, som tidligere har stået bag 'The Host', 'Mother' og Snowpiercer, har med denne titel opnået karrierens hidtil højdepunkt.

'Parasite' modtog fire Oscars, bl.a. for Bedste film og Bedste instruktør, og den blev hædret med Guldpalmen på Cannes Filmfestival 2019.

Filmen er siden blevet udgivet i en sort-hvid-version, som vises i biografen med engelske undertekster. (Copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (465 votes)
5.1
5.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Filmåret slutter med et brag: Bong Joon-Hos 'Parasite' er rig på overraskelser, spænding a la Hitchcock og barok, kropslig humor." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "Joon-Ho Bong kender tydeligvis både sin Hitchcock og sin Tarantino, men er alligevel helt sin egen og balancerer dygtigt mellem thrillerelementer, sort humor og en politisk kommentar om den utrolige forskel på den rigeste og den fattigste procent." (Thomas Brunstrøm)

 • Børsen

  "Da 'Parasite' samtidig har et fantastisk manuskript – også af Bong Joon Ho (med makkeren Won Han Jin), hvor alt hænger sammen og bruges til noget – ligegyldigt hvor grotesk og aparte det virker i situationen, er der kun et at sige om filmen: Den er mesterlig!" (Michael Solgaard)

 • Filmland P1

  "Legende humor, spraglet fantasi, virtuos action og intens spænding. En suverænt underholdende fortælling." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "'Parasite' er en masterclass i filmhåndværk – en lydefri fusion mellem velproduceret, plotdreven mainstream og konsekvent konfronterende kunstfilm." (Frederik Asschenfeldt Vandrup)

 • Politiken

  "Hyper-intelligente og dybt flabede 'Parasite' er groft underholdende. Sjov, makaber og stilsikker som bare pokker." (Kim Skotte)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nikolaj

Må indrømme, at jeg har lidt svært ved at forstå Parasite har fået så gode anmelderser. Det ikke for at skrive, den er dårlig. Får det er den langt fra, men jeg synes den prøver for meget på at overraske hele tiden, at jeg til sidst nærmest ikke finde det overraskende længere- noget af det er nærmest bare weird for at være weird-rent plotmæssigt. Langt hen af vejen er den dog stadig pænt underholdende, så jeg tilgiver den for det, men så er der lige sidste halvdel, som bare er irriterende og langtrukkent, at jeg var meget tæt på kun at give den 3 stjerner, men igen...

Den har virkelig noget på hjertet, det er helt sikkert. Og noget af det, til trods for det grotesk er faktisk rigtigt opfindsomt, og vildt godt iscenesat. Især midterdelen har et perfekt tempo- Hvor der er en perfekt balance mellem humor og spænding. Men at kalde den hyper-intelligent? Tja... Det er vel smag og behag.

Så er i tvivl om hvad jeg ville give den, muligvis 3,5. Heldigvis er jeg i godt humør idag, så jeg runder opad.

Dongxu

Many people say that the plot is not completely logical. There are a few Indian movies also tried to tell the same social problem. But this “not-so-realistic-and-representative” story has the more powerful way to make people reflect on this problem.

Obe

KUN ET AT SIGE - MESTERVÆRK

TheDayDreamer

Der har været meget buzz om den koreanske film "Parasite", bl.a fordi den har vundet "Den Gyldne Palmer" (hovedprisen til Cannes filmfestivalen), og efter at have set den, kan jeg godt delvist forstå what all the fuzz is about. Det er en meget unik film, som formår at blande flere forskellige genrer sammen, og alligevel gøre det til en fortælling der fungerer.

Det er sjældent at jeg sidder nærmest mundlam når rulleteksterne begynder at køre ned ad skærmen, men når man har set "Parasite" er man efterladt med en helt speciel følelse. Trailerne afslører (heldigvis) ikke vildt meget af handlingen, men da jeg så dem, fik jeg lidt bange anelser, for de fik filmen til at virke meget usammenhængende - men da jeg så så selve det færdige produkt, var det en film der viste sig at være spændende nok til, at jeg faktisk nåede til et punkt at jeg fokuserede så meget på handlingen at det faktum at det hele foregår på koreansk endte med at falde i baggrunden og ikke betyde noget, for historien i sig selv er universel men fascinere

"Parasite" er speciel, og holder ens opmærksomhed, og så giver den en noget at snakke om bagefter (når man lige har fundet de rette ord til at beskrive den)

Morten

Filmen sætter sig mellem to stole: humor og socialrealisme. Personerne er ikke troværdige og skildret uden empati.
Utroligt at et næsten enigt anmelderkorps finder den at være et mesterværk. Filmen var en stor skuffelse og gabende kedsommelig.

bambiexplorer

Årets sidste film blev så ikke Cats. Jeg overvejede kraftig at se den, netop fordi den åbenbart er årets værste film, som ser ud til at komme til at koste Universal et tab på i nabolaget af $100.000.000! Jeg tog dog det sikre valg, og sprang på Parasite (aka 기생물) i Empire Bio, efter nytårsindkøbene var overstået. Et valg som jeg ikke kom til at fortryde.

Empires slikafdeling bliver dog desværre mere og mere kedelig. Og da jeg ikke drikker Pepsis tvivlsomme fluida, sprang jeg på en stor kop varm luksuschokolade. Hvis det er hvad de kalder luksus på Nørrebro, vil jeg nødig prøve deres standardprodukter … Stram op, Empire! Jeg kan stadig lide selve biografsalene, men facilteterne omkring disse virker, her hvor biografen så småt nærmer sig sin 20-års fødselsdag, meget “trætte”. Jeg kommer i hvert tilfælde til at prøve Big-Bio Nordhavn næste gang.

Familien Kim bor i en fugtig kælderlejlighed et slumkvarter i Seoul. Alle fire (Ki-taek, Chung-Sook, Ki-woo og Ki-jung) er arbejdsløse, og må hutle sig gennem dagen ved at samle pizzaæsker for det nærliggende pizzeria. Deres internetforbindelse stjæler de, med meget besvær fra deres overbo. Ki-woos (sønnen) bedste ven Min, som underviser rigmandsdatteren Park Da-hye i engelsk, tilbyder ham at overtage opgaven mens han er i udlandet. En opgave som Ki-woo med glæde påtager sig.

Ki-woo møder op i familien Parks kæmpevilla og begynder at undervisningen, til både datterens og hele familiens tilfredshed. Faktisk opstår der hurtigt et tillidsforhold, som Ki-woo misbruger … altså han får hurtigt udmanøvreret familiens husholderske, chauffør og får indsat hans far og mor i stedet. Hans søster får jobbet som familen Parks søns kunstlærer. Et job hvis kvalifikationer hun har Googlet sig til. Pludselig er familen Kim på den grønne gren, men kan det vare ved?

PARASITE – … THEY ARE NICE BECAUSE THEY ARE RICH!
Nu er det jo ikke nogen hemmelighed at jeg er vild med film som indeholder store mængder sort humor. Succesfulde eksempler på denne type film er Jojo Rabbit, Ternet Ninja, Bad Times at El Royale og Gud taler ud, mens knap så heldige, eller lad os være ærlige og kalde dem fejlslagne, eksempler er Knives Out og The Death of Stalin. Kan den sorte humor iblandes et stænk realisme, samfundskritik og, ikke at forglemme, lidt god gammeldags vold, ja, så er chancen for at vi at gøre med en vinder, snublende tæt på. Parasite indeholder alle disse ingredienser i rigelige mængder. Der sker så mange twist & turns i filmen, at man bliver nødt til at være på stikkerne for at fange dem alle. Det er dejligt skørt … og dybt seriøst på samme tid. I love it ;) Og ja, blodsprøjteriet får vi også :D

CAST & CREW
Jeg kan ikke påstå at jeg har et dybt kendskab til personerne i det sydkoreanske cast (well, Kang-ho Song, faren i Kim-familien, var også med it The Host og Snowpiercer), men alle må siges at spille til UG. Ikke en eneste falder igennem, hverken de otte medlemmer af Kim- og Park-familierne eller nogen af de forskellige bifigurer fejler på noget tidspunkt. De holder simpelthen dampen oppe gennem samtlige filmens 132 minutter.

Bong Joon Ho har også instrueret den glimrende monsterfilm The Host, samt fremtidsdystopien Snowpiercer og thrilleren Mother. Disse tre film havde mange flere lag end deres filmkategori umiddelbart lagde op til, og var dermed voldsomt interessante …

BILLEDE & LYD
Musikken akkompagnerer billedsiden på fineste vis. Som fx de inciterende violiner, når familiens svindelnumre rigtigt begynder at komme op i gear. På billedsiden skal scenerne fra slummen under det voldsomme regnvejr, som er smukt og grimt på samme tid, fremhæves. Det er kameraarbejde af høj kvalitet fra Kyung-pyo Hongs hånd.

KONKLUSION – PARASITE
Jeg er meget tæt på at synes at vi har med årets bedste film at gøre her. Historien er sær, sjov, spændende, dramatisk, blodig og samtidig yderst vedkommende på samme tid. Det må siges at være noget af en præstation. Og selvom den foregår i et “eksotisk” land som Sydkorea, går (det burde de gøre) alle pointer fra Parasite rent ind. Vi er meget tæt på de seks stjerner her! Jeg holder mig dog på måtten, og nøjes med fem store stjerner … med pil opad :)

blog.nilsbuch.dk

S. Rico

Hold da op hvor er jeg glad for, at jeg ikke havde læst om handlingen i filmen på forhånd. Det var ellers temmelig svært at undgå, eftersom Parasite har været årets mest omtalte og roste film siden Filmfestivalen i Cannes for over et halvt år siden.

Så jeg havde både mega høje forventninger og gik samtidig ind til filmen uden at vide noget som helst om, hvad jeg skulle udsættes for. Og jeg tør godt love, at man bliver udsat for lidt af hvert.

Parasite er først og fremmest en utrolig underholdende film. Proppet med vanvittig humor og mærkelige optrin, som man kun ser i sydkoreanske film. Det er pudsigt nok både en typisk sydkoreansk film og samtidig en film, der er temmelig straightforward og mainstream. Selv små børn ville kunne følge med og forstå filmen, selv om jeg nok vil fraråde den til mindre børn. For der sker ting og sager i sidste akt, som ikke er for sarte sjæle. Men igen - det er lavet på en humoristisk måde og bliver aldrig for alvor horror-agtigt.

Det ville være utaknemmeligt at sige, at jeg er den mindste smule skuffet, eftersom der er tale om en kæmpe filmoplevelse. Men så alligevel. Jeg havde forventet noget mere vildt og nogle mere langt ude syge tvists. Det er jo en sydkoreansk film, og de er ofte temmelig vanvittige - på den gode måde. Jeg havde nok ikke lige taget højde for, at Bong Joon-ho generelt er noget mere mainstream end andre af hans sydkoreanske kollegaer som eksempelvis Park Chan-wook, Na Hong-jin og Kim Ki-duk.

Herudover sker der 2 ting hen mod slutningen, som ikke helt gav mening, og som desværre påvirkede den samlede følelse i kroppen, da jeg gik ud af biografen. Jeg kan derfor ikke helt svinge mig op på 6 stjerner, selv om jeg jo nok må erkende, at filmen er et slags mesterværk.

Alfred

Min yndlings film til dato. Jeg er ikke meget af en filmnørd, og går ikke tit i biografen, men denne film fik mig til at tabe kæben. Filmen er fyldt med velbalanceret action, intens spænding, humor og samtidigt en morale der bringer tåre ned af kinderne. De få gange man får lov til at trække vejret og læne sig tilbage i biografsædet, sker der pludselig grotesk handling på en ekstrem spændende og raffineret måde.

Det eneste dårlige ved filmen er at den slutter. Stort tillykke til alle involverede i denne mesterlige historiefortælling.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.