Darkest Hour

Tilladt for børn over 11 år
Filmen er roligt fortalt, men har en tiltagende konfliktfyldt stemning. I store dele af filmen ligger filmens konflikter og det dramatiske i dialogen mellem filmens figurer, hvilket også kommer til udtryk i ophidsede skænderier, men i enkelte sekvenser ses også situationer fra krigen, bl.a. sårede soldater, der jamrer i smerte, bomber der falder over de allerede sårede og hvad der tilsyneladende er en død persons blodrøde øje. Da filmen imidlertid ikke er præget af ydre voldsomhed og det voldsomme generelt ikke er blodigt udpenslet, vurderes det, at den kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
25.01.2018
Originaltitel: 
Darkest Hour
Genre: 
Spilletid: 
2 timer 5 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, Supreme, Babybio, Seniorbio
Billetter
5
4.5
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (241 votes)

Resumé

Filmen 'Darkest Hour' er et historisk drama om Storbritanniens legendariske premierminister, Winston Churchill, som står over for den vanskeligst tænkelige opgave.

Anden Verdenskrig er brudt ud, nazisternes ustoppelige krigsmaskine ruller henover Vesteuropa, og en invasion er nært forestående.

Den britiske hær er sendt til Dunkerque i Frankrig i et forsøg på at stoppe Hitlers tropper, men det viser sig hurtigt, at de er håbløst overmatchet, og at krigen sandsynligvis vil få en brat ende, hvis ikke soldaterne bliver hjulpet hjem.

Slaget skal nu slås i Churchills krigskabinet, og mens hverken kongen, det politiske bagland eller de militære ledere stoler på den aldrende premierministers dømmekraft, må han træffe nærmest umulige beslutninger for at sikre, at morgendagens London ikke er fyldt med hagekors.

'Darkest Hour' er præcist, hvad titlen antyder: En autentisk beretning af den mørkeste stund i Storbritanniens historie, hvor enhver beslutning kan være katastrofal, og landets fremtid balancerer på en knivsæg.

Engelske Gary Oldman fra bl.a. Dame, konge, es, spion, portrætterer statsmanden i en rolle, der allerede har indbragt skuespilleren prisen for Bedste mandlige hovedrolle ved Golden Globes-uddelingen. Hvis man ikke kan genkende ham, er det fordi, der er brugt timevis i makeup-lokalet på at transformere den slanke brite til fyldige, karismatiske Winston Churchill. (copyright: kino.dk)

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] Oldmans er mere overbevisende og eminent i måden, hvorpå han ligesom lader Churchills ord boble ud af munden i det kødfulde ansigt og videre gennem alkoholdunster og cigartåger." (Jeppe Krogsgaard Christensen)

 • BT

  "Kristen Scott Thomas [er] både sødmefuld og stærk som Churchills kone, Clemmie. Og som Englands stammende King George VI er Ben Mendelsohn perfekt afbalanceret." (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  "'Darkest Hour' er på mange måder Oldmans film, men heldigvis ikke udelukkende, da holdet omkring ham - ikke mindst Lily James [...] og Kristin Scott Thomas som hans tålmodige kone - også leverer varen." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Joe Wright [leverer] nogle fantastiske billedkompositioner. Filmteknisk er 'Darkest Hour' ren nydelse." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Joe Wright er en visuelt stærk instruktør med sine lange, ubrudte indstillinger som personligt kendetegn, og 'Darkest Hour' er en gennemført flot og sikkert leveret film." (Frederik Asschenfeldt Vandrup)

 • Politiken

  "Oldman er Churchill, ikke som monument, men i levende live." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "'Darkest Hour' oplyser og underholder, filmen er meget seværdig. Det er god, populær historiefortælling, og det er sobert som gammelt tv-teater." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

Jonathan

...og god indsigt i tiden, den foregår.

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
G-force

Filmen viser Winston Churchills første uger som premierminister i Storbrittannien. En tid hvor han skal træffe store, vigtige valg for at redde Storbrittannien og måske resten af Vesteuropa fra nazisterne i starten af Anden Verdenskrig. Ligesom i den norske "Kongens valg" handler det om, hvad der er bedst at gøre i en vanskelig situation, der kan have stor betydning for fremtiden.
Dag for dag følger man den spændende og interessante historie, der giver mindelser til "Dunkirk" og til dels "Kongens store tale". Skuespillet er fremragende og især Gary Oldman gør en god figur som Winston Churchill. Derudover er fotograferingen også flot, så filmen anbefales og får 5 stjerner.

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
S. Rico

Interessant lille film om Churchills første måned som premiereminister i en ekstrem afgørende periode i starten af 2. Verdenskrig. Det er første gang, at jeg ser en skildring af Churchill, der formår at vise mennesket bag det brovtende ydre. Stor ros til Gary Oldman. Jeg må dog indrømme, at jeg efter den første times tid begyndte at kede mig en anelse, da filmen kører lidt i det samme spor hele vejen.

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
JB69user/72434

Perfekt når man interessere sig for historien bag. 2. verdenskrig mv. Godt fortalt og Gary Oldman er bare fantastisk. Jeg var grebet af den i begge timer og for min skyld måtte den gerne have været længere så man også fik historen med hvad der sker de efterfølgende år under krigen.

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)
Shhhhhuser/975253

Fantastiske Gary Oldman som fortjener en Oscar .

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
jeanette

God film...

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
Jørn

Fantastisk præstation af Gary Oldman. Han må da få en Oscar.
Meget seværdig film.

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Kristianuser/21394

I den spæde start af 2. verdenskrig bliver Winston Churchill valgt som den nye premierminister i det britiske. Han står overfor truslen fra Nazi-Tyskland med Adolf Hitler i spidsen. ‘Darkest Hour’ er fortællingen herom.

Filmen er nomineret til hele 6 Oscars, og jeg tør godt lægge hovedet på blokken allerede nu, og forsikre at filmen minimum vinder to statuetter. Tilbage til hvilke senere i anmeldelsen. To af mine absolutte yndlings mandlige skuespillere er med heri. Gary Oldman ER Winston Churchill, mens Ben Mendelsohn spiller King George VI. Og de gør det som altid fortræffeligt.

Det er et yderst imponerende stykke makeup-arbejde, der er lagt for dagen i denne film. Gary Oldman er næsten ikke til at kende. Hvis du ikke ved, hvordan Churchill så ud, prøv da at google ham og sammenlign. Det er skræmmende godt!

Filmen har fået en masse hype, og traileren har kørt i biografen i månedsvis. Mine forventninger var derfor ret høje, men ‘Darkest Hour’ er hurtigt glemt igen. Historien kan der ligesom ikke laves om på, men det kan der derimod i måden hvorpå historien fortælles. Den er noget langsommelig, og der sker ikke meget i de første 30-45 minutter. Filmen vokser sig dog bedre i takt med handlingen, men den satte sig aldrig helt fast hos mig. Desværre..

At filmen dog vinder Oscar-statuetter for bedste mandlige hovedrolle samt bedste makeup og hår, kan og skal der ikke pilles ved. Den er dog langt fra at være en contender til bedste film, da de andre nominerede ganske enkelt er bedre.

Herfra får filmen fire små stjerner, og jeg vil anbefale alle historie- og politikinteresserede at tage et smut forbi biografen og se Gary Oldman udfolde sit imponerende skuespillertalent. Det er vel nok hans stærkeste præstation.

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Benny

Hold da op en film Gary Oldman spiller bare helt utroligt, man fik næsten lyst til at klappe efter filmen for den præstation.

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Nils

Darkest Hour foregår i London og handler om de første måneder af anden verdenskrig. Den siddende Premiereminister Neville Chamberlain, var mest stemt for at prøve at forhandle en fredsaftale i stand med Hitler. En vandvittig tanke, taget i betragtning af at tyskerne allerede havde besat lande som Danmark, Holland, Belgien og netop havde kastet sig over Frankrig. Neville var heller ikke voldsomt populær hos hans egne (The Conservatives), men heller ikke hos Labour eller generelt i befolkningen. Et alternativ måtte findes, som kunne samle både partierne og befolkningen. Valget faldt på Winston Churchill. En fedladen, cigar-storrygende whiskydranker. Det kunne da kun gå galt, skulle man mene! Det viste sig dog, at Churchill netop var i stand til at samle befolkningen samt at lave en samlingsregering. Han var grov, brovtende, ofte lettere bedugget. Men samtidig besad han en folkelighed, en afvæbnede humor samt en kone der kunne styre ham. Han sørgede for at al snak om at forhandle med tyskerne blev droppet og at englænderne satte alt ind på at besejre tysken militært.

Darkest Hour foregår primært kort før de engelske soldater som sad fast i Dunquerke, blev evakueret og, primært med hjælp fra civile, blev hentet over den Engelske Kanal og hjem til England. Denne del af anden verdenskrig blev glimrende beskrevet i Chris Nolans Dunkirk fra sommeren 2017. Darkest Hour foregår næsten udelukkende i London, i Westminster og i miljøet omkring parlamententet. Altså en masse trækken i trådende og baggrundsstof, ikke nogen kamphandlinger bliver vi vidne til …

Vurdering
Darkest Hour ligger flot fra land. Man følger de ophedede debatter i parlamentet, intrigerne på kontorerne i Westminster, tilberedelsen af Churchills morgenmad (som indeholder både godt med bacon og whisky) samt det første møde mellem den nye generte sekretær Elisabeth og Winston, som abolut ikke er hverken genert eller blufærdig. Så det tegner rigtigt godt, og alt er lækkert filmet. Men efter Churchill er blevet valgt som premierminister, bliver stort set al tempo trukket ud af filmen. Ikke at det nødvendigvis gør filmen dårlig, at man bliver givet tid til at reflektere over begivenhederne. Men her i andet akt, ender vi ud i en handling med så godt som ingen fremdrift. I sidste del af Darkest Hour kommer der lidt mere fart over feltet, men så der kun 15 minutter tilbage af filmen.

Gary Oldman spiller helt fantastisk. Han er simpelthen Winston Churchill, både i statur, bevægelser, måden han taler på … det er næsten helt uhyggeligt. Det må have kostet timevis i sminkerummet at lave den transformation. Kristin Scott Thomas (Clemmie, Winstons kone), som vi senest så i The Party, gør det glimrende som kvinden der måske er den eneste, der til en vis grad kan styre Churchill. Lily James (Elisabeth, sekretæren), som vi husker for 2017s nok bedste film Baby Driver, som i starten knap nok kan betjene en skrivemaskine (efter Churchills foreskrifter), men som viser sig at være en stor hjælp når Winstons store taler skal formuleres, er også super god.

Instruktøren Joe Wright slår mest sine folder i historiske dramaer som fx Atonement og Pride & Prejudice. Det gør han såmænd glimrende, men ikke just på nogen ophidsende måde. Der er lidt for meget kostumedrama over disse film, ligesom der også er over Darkest Hour, og det er ikke rigtigt noget der får mig frem i biografsædet …

Der er flere scener, specielt hen i mod slutningen af filmen, som jeg tvivler stærkt på foregik sådan i virkeligheden. Nu mener jeg ikke at der er nogen der har påstået, at Darkest Hour er en en-til-en-genfortælling af de virkelige begivenheder, men alligevel generer det mit øje lidt. Specielt da vi jo har at gøre med en af verdenshistoriens vigtigste begivenheder.

Konklusion – Darkest Hour
Sådan set en hæderlig film om et af historiens mørkeste kapitler, bare ærgerligt med det mildest talt søvndyssende andet akt. Darkest Hour får 3 flotte stjerner. Hvis Gary Oldman vinder Oscaren for bedste hovedrolle, er det dog fuldt fortjent!

blog.nilsbuch.dk

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter