Cookie- og Privatlivspolitik

Sunset Blvd. (1950)

| |
Sunset Blvd.
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning, Intro m. D. Spoto, Særvisning m. talk
|

'Sunset Boulevard', Billy Wilders skarpe hyldest til Hollywoods drømmefabrik, har Gloria Swanson i en glansrolle som stumfilmens store diva, Norma Desmond, der nu bor tilbagetrukket i Beverly Hills.

Hun har knapt været uden for en dør, siden talefilmen krævede ‘stemmer’ frem for ‘ansigter’. Hendes fans sender dog stadig breve, og hun planlægger et comeback. Joe Gillis, en arbejdsløs forfatter i pengenød, påtager sig opgaven med at skrive et manuskript, som skal genetablere Normas stjernestatus. Joe flytter ind i hendes pragtvilla, men opdager en verden, hvor alt er bygget op omkring bedrag.

Nyd ikke mindst legendariske Erich von Stroheim som divaens kammertjener – og en af filmhistoriens fortællemæssigt frækkeste åbningssekvenser.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (16 votes)
5.2
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Man er ikke i tvivl om at det er en film af Billy Wilder.

Den tragikomiske tone som kendetegner ham, følger os hele filmen igennem. Vanvittige påfund og melankoli - hånd i hånd.

Wilder vil gerne fortælle os en historie om menneskets natur, den mærkelige kærlighed og om skæbner som bevæger sig mod den uundgåelige katastrofe, uden at kunne gøre noget ved det.

To umage personer møder hinanden. En manuskriptforfatter, uden succes - en tidligere men forlængst glemt skuespillerinde som opfører sig som en diva. Begge håber de på en succes som er utopi.

Skæbnen fører dem sammen, og han vikles langsomt ind i et spind han ikke kan komme ud af - selvom gode kræfter kæmper for det.

Typisk for en noir film får vi allerede konklusionen på det hele i starten - hvor en manuskriptforfatter findes myrdet i en swimmingpool. Men fokus er på vores helt, og man håber hele tiden på at historien vil få en anden slutning.

Men rejsen mod slutningen er det hele værd. Gloria Swanson er en fantastisk diva (og spiller vel på mange måder sig selv?), og Erich Von Stroheim - som spiller en fuldstændig forrygende butler (med mere), har faktisk været instruktør for Swanson. En anden kuriositet er at Cecil B. DeMille (som spiller sig selv i filmen) har instrueret Swanson adskillige gange i virkeligheden.

I øvrigt underligt at opleve at Swanson som 50 årig viser en kvinde som er håbløst for gammel, hvis man sammenligner med vore dages Meryl Streep - der i en alder af 66 år i høj grad har gang i sin karriere.

Sunset Boulevard er høj klasse og bestemt et gensyn værd.

8/10 - 5/6

S. Rico

Hvis man er til film om filmbranchen, så er der ingen vej uden om denne vidunderlige klassiker. Jeg kunne personligt godt have undværet, at slutningen bliver afsløret allerede i starten. Jeg elsker at blive overrasket og ikke vide, hvor historien bringer en hen. Men omvendt, hvis filmen ikke var startet med film-noir genrens sikre kendetegn: en mørk aften, voice-over og et mord, så var Sunset Boulevard måske slet ikke blevet til... Sunset Boulevard.

Simon

Min kærlighed for denne film bevæger sig med en fart på halvfjers kilometer i timen. Min første vurdering var 8 ud af 10. Nu er det en 10 ud af 10, simpelthen fordi man lige skal tygge lidt på den, finde ud af hvor meget man faktisk kan se sig selv som hovedpersonen og hvor langt denne film var foran sin tid. Som sagt kan jeg se mig selv i mange af situationerne, William Holden spiller pisse godt, og Gloria Swanson leverer de mest klassiske citater mens vi bliver trukket ind i hendes sindssyge verden. Enhver kameravinkel er tilpasset og enhver detalje er finpudset, kun som Billy Wilder kan gøre det, og nårh ja, cameos af Cecil B. deMille og Buster Keaton gør nu heller ikke noget :-).

mads

generelt en super god film som nok altid vil blive betragtet som en klassiker. over hele linjen er der gode skuespils præstationer selvom det nok er Gloria Swanson der yder den bedste præstation som den falmede stumfilms-stjerne.

at det er erich von stroheim der spiller norma desmonds butler er genialt idet det var ham der instruerede gloria swanson i hans ældre stumfilm.

sunset boulevard er vel nok både billy wilders hovedværk og et hovedværk noir film genren.

jeg synes man burde se filmen da temaet i filmen har lagt grund for film som "singin in the rain" der kom 2 år senere men også "the artist" fra 2011.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.