Cookie- og Privatlivspolitik

Green Book

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en let og humoristisk grundstemning, men indeholder også scener med et konfliktfyldt indhold. I en scene ses et slagsmål i en jazzclub, hvor en person får et voldsomt knytnæveslag i ansigtet. I en anden scene truer og forulemper hvide mænd en sort mand i en bar. I flere scener kommer hovedkarakteren i affekt. Da filmen imidlertid er fortalt i en let og munter tone og skildrer en relation mellem de to hovedkarakterer, der udvikler sig til et tæt venskab, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
21.02.2019
| |
2 timer 10 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Green Book
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio, Særvisning
|

Dramaet ’Green Book’ fortæller den virkelige historie om det uventede venskab mellem en sofistikeret afroamerikansk kunstner og en italiensk-amerikansk mand fra arbejderklassen i 60erne raceadskilte USA.

Da den sorte musiker Dr. Don Shirley skal på turné gennem landets mest racistiske sydstater, hyrer han den snæversynede og umættelige wise guy-muskelmand Tony ”The Lip” Vallelonga som chauffør. Med på turen har de en lille grøn guide til hvilke spisesteder og hoteller, der vil tage imod sorte borgere.

Turens største udfordring er dog, hvordan de kan holde hinanden ud, da begge parter besidder rigeligt med fordomme om hinanden. Snart opdager de dog, at de slet ikke er så forskellige, som man skulle tro.

Viggo Mortensen leverer her en af karrierens bedste, mest elskværdige og uden tvivl mest morsomme præstationer som motor-munden Tony, der har et hjerte af guld, men ikke ejer skyggen af finesse. Over for ham ses den ligeså blændende Mahershala Ali, der vandt en Oscar for sin præstation i Moonlight.

Sammen udgør de den slags umage par, der har dannet rygrad i publikumssucceser som Driving Miss Daisy og De urørlige - to film, der ligesom ’Green Book’, balancerer feel good-filmens komik med alvorlige tematikker og historisk tyngde.

'Green Book' er Oscar-nomineret i fem kategorier - bl.a. for bedste film og bedste skuespil af de to skuespillere. Manuskript er skrevet af Tony Vallelongas egen søn, Nick, og størstedelen af de levende Vallelonga-familiemedlemmer medvirker i filmen side om side med Mortensen. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (708 votes)
5.2
4.6

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Der er gode film, der er dårlige film, og så er der vigtige film. Sådan en er 'Green Book'." (Søren Jacobsen Damm)

 • BT

  "Viggo Mortensens [...] Tony Lip og Mahershala Alis [...] Don Shirley er en af de bedste bromances på film længe, og filmen byder ikke bare på film drama og velmenende moraler, men også komik på højt niveau." (Thomas Brunstrøm)

 • Filmland P1

  "Det er både ædelt og naivt at give menneskeheden en kæmpekrammer med en film, men 'Green Book' er så velturneret, så overrumplende detaljeret, så charmerende og underholdende, så umådeligt velspillet, at den da må varme alverdens hjerter." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Roadmovie om venskabet mellem en hvid chauffør og en sort musiker i et racismeplaget USA anno 1962 er en lige ud af landevejen feel good-film om accept af forskelligheder." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Samspillet mellem Viggo Mortensen og Mahershala Ali er den helt oplagte kvalitet i Peter Farrellys 'Green Book'." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "'Green Book' bruger mainstreamfilmens virkemidler til at belyse aspekter, der går tabt i mere fintmærkende kunstfilm. Det handler ikke om at at revidere. Historien må skrives fra grunden igen, og processen er slet ikke færdig." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
bambiexplorer

For at fejre Dagmar’s 80-års fødselsdag, tog vi ind til dagens tidlige forestilling, for at se vinderen af årets Oscar for bedste film, Green Book. I anledning af den runde dag, var der halv pris på billetterne. Og selvom jeg kun har set 5 af de otte nominerede film i denne kategori, tvivler jeg ikke et sekund på at vi har med årets bedste film (2018) at gøre her. Ud over halv pris, var der såmænd også en lille skålfuld chokoladekugler til alle der så filmen på dette tidlige tidspunkt. Så kunne vi lige holde den kørende til frokosten skulle indtages på Sticks’n’Sushi :)

Green Book er en roadmovie af allerhøjeste karat, som skildrer den virklige-ish historie om det uventede venskab der opstår mellem en sofistikeret afroamerikansk musiker, som i øvrigt også er bøsse, og en italiensk-amerikansk lettere anløben mand fra arbejderklassen i 60’ernes USA. Da Dr. Donald Shirley skal på turné fra New York og ned gennem landets sydstater, hyrer han den snævertsynede og altid sultne udsmider, Tony Lip, som chauffør. Med på turen har de The Green Book, som er en guide til hvilke hoteller og restauranter, der vil tage imod afroamerikanere. Til at begynde med, er turens største udfordring, hvorledes de to skal kunne holde hinanden ud i de otte uger turen skal vare, da begge to sidder med en bunke fordomme om hinanden. Det viser sig dog hurtigt, at de hurtigt kommer på bølgelænge, og samtidig kan lære hinanden noget …

Green Book – First stop, Titsburgh!
Green Book foregår i 1962, et år før præsident Kennedy blev slået ihjel, og hans bror, senatoren, spiller en væsentlig rolle i filmen! Rejsen fra New York og ned gennem sydstaterne, viser med alt ønskelig tydelighed hvilke raceproblemer amerikanerne sloges med så sent som i 1960’erne … ja, de slås jo så desværre stadigvæk med dem, i en hvis udstrækning.

Viggo Mortensen leverer en af karrierens bedste, mest elskelige og uden tvivl sjoveste præstationer som den storsnakkende Tony, der har et hjerte af guld, men ikke ejer skyggen af finesse. Over for ham ses den ligeledes glimrende Mahershala Ali, der vandt en Oscar for sin præstation i Moonlight, som jeg så ikke har fået set. De to forstår, til at begynde med, virkelig at bringe hinandens pis i kog, men det ender næsten i en bromance, uden at filmen dog ryger helt over i den platte grøft :)

Cast & Crew
Viggo Mortensen var nomineret til en Oscar for sin rolle som problemløseren Tony “The Lip” Vallelonga, der pludselig får brug for et nyt job. Han fik ikke den Oscar. Den gik i stedet, helt uforståeligt, til Rami Malek for sin portrættering af Freddie Mercury i Bohemian Rhapsody. Viggo blev også snydt for Oscaren for sin hovedrolle i Captain Fantastic. Nu må det da snart være hans tur. Mahershala Ali, derimod, fik, helt fortjent, Oscaren for årets bedste birolle som Dr. Donald Shirley, der måde er en sublim musiker og en ægte sprogekvilibrist :)

Instruktøren Peter Farrelly, er jo primært kendt for totalt fjollede komedier som Dumb and Dumber og There’s Something About Mary, viser sig sagtens at kunne lave en biografisk og seriøs-ish film, som er oppe at køre på de helt store dramatiske nagler …

Billede & Lyd
Musikken i Green Book er genial. Både den musik som Donalds trio leverer, men også al mellemlægningsmusikken er top notch. Klipningen er blød og lækker, og dermed passende til filmens tone, som trods det alvorlige emne, er let og elegant. Man føler sig til tider, og her tager jeg (nok for) store ord i munden, hensat til et helt Hitchcock’sk univers.

Konklusion – Green Book
Af de fem (ud af otte) Oscarnominerede film fra filmåret 2018, jeg har set, er Green Book klart den bedste. Den runder de 2 timer (130 minutter), men man keder sig ikke et eneste sekund. Den er velspillet, velredigeret, velinstrueret, musikken er god, emnet er (desværre) stadig aktuelt, filmen er lækker for øjet, og så er der dialogen, som er for sjov, på den underfundige og underspillede måde. Altså, selvom Green Book måske ikke er et decideret mesterværk, sniger den sig alligevel op på seks små stjerner.

blog.nilsbuch.dk

Kim

En rigtig god og velspillet, feelgood film.
Elsker Viggo Mortensen.

Mogens

Var inde og se Green Book i eftermiddag. Den vandt for nylig Oscar for bedste film, og det er en god film, en sød film, en velspillet film, en til tider sjov film med god musik og alt det tekniske på plads og i orden. Absolut god underholdning. Men er den en Oscar som et helt års bedste film værdig? Jeg mener nej. Enten har konkurrencen været for lille, eller også har Oscar-komiteen taget hensyn, som ikke har været rent filmiske. Racespørgsmålet er et vigtigt tema, og hvad der skete på det område i 60'erne i USA er stort og skelsættende, men det bruges kun som en kulisse i filmen. Danskerne har været ekstra oppe at køre, fordi Viggo Mortensen som hovedperson er sådan lidt dansk (hans far var dansk, men han aldrig selv boet i Danmark). Se den og bliv godt underholdt - og så heller ikke mere.

Peter

Det er simpelthen bare en rigtig god film.

Teauser/842866

Fantastisk præstation af de 2 hovedroller. En skøn film, der giver stof til eftertanke - specielt da filmen er baseret på en sand historie. Mine varmeste anbefalinger.

Rikkeuser/744254

Flot film med et alvorligt emne - men samtidig utrolig humoristisk og rørende.

Ghita

Dette er den vildeste film jeg længe har set. Wow en god film og så er der også masser af humor i filmen. Fantastisk skuespil og flotte billeder. Klart værd at tage ind og se.

Frank

Jeg er glad for, at jeg tog ind og se Green Book. Jeg grinte langt mere end forventet.

Kirsten

Dejlig film, fantastisk skuespil. Historien (fra det såkaldt virkelige liv) er fortalt både rørende, oprørende og humoristisk. En absolut MUST SEE!

Teit

En smuk fortælling - tankevækkende, lærerig og med god humor. Kan klart anbefales.
Teit - Design Psykologi

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.