Cookie- og Privatlivspolitik
Takt og tone i biografmørket

Takt og tone i biografmørket

Opdateret med radioindslag

Stem op!
57
Stem ned!
0
(reset)

Efter udgivelsen af dette blogindlæg blev emnet taget op i Radio 24/7, hvor skribenten Lars Bergstrøm blev interviewet til programmet. Du kan høre udsendelsen her:

Indlægget er skrevet af Lars Bergstrøm, der er fast blogger på kino.dk.

Emma Gad skrev for ca. 100 år siden om det at opføre sig ordentligt, og er mest kendt for bogen 'Takt og Tone' fra 1918. I den giver hun, blandt andet, en nøje beskrivelse af, hvordan man bedst (efter datidens normer) omgås hinanden.

Men er der virkelig brug for retningslinjer for god opførsel, når man går i biografen? Ved alle ikke, hvad der er rigtigt og forkert? Det korte svar er nej. Måske ved alle det, men det er ikke alle som efterlever det.

For et par uger siden var jeg i min favoritbiograf, Nordisk Film Biografer Trøjborg, og den har en tilpas størrelse så den både er hyggelig, men også rummer fem små og store sale i høj kvalitet. Eneste ulempe er, at ikke alle film har premiere i Trøjborg.

For lidt tid siden var vi tre, som snuppede en eftermiddagsforestilling om fredagen og så filmen Miraklet på Hudsonfloden. Den havde lige haft premiere dagen før, så den gik i den næststørste sal. Fredag eftermiddag var ikke det travleste tidspunkt, for ud over os var der kun to ældre herrer i salen. Det burde jo ikke give anledning til larm og ballade!

Miraklet på Hudsonfloden/Warner Bros.

Men det gjorde det så - den ene var (håber jeg næsten) temmelig hørehæmmet, for han råbte kommentarer til sin sidemand (som klogeligt sad to pladser fra ham). På trods af, at vi sad tre rækker bag dem, blev vi tvunget til at flytte os helt ned, bagerst i salen - og her kunne vi stadig høre alt, han havde at kommentere på filmen. Midt i det hele gik den anden ud for at stille p-skiven, hvilket de også havde en højlydt diskussion om.

Faktisk larmede de mere end den flok teenagepiger, jeg også har oplevet i færd med at diskutere alt muligt andet end filmen, imens vi andre forgæves forsøgte at følge med i det der foregik på lærredet. Havde nogen spurgt dem om handlingen bagefter, så er jeg overbevist om, at de fleste af dem ikke anede, hvad de havde set.

Personligt er jeg absolut ikke mundlam, men jeg ved også, at en diskussion på et offentligt sted kun har tabere. Som regel kan det bedst betale sig at bide tænderne sammen og lade være med at bidrage yderligere til forstyrrelserne. Det er bare ikke i orden at optræde så egoistisk, at man kun kan se sig selv, når andre har betalt præcis det samme for at få en god oplevelse.

Jeg er trofast biografgænger, og langt de fleste oplevelser er gode. Det giver en ekstra dimension, når publikum reagerer sammen - og så er det bare en større fornøjelse, når lærred og lyd er i topklasse. Men indimellem er der altså mennesker med, som bare skulle have lavet noget helt andet. Folk, som sidder og skriver på deres mobiler gennem en hel film, aner åbenbart ikke, hvor meget det forstyrrer alle, at en skærm lyser lige så klart som biograflærredet.

Sluk mobilen/Telia

”Sluk nu den mobil, Smørhår”.  Telia har valgt at bruge humoren i kampen mod de dårlige mobilvaner i biografen, og jeg tror faktisk, at det virker bedre end noget andet. Der er klart færre mobiler tændt nu, end for bare et år siden.

Kigger man på biografernes egne regler, kan man undre sig over hvor meget det åbenbart er nødvendigt at have på skrift. Her er uddrag fra Nordisk Films retningslinjer:

- Rulleskøjter, skateboard, løbehjul og cykler skal blive udenfor.

- Husdyr hører ikke til i en biograf og må ikke medbringes.

- Rygning er heller ikke tilladt hos os.

- Brug af laserpenne, kasten med produkter og andre ting er selvfølgelig forbudt.

- Truende adfærd, tyveri og hærværk er ikke ok og medfører bortvisning og politianmeldelse.

Cinemaxx har en væsentlig tilføjelse i deres retningslinjer:

- Det er ikke tilladt at drive handel, opsætte plakater, uddele brochurer, løbesedler eller lignende uden forudgående tilladelse

Jeg har heldigvis aldrig oplevet noget af det ovenstående, men det må jo være sket siden det er nødvendig at have det på skrift. Sko og fødder hører til på gulvet - ikke på stolerygge og armlæn. Det er ikke alle, som kender den regel, for jeg har oplevet at få plantet en fod på mit armlæn, og ofte at nogen bagved bruger mit sæde som ben-træningsinstrument. Det hjælper som regel at vende sig om og sende et bestemt blik.

Lad mobiltelefonen bliver i lommen - både lyd og lys generer andre gæster. Man må gerne grine og gyse i biografen, men det skal være på grund af filmen. Lad vær med at snakke med sidemakkeren - din støj generer andre gæster. Som allerede omtalt er det især ovennævnte, som virker forstyrrende, så tænk over det!

Det var opførslen, mens filmen er i gang, men filmoplevelsen er også det som foregår før og efter filmen.

Jeg har tit hørt udtalelsen: Jeg gider ikke se reklamerne, derfor kommer jeg altid i sidste øjeblik.

Helt i orden med mig, men tænker du så på, hvor mange du forstyrrer, mens filmen er i gang? For du skal jo stadig ind på din plads. Med den største kasse popcorn og den største cola, du kan købe, på slæb.

Hugo/Paramount Pictures

Når du så har forstyrret samtlige på rækken, ved at de skal rejse sig op for dig, så står du op i fem minutter og arrangerer dit indkøb på sædet og tager dit overtøj af, samtidig med at du placerer en albue i øjet på en sagesløs sidemand, mens du spærrer for udsynet til lærredet for dem, som sidder bagved. Men godt for dig, for du undgik reklamerne, men også starten på filmen (ligesom en del omkring dig gjorde). Næste gang så overvej at tage den yderste plads ved gangen, så forstyrrer du knap så mange...

Der er noget hyggeligt ved en biograftur og masser af popcorn og slik. Men er det virkelig nødvendigt, at det meste skal ligge på gulvet, bagefter? Jeg undrer mig tit over, at der kan ligge så meget affald på gulvet, når filmen slutter. Der findes jo skraldespande ved udgangen, men der er selvfølgelig ansat personale, som elsker at kravle rundt mellem sæderne og samle op, så de næste får en god oplevelse.

Ryd op efter dig - det er ikke dit eget værelse. Eller som en lokal biografdirektør har skrevet ved indgangen: I tilfælde af krig, søg tilflugt i skraldespanden - den er der alligevel aldrig nogen, som rammer!

En biografbillet koster mange penge, og det gør den for alle. Derfor vis lidt respekt for dine omgivelser, så ender du også selv med at få en bedre oplevelse.

Hvad har du oplevet i biografen? Og er der noget jeg har glemt, som du mener hører med til ”Takt og Tone i biografen”?

De bedste film er dem, som er alt for korte.

Filmhilsner

Lars Bergstrøm (Wayne)

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Russeluser/205095

- men engang imellem går det lidt hurtigt ;-).

Marianne

Hvilket bla betyder, at jeg også sætter stor pris på Dagmar og Grand, og meget lidt pris på Cinemaxx.

Men også enig i, at det nok er lige i overkanten at forlange, at andre skal sidde i salen til den bitre ende. F.eks. varede rulleteksterne efter de 3 Hobbittenfilm i omegnen af 15 minutter, og det er altså langt tid. Især hvis man skal tisse.

Wayne

og børn lærer af deres forældre.

Ved eksemplets magt har jeg vist mine børn at man ikke smider affald i naturen - eller på gaden, for den sags skyld.

Jeg har også haft dem med i biografen adskillige gange - og når de ser at man selv har respekt for andre så lærer de nemt at gøre det samme.

Men man skal kravle før man kan gå, så man må også have lidt elastik overfor de mindste som lige skal lære det.

At hele salen skal sidde tilbage efter rulleteksterne er måske at stille for store krav. Så skulle du måske overveje at tage den inderste plads, så du ikke bliver forstyrret af folk som rejser sig?

Russeluser/205095

Ja det er med børnene at det starter, kan vi vise dem det, er dette uvæsen måske en sagablot om 25 år :-).

Jeg plejer at se rulleteksterne, men det er sjældent uforstyrret, selvom jeg altid har de midterste pladser, da folk foran en rejser sig op og bliver stående fordi de venter på dem ved siden af skal ud, og andre gange vil folk bare gå hen over midten fordi der sidder flere folk de skal forbi til den ene side end til den anden.

Wayne

Men man kan ikke forlange at det er vigtigt for alle at se rulleteksterne. De kan blive ved ret længe - især ved store produktioner.

Camillauser/138272

Mange bider af en håndfuld popcorn, som når de spiser et æble.
Det larmer væsentligt mere, end hvis man venter med at putte flere popcorn i munden, til man har tygget af munden.

Godt nok skåner man de andre biografgæster for synet af popcorns-gnaskningen, men hvorfor spise dem på en måde, der larmer mest muligt?

Setsu

Jeg er så enig med den her! Jeg er selv meget påpasselig med når jeg spiser mine popcorn. Er mere typen der tager en af gangen i munden og holder som regel en lille pause, hvis det pludselig er en meget stille scene.

Jeg aner ikke hvor folk har ideen med at tage en håndfuld og bide af det, som var det et stort fast objekt. Prop din lille håndfuld popcorn i munden, luk munden og tyg så. Så svært kan det ikke være.

Marie

Jeg synes, vi skal blive bedre til bare at sige det til nogen, hvis de genererer.. Jeg har prøvet det et par gange efterhånden, at nogen snakker i biografen eller har mobilen fremme og jeg har efterhånden lært, at man bare skal sige det - og med det samme! Så retter folk sig ind, og de fleste ønsker jo heller ikke at generere nogen, men tænker sig måske ikke lige om. Det duer ikke, at man hele tiden i biografen frustreres over nogen, hvis man ikke siger noget til dem. Jeg synes, vi har et ansvar over for at opdrage på hinanden (selvfølgelig i en respektfuld tone). Så vent med at pege fingre af andre og blive unødigt gnaven, før du har givet dem en chance til at ændre adfærd - bum!

Wayne

eksempel med teenagepigerne var der faktisk nogen som prøvede at komme i kontakt med dem, uden det hjalp.

De var også mange - vel 14-15 stykker. Hvorfor de havde valgt at være i biografen i stedet for på en cafe forstår jeg ikke.

Marianne

var de blevet bortvist på cafeen for at larme for meget ;-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.