Cookie- og Privatlivspolitik
BLOG: Er Pixar blevet mætte og trætte?

BLOG: Er Pixar blevet mætte og trætte?

Pixar er ikke længere den, de andre skal forsøge at leve op til

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)

Blog-indlægget er skrevet af Lars Bergstrøm (med brugernavnet Wayne) og stiller spørgsmålstegn ved kvaliteten af de seneste års film fra Pixar.

Hvis du vil skrive blogindlæg på kino.dk, så skriv en mail til
daniel@kino.dk for at høre mere.

Det er hårdt at være i den gule føretrøje, år efter år. Pixar var banebrydende og holdt sin position på markedet til 2010 – men kun fordi de hev en gammel traver op ad tasken: Toy Story. Jeg vil påstå, at Op fra 2009 i virkeligheden var den sidste virkelig originale film de har lavet.

Pixar er faktisk en gammel George Lucas-opfindelse fra 1979, og hed fra starten Graphics Group. I 1986 løsrev den sig fra Lucasfilm, finansieret af Steve Jobs, som betalte 10 millioner dollars – en temmelig god forretning, for 20 år senere solgte han til Disney for 7,4 milliarder dollars. I starten lavede man slet ikke film, men computere som skulle vise 3D billeder af patienter, som var blevet scannede. Det var ikke nogen succes – men det fik man for alvor i 1995, da den første Toy Story-film havde premiere.

Siden gik man fra succes til succes og sammenlignede sig ikke med andre – men gik udelukkende efter at overgå sig selv.

Græsrødder er måske ikke Pixars bedste film, men animationerne overgik alt hvad der ellers blev lavet, på det tidspunkt. Den blev efterfulgt af endnu en gang 'Toy Story' – og derefter begyndte det at gå stærkt. Fra kun at have produceret en film hvert andet, eller tredje, år gik man over til at have teams, som arbejdede med flere projekter, samtidig.

Det betød, at man, efter Monsters Inc.,  nu kunne levere en ny film, hvert år. Og kvaliteten blev bibeholdt med Find Nemo, De Utrolige, Biler, RatatouilleWall-E og 'Op'.

I 2010 kom Toy Story 3, som er flot animation – uden tvivl. Men den ramte også et publikum, som var vokset op med de to første i serien, og det var mere gensynets glæde end virkelig nytænkning, som fyldte biograferne.

Siden har det været op ad bakke for Pixar. I 2011 var man løbet helt tør for ideer med den uinspirerede Biler 2 – efterfulgt af Modig og i år, endnu en fra de gamle hylder, Monsters University.

Modig

Hvad er årsagen til afmatningen af ideer hos Pixar? Man kunne nemt tro at det skyldes, af Steve Jobs solgte, og at Disney købte – for man skal tænke på, at en del af de film som blev færdigproduceret efter salget, allerede var på vej i 2006.

Pixar sælger stadig godt, men ikke mere end konkurrenterne fra Dreamworks, som efterhånden er ved at overhale med mere originale historier, og flere andre er også ved at træde dem i haserne.

Samtidig er Disney selv gået fra tegnefilm til animationsfilm og har nærmest overhalet Pixar indenom med film som To på flugtVilde Rolf – og ikke mindst Frost.

Er det meningen, at Pixar langsomt skal forsvinde og bare blive Disney 2, for til sidst at bliv opslugt helt?

Der er flere tegn på, at grænserne er ved at forsvinde: dels er animationerne mere ens – og det mest tydelige eksempel er Disneys nye Flyvemaskiner, som tydeligt var et Pixar-projekt, afledt af 'Biler', som pludselig blev flyttet.

Hvad bringer fremtiden? Tilsyneladende springer Pixar over 2014. Til gengæld kommer der hele to film i 2015. 'Inside Out' (om tankerne i en lille piges hoved) og 'The Good Dinasaur', efterfulgt af endnu 2 i 2016 – hvoraf den ene er endnu en efterfølger – nemlig 'Find Dory'.

Måske er Pixars dage som fyrtårn blandt animationsfilm ovre – hvad tror du?

De bedste film er dem, som er alt for korte.

Filmhilsner
Lars Bergstrøm (Wayne).

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Rasmus/Musen

Var slet ikke klar over, at du havde lavet en for Pixar og deres film.
-Men du kommer med masser af gode pointer, og det kan jeg lide.

YEARH, MANNER!
:D ;-)

Wayne

Jeg er stor fan af Pixar - jeg håber de begynder/får lov til - at lave de bedste film igen. Men jeg tvivler desværre...

Rasmus/Musen

Sådan har jeg det også lidt på samme måde. Det var næsten deres allerbedste film, som faktisk kom i starten af deres karriere. Der var så mange gode historier og fortællinger dengang, som man absolut huskede dem for (endda også ikoniske).

Men lad os håbe på det bedste. De har trods alt ikke helt sluppet filmrullen endnu. Der er mange flere planer for dem- så vi kan håbe.
;-)

Wayne

Ellers har Disney betalt for meget for dem - som jeg har skrevet tidligere. :-)

Ann-Britt

hos Disney, kan det så ikke også skyldes, at filmene (trods alt) bliver lavet til det amerikanske marked.

Det er mit indtryk, at amerikanerne (generelt set!) ikke bryder sig om nytænkning.
Bare se på de mange soap opera, hvor man ind-tænker nye figurer/slægtninge i en uendelighed frem for at slutte serien mens legen er god, og så skabe helt nye serier.
Men når de faktisk gør det, bliver de efterfølgende tvunget til at ændre på slutningen, så alle på forunderligvis pludselig er i live igen, og serien kan forsætte ud i det uendelige og uendelige .... :(

Patrick

Det har ikke noget med amerikanere at gøre. Amerikanere elsker originale film ligeså meget som enhver anden, men film studier ved at en sequel til en populær film er en sikrere investering end at tage chancen med noget nyt.
Det er det samme som sker med nogle TV-serier. De ved at de tjener kassen fordi folk elsker det, så de kører den videre indtil folk ender med at hade serien.
Og så som med sequels i film laver man måske en spinoff, som det eksempelvis er tilfældet med den meget populære serie Breaking Bad (som også sluttede godt af og ikke kørte for længe) og som der går rygter om man vil gøre med How I Met Your Mother (som jeg hører at folk mener har kørt lidt for længe).

Wayne

Ja ærgerligt at det er sådan - mange gange gør sequels den første film ringere, for man kan ikke undgå at huske på sammenhængen.

Wayne

Jeg tror det er det nemmeste - det koster meget mindre i markedsføring af fortsætte en succes, end at starte noget nyt. Der er jo allerede en masse sikre solgte billetter.

Men det er bare kedeligt.

Carsten Gottliebuser/133896

som alle ved så har alt en storhedstid det kan måske være at Pixar er nedadgående men på et tidspunkt ville vende tilbage til det vi kender (eller måske bedre). vi ved jo at Disney har i perioder haft problemer hvor det ikke er kørt så godt og det kan vi også forvente os af Pixar

Wayne

Præcis - det kan sagtens være at Pixar kommer igen, men det kræver at Disney giver dem spillerum og mulighed for at gøre det.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.