Cookie- og Privatlivspolitik

Før frosten

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en mørk, konfliktfyldt og dramatisk grundstemning. Der er dramatiske scener med slagsmål, voldsom ildebrand og voldelige overfald med døden til følge. I filmens anslag ses en hånd under isen til en tilfrossen sø. I en anden tragisk scene omkommer en person ved en ildebrand. I en tredje dramatisk scene bortskaffes en person på brutal vis efter at være blevet slået i hovedet med en forhammer. Filmen foregår i et virkeligt univers. Det dramatiske og mørke indhold understøttes af ildevarslende og trist underlægningsmusik. Filmen skildrer imidlertid også et tæt familiesammenhold, og volden er ikke stærkt udpenslet. Det vurderes derfor, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på de yngste børn i aldersgruppen 11-15 år. Filmen får derfor en 15års vurdering.

Se mere på medierådet.dk
10.01.2019
| |
1 time 44 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Før frosten
|
Versioner: se alle
2D, Danske undertekster, Babybio, Seniorbio, Særvisning, Særvisning m. filmsludder
|

Det danske drama 'Før frosten' udspiller sig i midten af 1800-tallet og følger bonden Jens, der står over for et svært valg.

Da høsten slår fejl, må Jens finde en løsning. Familien står nemlig til at sulte i den barske vinter, og hans eneste chance for at sikre sin egen, datteren Signe og hans søsters to sønners overlevelse er ved at indgå en aftale med storbonden på den nærliggende gård.

Jens' udspekulerede plan får dog store konsekvenser, og det bliver starten på hans egen moralske deroute.

'Før frosten' følger en tradition med stærke danske periodedramaer, der også tæller SlægtenPelle Erobreren og Sort høst. Instruktør Michael Noer, der senest stod bag genindspilningen af fængselsdramaet Papillon, har selv kaldt filmen for en "western" både i stil og dens dystre tematikker.

Filmen har fået stor udenlandsk opmærksomhed, og efter dens verdenspremiere på Toronto Filmfestival, har Jesper Christensens bl.a. vundet priser både ved Chicago International Filmfestival og Tokyo Filmfestival for sin hovedrolle, der er blevet kaldt skuespillerens måske bedste rolle nogensinde. (copyright: kino.dk)

 

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (325 votes)
4.5
4.6

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Med dansk films suveræne nestor, Jesper Christensen, som solidt grundfjeld, er Noers film [...] en helstøbt perle af et periode-drama." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "[Jesper Christensen] er intet mindre end fremragende - han har faktisk måske aldrig været bedre." (Thomas Brunstrøm)

 • Ekstra Bladet

  "... årets første store danske filmoplevelse i biograferne, og der skal ske en del, hvis den ikke også ender med at blive en af årets bedste. Et oplagt bud på en dansk Oscar-kandidat." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "... det er svært at få øje på mere end en idé og så en fænomenal hovedrollepræstation af Jesper Christensen i det vejrbidte 1850’er-drama om en sulten bondemand." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Jesper Christensen leverer stort set altid på øverste hylde, men rollen som den lige så snu som desperate bonde Jens er et markant højdepunkt." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "'Før frosten' er stramt holdt og effektivt turneret. Den første time gør det største og ærligste indtryk. Konditionerne beskrives neutralt og udførligt. Sulten er et grundvilkår. Isen er blå som de bævende læber." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Peter

Det hele er gråt og trist, men filmen er et et flot tidsbillede og absolut værd at se.
Jesper Christensen leverer en solid indsats, mens det halter lidt hos flere andre af skuespillerne - så derfor "kun" 4 stjerner.

jeanette

Virkelig flot film om det hårde liv I gamle dage....

Spidermanuser/166287

Var godt underholdt af film, flow og tempo og godt instrueret. Mange gode scener og en fremragende Jesper Christensen.

Jan Engel

Filmen er alt for ensidigt traurig og bliver dermed alt for monoton. Den triste strygermusik gør ikke filmen mindre deprimerende.

Kameraføringen er alt for urolig og kameraet er alt for ofte alt for tæt på ansigterne, så man når ikke som tilskuer at slappe af og absorbere.

Clara Rosager passer meget fint til sin rolle, og Jesper Christensen spiller naturligvis godt, men det er malplaceret, at han taler med indre københavnsk accent.

Katharina

Fantastisk skuespil af Jesper Christensen i rollen som Jens, som da han spillede Kaj i filmen Bænken spiller han en karakter i Før Frosten der er i verdensklasse som han også høster priser for i udlandet nu for sin rolle som Jens.
Jesper Christensen har en evne-talent til at spille så virkeligt og dybtfølt. I Filmen Før Frosten er temaet, trist, sørgelig og mørkT om fattigdom og om at ofre sig for at overleve, men det virker ikke så tungt, men virker så stærkt, bevægende og igennem hele filmen sad jeg som publikum og svandt ind i en verden som var jeg der selv.
Clara Rosager som Signe spiller også dybt følt sin rolle , Elliott Crosset Hove som Peder spiller så stærkt og Githa Nørby som Agneser altid stærk i sin roller.
Jeg tænkte på filmen Pelle Eroberen da jeg så Før Frosten, de er på samme højde.

Mr. SNAKE.

fantastisk film.

igen spiller Jesper Christen endnu fantastisk rolle som aldrig før er set. det er ikke så meget skuespillet i filmen som fanger mig, men nu mere
dem som er med i filmen.
se hvad rigdom kan gøre ved en, igen en film hvor skuespillet bære filmen, for selve filmen er ikke noget at skrive hjem om.

shari

Spoiler Alert!!!

Når man ser visse engelske og amerikanske film står der ofte i credits at skuespillerne har haft en "dialect coach" som har undervist dem i den rigtige accent eller dialekt. Har man den slags i Danmark? Hvis ikke, er der hårdt brug for det!

I Før Frosten ser vi bønder, på syd-østsjælland så vidt jeg kan se, og gud hjælpe mig om de ikke stort set allesammen taler københavnsk eller helt uden nogen dialekt overhovedet. Det ødelægger troværdigheden, og det er ærgerligt, for filmen kunne være ret god hvis dialekterne sad i skabet.

Jeg havde da håbet, men dog ikke forventet en film i klasse med Pelle Erobereren, den kan vist næppe overgås, men Før Frosten har potentiale som et solidt historisk drama fra 1850´ernes bondeland. Desværre skuffer den, ikke kun mht mangel på dialekter.

Skuespillerpræstationerne er heller ikke så fine som de burde og kunne have været. Jesper Christensen har et ansigt som, lige meget hvad han gør, giver indtryk af at han lider. Et dejligt fjæs, som skabt til kameraet, og han er en solid skuespiller som dog ikke er så fantastisk i denne rolle som jeg havde læst at han er. (Og suk, hvis han som sagt dog bare kunne have mestret den rigtige dialekt.)

Ghita Nørby er ikke mange minutter på skærmen ud af de 104 minutter filmen varer, men hun har den format som en film som denne kræver. Hun skuffer aldrig.

De øvrige skuespillere kan ikke hamle op med Ghita, og, til dels, Jesper. Clara Rosager som unge Signe har et fint ansigt og udtryk, men når hun åbner munden ryger troværdigheden grundet hendes 2018 sprog.

Der er gjort godt brug af lokaliteterne og årstiden: man fornemmer virkelig hvor vådt, gråt, koldt, mørkt og træls det var at være bonde i midten af det 19. århundrede om efteråret. Det føles som at træde ind i husene på Frilandsmuseet, ind i de mørke stuer med lavt til loftet.

Den smukkeste og mest bevægende scene er Jesper C. i stalden med den døende ko Maren hen mod slutningen af filmen. Også scenerne med hans døde nevø Mads liggende på stuebordet er fine. Her bliver historie levende.

Mht plottet: det er ikke genialt, men heller ikke så dårligt.

Der var danske tekster for hørehæmmede og til os som ikke kan høre når skuespillerne mumler - og det gør de fleste unge skuespillere, ikke kun i Danmark. Men underligt nok var den svenske storbonde Gustav´s replikker ikke oversat og tekstet. Jeg er heldigvis ret god til svensk, men selv jeg gik glip af nogle af hans replikker. Hvem har glemt at lave tekster til det svenske?

Jeg har slægtsforsket i et års tid, og ville gerne se filmen bl.a. for at se bønder som mine aner blive til kød og blod. 90 % af Danmarks befolkning boede på landet dengang: bønder, husmænd, daglejere, fattigfolk. Langt de fleste af os har aner som de karakterer der optræder i Før Frosten. Og det var for mig det bedste ved filmen. Men for pokker, hvor ville det have været dejligt med en film der kan måle sig med Pelle Erobereren.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.