Cookie- og Privatlivspolitik

Maria Stuart - Dronning af Skotland

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en konfliktfyldt og dramatisk stemning. Der er scener med kampe, sygdom, sex, blodigt overfald og en halshugning. Der er flere scener, hvor to personer har sex og kønslig omgang med hinanden. I en scene ser man en kvindes ansigt, der er svært angrebet af sygdom. I en anden dramatisk og blodig scene bliver en mand taget til fange og stukket ned med kniv flere gange. I en tredje scene ses en eksplosion og en person, der bliver kvalt. I en fjerde scene ses optakten til en halshugning. Da de dramatiske, seksuelle og blodige scener ikke er langvarige og stærkt udpenslede og da hovedkarakteren er handlekraftig og modig, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
14.03.2019
| |
2 timer 4 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Mary Queen of Scots
|
Versioner: se alle
2D, 2D Sidste Ch, Babybio, Seniorbio
|

Det historiske drama 'Maria Stuart - Dronning af Skotland' handler om 1500-tallets bitre strid mellem kusinerne Mary Stuart og Elizabeth I.

Mary blev dronning af Skotland som bare ni måneder gammel, og gift med den franske konge i en alder af 16. Da hendes mand dør to år senere, vender Mary tilbage til højlandet for at genindtage sin position og samtidig gøre krav på den engelske trone.

Men i England reagerer den dominerende og mystiske jomfru-dronning Elizabeth 1, der ikke har tænkt sig at afgive sin position.

De to unge dronninger betragter hinanden med lige dele frygt og fascination, da de begge ved, at kun én kan stå tilbage som suveræn regent. 

'Maria Stuart - Dronning af Skotland' er instrueret af debutanten Josie Rourke og har ligesom fortællingen to meget prominante kvinder på plakaten i form af Saoirse Ronan og Margot Robbie.  

Striden mellem de to regenter har tidligere været portrætteret i Elizabeth - The Golden Age, hvor Cate Blanchett spillede den engelsk dronning. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (50 votes)
4
3.5

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

  • Berlingske

    "'Maria Stuart - Dronning af Skotland' rummer ikke alene smukt filmarbejde og særdeles fremragende skuespil. Den gør også fortiden levende og storpolitikken mellem de to kongeriger konkret." (Stephanie Caruana)

  • BT

    "I den perfekte verden fungerer historiske film både som elementært spændende elementer og er noget, man kan lære af. Ofte må man nøjes med en af delene, og det kan også være okay." (Thomas Brunstrøm)

  • Jyllands-Posten

    "Der er ingen tvivl om, at Josie Rourke har haft meget store ambitioner med sit historiske drama [...]. Alligevel kommer filmen ganske ofte til at minde om et par afsnit af HBO-serien 'Game of Thrones'." (Nanna Frank Rasmussen)

  • Politiken

    "Denne nyfortolkning er faktisk interessant, men selv om Ronan og Robbie bærer filmen som fejende flot dramatisk robe, bliver det en filmisk programerklæring, der ikke helt formår at fjerne min skepsis og rive mine følelser med." (Kim Skotte)

  • Weekendavisen

    "Unægteligt har filmen gode idéer og alle de bedste hensigter. [...] Det er ikke den værste rekonstruktion, men lidenskaben, som må have været der, mangler." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Steffen

Kedelig og uden bid. Så kort kan filmen MARY QUEEN OF THE SCOTS opsummeres, der er en to timer og fire minutter lang historisk biografi af Maria Stuart, der regerede som dronning af Skotland i det 16. århundrede.

Man skal dog ikke dykke for meget ned i historiebøgerne, inden man ser filmen, da den er fyldt med historiske fejl og friheder. Det er en skam, da man i det mindste får det ud af filmen, at Maria Stuart var en ganske særlig kvinde for sin tid med en helt unik historie.

Filmen fravælger samtidig flere skelsættende øjeblikke fra Marias liv, som vi aldrig ser på skærmen. Man ser eksempelvis nærmest intet til hende i de 17 år, hvor dronning Elizabeth I holder hende fængslet. Der er heller intet om begyndelsen af hendes liv, hvor hun vokser op i Frankrig. En halvkedelig affære fyldt med tomme kalorier. Se den, hvis du går i 2.g og mangler inspiration til din historieopgave.

Milla

Når man laver en biografi over en historisk person, er det vigtig man holder sig til fact Og ikke fiction. Den engelske dronning og den skotske mødte aldrig hinanden. Som det fremgår af filmen.Men en ting der virkelig irriterede ved denne film er, at Mary var 5 år da hun blev sendt til Frankrig, giftede sig med den franske kronprins som 15 årig og vendte tilbage til Skotland som 18 årig da hun var blevet enke. Det er usandsynlig hun talte engelsk med skotsk accent. Hun havde derimod talt engelsk med fransk accent. Der er mange ukorrektheder i filmen. Og igen som med så mange film får vi ikke detaljer med som afslutter filmen. Marys henrettelse var noget der gik over i historie bøgerne, men det fandt man åbenbart ikke relevant i filmen om hende. Hvilket er ærgerlig fordi det viste den tilgivende, modige og royale kvinde hun var. Hun gik i døden med ære og elegance.
Man kan ikke tage de smukke billeder fra filmen. Visuel er den meget smuk. De er tro imod kostumer, originalitet og det er fængende hvor meget skuespilleren der spiller Mary, ligner den virkelige dronning. Filmen er en udmærkede fortælling, men fuld af huller og mangler, og som det var med Marie Antoinette filmen med Kirsten dunst, så bli'r den aldrig original eller fyldestgørende.

S. Rico

Hvem ved, hvad der egentlig skete i England i 1500-tallet? Nulevende øjenvidner er der ikke så mange af, og de skrevne historietekster er alle nedskrevet af mænd, som helt sikkert ikke var 100% objektive.

Jeg mente selv at kende historien om Elizabeth I af England og Mary I af Scotland ganske godt - bl.a. baseret på op til flere spillefilm og dokumentarfilm. Mary Stuart bliver næsten altid skildret som en ondskabsfuld katolsk bitch og Elizabeth som den kloge og gode protestanske dronning. Her burde man allerede blive mistænkelig, for tingene er som regel aldrig så sort/hvide i virkligheden.

Derfor er det fascinerende at se en helt anden vinkel på historien i Mary, Queen of Scots. Her er begivenhederne primært set ud fra Mary's synsvinkel, men også fra Elizabeth's, og begge bliver skildret tilpas nuanceret til, at denne fortolkning af historien virker som et ganske troværdigt alternativ til den "rigtige" historie.

Den gode idé suppleres af vildt flotte billeder. Panoreringer hen over det skotske landskab, kostumer, make-up og production design er alt sammen i topklasse. Der kan heller ikke sættes en finger på skuespillet, hvor 25-årige Saoirse Ronan med sin 3. Oscar nominering endnu engang viser, at hun er kommet for at blive.

Filmen er dog langt fra perfekt. Der hvor det går galt er i manuskriptet. Den er rodet fortalt og indimellem direkte forvirrende - og det endda på trods af en ret simpel handling. Dette trækker meget ned. Men de mange positive ting gør, at den alligevel ender på 4 små stjerner.

Meriam

Der er angivet en aldersgrænse på 11 år.
Men efter at have set filmen med min lillesøster som er 12 synes jeg at folk skal vide at jeg ikke ville anbefale den til børn i den alder. Jeg synes aldersgrænsen burde ligge på 15/16 år da filmen indeholder en specifik scene som kan betegnes som voldtægt. Filmen har også andre scener som jeg ikke finder egnet for børn under 15/16 år. Men det er naturligvis min egen personlige holdning.
Jeg ville anbefale at man bruger hjemmesiden common sense media, hvis man ønsker at gennemse en film for evt grænseoverskridende indhold når man tager en mindreårig med i biografen. Siden har også en anbefaling på hvor mange år de mener man mindst kan være når man skal se en bestemt film.
De har på selve hjemmesiden også anbefalet at man skal være mindst 15+ inden man ser netop denne film.

LHL2500user/12233

Hvorfor oversætte et navn? Hun hed Mary, ikke Maria.
Dårligt oversatte titler er jo ikke noget nyt, men det her er sgu for slapt.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.