Cookie- og Privatlivspolitik
1/2 års status: De 10 bedste film i 2018

1/2 års status: De 10 bedste film i 2018

Det første halvår i biografen rangeret

Stem op!
48
Stem ned!
0
(reset)

Et halvt biografår er med dagens premieretitler overstået, og det er nu tid til at kigge tilbage og vurdere 2018’s filmiske kvaliteter indtil videre. 

Redaktionen har i den anledning lavet en samlet top 10, der ikke overraskende har en god del af årets tidlige Oscar-kandidater repræsenteret. Der blev dog også plads til to gys – hvoraf den ene faktisk er premiereaktuel.

Lige uden for vores topliste havnede Marvels vellykkede kæmpesucces Avengers: Infinity War samt den danske thriller, Den skyldige.

Lyt til vores sær-podcast, hvor vi gennemgår listen lige her

Se listen forneden, og lad os høre hvordan din liste ser ud!

Resultatet blev fundet ved at hver redaktionelle medarbejder lavede en personlig top 10 - kun film med dansk biografpremiere i 2018 kunne deltage. 


De 10 bedste film i første halvdel af 2018:

10. A Quiet Place 
Nederste placering på vores top 10 er listens første gyser, hvilket siger meget om de gyldne tider som genren oplever lige nu. John Krasinskis film, som han spiller med i sammen med sin kone Emily Blunt, har en dybt original præmis: En familie lever i total tavshed, da jorden er besat af væsener, der reagerer på den mindste lyd. Svedige håndflader og akavet stilhed i biografen betød, at de færreste glemmer netop denne filmoplevelse. 

9. The Disaster Artist
Ideen om at lave en spillefilm over optagelserne til verdens dårligste film lød så tilpas skør, at det havde været okay med et middelmådigt slutresultat. Men James Francos passionssprojekt er yderst underholdende og samtidig empatisk på den helt rigtige måde- Francos portræt formåede nemlig at bevæge sig udover det satirisk og kom ind under huden på en af 00'ernes mest mærkværdige filmskaber. Vi grinte og græmmede os, men det var aldrig på bekostning af virkelighedens Room-skabere, Tommy Wiseau og Greg Sestero.

8. The Shape of Water
Oscar-vinderen i kategorien Bedste film og Bedste instruktør er et sandt Guillermo del Toro-værk omhandlende den reneste kærlighed og menneskehedens mørkeste afkroge – selvfølgelig tilsat et godt gammeldags monster. Romancen mellem en stum kvinde og en fiskemand er en moderne udgave af skønheden og udyret-fortællingen, og især Sally Hawkins dejligt naive hovedkarakter bør fremhæves.

7. Coco 
Pixars absurd høje niveau blev opretholdt af Oscar-vinderen om en ung mexicansk dreng, der ved et uheld kommer om på den anden side - til de dødes rige. Animationsstudiet fornyer atter sig selv via et eksotisk og småfarligt univers, men den sande styrke ligger i familiefilmens evne til at røre os. Store følelser var på spil, og det er der, Pixar er bedst.

6. The Florida Project
Instruktøren Sean Baker brød igennem med Tangerine, der blev filmet udelukkende på en mobiltelefon. Opfølgeren ’The Florida Projekt’ er ikke skudt på samme måde, men filmen om et motel, der huser fattige familier, var ligeledes autentisk. Især brugen af virkelige mennesker sat et farvelade univers og i skærende kontrast til Disney Land, skabte sjælden magi. Og så er Willem Dafoe jo genial.

5. Lady Bird 
Power-duoen Greta Gerwig og Saoirse Ronan leverede en sjælden klog perle om det anspændte forhold mellem en overbeskyttende mor (Laurie Metcalf) og hendes rebelske teenagedatter (Ronan). Gerwig skrev og instruerede med en semibiografisk agenda, og det mærkede man i det ægte udtryk – der også resulterede i en næsten perfekt modtagelse fra anmelderne.

4. Hereditary 
Når en gyser er så hypet som Ari Asters debutfilm har været siden premieren på Sundance, kan det nemt skuffe. Men nøj, hvor er det her vellykket. Et drama med stærke karakterer, dybe konflikter og indviklede lag. Men også et skrækindjagende gys, der tager publikum som gidsel fra første scene for aldrig at slippe sit greb. Kort fortalt handler filmen om en familie, der går i opløsning, da bedstemoren dør… så afslører vi ikke mere her.

3. Den skjulte tråd 
To af filmbranchens største, instruktøren Paul Thomas Anderson og skuespilleren Daniel Day-Lewis, har allerede samarbejdet på mesterværket There Will be Blood. Forventningerne til deres genforening – der også var Day-Lewis’ svanesang - var derfor gigantiske. Heldigvis blev de indfriet på den mest sælsomme, overraskende, knugende og til tider perverse facon. Ja, filmen handlede om en aldrende kjoledesigner og hans muse, men Anderson fortalte i virkeligheden om alle de store ting i livet - om skabertrang, kompromiets svære kunst og sidst, men ikke mindst kærlighedens indviklede væsen.

2. Call Me by Your Name 
Undertegnede skrev et kærlighedsbrev til denne smukke romance mellem teenagedrengen Elio og den unge mand Oliver. Luca Guadagninos film er nemlig umulig ikke at blive forelsket i. Vi befinder os i 80ernes nordlige Italien, hvor lavthængende modne frugter, solskin og stjålne blikke luller os ind i en varm trance af velvære – og begær. Kemien mellem stjernefrøet Timothée Chalamet og Armie Hammer vil formentlig gå over i filmhistorien som en af den mest naturlige, og filmen er allerede godt på vej til kultstatus.

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Den var så tæt på at snuppe hovedprisen til Oscar-uddelingen, men måtte i stedet gå hjem med vindere i kategorien Bedste kvindelige skuespiller (Frances McDormand) og Bedste mandlige birolle (Sam Rockwell). Dramaet om en mors bitre og alternative vej til retfærdighed efter at have mistet en datter er skrevet med en sublim balance mellem kulsort humor og tragisk vold, udført til perfektion af de stærke skuespillere, og var en sand publikums-pleaser.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
VIPER

Synes den liste er meget skuffende, scrollede spændt dernedad, og blev bare mere og mere skuffet - det kan de da ikke mene!
-Synes det virker helt forrykt i ikke får plads til
Avengers: Infinity War -når man sammenligner med noget andet i har på listen! Tsk...tsk....tsk! Anyway her er min liste:

1) Avengers: Infinity War
2) Deadpool 2
3) Jurassic World: Fallen Kingdom
4) Ready Player One
5) Solo: A Star Wars Story
6) Utøya 22. juli
7) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
8) Game Night
9) Black Panther
10) Coco

-Men borset fra Avengers Infinty War, synes jeg faktisk året har været lidt skuffende indtil videre.

Mark Lyng Plym Källstrøm

Hvad blev der af Avengers?

Den tæller åbenbart ikke med :)

Ann-Britt

Ingen af de oplistet film har jeg valgt at se.
Derimod har jeg set (og bestilt på DVD) Darkest hour, og derudover, The journey.
Begge seriøst interessante film, og ikke nogle, der er gledet ud af erindringen inden du har forladt biografen.

rene

Man er aldrig helt ening men det giver mulihed for at reflekter

Catherinauser/253578

Der har været masser af fede film, dog ingen af mine favoritter er på jeres liste, hvor jeg kun har set nummer 10 og 1, (og planer om at se nummer 8, nu må vi se).

Men nummer 10, allerførst skulle de personer som valgte at sælge popcorn til en fuld Imperial sal skydes eller hænges, da alt det gnaskeri og hosten og mere larm fra popcorn ødelagde meget af oplevelsen.
Måske hvis jeg ikke havde været så irriteret over den ekstra høje larm fra resten af salen, under en film med ekstra lav lyd (det meste af tiden), havde jeg måske kunne lide den mere.
Men jeg var godt irriteret, og fandt personernes handlinger direkte tåbelige, ud fra den verden de nu levede i.
Jeg fandt det imponerede, at alle lærte tegnsprog på ingen tid og mestrede det, og uden at kunne lære det med hjælpemidler som ikke er lydløse, selv små børn.
Jeg havde en lang liste i en anmeldelse omkring den, alle de steder historien ikke holdt eller gav mening eller var tåbelig.
Men indrømmet, jeg var også irriteret over hvor meget andre i salen larmede fra start til slut, og over analyserede den derfor nok imens jeg kedede mig.

Nummer 1 så jeg virkelig frem til, og den var da ok. Starten var fed, skuespillerne gjorde det godt, der var ting i den, som jeg godt kunne lide, og så begyndte den desværre at falde lidt fra hinanden og blive mere ... bare en almindelig film.
Jeg ville have haft min mor med inde og se den. Efter filmen var jeg glad for at hun ikke var med, da jeg ville have fået brok over film valget.

Jeg undrer mig ofte over jeres lister. I sær at Avengers : Infinity war kun (næsten) kom på jeres liste, og helt klart er top 1 på min liste.
Omkring min top 10 liste ? Jeg ser så mange film, at jeg ofte glemmer om vi får den hurtigt i biografen herhjemme, eller først meget senere.
Men intet ord på Kinos liste om de andre Marvel film det sidste halve år, eller den nye Han Solo, Jurassic World, Oceans 8 eller the Post. For blot at nævne nogle af dem jeg fandt langt bedre og mere fortjente en plads på listen.

Julius

10. A Quiet Place var en superfed konceptfilm, der langt størstedelen af vejen levede op til reglerne og verden, den satte op. Den er skarpt instrueret og velspillet, og der er en superstærk stemning i den, omend en lidt for stor hang til billige jumpscares. Den er dog superfed.

9. The Disaster Artist kunne jeg ikke udstå. Det var en meget unuanceret fortælling af en virkelig bizar historie om en bizar mand, og det var virkelig et ensidigt billede af Wiseau, filmen endte med at give. I filmen ser vi ham primært som den ambitiøse tosse, der gerne vil lave sin Hollywood-film. I virkeligheden var han et ufatteligt ubehageligt menneske, der opførte sig afskyeligt over for de fleste omkring ham. Men Franco kunne lave en god Wiseau, og så er filmen vel fantastisk.

8. The Shape of Water var faktisk en moderat skuffelse. Jeg så den på forpremiere for længe siden, men fik aldrig taget mig sammen til at skrive en anmeldelse af den, da jeg ikke helt vidste, hvad skulle synes. Almindeligvis elsker jeg Guillermo del Toros film, men hvor smuk Shape of Water end er, blev jeg aldrig grebet af den meget smalle historie og tynde karakterisering. Jeg er dog glad for, at del Toro har fået så meget ros for den, da Hollywood virkelig skylder ham en del credit efter at have røvrendt ham gang på gang.

7. Coco har jeg ikke set endnu, men har kun hørt gode ting.

6. The Florida Project er genial. Det er én af de mest ægte film, jeg har set i årevis, og skildringen af den ultimativt tragiske white trash-familie var ufatteligt gribende. Alle skuespillerne (især børnene) var fremragende, toppet af Willem Dafoe, som giver sit livs præstation. Én af mine yndlingsfilm i år.

5. Lady Bird er også superdejlig. Greta Gerwigs tackling af kønsrollerne kunne ikke være kommet på et bedre tidspunkt, hvor man næsten forledes til at tro, at hun har vidst noget, vi andre ikke gjorde. Saoirse Ronan er fremragende, og filmen rammer en dejlig balance mellem drama og comedy, noget en vis anden film ikke helt klarer.

4. Heriditary har jeg ikke set, men glæder mig helt afsindigt.

3. Phantom Thread står på hylden derhjemme. Elsker Paul Thomas Andersons film, men har af én eller anden grund ikke fået den set.

2. Call Me By Your Name er så forbandet dejlig. Jeg skrev en lang anmeldelse af den og har ikke det store at tilføje. Timothée Chalamet har en lang karriere foran sig. Den knægt er fantastisk.

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri er et tonalt mareridt. Der er humor, drama og vold i en trio, der slet ikke hænger så godt sammen som i Martin McDonaughs tidligere mesterværk In Bruges. Det skal dog ikke lyde som om filmen er dårlig. Tværtimod. Frances McDormand er forrygende, det samme kan siges om Woody Harrelson og Sam Rockwell, men der er desværre aldrig den store nuance i nogle af karaktererne til at det nogensinde føles troværdigt. Den er dog stadig hylende morsom til tider, og meget tragisk på andre tidspunkter, og Martin McDonaugh har bestemt stadig en del at trække på.

skyggeulv

#8, 7, 5 og 2 er de eneste af de 10 jeg har set, men er ret enig i det du sagde om dem. Synes Shape of Water er en udmærket filn, var glad for jeg så den i bio, men der var et eller ander der manglede. Ikke noget stort, og ikke noget jeg fuldt kan sætte ord på, men ar ikke helt oppe at ringe over den, som mange andre var.

Er helt enig i dine ord om Call Me By Your Name samt Lady Bird.

Vil klart anbefale dig at se Coco. En af de bedste animationsfilm jeg har set, og har set en del, både visuelt og handlingsmæssigt. Traileren til den får den faktisk til at virke mere fjollet end den er. Den har en alvorligere side af historien, som rammer ældre børn, og måske især voksne, mere end jeg har oplevet før. Nemlig det at blive gammel. Yngre børn vil nok ikke fuldt forstå den, men stadig elske historien.

Julius

Jeg skal nok få set Coco. Den er i hvert fald på listen ;)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Zekiuser/914434
Zekiuser/914434

.... eller "Soning" på dansk. Fra 2007 med Kiera Knightley og James MacAvoy. Det er den med den lange uafbrudte sekvens fra Dunkirk i 1940.

10 timer siden
Emil Fogh

Jeg synes ikke, den sjette sans virkelig holder vand, der er simpelthen for mange elementer, der ikke spiller sammen...

1 dag siden
Emil Fogh

Twistet i Primal Fear er påklistret.

1 dag siden
Danjaluser/179295
Danjaluser/179295

Fedt at se en liste med så mange film jeg ikke har set endnu. Twistet i A beautifull mind og the Game er nok de stærkeste jeg kan huske.

1 dag siden
Martin

The Handmaiden er en så fantastisk film. Og måske skulle Parasite også være på denne liste.

1 dag siden