Cookie- og Privatlivspolitik

Blade Runner (1982)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
|
1 time 57 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Blade Runner
|

Ridley Scotts 'Blade Runner' fra 1982 er et hovedværk indenfor science fiction-genren og har siden været inspirationskilden for talrige film.

I 'Blade Runner' spilles hovedrollen af Harrison Ford som den film-noir inspirerede anti-helt Rick Deckard.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (106 votes)
5.2
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Frederik

Virkelig flot film som nailer både sets, musik, lightning, story og alt andet ! Selv skuespillere med små roller giver den bedste performance ever ! Nogle scener kan være lidt for lange, men det er måske mere et throwback til den gamle Blade Runner. Jeg anbefaler at se den derhjemme med et super TV og en rigtig god soundbar. Denne film fortjener det !

Martin

Blade Runner er (blevet) hovedværk indenfor science fiction-genren. Ikke mange kunne se fidusen i en film om et dystopisk samfund hvor spørgsmålet er hvad der gør os til mennesker, men Blade Runner ramte plet. Jeg har elsket den fra første gang jeg så den og ser den igen og igen.

Nicolaj

Har været på en top 10 ved mig siden en alder af 15-16 år - og har aldrig forladt denne liste. Der er en grund til at filmen er blevet kult - og herved perfekt, at den yngre generation får lov at opleve filmen også!

Jakob P.

Blade Runner får 5 stjerner af Anmelderen *****

Blade Runner er en gammel sag, en af de første science fiction film som Harrison Ford var med i, og den unge Ford må have været glad for at været en del af dette mesterværk af en film. Filmen var en stor oplevelse at se på det store lærred, da jeg så den i Imperial i København for nogle år siden. Rent visuelt og lydmæssigt var filmen en kæmpe oplevelse, det er dette kombineret med handlingen, og alle de speciel-effects i filmen som gør dette til en af de tunge drenge i genren. Der er sådan en slags ensom, kølig stemning i filmen hele vejen fra start til slut, og samtidig kan man ikke undgå som tilskuer at være tryllebundet af historien. Blade Runner er helt klart sin helt egen på en meget speciel måde, og man kan ikke undgå at blive opslugt af den, mens man sidder og ser den.

Vi er i L.A. i fremtiden år 2019, og flere af byens biler flyver i luften over byens gader, og forbi de store bygningsværker som er enorme selskaber og firmaer. Der findes menneskelignende robotter, som kaldes replikanter, som både kan tale, føle, og leve som mennesker. Replikanterne har en begrænset levetid, som regel 4 år, og det er typen Nexus 6 som er den nyeste generation inden for replikanterne. Rick Deckard (Harrison Ford) er en såkaldt blade runner, en jæger som finder replikanter og sender dem på permanent pension, han dræber dem. Han jæger 4 morderiske replikanter som er på flugt fra myndighederne - mens han møder en anderledes kvinde som han drages af, og hvis hemmeligheder kan ende med at undergrave hans egen sjæl og væsen.

Det er så sandelig en sand oplevelse at se Blade Runner, det er en visuelt og lydmæssig stor oplevelse, og det er disse billeder og lyde kombineret med filmens historie som gør filmen til noget ganske særligt. Skuespillet leveres overbevisende og godt af både Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young og Edward James Olmos. Tempoet og rytmen i filmen er faktisk overraskende stille og roligt, selv der indimellem er nogle udmærket actionscener, som sætter lidt mere gang i filmen. Filmen kører generelt i et meget roligt tempo, og det er faktisk meget behageligt, for det sikrer at ens opmærksom ikke går tabt på noget tidspunkt i filmens handling. De visuelle effekter som for eksempel de flyvende biler, gaderne i L.A., og måden byen ser ud på når man flyver hen over den er rigtig godt lavet. Det er et helt andet univers man træder ind i, når Blade Runner ruller hen over skærmen, og man føres dybere ind i det univers af filmens lyde, musik, og de flotte visuelle effekter.

Bjarke

I Blade Runner blandes 80'erne frygt for fremtiden og dele af teknologien på fortrinlig vis med film noir'ens pessimistiske, mørke, og regnfulde storby. Det narrative og skuespillermæssige er godt, men filmens styrke ligger klart i det visuelle. Sjældent har den håbløse storby været på en gang så dyster og smuk. En god film, der kan anbefales både til fans af sci-fi og film noir.

Nicolai

I 1968 skrev forfatteren Philip K. Dick den skælsættende Sci-fi fortælling Do Androids Dream Of Electric Sheep? Og øjeblikkeligt startede drømmen om en filmatisering af værket.

Men det var dog først 14 år senere at drømmen blev opfyldt da instruktøren Ridley Scott startede den hårde kamp med at få bragt det litterære værk til det store lærred under navnet Blade Runner.

Filmen blev realiseret men modtagelsen var ikke god.
Filmen blev et stort flop og blev stablet ned af anmeldere.

Og her kunne historien om Blade Runner ligeså godt have sluttet.

Men det gjorder den heldigvis ikke da Ridleys drøm om en anderledes version af Blade Runner startede.

Men desværre skulle der gå hele 25år før drømmen blev realiseret.

Men heldigvis var versionen accepttabel og den blev hyldet med største applaus af alle.

Om The Final Cut er den bedste version kan diskuteres i lang tid da der til dags dato findes hele 5! Versioner af Blade Runner.

Men ifølge Ridley Scotts egen mening er The Final Cut den definitive og ultimative version af Blade Runner. Og den mening deler jeg på alle måder også.

Filmen er blevet hyldet som værende en af de bedste Sci-fi film nogensinde og jeg forstår på alle måder godt hvorfor.

Fordi.

Den fremtid som vi bliver præsenteret for og som vi ser er på alle måder realistisk, fascinerende og original og er stadigvæk efter 32 år endnu ikke blevet overgået.

Og så er der plottet som ved første indtryk virker simpelt.

En form for politimand kaldt Blade Runner har til opgave at dræbe ( pensionerer) Replicants, som er en ny form for menneske som ingen fortid har, ingen følelser har og som kun har 4 års levetid.

Og ja her kunne Blade Runner godt havde gået hen og bare blevet en simpel Neo-Noir men så sker der pludselig noget.

Pludselig møder filmens hovedperson Rachael som ved første indtryk bare er en replicant, men måske er hun mere end det?
Og samtidig med det begynder hovedpersonen selv stille spørgsmål ved sin oprindelse, fordi er han mon selv en replicant?

Og samtidig med det møder vi replicanten Roy Batty, som slet og ret har fået nok af sin tilværelse og har et brændende ønske om at leve et langt liv.

Og ved første indtryk kunne Roy Batty blot være den normale skurk som skal nedlægges af hovedpersonen men når man lære hans skæbne og mission begynder man spørge sig selv, er Roy den onde?

Eller er han blot en der ønsker at leve et langt liv i en verden der er i stærkt forfald.

Alle filmens store spørgsmål om hvad et rigtigt mennesker er og hvad der skaber et rigtigt mennesker gør at man altid vil og kan vende tilbage til Blade Runner for enten at opdage nye ting, nye spørgsmål eller for muligvis at finde spørgsmålenes svar.

Men det er ikke alene det der gør at filmen er et mesterværk.

Harrison Ford giver en af sit livs bedste præstationer i hovedrollen som Blade Runneren Rick Deckard som pludselig får hele sit liv og sin tilværelse vendt på hovedet.

Den knap så kendte Sean Young giver ligeså en banebrydende præstation som den mystiske, fascinerende og smukke Rachael som må være en af filmhistoriens mest legendariske kvindelige skikkelser.

Og så er der den hollandske Rutger Hauer som giver sit livs præstation i rollen som den tragiske Roy Batty som blot ønsker et menneskeligt liv.

I øvrige roller spiller Joe Turkel ( bartenderen fra Shining) ligeså også godt i rollen som Dr.Eldon Tyrell manden som skabte Replicants.

Og så er der legetøjsmageren J.F Sebastian som ligesom alle andre bliver fascinerende med hjælp fra godt spil af William Sanderson.
Og som Batty’s venner giver både Daryl Hannah i fuld sminke og Brion James liv i deres roller som Pris og Leon Kowalski.

Vangelis legendariske synth soundtrack hjælper til at skabe den dystre, mørke stemning i L.A anno 2019 og når filmens rulletekster rammer skærmet bliver man slet og ret siddende og lytter til de smukke toner.

Man kan muligvis diskutere om dette er Ridley Scotts bedste film fordi vi snakker jo om manden der lavede Alien og Thelma & Louise og Gladiator.

Men hvis vi skal snakke om hvad for en film der stiller de største spørgsmål, hvad for en film der har de mest fascinerende personer så vinder Blade Runner efter min mening absolut.

Fordi denne film er ikke blot underholdning, men derimod en film som vækker tanker hos en, som stiller en spørgsmål om livet og som man ikke fatter efter et kik men som skal genkikkes for at virkelig at forstå hvad Ridley Scott ville med denne film.

Wayne

Ikke min favoritfilm, blandt Ridleys mange fantastiske, Men nyskabende og mytedannende, da den stiller flere spørgsmål, end den besvarer.

Cinematasticuser/571094

Manuskript, skuespil, dialog, visuelt udtryk, soundtrack og grundlæggende tematik. Alt er udført til absolut perfektion i denne uovertrufne filmoplevelse.

Vil den kommende Blade Runner 2 mon på nogen måde kunne hamle op med dette!?

alexander

det værste ved denne film er alle de forskellige verioner af den.. der er usa versionen, den internationale, direktors cut og så denne final cut.. jeg har kun set den sidst nævnte, men har egentlig lyst til at se den internationale, da den amerikanske skulde mangle nogle scener.. MEN et ægte mester værk skal ikke laves om eller ændres.. jeg kan egentlig godt se at den gang den kom ud i biffen så var folk blæst væk, men jeg har set så mange andre film der teknisk set overgår den.. derfor er det selve historien og den verden der bliver skitseret som er interessant. Her undrer jeg mig over Rick Deckard.(H. Ford) virker til at være en tof fyr, men lige pludselig bliver en bange buks. og hele film-noir elementet kan jeg ikke se, men det måske mere markant i den originale hvor der er narration med, altså en fortæller. nå men den fanger ikke helt mig og den virker næsten for langsom og en lille smule kedelig.. men det ikke en dårlig film, jeg kan bare ikke helt forstå hvorfor den skal fremhæves over andre sci-fi film fra den tid og før?

Antaeus

Jeg kan egentlig godt se at det er en fantastisk film og et mesterværk. Sci-fi er min foretrukne genre og alligevel har Blade Runner aldrig rigtig bidt sig ind på mig. Måske en dag fanger den mig rigtig, men det har jeg sagt i så mange år.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.