The Square

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en gennemgående anspændt stemning, hvor en række konfliktfyldte situationer spreder deres utryghed ud over et ellers roligt forløb. Et barn skændes flere gange voldsomt med voksne. Et barn skubbes ned ad en trappe. En aggressiv mand terroriserer en større gruppe angste mennesker. En kvinde skriger i angst mens hun føler sig truet af en forfølgende mand. I et langt forløb bliver en kvinde forulempet af en mand, uden at de nærtstående tør komme hende til undsætning. I et dokumentar-lignende klip sprænges et barn i luften. Da filmen imidlertid fremstår stilfærdig i længere perioder, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 11-15 år. Filmen får derfor en 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
Premiere: 
23.11.2017
Originaltitel: 
The Square
Genre: 
Spilletid: 
2 timer 22 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio
Billetter
4.9
5.4
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (493 votes)

Resumé

Filmen 'The Square' handler om, Christian, der er kunstnerisk leder af et museum i Stockholm.

Mens han gør klar til åbningen af museets næste installationsprojekt, The Square, udsættes den succesfulde kurator for tricktyveri på åben gade. Hændelsen får ham til at tage sagen i egen hånd, og sammen med sin assistent opsporer han gerningsmandens lejlighedskompleks.

Hvad der herefter følger er en serie af mindre heldige beslutninger, mødet med en aparte journalist og lanceringen af en PR-kampagne, der får lige rigeligt med opmærksomhed.

'The Square' mestrer den svære balance både at være humoristisk og underholdende og samtidig udfordrende på et kunstnerisk plan.

Denne stil har filmens svenske instruktør medbragt fra bl.a. sin succesfulde Force Majeure, der også behandlede det moderne menneskes moralske luner, men 'The Square' kan også sammenlignes med det Oscar-vindende, italienske mesterværk Den store skønhed.

Filmen modtog Guldpalmen i Cannes, hvilket ikke er sket for en svensker siden 1951, hvor Alf Sjöberg kunne tage sin anden hovedpris med fra den sydfranske filmfestival.

Danske Claes Bang spiller hovedrollen som Christian, og filmen anses allerede nu som lidt af et gennembrud for den 50-årige skuespiller. (copyright: kino.dk)

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... en solid omgang kulsort kunst-satire, der gang på gang overrasker med absurde optrin, der er med til at udstille karakterernes blindhed overfor både egne privilegier og verden omkring dem." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Cannesprisen til Östlunds mesterværk er fuldt fortjent." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  "... ikke bare velspillet, overrumplende samt både brandgodt tænkt og suverænt udført. Den er tilmed smukt filmet af Frederik Wenzel med en lang række absurde scener, som man ikke lige glemmer med det første." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "'The Square' er ikke et minut for lang, ikke et minut for kort og i det hele taget en helt og aldeles perfekt film." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "... et fænomenologisk kunstværk om samfundet, som med ætsende morsomme scener skræller lag på lag af civilisationen." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Claes Bang er [...] fantastisk som manden, der mister sin uskyld." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

Martin

Unik film, var meget fanget af den :-)

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
Jonas

Jeg plejer normalt at være meget rundhåndet med stjerner, når jeg anmelder film, men når jeg giver The Square seks stjerner, mener jeg det virkelig. Det er en både skidesjov, æstetisk smuk, alvorlig og sociologisk relevant film, og det er måske den bedste film, jeg har set i biografen, siden jeg så Underverden for snart et år siden.

Filmen er for det meste rigtig morsom og tager et satirisk blik på kunstverden, virale nyheder og forholdet til politisk korrekthed i Sverige. En del af humoren kommer også fra de velspillede figurer. Claes Bang spiller fantastisk som Christian, en kurator på et svensk kunstmuseum. På den ene side er han meget karismatisk og på overfladen engageret i kunstprojektet The Square, der er centralt for handlingen, og dets budskab. På den anden side har han meget høje tanker om sig selv, hvilket får ham til at foretage nogle ret uheldige handlinger. Elizabeth Moss spiller også godt som journalisten Anne, der giver Christian modspil. Derudover spiller Christopher Læssø fantastisk som Christians underordnede Michael, der virker kæphøj og dumsmart, men måske ikke er så modig, som han giver udtryk for. Læssøs kemi med Claes Bang er fantastisk, og det er muligvis den bedste rolle, jeg har set ham i.

Filmen består af så mange sjove som alvorlige øjeblikke, som man ikke glemmer, når man forlader biografsalen. Nogle af disse øjeblikke og sekvenser er så gode, at de sagtens kunne være individuelle kortfilm og stadig være gode. Filmen tager også nogle interessante temaer op, især i forbindelse med ansvar. Hvad vil det egentlige sige at tage ansvar for sine medmennesker? Kan man prædike, at andre skal tage ansvar for sine medmennesker, hvis man samtidig kun tænker på sig selv og sine egne problemer? Hvordan kan man formidle et medmenneskeligt budskab i et medielandskab, der kun fokuserer på forfærdelige eller sensationelle nyheder? Alle disse spørgsmål forsøger filmen at levere nogle meget interessante svar på.

Mit eneste anke med filmen er egentlig henimod slutningen, hvor der er en fantastisk scene til en gallamiddag. Scenen er i sig selv fantastisk og et mesterligt eksempel på, hvordan man kan opbygge spænding i en film. Dog har scenen i sig selv ikke så meget med resten af handlingen at gøre, og filmen bliver på en måde sat på pause for at vise denne scene. Alt i alt er The Square dog en fantastisk film. Jeg håber, at den bliver nomineret til en Oscar for Bedste Udenlandske Film, og jeg glæder mig til at se den igen.

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
Mads

Filmen er vanvittigt langtrukken, mangler en historie og som biografgænger gik jeg derfra uden nogen forløsning, men blot forvirring. Filmen har en masse ambitioner, som den ikke kan holde. Traileren lover ligeledes meget mere, end hvad filmen kan leve op til. Jeg overvejede at udvandre halvvejs inde i filmen, hvilket man sagtens kunne have gjort og have gået derfra med samme udbytte, som hvis man blev til slut. Her bør man lytte mere til brugernes anmeldelser end mediernes!

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Kirsten

Filmen fik mig helt ud på kanten af biografsædet. Fantastisk inspirerende!

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)
Lauuser/477424

Hvis du er glad for meget excentriske film og er god til symbolik er det en fantastisk film. Ellers er den længere fra noget som helst du er vant til :)

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Martin

Momentvise pointer, men for mange og for lang - filmen mister pusten til sidst.

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Lucidia

Som film er den mislykket. Og anstrengende.
Det er en endeløs bunke scener der belyser det moderne civiliserede menneske. Cirka en time inde i filmen, går det op for én, at manuskriptet mangler en virkelig god historie.

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)
ninne

Speciel film, lidt langtrukken

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Jan Engel

Ja, filmen fængede desværre ikke. Mange langtrukne scener hvor det var svært at forstå og følge med i symbolikken.

Kunstfilm er nok bare ikke for jordnære sjæle, selv ikke når skuespillerne er gode.

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)
Maryuser/75892

Skidt

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter