Cookie- og Privatlivspolitik

First Man

Tilladt for børn over 11 år
Filmen veksler mellem en dramatisk og trist grundstemning med enkelte rørende momenter. Der er en række intense og nervepirrende scener, hvor hovedkarakteren udsættes for ekstreme rystelser og pres under sine rumfartsmissioner. Det dramatiske forstærkes af en voldsom lydside, astronautens heftige åndedræt og stærkt rystede billeder set fra hovedkarakterens synsvinkel. I en scene bliver hovedkarakteren bevidstløs i en hurtigt roterende flysimulator. I en anden scene opstår der brand i et cockpit med tre astronauter, som efterfølgende eksploderer. I en tredje scene overværer berørte pårørende begravelsen af en lille pige. I en fjerde scene kommer en kvinde i følelsesmæssig affekt og stemningen i familien er meget knuget, da de skal tage afsked med hovedkarakteren. Scenerne med dramatisk og tragisk indhold er imidlertid ikke udpenslet. Endvidere er hovedkaraktererne handlekraftige og viljestærke og kommer ikke alvorligt til skade. Det vurderes derfor, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
25.10.2018
| |
2 timer 21 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
First Man
|
Versioner: se alle
2D, 2D IMAX, 4DX 2D, Babybio, Seniorbio, Særvisning
|

Filmen 'First Man' handler om den farligste mission nogensinde i vores historie - nemlig månelandingen i 1969.

Piloten Neil Armstrong og hans familie har netop været udsat for en tragedie, og det er derfor velkomment, da NASA prikker ham på skulderen om et nyt storstilet rumprogram.

Missionen er at sende en amerikaner til månen inden årtiet er omme og ikke mindst inden russerne når derop. Armstrong og de andre astronauter kastes nu ud i en intens proces, der kræver hårdt arbejde, tid væk fra familien og uundgåeligt vil koste menneskeliv.

'First Man' er et biografisk drama, men fokuserer på den sjældent fortalte historie om de mange menneskelige omkostninger, det krævede at sende en mand på månen.

Filmen er er baseret på bogen 'First Man: The Life of Neil A. Armstrong' af James R. Hansen, mens instruktøren tidligere har stået bag Whiplash og La La Land. Sidstnævnte var også med Ryan Gosling, der denne gang tager et lille skridt for et menneske, men et kæmpespring for menneskeheden. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (214 votes)
4.6
4.7

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... 'First Man' [kommer] ufrivilligt til at bekræfte 1960ernes kritik af Apollo-missionerne som verdens største forfængelighedsprojekt." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "... filmens rumscener [er] ganske fremragende takket være gennemtænkt kameraføring og et fedt lyddesign." (Thomas Brunstrøm)

 • Ekstra Bladet

  "... som håndværk betragtet er [filmen] Hollywood, når det er allerbedst. Og det er slet ikke så ringe endda." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "I det hele taget har [...] Damien Chazelle skabt en månerejsefilm, der tager os alle andre steder hen end der, hvor vi plejer at komme - udover månen, naturligvis." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Chazelle iscenesætter med både storhed og intimitet ..." (Frederik Asschenfeldt Vandrup)

 • Politiken

  "'First Man' er et realistisk helte-epos for almindelige mennesker udmalet med alle menneskehedens drømme puttet ind i en klaustrofobisk lille rumkapsel ..." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "'First Man' suger effektivt publikum ind. Alle i salen får svedige hænder." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Sørenuser/775052

First Man - Best Man

Rigtig god film. Så den i IMAX 2D, fantastisk lyd og frygtelig rystende billeder. Man får virklig indtrykket af det massive tryk og de over-menneskelige kræfter der udløses i forbindelse med rumfart. Der er meget lidt triumf og heroiske musik. Til gengæld for man lydtrykket og rystelserne.
Denne film er ikke om overnaturlige og heldemodige mænd, men alm. mænd der er drevet af større og dybere følelser i deres privat liv, der for dem til at udføre utrolige handlinger.
Døden er faktisk en medspiller i denne film. Neil Armstrong oplever tab på tab, af personer han holder af, værst tabet af sin 5 årige datter, til hjernekræft.
Sorg er på mange måder lammende, og Armstrong kompencer ved at arbejde endnu hårdere, end mere intensivt alle andre. Den knude-mand som Armstrong godt kunne fremstå som, giver mere mening set i denne films perspektiv.
Ryan Gosling spiller Neil Armstrong rigtigt godt, jeg håber han bliver nomineret til noget stort, for denne undrespillede rolle.
Ligeledes bør Claire Foy nævnes som Jean Amstrong, konen der skal stå tilbage med angsten, med børene og der med ansvaret. Hun har en af filmenens bedste sætninger;"I er drenge der laver modeller i balsertræ",i forbindelse med en fejl på Gemeni 8 missionen. Dermed undrestreger hun den løsagtige omgang med menneskeliv, som hun mente NASA havde. Og det er også hende der bliver det nærmeste vidne til konsekvenserne af ulykken på Apollo 1, da hun tage sig af enken efter en død astronaut Ed Wight.

Der har i visse kredse, navnlig mere nationalistiske kredse i USA, blevet rejst kritik af den manglende flagrejsning på månen. Dette er at visforstå denne film, for den drejer ikke om hvordan USA "erobrede" månen, men om den mand man satte i spidsen for missionen, og hvad der drev ham.
Filmen præsentere faktisk et godt mande ideal, navnlig i en tid hvor orange pussy-grabing taber millionære, der aldrig har ofret en dag af deres liv i en højere tjeneste f.eks.
USA´s forsvar, kan for lov at stille spørgsmål om en film nu er patriotisk nok. Her er en filmhelt der ikke har en skyder, men er god til aerodynamik og at regne, en særdeles atypisk filmhelt i nutidens USA.

Filmen giver sit svar på hvad der drev Neil Armstrong, men implicit også hvorfor NASA sendte ham afsted som leder af missionen. Han var den bedste ingeniør og han var på trods af sine personlige tab, den der var mest drevet, han var den bedste mand.
mvh. S.S.E

Simon

Det er virkelig en interessant fortælling og Ryan Gosling er en dygtig skuespiller, så fundamentet for en god film er lagt. Kan anbefales!

Mark Lyng Plym Källstrøm

Det er jo det som hele turen handler om :) At de planter flaget på månen.. Men det må vi ikke se?

S. Rico

Hvad kan man egentlig forvente, at en film om månelandingen og Neil Armstrong har at byde på? Vel næppe spænding, eftersom alle jo ved, at ekspeditionen til Månen var en succes uden det helt store drama. Er det så personen Neil Armstrong, der er spændende at dykke ned i? Hmm, ikke umiddelbart, for det portræt Ryan Gosling leverer giver indtryk af en stille og rolig (læs: intetsigende og kedelig) familiefar. Der er selvfølgelig nogle interessante problemstillinger i en familie, hvor faderen har et livsfarligt job, og hvor der er kollegaer, som dør af og til. Dette får man et godt indtryk af i forholdet mellem Neil og hans kone. Det bliver dog aldrig for alvor engagerende. Det samme kan man sige om "action scenerne" ude i rummet. Det er super flot iscenesat, men hverken spændende eller engagerende.

Man har tydeligvis lagt sig op af en helt andet stil end i The Right Stuff, hvor vi fik lov til at følge mange forskellige farverige astronauter in spe. Det ville måske også have været en fejl at forsøge at gøre dette kunststykke efter. Men omvendt viser First Man, at når der alene fokuseres på en enkelt, ikke særlig interessant, person, så får filmen svært ved at bære næsten 2½ timers spilletid.

jeanette

Flot film om den første mand på månen:)

Julie

Endnu en god film af Chazelle med virkelig god underlægning af musik. Ryan Gosling gør det rigtig godt i rollen som Niel Armstrong og udover det, så har filmen et rigtig stærkt cast, hvor der er velkendte ansigter overalt. Filmen mister dog lidt af den spænding, denne kunne have haft, da man i forvejen godt ved hvordan historien ender.

bambiexplorer

First Man blev så den anden film på to dage. Well, projektoren i Imperial var gået helt i smadder, så der måtte lige omorganiseres. Heldigvis ringede de til mig fra Nordisk Film og gav besked, i god nok tid til at jeg kunne booke nogle fornuftige billetter i Empire Bio i stedet for. I sidste ende meget heldigt, da serveringen på Restaurant Uma var så langsom (alle seks retter i menuen var dog fine), at vi fik rigeligt brug for de 45 minutter som vi fik ekstra, i og med at filmen startede det senere i Empire :)

Historien i First Man handler ikke overraskende om Neil Armstrong, som jo blev den første mand der satte sin fod på månen. Filmen starter da Armstrong er ude på en testtur i Geminiprogrammet, hvor han lige er ude at vende udenfor atmosfæren. Vi følger herefter tiden i Apolloprogrammet op til Apollo 11, som blev den raket der førte ham og Buzz Aldrin til månen i 1969. Filmen handler mindst lige så meget om rumprogrammet, som den handler om hans datters død i 1962 samt hans noget besværede og meget tavse forhold til sin kone.

First Man – i rummet (og i Armstrongs stue) kan man ikke høre en dyt
First Man starter lige på og hårdt hvor vi møder Neil midt i en testflyvning på grænsen af atmosfæren. Som det sig hør og bør i dag, er der absolut ingen opening credits. Neil er åbenbart lidt af en bad boy, der ligger lige på grænsen af at blive smidt ud af NASA. Kort tid efter dør Neils to-årige datter. Denne hændelse virker til at gøre Armstong endnu mere opsat på at blive den første mand på månen, samtidig men hans forhold til hans kone besværliggøres. Her er det at jeg føler at filmen tager et forkert valg; alt for meget fokus på Armstrongs familieproblemer, mens der let og elefant springes over en del af de store tekniske udfordringer som det opstod under, og op til, Apollo 11-missionen. Jeg formoder at stilheden i rummet og tavsheden mellem hr. og fru Armstrongskal afspejle hinanden, eller noget i den stil, jeg synes dog at det virker, uden at kende til deres forholde vikeligheden, dog noget overdrevet.

Cast & Crew
Canadiske Ryan Gosling har en forekærlighed for roller, hvor han kan spille den stærke tavse type. Bare se på Nicolas Winding Refns fine Drive fra 2011, hvor Gosling var ultratavs, men heldigvis også ultravoldelig. Gosling brød så med denne tavshed i både den glimrende The Nice Guys og i musicalen La La Land, men nærmede sig så knugende tavshed igen i Blade Runner 2049. Her i First Man er han så tilbage, for fuld kraft ;), som den tavse og, lad os bare være ærlige, temmeligt kedelige astronaut. Engelske Claire Foy (Janet Armstrong), er et navn jeg kender, men samtidig må erkende, at jeg ikke ikke umiddelbart har set en eneste af de film eller serier hun har været med i. Hun er stort set lige så tavs, og ikke ligefrem en kvinde der bærer følelserne uden på tøjet, som Gosling her i First Man, så om hun egentlig er god eller ej, har jeg sgu vanskeligt ved at vurdere. Jeg håber at jeg bliver klogere til gallapremieren på The Girl in Spider’s Web her på tirsdag :)

Instruktøren Damien Chazelle var manden bag den fantastiske Whiplash og den fine La La Land, begge to film der i den grad har musik som det centrale, stik modsat af hvad First Man har. Her er lyden af tavshed og lyden fra knirkende mekanik, det vigtige. Dybest set er det måske ikke den vej den unge instruktør skal gå i fremtiden … hvis man umiddelbart spørger mig?

Billede & Lyd
Lyden i First Man er meget intens. Man kan høre astronauternes vejrtrækning og stålskrogets knirken, det sammen med den næsten konstante brug af close-ups samt (un)steady-cam, virker inciterende og klaustrofobisk i starten, men efterhånden som filmen skrider frem, begynder det ærligt talt at virke mere irriterende end inciterende. Selve månelandingen er meget intenst lavet, selv om ved at det lykkes, bliver man alligevel i tvivl :) Men missonen slutter dog alt, alt for abrupt. Dog kan man dog glædes over at vi slipper for heltemodtagelsen, efter de tre astronauter er returneret til jorden i god behold.

Konklusion – First Man
Ugens tredje film, pudsigt nok alle sammen film der varer lige over 135 minutter, denne fik mig dog tættere på at gå coma end de to andre gjorde. First Man er for lang, der sker simplethen ikke nok til at holde handlingen i gang i 135 minutter, så mere end tre hæderlige stjerner kan det desværre ikke blive til.

Jonas

Jeg så "First Man" til forpremieren i Grand Teatret d. 23/10. Jeg er helt vildt med Damien Chazelles to forrige film "Whiplash" og "La La Land", men ud fra de to film virkede det lidt mærkeligt, at lige netop Chazelle skulle lave en biografi om Neil Armstrong og månelandingen uden et eneste gran jazz eller kærlighed til musikken som gennemgående tema. Efter at have set filmen er det dog helt klart, at han var den rigtige til jobbet. "First Man" er en flot, spændende, atmosfærisk og rørende film, der har langt mere på hjerte, end jeg overhovedet kunne forestille mig.

Linus Sandgrens cinematografi er intet ringere end fantastisk. Han formår at skabe en intens og klaustrofobisk stemning igennem det meste af filmen, uanset om Neil Armstrong sidder i cockpittet på et fly eller en rumfærge eller ej. Samtidig er der også storslåede indstillinger af jorden set fra rummet, rumfærger ved Cape Kennedy og selvfølgelig Månens golde landskab. På en måde er det den perfekte blanding af den rå emotionalitet fra "Whiplash" og storslåetheden fra "La La Land", men samtidig er den også helt sin egen. Komponist Justin Hurwitz vender også tilbage og leverer super smuk musik, men filmen tager i den grad til sig, at godt lyddesign og rummets stilhed kan være lige så effektivt som noget stykke musik.

Især Ryan Gosling og Claire Foy leverer Oscarværdige præstationer i denne her film. Goslings Neil Armstrong er en mand af få ord. Han er en plaget mand og holder sig mest for sig selv, men er yderst dedikeret og fokuserer på sit arbejde for at glemme de andre ting, der sker i hans liv. Claire Foy er Neils bekymrede hustru, og man ser igennem filmen den påvirkning, hendes mands farlige erhverv har på hende. Der er især to enkelte scener fra hver skuespiller, der er virkelig fænomenale, og som rørte mig virkelig dybt.

Filmen handler selvfølgelig meget om månelandingen. Man ser amerikanernes forsøg på at komme et skridt foran Sovjetunionen i rumkapløbet, selvom de havde en masse tekniske problemer og tab af menneskeliv undervejs. Dét, der virkelig overraskede mig, var, at filmen først og fremmest er en fantastisk film om sorg, og hvordan folk reagerer på den og prøver at komme over den. Pludselig giver det supergod mening, at Chazelle blev valgt til at instruere denne her film, da han kunne bringe en masse stærke følelser ind i historien om Armstrong. Vi ved jo godt, at han ender med at lande på Månen, så det er ikke det spændende. Det var til gengæld super spændende at se hans vej til Månen, de tab han måtte lide undervejs, og hvad de tab gjorde ved ham psykisk.

"First Man" er et brag af en film. Damien Chazelle har lavet endnu et mesterværk, og det er en film, du bestemt er nødt til at se i biografen! Snyd ikke dig selv for den ufattelig stærk og rørende oplevelse, det er at se denne film!

Daniel

Klart en af de bedste visuelle film jeg har set. Det sætter lige ledes prikken over "i" at Ryan Gosling som Amstrong er så underspillet. Han bærer næsten hele filmen ude de vilde replikker.

maiuser/505959

Fantastisk oplevelse.Man behøver ikke leve sig ind i filmen,man er inde i filmen.Det går op i en højere enhed, teknik,lyd,stilhed,indelukkethed,kun en god instruktør,og virkelig gode skuespillere kan lave dette.Endelig en film man kan finde på at se igen.Selv familiedramaet,tragedierne,og livet i tresserne fangede en ind,det var meget autentisk.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.