Cookie- og Privatlivspolitik

Vind biografbilletter hver uge

Den skyldige

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en gennemgående anspændt stemning, som mere og mere bevæger sig mod vrede og fortvivlelse. Af voldsomheder ses på billedsiden en mand ødelægge inventar i raseri. På lydsiden høres i flere scener voksne og et barn græde eller råbe. Filmens voldsomme handlingselementer fremmales imidlertid helt overvejende gennem beskrivelser i dialogen. Det vurderes derfor, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 7-11år. Filmen får derfor en 11-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
14.06.2018
| |
1 time 25 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Den skyldige
|
Versioner: se alle
2D, Danske undertekster, Babybio, Seniorbio, 2D Sidste chance, Strikkebio, Særvisning, Særvisning m. intro, Særvisning (m/eng. undertekster)
|

Den danske thriller 'Den skyldige' følger politibetjenten Asger Holm, der besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde. Da røret bliver lagt på, står Asger tilbage med få spor, en potentielt dødbringende sag og tiden imod sig.

Asger har dog kun telefonen som virkemiddel, men det afholder ham ikke fra at gå ind i jagten på kidnapperen. Men snart går det op for betjenten, at der er mere på spil, end han først havde regnet med.

'Den skyldige' er et dansk eksempel på thriller-genren, der med sin nervepirrende stemning, enkeltstående location og effektive virkemidler kan minde om amerikanske film som Phone Booth og Buried.

Debutanten Gustav Möller instruerer, mens Jakob Cedergren har den altoverskyggende hovedrolle som en desperat mand, der selv kæmper med en række dæmoner.

Filmen blev hyldet på filmfestivalen Sundance i USA, hvor den modtog publikumsprisen og fik ros af anmelderne. (copyright: kino.dk)

Varm op til din biograftur med vores podcast om 'Den Skyldige' og danske krimi-film

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (482 votes)
4.3
4.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "...det [er] en cinematisk tour de force, at ens opmærksomhed ikke kommer på afveje under filmen, der udelukkende består af en række telefonsamtaler mellem en politibetjent på en alarmcentral [...] og diverse personer i det storkøbenhavnske område." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "Det kræver sin mand i den grad at bære en hel film på sine skuldre, men Jakob Cedergren er aldeles fremragende i den altoverskyggende hovedrolle." (Thomas Brunstrøm)

 • Ekstra Bladet

  "Den mest nervepirrende danske film, jeg har set meget længe." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Det er en forbavsende klart tænkt og potent debutspillefilm fra Gustav Möller, der ser ud til at have et særlig talent for at sparke nyt liv i slidte filmgenrer." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "... 'Den skyldige' [er] forbandet godt håndværk med en fabelagtig Jakob Cedergren i hovedrollen." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "['Den skyldige'] er skarp - og den går lige efter struben." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Filmen lever – ret godt – af dialogens evne til at danne billeder i publikums bevidsthed." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Danuser/720953

En skuespiller og et par statister to rum og et par telefoner. Skuespiller præstation ok men første gang jeg har haft lyst til at gå før tid. Var på intet tidspunkt overrasket over handlingens udvikling.

Nadia

Meget Enig. Jeg var dog fint underholdt personligt :-)

Nils

Respekt!

Cathrineuser/9323

Absolut en af de dårligste film jeg længe har set. Dårlig handling, dårlig skuespil, dog ikke af hovedpersonen men resten “dem man ikke ser” men deres tale er elendigt. Jeg kedet mig fra start til slut.

IM STEPH

Hvorfor så du så filmen, så du ikke traileren eller går du bare blind ind i biografen også bedømmer om du kan lide filmens koncept undervejs

Cathrineuser/9323

Hvorfor går du op i om jeg syns filmen er god eller ej?
Selvfølgelig ser jeg traileren inden jeg går ind og ser filmen. Derfor kan man jo godt ende med at syntes at filmen er dårlig alligevel, det kender du måske ikke eller hvad dit glade menneske??

Jan Engel

Meget velskrevet manuskript med en super dialog, som eksekveres på formidabel vis af både Jakob Cedergren og også af den vifte af personer, der er i den anden ende af telefonen.

Overraskende god filmoplevelse.

Peter

Det er bare godt skruet sammen.
Dog kun en film men ser 1 gang.
Men alligevel 5 stjerner.

Line FS

Et fantastisk værk, hvor man sidder ude på kanten af sædet - tør ikke trækkevejret af bare spænding, og af frygt for ikke at få det hele med. Det er enormt interessant og dygtigt arbejde med lyd, som virkelig skaber det mest fantastisk oplevelser inde i hoved på hver af os.
Nervepirrende fra start til slut. Fantastisk spillet af Jakob Cedergren, og en ualmindelig flot debut af Gustav Möller!

Nils

Den Skyldige (The Guilty) vandt publikumsprisen ved dette års Sundance Festival i Utah, og det kan man egentlig godt forstå, thi det er dansk når det er bedst. Såvidt jeg har forstået det, er teamet (ikke skuespillerne) bag filmen, for de flestes vedkommende friske og nyudsprungne folk fra filmskolen, hvilket må siges at være imponerende. De har skabt en film, der med relativt få virkemidler og med en næsten genial person i hovedrollen (Jakob Cedergren), er både vildt spændende, dramatisk, rørende og fuld af action … og det selvom der kun reelt kun er en og den samme person på lærredet i samtlige de 85 minutter filmene varer. De andre skuespillere optræder som enten kollegaer på alarmcentralen eller som stemmer i telefonen.

Asger sidder på alarm 1-1-2 og modtager alarmopkald. Han er egentlig politibetjent og er bestemt ikke lykkelig for at sidde med dette arbejde. Han trøster sig med at det kun er en midlertidig opgave, og at han efter retssagen i morgen, vil kunne vende tilbage til sine sædvanlige opgaver! Efter en række trivielle alarmopkald, hvoraf nogle bringer et lille smil frem på læben (af mig som publikum), modtager Asger et opkald fra Iben som er blevet kidnappet …

Den Skyldige – En klaptelefon? Really? En klaptelefon …
Ping-pong-spillet mellem Asger og alle de personer (kollegaer, politistationer, den kidnappede, kidnapperen m.fl.) han taler med fungerer til UG. Jeg mener ikke at jeg har set noget lignende, på så højt et niveau og over så lang tid, før. Selv hen i mod slutningen, som jeg ikke skal komme ind på her, kommer det hele, i al sin gru, til at gå op i en højere enhed. Jeg vil ærligt talt ikke risikere at komme ind i handlingen her! Jeg skal kun sige, at vi har med årets (indtil videre) bedste danske film at gøre her. En film der sagtens kan måle sig med det bedste som Hollywood kan diske op med. Altså, skynd dig ind og se den før det er for sent.

Jakob Cedergren (Asger), som jeg primært kender fra Fuglene over Sundet (han har mestendels gjort sig i et hav af relativt kendte serier, som jeg stort set ikke har set et eneste afsnit af … lige med undtagelse af Sommer), laver en sublim præstation i Den Skyldige. Han er som nævnt i fokus i samtlige de 85 minutter filmen varer. Han formår, uden egentlig at gøre ret meget, at formidle intensiteten og spændingsniveauet helt ud til publikum i biografsalen. Også de skuespillere som kun medvirker i filmen som stemmer i telefonen, herunder Laura Bro (journalisten), Morten Suurballe (mand på Skelbækgade) og Jessica Dinnage (Iben), formår at levere deres replikker skarpt og/eller følsomt, som påkrævet i den aktuelle situation, således at de spiller perfekt op til Jakob Cedergren.

Det er som sagt tale om instruktøren Gustav Möller, og en stor del af teamet bag filmen, første spillefilm. En lovende debut, må man sige! Det lover godt for de næste film fra hans hånd. Jeg kan ikke lige se om han har gang i noget nyt, men han skal vel også lige have mulighed for at nyde successen i et par dag …

Selv om Asger jo er i fokus 99,9% af tiden, er klipningen alligevel også flot. Men fornemmer Asger frustration, frygt, glæde, ubehag m.v. på en måde som gør at man i kombinationen af Jakob Cedergrens mimik og klipningen nærmest opnår en synergieffekt, uden at det på nogen måde kommer til at virke for påtrængende eller af for meget. Lyden kan af til virke lidt ulden, men det danske sprog er bare ikke nemt at have med at gøre på film. Til at begynde sidder man lidt med en følelse af at skulle anstrenge sig for at kunne forstå hvad de personer Asger taler med i telefonen siger, men efter et kvarter har man ligesom tunet sig ind på hvad der bliver sagt :)

Konklusion – Den Skyldige
Egentlig er Den Skyldige som form for en avanceret bog, for man ser en masse for sit inde øje, altså forstiller sig hvordan alle de personer Asger taler med ser ud og agerer i de situationer de befinder sig i. Næsten 1½ time i kun to rum, reelt kun en karakter og så i realtid. Det kunne være gået rigtig galt, men bortset fra et lille dyk i intensitet hen mod slutningen af filmen, holder konceptet max. Monstro der ikke ligger en lille Bodil-statuette og venter på Jakob Cedergren til næste forår? Den Skyldige får fem stjerner.

blog.nilsbuch.dk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.