Cookie- og Privatlivspolitik
Årets bedste film 1999

Årets bedste film 1999

Stem og vind biografbilletter

Stem op!
88
Stem ned!
0
(reset)

Vi har efterhånden udnævnt den bedste film for mange år, men 1999 er absolut et af de sværeste nogensinde. Bare det at skulle udpege de 10 film, der skal konkurrere om den fornemme titel af at være den bedste film i 1999.

Hvilken film var den bedste i 1999?

Godt nok har vi måttet frasortere op til flere forrygende film, men det betyder også kun, at den endelige liste bugner af favoritter. Her finder man bl.a. den fem-dobbelte Oscar-vinder American Beauty, Stephen King-filmatiseringen Den grønne mil og den populære gyser Den sjette sans.

I dansk regi fik vi i 1999 Susanne Biers romantiske komedie Den eneste ene, mens der også var romantik på færde i den britiske Notting Hill. David Fincher havde dog andre og mere hårdtslående boller på suppen med Fight Club.

Det var også året, der gav os de to animationsfilm Tarzan og Toy Story 2, mens der var akrobatisk action i både Tiger på spring, drage i skjul og ikke mindst den skelsættende The Matrix.

Som indledningsvis nævnt har det bestemt ikke været nemt at holde sig til blot 10 film fra 1999.

Vi har bl.a. måttet fravælge følgende titler med et blødende hjerte: tegnefilmen Drengen og jernkæmpen, gyseren The Blair Witch Project og desværre også Star Wars Episode I: Den usynlige fjende, videre til Stanley Kubricks sidste film Eyes Wide Shut.

Det har også været et farvel til den intense The Talented Mr. Ripley, Michael Manns The Insider og Tim Burtons Sleepy Hollow, videre til David Lynchs lavmælte The Straight Story samt Jim Carrey i Man on the Moon og den syrede Being John Malkovich.

Listens kandidater er udvalgt på baggrund af enten popularitet, antallet af priser eller for at være generelt anerkendte blandt kritikere og/eller publikum.

Vi trækker lod om 2 x fribilletter blandt alle, der skriver, hvad de stemte på og hvorfor.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Emilia

Jeg stemte på den grønne mil, da den sætter aftryk. Man bliver påvirket følelsesmæssigt på så mange måder på én gang!

Rikkeuser/741660

Elsker den film og har set den utallige gange! :)

Mathilde

Fight Club er en fantastisk film med godt skuespil og et mind-blowing plottwist. Filmen er en klassiker og bliver ofte citeret. First rule about Fight Club...

Janni

Stemte på "Den grønne mil" fordi jeg husker hvert et minut af den film. Den er så frygtelig, og rørende på samme tid, og den gjorde stort indtryk på mig.

newnamtab

Når jeg nu SKAL vælge een.
Den overraskede til sidst.. Alle snakkede om den slutning. I flere år bagefter.
(Jo der blev også snakket om de andre film)
Af de film der er at vælge imellem, så havde den det fixeste plot twist.

hanne

Fordi den, sammen med Blinkende Lygter, er en af de få mindeværdige danske film.

Maichenuser/965204

Da det er den eneste af alle de film jeg kan huske i detaljer.
Den gjorde indtryk, er smuk og rørende.

Tanjauser/840105

Jeg stemte på Tarzan, da den er helt fantastisk og når et bredt publikum. 'Den eneste ene' er dog også et absolut guldkort :D

Bane ;)user/726947

Puuuuh… I gør det ikke nemt kino.dk. Det var et fantastisk film-år, og som afstemningen foreløbigt indikerer, så er det et tæt løb mellem 'The green Mile' og 'The Matrix'. To fantastiske film i hver sin genre.

Mit valg falder så på 'The green Mile', udelukkende af den grund, at det er en film, som er svært at ryste af sig, set ud fra et menneskeligt aspekt. Det er et overflod af følelser og et martyrium af dimensioner..
Filmen smager i den grad af en 'iscenesættelse' af det nye testamente, hvor personligheden med den negride hudfarve, agerer som en kristus-parallel. Vi har at gøre med en 'abnorm' uskyldighed, som tager de andres synder på sig. Måske ikke stor af intelligens, men den største af hjertet- med en hang til 'majsbrød' og at 'tage tingene tilbage'.

Samspillet mellem Tom Hanks (Paul Edgecomb' og Michael Duncan Clark (John Coffey) er glimragende. To sympatiske sjæle, på hver sin side af tremmerne, men deres menneskelighed rækker som så langt udover de jordiske rammer- i en smuk symbiose mellem social realisme og magisk realisme. Kontrasten til disse to skabninger er den den frastødende og småslimede Mr. Percy- godt spillet af Doug Hutchison. Det hele bliver holdt op ad Eduard Delacroix's eget personlige cirkus. Her er der i den grad tale om en virkelighedsflugt- en eskapisme, som gør at livet på den grønne mil bliver et mere tålt ophold..

Det er filmisk kunst om det mest basale. Hvordan opfatter vi et andet menneske ? Hvordan fortolker man et andet individ ? Er det hvad øjnene ser, eller er det måden man vælger at se på ? Ak ja, den ypperste næstekærlighed overskygger altid race, hudfarve og etnisk herkomst.
Kærligheden og båndet til et andet menneske er den største mirakel af alle, såvel fysisk som metafysisk.

Filmen er et stort epos fyldt med gode moraler og symbolik. De bløde skygger og lyssætningen på den grønne mil er ganske enkelte exceptionelt. Sidst men ikke mindst, en pæn lille hilsen til Mr. Jingles...;)

Kan på det varmeste anbefale 'den grønne mil'- og selvsagt Kino.dk

Brix

Original og medrivende. Det kunne ikke være andre i den liste.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lars

Selvom Blinkende lygter ofre reciteres, kan der ikke være tvivl om Gladiators grandiose fremførelse og vildt fantastiske soundtrack.

5 timer siden
TheGreatAngel

En god huskeregel er, at det nok ikke behager jer at han er egoistisk, men som forfatter har man en vision og bliver den ikke fyldt op så meget eft

5 timer siden
TheGreatAngel

De har begge to været ude at sige at kontrakterne ikke bliver forlænget, fordi Jussi har haft nogle andre visioner til karakterne.

5 timer siden
Loneuser/512689
Loneuser/512689

Er virkelig irriteret over, at Kaas og Fares skiftes ud!
Lone

6 timer siden
Vibekeuser/894605
Vibekeuser/894605

Julia Roberts i superform. Baseret på virkelig hændelse der kunne være foregået i dag også.

9 timer siden

Aktive debatter