Cookie- og Privatlivspolitik

Vind biografbilletter hver uge

Kapernaum

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en konfliktfyldt , dramatisk og ofte trist grundstemning, men den Indeholder imidlertid også humor og varme scener. Omsorgssvigt er et gennemgående tema, og filmen indeholder en meget autentisk fremstilling af desperate og sorgfulde mennesker. Dette ses i scener, hvor et 12-årigt barn forgæves forsøger at forhindre, at hans lillesøster tvangsgiftes med en meget ældre mand. Begge børn skriger og kæmper imod forældrene, der hårdhændet fører datteren ud af hjemmet. I flere scener udsættes sønnen for meget hårdhændet behandling af sine forældre. I en scene findes et 1-årigt barn alene og grædende i et mørkt lagerrum. I en del scener ses voksne mennesker, der græder og skriger i desperation og sorg. Da filmens hovedperson er stærk og handlekraftig, og da filmen ikke viser handlingens voldsomste begivenheder og det voldsomme ikke er udpenslet, vurderes filmen kun at ville kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
07.02.2019
| |
2 timer (ekskl. reklamer og trailers)
|
Capharnaüm
|
Versioner: se alle
2D, 2D - arab. tale, Babybio, Filmperler, Særvisning
|

Filmen 'Kapernaum' handler om 12-årige Zain, der, mens han sidder i fængsel, sagsøger sine forældre for at have født ham ind i et liv med fattigdom og nød.

Zain lever i Beirut med sine forældre og hans mange søskende i en lille lejlighed. Familien lever i fattigdom og må sælge alt, hvad de kan for bare at betale huslejen. Zain beslutter sig for at flygte da hans jævnaldrende søster sælges som kone til en meget ældre mand.

Under hans rejse møder han den etiopiske flygtning Rahil og hendes spædbarn Yonas, som han hjælper med at tage sig af. 

Dramaet vandt en af hovedpriserne på Cannes Filmfestival, og er nomineret til en Oscar i kategorien Bedste udenlandske film.

For at opnå så meget realisme som muligt har instruktøren valgt at bruge skuespillere, hvis karakterer reflefterer deres virkelige liv. Bl.a. er hovedkarakteren Zain spillet af en rigtig syrisk flygtning. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (184 votes)
5.3
5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Nadine Labakis 'Kapernaum' er et autentisk portræt af gadebørn i Beirut, der skæmmes af for hårdt et træk på vores følelser." (Kristian Lindberg)

 • Jyllands-Posten

  "... instruktøren har en sjælden evne til at formidle helt essentielt menneskelige følelser gennem sin historie." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "... her og nu, som den film, der er, og med den gennemslagskraft og relevans, som den har, er 'Kapernaum' et mesterværk til tiden." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "I sit hjerte er 'Kapernaum' en picaresk fortælling og en hyldest til børn alle vegne." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Sophia

En helt fantastisk film med enormt talentfulde børneskuespillere! Filmen giver et sjældent indblik i at vokse op som barn i den kaotiske verden i Kapernaums slum, og de umulige valg som den 12-årige Zain skal tage og det liv han tvinges ind i. Filmen handler om Zains forsøg på at ville være bedre, men ikke at have mulighederne for at ændre sin situation, et tema som hans forældre tager op igen, og illustrerer hvordan de alle føler sig fuldkommen desperate og bundet til det liv de hader. Den er virkeligt smukt filmet og selvom den er lang og lidt forvirrende bygget op omkring flashbacks i starten, så blev den aldrig kedelig for mig, fordi der var så mange dramatiske problemstillinger.

Julius

... På den gode måde, selvfølgelig. Kapernaum fortæller historien om den unge dreng Zain, der bor med sin fattige familie i det krigs- og fattigdomshærgede Libanon. Zain er (som så mange på sin alder) en ilter og oprørsk dreng, der ikke går i skole, men tjener penge til familien ved at arbejde i den lokale købmand og sælge hjemmelavede juices ved vejkanten.

Familien er så fattig, at de ikke ejer ID-papirer, så de reelt lever off the grid. De eksisterer officielt ikke, så Zains alder er faktisk ukendt for seeren. Der er mange 'normaler' i filmen, som vi i Danmark næsten ikke kan forholde os til. At se sig nødsaget til at gifte sin datter bort, i håbet om at hun kan få et bedre liv end man nogensinde selv kan give hende, taler om en desperation og magtesløshed, de fleste i vesten aldrig vil kunne sætte sig selv ind i.

Det er tankevækkende og fuldkommen knusende at se Zains overlevelsesinstinkt sætte i, da han løber hjemmefra uden noget andet end tøjet han har på, og de nudler han har stjålet i kiosken. Hvor skal han bo? Hvordan skal han få mad? Oven i den kolossale mængde bekymringer en (måske?) 12-årig dreng i Libanon måtte have, er disse næsten for meget.

Zain støder på flygtningen Rahil fra Etiopien og hendes nyfødte søn Yonas, og de aftaler at Zain passer Yonas mens Rahil arbejder. Rahil sparer op til at få råd til falske identitetspapirer, da hun er ulovligt opholdende. Der er nærmest intet håb i syne, men Zain opnår et dybt rørende forhold til Yonas, da han indser, at dette måske bliver hans liv. Pludselig ser vi små smil dukke frem i Zains ansigt, og det synes så fremmed og unormalt at man næsten ikke kan genkende ham.

Fortællemæssigt følger vi næsten udelukkende Zains perspektiv, og vi ser mange af udfordringerne han står over for, i børnehøjde. Det resulterer i at hans naivitet og beslutsomhed føles meget realistisk og samtidig overbevisende for seeren. "Det skal han nok klare!" tænker man, da Zain finder ud af at det koster ham $300 at blive smuglet til Sverige som syrisk flygtning.

Historier som disse er virkelig interessante, da det fjerner de uoverskuelige (og til tider dehumaniserende) tal og mængder af mennesker fra flygtningekrisen i Mellemøsten, og i stedet fortæller én af mange historier. Effekten er slående, og finder man ikke Zains fortælling rørende, skal man nok tjekke sin aftenrutine for hvornår man næste gang skal have tæsk med et pudebetræk fyldt med bibler.

Desværre mister Kapernaum lidt pusten i tredje akt, hvor tempoet daler, og dramaet lidt mister potensen, men der er ikke desto mindre tale om en meget smuk, ægte og rørende film, der tvinger vestlige biografgængere til at tage en mere humanistisk tilgang til en dehumaniserende debat. Kort sagt kræves der en smule intellektuel fleksibilitet hvis man forlader Kapernaum uændret. Den samme slags intellektuelle fleksibilitet, vi hører om herhjemme, når Facebookdebattørerne udviser sorg over for flygtninge og migranter der mister livet, men udviser had for dem der overlever.

Kapernaum er en stærk og vigtig film. Tak for endnu en god KinoTur. :)

Mariauser/556267

En barsk, rørende og nærværende film, ser sætter tanker i gang og livet i perspektiv. Den vil du gerne se.

Mariannuser/527377

Fantastisk anderledes film, føltes næsten som en dokumentar. Super godt spillet af drengen Zain, som passer en lille baby i det fattige område af Libanon. Tak til #kinotur

Trine

Ekstremt rørende og lever op til sin oscarnominering. Utrolig barsk men vigtig historie, jeg vil virkelig anbefale alle at tage ind og se den.

Annetteuser/1291126

Det er en forfærdelig barsk, men samtidig fantastisk rørende film, der giver stof til eftertanke. Jeg er meget imponeret over børneskuespillernes (især hovedpersonen Zain’s) præstationer. Se den!!

Julie

Kapernaum er bestemt værd og se; man følger hovedpersonen Zain som har en virkelig barsk barndom, han er en dreng som man ikke kan andet end at holde af.
Filmen er dog en smule langtrukkent, men det er også det eneste som er et minus ved filmen.

Marianne

En barsk og rørende film om at leve på kanten af samfundet og på kanten af eksistensmuligheder - set fra de udsattes side.
Godt skuespil af især Zain, der er fortællingens hovedfigur.

Jeg savnede enkelte steder, at der var en oversættelse på de skilte, der var i kamerafokus - jeg kan ikke læse arabisk, og jeg sad tilbage med en oplevelse af, at der havde stået noget væsentligt.

Det skal dog ikke afholde mig fra varmt at anbefale filmen, hvis man gerne vil se noget andet end de mange franchiseproduktioner.

INGRIDuser/329937

Fantastik god, men hård film.. minder lidt om Slumdog Millionaire.. Virkelig godt spillet... især af børnene.. ja, af alle. Vil varmt anbefale den til andre.

Spidermanuser/166287

Meget underholdende film jeg fik set i dag. Mindede lidt om “Lion” på den gode måde men også en film der har noget på hjerte. Fantastisk spillet af den unge amatørskuespiller og alt i alt en varm film til en kold aften.
Kunne godt vinde en Oscar her til februar
#kinotur#godfilm#Kapernaum

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.