Cookie- og Privatlivspolitik

Anomalisa

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en tung, alvorsfuld og trist grundstemning, og den indeholder også enkelte uhyggelige scener samt scener med seksuelt indhold. I én langvarig og realistisk skildret scene ses en mand og en kvinde, som har sex, og vi ser både oralsex og penetrering. I en anden scene har hovedpersonen et uhyggeligt drømmesyn, hvor blandt andet hans ansigt falder af. I andre scener kan man være i tvivl de forskellige figurers identitet, og det giver en generel utryg stemning filmen igennem. I kombination med dette skal nævnes, at filmen ikke forløses positivt, og samlet set vurderes den at kunne virke skræmmende på de yngste børn aldersgruppen 11-15, og den får derfor en 15års-grænse.

Se mere på medierådet.dk
03.03.2016
| |
1 time 30 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Anomalisa
|
Versioner: se alle
2D, Særvisning, Særvisning
|

Animationsfilmen 'Anomalisa' handler om Michael Stone, der under en forretningstur til Cincinnati bliver overvældet af sin egen kedsommelige tilværelse.

I et forsøg på at ruske lidt op i tingene ringer han til sin gamle flamme Bella, men pludselig hører han en stemme, der skiller sig ud fra mængden, og han må straks finde kvinden, stemmen tilhører.

Filmen er instrueret af Duke Johnson og Charlie Kaufman, hvoraf sidstnævnte bl.a. er kendt for at stå bag manuskriptet til den krøllede Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). Kaufman instruerede tilmed sin første film i 2008 - den sortkomiske Synecdoche, New York.

'Anomalisa', der var nomineret til en Oscar, er animeret i den specifikke stil kaldet stop-motion, der tæller værker som The Nightmare Before Christmas, men er rettet mod et voksent publikum.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (39 votes)
4.1
4.7

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det er spektakulært på den måde, at den klaustrofobiske verden i filmen ligner vores og så alligevel ikke." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "'Anomalisa' er ikke for alle. Men hvis du godt kan lide film, der eksperimenterer med mediet og leger med din virkelighedsopfattelse, så bør du bruge en vinteraften i selskab med én af USAs mest særprægede filmskabere." (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  "Kaufman er i hvert fald ikke som de andre børn i skolegården. Tak for det." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Ordet ’genistreg’ er slidt og misbrugt. Men hvis det skal give noget mening igen, som et udtryk for en klar og enkel idé, der indrammer noget virkelig komplekst, er 'Anomalisa' lige netop en genistreg." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Den giver mening og ingen mening. Og så er det en film, der i kraft af sin animation virker endnu mere nærværende og virkelig, end hvis den havde været filmet som live action." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "... materialet til en god novellefilm [er her] trukket for langt. [...] 'Anomalisa' er både dygtig og deprimerende." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "Misantropen Michael Stone er skæbnens grå Pinocchio, og han ligner en lang række mænd, som vi kender. Når han ser sig i spejlet på Hotel Fregoli, er det meget som at se sig selv." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

så havde den næppe været noget særligt.

Men på en underlig måde, så skaber de udtryksløse SIMS deres helt eget liv. Pludselig kan man selv udfylde de manglende huller, og forestille sig det de i virkeligheden føler.

Moralen er uden tvivl menneskets trang til at være ens, selvom vi alle føler at vi er vores eget design - så er vi i høj grad præget af den verden vi lever i, og en trang til at høre til flokken.

Vores hovedperson befinder sig i en midtvejskrise, og føler ikke han hører til nogen steder. Samtidig er han en kendt taler, som er hovedtaler ved en lokal konference.

På grund af hans ensomhed, udnytter han sin stjernestatus hos en pige som er med på konferencen - og opfatter for en stund hende som en redningsplanke, for hans krise.

Imidlertid bliver det hverdag igen, og han må igen konfronteres med sin egen tilværelse.

Filmen er absolut interessant, og i høj grad for voksne - hvilket ikke er det normale for stop motion. Men det er mest det der gør den til noget ud over det sædvanlige.

7/10

HeleneColor

Anomalisa skilder sig langt væk fra alle andre stopmotion film - den er helt ned på jordnær med os andre. Den bærer menneskelighed, som vi kan se os selv i, og den går ind under huden på os

Jeg synes det er smukt, at man kan lave jordnær stopmotion og animations film, så det ikke altid er noget overnaturlig og eventyrligt over det - samtidig at voksne kan have en glæde af det, når det tit, at genren er til delt til børn.
Det giver en anderledes føles og man får nærkontakt med karakterne i Anomalisa, fordi de ser ud som os mennekser og opføre som os mennesker.

Virkelig smuk lavet. Historien kan føles lidt tungt, men hvis ligesom vi lavede en film om hver og ens historie, så vil der ikke altid opstå noget vildt og tingene skal gå hurtige. - Igen... Anomalisa beskriver en god en persons individ historie, som vi kan forbinde os med, og det er virkelig rørende smukt!

Michael

Der var ikke noget deceideret dårligt i filmen. Måske havde jeg en forkert forventning til nogle repliker eller situation der vil vise en bittersød del af livet.

Jeg så bare en let forvirret mand der har et engangsknald på hotellet. Der er tvivl om det er hans normale adfærd og "forvirring" bare er hans indre bedrag der undskylder begivenheden.

Filmen som sådan var der intet galt med - fin stopmotion/dukke som var meget flydende, dialog, story ... alt OK. Men for mig var der ingen fornøjelse i filmen. Lidt tå krummen, og det viser jo at den rørte mig, trods alt.

Niclas Dalby

Anomalisa er bestemt ikke en animationsfilm for børn. Den har en dyb historie, der siger mere om mennesker end mange spillefilm i dag og det skal den have stor ros og anerkendelse for. Den er bestemt ikke en film for alle, da det er en ganske atypisk vestlig fortællemåde, der styres af dialogen og karakternes reaktioner overfor hinanden. Jeg er slet ikke i tvivl om at den vil ende på min top 10 liste til sidst på året, men jeg bliver nødt til at se den igen for at kunne sige mere om hvor.

S. Rico

Når man ser tegnefilm, computeranimerede film eller stop motion film, så har de hver især deres helt eget visuelle udtryk. Man er aldrig i tvivl om, hvad man ser, og hver af disse animerede stilarter har deres egen berettigelse. Og når det hele går op i en højere enhed, så understøtter formen også historien.

Anomalisa er en stop motion film. Men glem alt om Tim Burton’s tændstiksagtige figurer eller den hektiske og karikerede stil i Piraterne. Anomalisa ligner næsten en live-action film. Alt er lavet så utrolig realistisk, at man sidder og undrer sig over, hvad så meningen egentlig er med at lave filmen som stop motion. For hvis formålet er at give filmen et realistisk udtryk, så ville det jo være 1000 gange lettere bare at optage den med levende mennesker og rigtige omgivelser.

Men der er selvfølgelig en pointe. Og det hænger sammen med den sindstilstand, som filmens hovedperson - forfatteren Michael Stone - er havnet i. Han har fået en slags midtlivskrise og bevæger sig apatisk rundt på det hotel, som han bor på i forbindelse med en konference, hvor han selv er hovedtaler. Alle de mennesker han møder og taler med flyder sammen til en stor masse for ham. Dette kommer til udtryk ved, at de alle taler med samme stemme. Men så møder han Lisa, som umiddelbart er en ganske ordinær pige. Men i hans øjne og ører er hun helt speciel - en anomali. Hans apati bliver umiddelbart kureret - men er der mon tale om en permanent løsning på hans problem...?

Man må bestemt ikke lade sig snyde for denne meget bemærkelsesværdige film, der har sin helt unikke udtryksform. Og husk lige, at selv om det er en animationsfilm, så er det altså ikke en familiefilm. Så lad børnene blive hjemme den aften, og tag ind og se noget helt anderledes og få en stor og meget speciel oplevelse.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.