Cookie- og Privatlivspolitik

Ser du månen, Daniel

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en ildevarslende og angstpræget stemning. Den indeholder mange voldsomme scener fra et borgerkrigshærget land - med trusler, skyderi, tilfangetagelser, tortur, likvideringer og mennesker i overhængende fare. Stort set hele filmen igennem befinder hovedkarakteren sig i en farlig og angstladet situation. Det vurderes derfor, at filmen vil kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
29.08.2019
| |
2 timer 19 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Ser du månen, Daniel
|
Versioner: se alle
2D, 2D (m/ danske undertekster), Babybio, Seniorbio, Særvisning, Særvisning m. foredrag
|
Billetter

Det danske drama 'Ser du månen, Daniel' er filmatiseringen af Puk Damsgårds roman om den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Daniel sidder i fangenskab med flere andre udlændinge her i blandt den amerikanske journalist James Foley.

Fortællingen følger Daniels kamp for overlevelse, hans venskab med James og hvordan hans familie hjemme i Danmark håndterer frygten for, at deres søn aldrig kommer hjem. 

Midt i krisen står den danske gidselforhandler Arthur, der får en afgørende rolle i befrielsen af Daniel.

Filmen skal instrueres af makkerparret Niels Arden Oplev (Mænd der hader kvinder) og Anders W. Berthelsen, mens titelrollen skal spilles af Esben Smed, som senest medvirkede i Lykke-Per.

'Ser du månen, Daniel' var blandt de tre kandidater til at blive indstillet som Danmarks officielle Oscar-bud.

Stream filmen nu på Blockbuster.dk:

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (1022 votes)
5.4
4.3

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Skuespiller Esben Smed leverer en fysisk pragtpræstation i den meget krævende rolle som Daniel Rye." (Søren Jacobsen Damm)

 • BT

  "... 'Ser du månen, Daniel' er en både ambitiøs og væsentlig film." (Thomas Brunstrøm)

 • Børsen

  "Esben Smed spiller Daniel Rye, og selvom han er mere end ti år ældre end den virkelige person, så er han troværdig i rollen som ung, naiv dansker i et af verdens brændpunkter. Han beviser endnu en gang, at han er en af dansk films helt store talenter ..." (Michael Solgaard)

 • Ekstra Bladet

  "Årets tredje stort anlagte danske film - efter Michael Noers 'Før frosten' og Mat el-Toukhys 'Dronningen' - der understreger, at man sagtens kan sigte efter et bredt publikum uden at lefle for den laveste fællesnævner. Herligt." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "... instruktørerne Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen har skabt en så knugende fortælling, at man ikke kan vente med at komme ud i dagslyset og den friske luft for at smage friheden." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "... filmens sidste del [ender] mere melodramatisk end nødvendigt og gør, at filmversionen af 'Ser du månen, Daniel' står som et solidt og grundigt drama, der lige mangler den sidste gnist." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "At 'Ser du månen, Daniel' har for mange ligheder med 'Kapringen', er ikke til at komme uden om. Til gengæld har den med Daniel Ryes autentiske historie, Espen Smeds fornemme spil og Arden Oplevs muskuløse filmsprog andre stærke kort på hånden." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Forløbet bliver i 'Ser du månen, Daniel' til en kompetent, robust og meget bogstavelig spændingshistorie." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
bambiexplorer

Filmen Ser du månen, Daniel er en dramatisering af Puk Damsgårds (journalist på DR) bog om den unge fotograf Daniel Rye, der tilbage i 2012 blev taget som gidsel af ISIS, som holdt ham tilfangetaget i næsten 400 dage. Jeg skal indrømme at jeg var travlt optaget af andre tinge i den periode, så jeg havde kun et meget sporadisk kendskab til historien om Daniel og om hvordan hans familie fik skaffet nok penge til at betale løsesummen på €2.000.000.

Daniel bor ude på landet med sin kærlige familie. Han har en drøm om at blive fotograf, så han drager til København med sin kæreste og begynder at banke på dørerne hos diverse fotografer i byen. Pludselig en dag er der hul igennem, og inden længe er han hyret til at være fotograf i forskellige krigshærgede områder i verden. En af hans første ture fører ham til Syrien, hvor han har en aftale med en guide, som vil vise ham det virkelige liv i Damaskus gader. Han tror at alle aftaler er på plads, men en gruppe ISIS-drenge er uenige. Inden længe har han fået tæsk af nogle af de religiøse tosser og er blevet smidt ind i en varevogn og er på vej mod en uvis skæbne og 398 grumme dage i klørerne på de vanvittige ISIS-krigere tager sin begyndelse …

Ser du månen, Daniel – James Foley og de andre ..
Som nævnt er står historien ikke særligt frisk i min hukommelse. Men jeg tillader mig alligevel at føle at filmen ikke rigtigt bibringer historien noget nyt? Altså, filmen følger bogen, som igen følger virkeligheden … som os der kun kender begivenheden gemmer medierne kender den. Det kan da også være udmærket, men i det her tilfælde gør det altså bare filmen lidt kedelig.

Hvor tæt på den virkelige virkelighed familiens kamp for at skaffe de DKK15.000.000, til løsesummen ved jeg ikke. Men måden hvorpå de sidste fem millioner tilvejebringes, virker fantastisk, men kan vel være plausibel nok. Man kunne dog godt have ønsket sig, at hele dilemmaet med at give de mange penge til ISIS således at de kan fortsætte deres aktiviteter, blev sat lidt mere under lup.

Cast & Crew
Esben Smed (Daniel) får mange tæsk, men hans lyse sind og hans gymnastiske træning gør at han klarer strabadserne fantastisk godt. Plausibelt? Virkelighedens Daniel har vist været inde over produktionen, så, set fra hans hukommelse, er den vel god nok. Anders W. Berthelsen, som er medinstruktør på filmen, spiller den rå gidselforhandler, Arthur. Igen, så virker han en smule for selvfed … men måske rollen sidder lige i skabet?

Udover Ander W. Berthelsen, har Niels Arden Oplev, som har været involveret i alt fra TV-serien Taxi til Mænd der hader Kvinder, instrueret filmen. Der er vel tale om fornuftigt arbejde, som ikke stikker af, hverken negativt eller positivt. Dog fatter jeg ikke helt hvorfor at Ser du månen, Daniel er blevet udtaget til at være et af Danmarks tre officielle bud på en Oscar til næste år Academy Awards!

Billede & Lyd
Hverken filmisk eller lydmæssigt er filmen noget specielt. Igen er der vel tale om fornuftigt håndværk, uden de store falbelader. Jeg kan simpelthen ikke genkalde mig en eneste lyd- eller billedemæssig detalje fra filmen … :)

Konklusion – Ser du månen, Daniel
En næsten dokumentarisk, barsk og rørende skildring af historien om Daniels bortførelse, som ikke rigtigt bringer noget nyt historien om begivenhederne i Syrien der i 2013. Desværre synes jeg at slutningen er alt for melodramtisk, og det magter jeg simpelthen ikke. Ser du månen, Daniel svinger sig op på tre hæderlige stjerner.

blog.nilsbuch.dk

Christian

Virkelig god film

jeanette

Flot spillet :)

Anneuser/59881

S.K.A.L S.E.S :-)

Mr. SNAKE.

Ja bevares det er da en okay film. men kunne skam godt have ventet med at se den til den kom på blu ray.

den virker meget trofærdig, og godt skuespil.
men så er den heller ikke bedre.

Marie Kristine

I disse tider, er det en film man skal se. Og forstå hvor ændret hele vores verden er blevet efter 11,september.vi var rystede længe efter vi kom ud af biografen. I går viste dr2 en dokumentar om "the Beatles" og jagten på dem, skræmmende historie.

Thomas

Det er en sjov ting med vold på film. Volden i en actionfilm rører mig ikke. Brutaliteten i en gyserfilm rører mig ikke.

Men vold og brutalitet i en film baseret på virkelige hændelser rører mig altid dybt. Jeg krymper af chok over den menneskelige natur, når jeg ser film som denne.

Hvordan kan noget menneske få sig selv til at skære halsen over på et andet menneske??? Jeg forstår det ikke. Og jeg væmmes ved at se på det.

Men filmen er bestemt værd at se. Og slutningen er rørende og bragte et par tårer frem.

Ejnar

Men Esben Smed er altser ikke den store skuespiller.......

Victor

Jeg så Ser du månen Daniel igår, og jeg må indrømme at det er en af de bedste danske film jeg har set.
Jeg har samtidig læst det nye euroman med Esben og Daniel hor Daniel har fotograferet alle billeder. Stor resprkt herfra.

Emma Sejerskilde

Jeg havde glædet mig meget til at se filmatiseringen af Puk Damsgaards bog, da jeg blev meget rørt, da jeg læste den. Jeg havde forberedt mig på, at det ville blive en meget rørende oplevelse at se historien i levende billeder. Dog blev jeg skuffet, da historien er blevet ændret og dermed virker lidt for Hollywood-agtig, hvilket ødelagde oplevelsen lidt for mig.

Men rigtig godt skuespil og en god film! Specielt hvis man ikke har læst bogen.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.