Cookie- og Privatlivspolitik

Vampyr (1932)

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en dyster og mørk grundstemning. Den indeholder flere scener med let uhygge, og scener med mystiske skikkelser og surrealistiske universer. I én scene går en mand op ad en trappe, hvor han møder en lille, forkrøblet mand med et vansiret ansigt. I en lettere uhyggelig scene vågner en ung kvinde op som vampyr med et forrykt og vildt udtryk i ansigtet, og i en tredje scene ser man en mand, som bliver begravet og kvalt i en mølle, som er i gang med at male mel. Da filmen har et langsomt fortælletempo, da ingen af de uhyggelige scener udpensles, og da den også indeholder positiv forløsning, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
11.11.1969
| |
1 time 23 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Vampyr
|
Versioner: se alle
2D, Særvisning, Stumfilmskoncert m. intro, Særvisning
|
En ung mand, Allan Gray, ankommer i ’Vampyr’ til en kro ude på landet. Samme aften får han besøg af en ukendt mand, der beder ham om at hjælpe med at frelse en ung pige, der er i fare. Hun viser sig senere at være den ukendte mands datter. Kort efter bliver den ukendte mand, der bor på et stort gods, myrdet, og den unge mand må selv prøve at komme den unge pige til undsætning. Derfor giver han blod til en transfusion, forhindrer den syge kvinde i at tage gift, befrier hendes søster, der er bundet til en seng, og drager til sidst bort med hende. Desuden er det lykkedes ham at standse den forbandelse, der hvilede over egnen, ved sammen med tjeneren at drive en jernpæl gennem en gammel kvindelig vampyrs hjerte. Derefter sørger tjeneren for, at hendes medskyldige, lægen, bliver kvalt - i mel (fra Carl Th. Dreyer født Nilsson af Martin Drouzy, 1982).
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (10 votes)
3.7
0

Instruktør

Skuespillere

Instruktører

Skuespillere

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Man kan jo ikke gå rundt og sige, at man er filmfan og stor Lars von Trier fan uden at have set et eneste værk fra dansk films godfather nummer ét: Carl Th. Dreyer.
Så da jeg så, at Filmstriben har en stor samling af hans vigtigste film liggende, så var det bare med at komme igang.

Vampyr er ikke en stumfilm, hvilket kom lidt som en overraskelse for mig. Desværre er balancen mellem dialog og musik ikke ret god i den version, der ligger på Filmstriben. Jeg blev nød til at skrue op for volumen hver gang der var dialog, og skrue ned hver gang musikken satte ind. Det ødelagde en del af oplevelsen og indlevelsen.

Man kan dog ikke komme uden om, at Vampyr er en film, der gør imponerende flot og kreativt brug af kamerabevægelser, skygger og effekter. Fortælleteknisk er det også en meget speciel film. Handlingen er nemlig overordnet set ret simpel. Men jeg havde alligevel temmelig svært ved at følge med i, hvad der helt præcist skete i de enkelte scener. Der er drømmesekvenser, skyggedans og en alternativ kronologi i fortællingen. Det er helt sikkert med vilje, og det er også helt sikkert en film, man skal se flere gange, hvis man vil fange alle detaljer.

mads

jeg har lige så lige set Carl Theodor Dreyers sublime gyserfilm vampyr fra 1932, og jeg kan anbefale alle der ikke ejer filmen at skaffe Masters of cinema udgaven som indeholder tonsvis af lækkert ekstra-materiale.

filmen er rent illustrativt ikke skræmmende, til gængæld formår Dreyer at skabe en utrolig skræmmende atmosfære som virkelig holder en fanget igennem hele filmen.

teknisk er den selvfølgelig også et vidunder og i nogle scener er den måde kameraet flytter sig på ufatteligt godt lavet, så godt at det næsten virker urealistisk.lækkert.

filmen er måske lidt blevet glemt blandt alle Dreyers andre store værker som ordet og Jeanne d’Arc, dog mener jeg at det må være en af de bedste gyserfilm nogensinde.

til dels på grund af Dreyers fantastiske stilsikkerhed, tekniske kunnen og ikke mindst en super inspirerende historie.

tag og se den.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.