I det svenske komediedrama 'En mand der hedder Ove' er titelkarakteren en gnaven, ældre herre, der har gjort det til sin fremmeste opgave at holde villakvarteret pænt og ordentligt.
Selvom Ove af omgivelserne anses som bitter, har han i bund og grund hjertet på det rette sted og sørger over tabet af sit livs kærlighed. Af samme årsag ser den rigide regelrytter ikke nogen grund til at leve længere.
Men da tingene ser sortest ud, bakker den højgravide, nye genbo, Parvaneh, og hendes familie ind i Oves postkasse i en mislykket parallelparkering. Hvad der starter som dråben, der får bægeret til at flyde over, ender i et uventet venskab til gavn for begge parter.
Feel good-filmen er en af de største biografsucceser i nyere svensk filmhistorie, og med over 1,6 mio. solgte billetter ”hinsidan” overgår det humoristiske drama bl.a. Stieg Larsson-filmene og den beslægtede Den hundredårige. Rolf Lassgård, kendt for sin hjerteskærende præstation i Susanne Biers Efter brylluppet (2006), har titelrollen.
'En mand der hedder Ove' er baseret på en bestseller af Fredrik Backman. (copyright: kino.dk)
Inden for et år mister Ove først sin kone og så sit job. Han er en ældre mand og føler nu ikke længere, at han har noget at leve for. Så han beslutter at tage sit eget liv. Men det er ikke så ligetil, for han bliver hele tiden forstyrret. På trods af hans udadtil bryske facon over for andre mennesker, gemmer han nemlig på et stort og venligt hjerte. Så han kan ikke bare ignorere folk, når han bliver forstyrret i sine ”Himmelplaner”.
Da han så møder sin nye nabo, den svensk-iranske Parvaneh, opstår der - efter noget tid - et usædvanligt og varmt venskab. Hun ser gennem hans opfarende ydre og har tålmodigheden til ikke at løbe skrigende væk, når han skælder ud (hvilket han gør tit). Det er venskabet mellem de to personer, der bærer filmen, for de er fantastiske gode sammen. En både meget humoristisk og rørende film.
Hvis du hele livet, kun har mødt modstand (på nær en enkelt ting) - så er det måske ikke så mærkelig at du ender som bitter og livstræt.
Ove har rigeligt af årsager til at forlade denne jord;
Hvidskjorterne forfølger ham, hans barndomshjem er nedbrændt, hans far er kørt over af et tog, han bliver fyret fra sit job, mister et ufødt barn og værst af alt; hans eneste lys - hans kone - er død efter sygdom.
Kort sagt tror Ove ikke længere på nogen fremtid - alle hans illusioner er bristet, og selvmord og genforening med hans livs kærlighed. Men ikke engang det magter han.
På mange måder kan man drage parraleller til Clint Eastwoods Gran Torino. Gammel bitter enkemand får nye naboer - og får modvilligt noget nyt at kæmpe for.
Bittersød komedie som nok skal fremtvinge et smil, hos mange.
7/10 - 4/6
Skønt når filmfortælling både kan være morsom, sørgelig, tragikomisk og livsbekræftende på én gang.
'En mand der hedder, Ove' minder os om at værdsætte nuet, kærligheden og livet, hver eneste dag - mens vi har det.
OG ikke mindst, at det aldrig er for sent at skabe nye varme relationer, når man er åben for det!
Jeg havde ikke læst bogen så derfor havde jeg ikke de store forventninger til filmen. Den var simpelthen så livsbekræftende - tænk at man kan omvende denne sure og negative mand til et hjælpsomt menneske.
Jeg var meget berørt af filmen. Godt at han ikke formåede at tage sit eget liv!
Jeg synes det var en rigtig god film med et fint cast. Bestemt en af de bedre danske film jeg har set de sidste mange år.
Kan anbefales.
Fantastisk film
Den er varm sjov sørgelig og super velspillet
Et mesterværk der kunne være en skandinavisk udgave af Forrest Gump
Svensk film om en gammel mand, hans livshistorie og hvordan mødet med andre kan ændre ting og sager :)
Husk kleenex :)
Filmen er helt igennem enestående. Den rummer hele følelsesspektret.
Det er en varm, dyb både sorgfuld og morsom film.
Se den og du vil ikke blive skuffet.
En tilsyneladende ret kedelig film om en gammel sur mand, men hvor er den så meget mere. En film man ikke så let glemmer.
Bruger anmeldelser (30)
Skriv din egen anmeldelse