Cookie- og Privatlivspolitik

Wiener-Dog

Afventer censur

Se mere på medierådet.dk
21.07.2016
| |
1 time 30 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Wiener-Dog
|

'Wiener-Dog' følger en gravhund af samme navn, der starter sin færd med at give en ung dreng nogle vigtige livslektioner.

Inden længe er Wiener-Dog hos en ny ejer - dyrlægen Dawn Wiener - som tager hunden med på en vaskeægte road trip

Efter at have forladt Dawn tilbringer Wiener-Dog også tid sammen med en falleret filmprofessor med personlige problemer, før hunden afslutter sin rejse hos en ældre og forbitret kvinde og hendes påtrængende barnebarn.

'Wiener-Dog' er en sort komedie af den amerikanske auteurTodd Solondz, der også har stået bag bl.a. Happiness

Dyrlægen Dawn Wiener er en karakter der også figurerer i Solondz' gennembrudsfilm, 'Welcome to the Dollhouse' (1995), men i 'Wiener-Dog' er rollen overdraget fra Helen Matazzaro til Greta Gerwig.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (37 votes)
3.3
4.5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... Solondz [er] i stand til både at følge og undergrave fiktionsreglerne i 'Wiener-Dog'. Og resultatet er sørgeligt. Eller morsomt. Eller mere præcist: Begge dele." (Jeppe Krogsgaard Christensen)

 • BT

  "Hvis du er på udkig efter en såkaldt 'feel-good'-film, så hold dig langt fra den amerikanske indie-prouktion 'Wiener-Dog'. Hvis du til gengæld er i humør til et kulstort tragikomisk bud på eksistentialisme, så løs billet med det samme." (Henning Høeg)

 • Jyllands-Posten

  "Det hele er måske noget lort ifølge Solondz, og det kan godt være, det er hundesvært at blive rigtig lykkelig, men har man Solondz under armen, er det i det mindste brutalt morsomt, mens det varer." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Fortvivlelsen over den fælles ensomhed i Amerika giver pølsehumoren kant, men det er også, som om Todd Solondz gaber over både for meget og for lidt med den episodiske og rapsodiske form." (Kim Skotte)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
ALEX

’Wiener-Dog’ (2016) er instrueret og skrevet af Todd Solondz, og kommer fra Annapurna Pictures. Filmen indeholder bl.a. Keaton Nigel Cooke, Tracy Letts, Julie Deply, Greta Gerwing, Kieran Culkin, og handler om en hunds forskellige ejere igennem dens liv, og hvordan dens ejeres liv er. Vi møder derfor en gruppe forskellige karakterer, som altid ender med at få ført hunden videre til en anden/andre ejere.

Åbningen på filmen er simpel og rolig, og beskæftiger sig ikke med en masse ligegyldig indstillinger, og giver os en kontant fornemmelse af at filmen giver sig tid, og ikke skynder sig igennem sit handlingsforløb. Udover dens simple indstillinger i starten, er der nogle steder i filmen hvor vi har en skøn scenografi udført i kun en indstilling, som fanger to scener i et billede. F.eks. er der i starten en scene hvor kameraet står inde i huset, hvor man kan se og hører en drengs forældre stå og diskutere hvorvidt deres søn skal have hunden, samtidig med man kan se ud gennem vinduet, at drengen leger med hunden i haven. Det er en spændende måde at udføre en mere fyldig scenografi, der gør at vi oplever to handlinger samtidig, som har indflydelse på hinanden. Senere i filmen, er der endnu en indstilling som fanger alle vores karakterer, og fortæller os deres udskilning fra hinanden. Scenen tager sted i et hotelværelse, hvor nogle Mexicanske sangere står og synger, hvorefter kameraet panorere over til hunden, derefter til en kvinde, og til sidst til en mand der stikker sig selv i armen med en kanyle. Det er en meget simpelt, men en forståelig og smart måde at differentiere vores karakterer fra hinanden.

De forskellige karakterer i filmen bliver udført på en tilstrækkelig måde, dog uden nogle særlige udestående præstationer. Hunden er heldigvis troværdig, og er blevet trænet godt, til at kunne opfører sig som en hund.

Filmen forholder sig frisk ved at forblive uforudsigelig, og er ikke bare en kliche-bombe, men et værk, der introducerer dig til nye karakterer, så snart du lærer at kender en gruppe karakterer. Samtidig er det også destruktivt for filmen at vi ikke følger nogen bestemte karakterer og handling, udover en stum hund der dog kan præsterer et ”vov vov”. Som filmen skrider frem, begynder dampen at gå af, og vi forstår ikke hvad plottet er. Akterne er ikke til at skelne imellem, og som seer begynder man ikke at have nogen interesse for karakterne, da det er svært at se den dybere mening med noget, eller hvorfor specifikke karakterer er relevante for filmens historie. Spændingskurven daler til et nærmere nulpunkt, selvom filmen aldrig er lovende for, at vi får den helt store handling og udvikling. Til sidst orker filmen ikke engang at fortælle hvordan hunden skifter ejere.

Det er svært at se hvad instruktør og manuskriptforfatter Todd Solondz vil fortælle med den her film, eller finde et konkret gæt på et budskab. De forskellige ejere (Gruppe af karakterer), kan måske være et budskab vær i sig selv? Karaktererne vi møder har nemlig forskellige temaer som præger deres liv, og vi oplever dem derfor kun fra den bestemte vinkel. I starten er fornemmelsen af filmens budskab, at han vil fortælle os om dyrs rettigheder til hvor vidt selv at bestemme over dem selv, eftersom drengen gentagende gange spørger hans mor omkring, hvorvidt hans hund (’Weiner-Dog’), selv har lyst til at blive steriliseret. Hvorimod senere i filmen, peger den mere imod evnen til at lave sit eget, og ikke bare følge ”Den vante” formel altid. Senere i filmen møder vi nemlig en ældre mand, som har lavet film tidligere, og hjælper unge med at lave film. Desværre har hans popularitet dalet, og størstedelen af en gruppe elever han (”)Hjælper(”) på en skolen, synes ikke om ham fordi han er gammeldags og kun følger manuskripter efter et vis koncept. De manuskripter eleverne har lavet, hvor der foregår en handling udspillet fra tanken, om et så kaldt ”what if?”.

-MEN SKULLE JEG TAGE I BIOGRAFEN OG SE ’WIENER-DOG’?

Ud fra min personlige vurdering af filmen, vil jeg anbefale at se denne film hvis du vil se noget du aldrig har set før. Hvis du vil se en film som der ikke er mange af, en film du ikke kan forudsige, og en film uden al verdens klichéer. Dog vil jeg advare alle som ønsker en film med handling og/eller sammenhæng ,og et veludført plot, at holde sig langt væk fra denne film. Du bliver kun skuffet, medmindre du som sagt vil se noget du ikke har set før, eller kan udholde en meget abstrakt film. Hvis du er så ”gammeldags” som mig, vil jeg heller ikke anbefale at købe den på DVD (Eller Blue-ray, for den sags skyld), eller i så fald hvis du er så moderne heller ikke se den på Netflix, eller andre kyniske streaming tjenester.

Som konklusion vil jeg give Todd Solondz respekt for at turde lave en anden film, og producere et kunstværk som han selv føler for at lave. Med det sagt er underholdningsværdien meget minimal.

Med al respekt får Weiner-Dog 2 ud af seks stjerner.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.