Cookie- og Privatlivspolitik
Årets bedste film 2016

Årets bedste film 2016

Redaktionens Top 10

Stem op!
164
Stem ned!
0
(reset)

Med vores øjne har 2016 ikke ligefrem været det bedste filmår i mands minde. Heldigvis har årets absolut bedste film været fremragende.

De største oplevelser har været mindre produktioner. Den eneste undtagelse er 'The Revenant' (den kostede trods alt 135 mio. dollars at producere), men de resterende film er lavet på relativt små budgetter, og det er i bund og grund en sejr for selve mediet.

De store mainstream blockbusters har stået for de største skuffelser. Ikke fordi de var dårlige, mere fordi de ikke levede op til forventningerne og efterlod en fornemmelse af uforløst potentiale. Desuden glimrer dansk film ved sit fravær til trods for flere interessante titler fra særligt nye talenter.

Som altid indstillede hver redaktionelle medarbejder sin personlige Top 20, og kun film med dansk biografpremiere i 2016 kunne deltage. Det løber op i over 250 titler. Nedenfor følger de 10 bedste af slagsen.

Redaktionens Top 10 - 2016:

1. Sauls søn
Det er svært at hamle op med en af historiens bedste film om Holocaust. Dramaet, om en jødes umenneskelige arbejde i Auschwitz, er et nådesløst portræt af helvede på jord, som hverken gør under- eller overdreven brug af sine klaustrofobiske virkemidler. At den ungarske Oscar-vinder samtidig formår at være en dybt menneskelig fortælling, er måske dens største triumf.

2. Spotlight
Afstanden til Hollywoods storhedstid i 1970erne blev markant mindre med det autentiske portræt af en gruppe undersøgende journalister på overarbejde. Instruktionen, manuskriptet og skuespillet udgør tilsammen en perfekt orkestreret film. Sidney Lumet og Alan J. Pakula har ikke levet forgæves.

3. Min far Toni Erdmann
Kritikerne i Cannes troede, de skulle se et drama men oplevede en komedie. Publikum forventede en komedie men fik et drama. Under alle omstændig-heder er Maren Ades portræt af et far/datter-forhold en usædvanlig oplevelse. Også selvom den i sidste ende handler om noget så simpelt som at kende sig selv.

4. The Revenant
Leonardo DiCaprios uheldige pelsjæger trækkes igennem en odyssé af hypervoldelig elendighed på en baggrund af årets flotteste billeder. Nogen gange må en film gerne overdrive sine virkemidler. ’The Revenant’ beviser hvorfor.

5. The Big Short
Få film, med store stjerner på rollelisten, er drevet af samme indignerede harme, som 'The Big Short' lægger for dagen. Filmen går direkte efter struben, og resultatet er en stærkt underholdende film, der ligeså godt kunne være en sang af Bruce Springsteen. Finanskrisen er ingen spøg, men en af årets vredeste film er alligevel en sort komedie.

6. Carol
Dramaet om et lesbisk kærlighedsforhold i 1950ernes USA er en perfektionistisk stiløvelse, hvor tidsbilledet er ligeså overlegent som skuespillet. Det følelsesmæssige engagementet lader måske vente på sig, men sidste akt leverer til gengæld årets bedste slutscene.

7. Room
Historien om en kidnappet mor og hendes søn bevæger sig på en knivsæg mellem sadisme og rendyrket kærlighed, og at balancen lykkes, endda ofte på samme tid, er en forbløffende bedrift. Også selvom filmens første halvdel er bedre end den sidste.

8. Jeg, Daniel Blake
   
Titelkarakterens møde med systemet er hjerteligt, firkantet og fyldt til bristepunktet med forurettet harme. Årets Guldpalmevinder er ikke subtil, men det er netop dens styrke. "Denne film bør hustandsomdeles", har en bruger skrevet på kino.dk. Vi kan kun erklære os enige.

9. 10 Cloverfield Lane
Et suverænt bevis på, at Hollywood ikke behøver fylde lærredet med flere og flere effekter, superhelte eller monstre. Enkelte effektive scener er rigeligt, så længe man har en god, spændende historie. Fx den om tre mennesker i en underjordisk bunker.

10. Eye in the Sky
Ingen går fri i den uhyre effektive film om moderne krigsførelse. Sjældent har en krigsfilm fokuseret så meget på skyld og ansvar, uden at blive moraliserende, og samtidig efterlade plads til rendyrket spænding.

Youth, Arrival og Captain Fantastic endte lige udenfor det allerbedste selskab.

Hvordan ser din topliste over årets film ud?

 • Sauls søn (2016)

  Filmen 'Sauls søn' handler om to dage i den jødiske kz-fange, Saul Auslanders, liv.

 • Spotlight (2016)

  Dramaet 'Spotlight' fortæller den autentiske historie om en gruppe journalister, der falder over en ubehagelig sandhed om den katolske ki

 • Min far Toni Erdmann (2016)

  I ’Min far Toni Erdmann’ rejser Winfried fra Tyskland til Bukarest for at besøge sin ambitiøse datter, Ines. Besøget er ikke videre velly

 • The Revenant (2016)

  Filmen 'The Revenant' handler om pelsjægeren Hugh Glass, der i 1820erne drager ud på en ekspedition for at guide en gruppe pelsjægere ige

 • The Big Short (2016)

  Komedie-dramaet 'The Big Short' handler om en række kløgtige finansfolk, der i starten af 00erne forudså finanskrisen, før den ramte USA

 • Carol (2016)

  Dramaet 'Carol' foregår i 1950ernes New York, hvor den unge Therese Belivets liv ændrer sig radikalt, da hun forelsker sig i den ældre kv

 • Room (2016)

  I dramaet 'Room' har den fem-årige Jack tilbragt hele sit liv i et lille rum sammen med sin mor, der blev bortført som 17-årig og indespæ

 • Jeg, Daniel Blake (2016)

  I filmen ’Jeg, Daniel Blake’ kæmper titelkarakteren, en sygemeldt tømrer fra Newcastle, for at modtage sin understøttelse.

 • 10 Cloverfield Lane (2016)

  '10 Cloverfield Lane' er en science fiction-film om den unge kvinde Michelle, der vågner op i en fremmed kælder efter et biluheld.

 • Eye in the Sky (2016)

  I 'Eye in the Sky' er oberst Katherine Powell leder af en droneoperation, der skal tilfangetage en gruppe terrorister i Nairobi. Powell h

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Never too many movies

Pga. sindssyg meget god omtale og hype fra mediernes side, så havde jeg visse forventninger til Sauls søn, som desværre var en kæmpe stor skuffelse.. en af de kedeligste og mindst indtryksfulde film, jeg nogensinde har set!
Det er selvfølgelig smag og behag, men jeg sætter normalt stor pris på filmkunst, men det er der da ikke tale om her.. Schindlers liste, dét var filmkunst!

Niels E.

...er der få, der har set filmene, kunne det jo være på grund af dårlig omtale fra de, som allerede har set filmene....

Men ja, jeg syntes også, at 2016 skuffede fælt. Og ikke mindst hvad angår Star Wars - Rogue One, som blot beviser, at Disney-imperiets overtagelse af SW-føljetonen, var en klar fejltagelse. Jeg er færdig med SW.

Synd, at man er overgået til alt alt for mange asiatiske klip.
Man burde, set med mine øjne, have fastholdt SW´s 3 første "ånd" og bygget videre herpå.

Niels

annikki

Faldt lige over din kommentar og simpelthen nødt til at oplyse dig en smule.

Roque One er jo ikke en del af sagaen. Det er en stand alone film. Den tager godt nok udgangspunkt i sagaen. Men det er helt andre mennesker bag og DERFOR er den ikke i samme ånd som sagaen.

Og til info har Star Wars aldrig været mere indbringende end efter Disney har taget over.

MEN det er stadig Georg Lucas der styrer saga historien. Så joh det præcis samme ånd som altid.

Julie

1. Room
2. The Danish Girl
3. Deadpool
4. Spotlight
5. Doctor Strange
6. The Big Short
7. Our Kind of Traitor
8. Zootopia
9. Star Wars: Rouge One
10. Alice in Wonderland: Through the looking glass

Mangler stadig at se 10-15 film ca., så kan jo være den ændre sig med tiden :)

Jacob

1. Rogue One: A Star Wars Story

2. Fantastiske Skabninger og Hvor De Findes

3. Captain America: Civil War

4. Batman v Superman: Dawn of Justice

5. Deadpool

6. Star Trek Beyond

7. Doctor Strange

8. X-Men: Apocalypse

9. Independence Day: Resurgence

10. Suicide Squad

Billetdamen

Jeg mangler lidt Hacksaw Ridge :)

Den var jeg glad for, selvom de andre også er gode.

Martin

Kedelig liste! Dejlige film, men lidt variation gør altid sådan en liste mere spændende, og overbeviser læseren om at dem der har set listen har bred smag.

malene

fantastiske film, selvom Room ville være min nummer et efterfulgt af The revenant.

Mangler kun at se Son of Saul og Jeg, Daniel Blake og glæder mig til begge.

Min far Toni Erdman kommer jeg nok ikke til at se, men hvem ved :)

Erik F

Gik alt for lidt i biografen i 2016. Derfor er mit bedømmelsesgrundlag en anelse spinkelt. Et par håndfulde fik jeg da set, blandt andet to fantastiske islandske film, som topper min liste. Hvad det er, de kan oppe på Vulkanøen, har jeg svært at sætte ord på - noget med en ægte og upoleret fortælleglæde, som dansk film i øvrigt kunne lære noget af. Så har jeg fået smag for dokumentarfilm - hele to dokumentarer er mede i opløbet, og endelig har en enkelt dansk film: Vinterbergs "Kollektivet" sneget sig ind på listen, mest på grund af Trine Dyrholms suveræne præstation

1. Blandt mænd og får (Island)
2. Virgin Mountain (Island)
3. Carol (USA)
4. Spotlight (USA)
5. Min far Toni Erdmann (Tyskland)
6. Heart of a Dog (Dokumentar.USA)
7. Brooklyn (England/Irland/Canada)
8. Bjerget (Israel)
9. Mapplethorpe (Dokumentar.USA)
10.Kollektivet. (Danmark)

johnny

Hvad er det for en liste i har lavet jeg har ikke set en eneste af dem og har heller ingen planer om at gøre det. Det er som om at der overhovedet ikke er blevet set til hvor mange der har været inde og se filmene.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Rizzo

Det er blevet en heksejagt, hvor man smider folk under bussen for forseelser, som nogle gange er latterligt små.

5 timer siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

21 timer siden
MikkelHJuser/610689
MikkelHJuser/610689

Når man tænker på, at den danske titel på Paul Blart: Mall Cop er Centervagten, så kan jeg sagtens forstå sammenligningen.

1 dag siden
DJT
Har
DJT

...ikke set The Conjuring 3 endnu, og det er ganske rigtigt, at La Llorona er den værste, men den næstværste er altså The Nun.

2 dage siden
Alex

Kom nu ind i kampen biografer.

2 dage siden

Aktive debatter