Cookie- og Privatlivspolitik

A Perfect Day

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har en varm grundstemning. Den indeholder dog enkelte voldsomme scener med døde dyr og mennesker, truende soldater, og farefulde situationer. Da filmen ikke viser vold, og i øvrigt har en lun undertone til dramatikken, vurderes det at den kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
16.06.2016
| |
1 time 46 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
A Perfect Day
|

'A Perfect Day' foregår på Balkan i 1995, hvor krigen er ved at nå sin afslutning. Her forsøger en gruppe nødhjælpsarbejdere at fjerne en død og svært overvægtig mand fra en brønd, så landsbyen kan få rent drikkevand.

Den tilsyneladende lette opgave viser sig dog at være sværere end forventet, da de hverken har reb eller særlig meget tid, før vandet bliver forgiftet, og samtidig bliver FN-medarbejderne konstant forsinket af et ekstremt forkvaklet bureaukrati.

Filmen 'A Perfect Day' er baseret på Paula Farias roman 'Dejarse Llover' og er på trods af sit alvorlige emne en absurd komedie, hvis sorte humor minder om Robert Altmans klassiker 'M.A.S.H.' fra 1970.

Spanske Fernando León de Aranoa har instrueret filmen, der har en stjernespækket rolleliste bestående af bl.a. Benicio Del ToroTim Robbins og Olga Kurylenko. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (40 votes)
4.8
4

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... balancerer mellem kulsort komik og hjerteskærende tragik, så humoren understreger gruen og virker som løftestang for det tragiske budskab, enhver historie om krig og konflik er." (Louise Kidde Sauntved)

 • Jyllands-Posten

  ”... 'A Perfect Day' har noget på hjerte, men har nok svært ved at fænge an hos et nutidigt publikum." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "... udløser en kæde af absurde begivenheder i denne fortvivlende og storslået galgenhumoristiske beretning om et mildt sagt ikke perfekt døgn ..." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "Der er intet nyt om krigen, men 'A Perfect Day' sætter et aftryk fast og bevidner, at vi også var der." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Ireneuser/331102

Jeg har svært ved at skrive noget nyt da andre før mig har gjort det så glimrende. Kun kan jeg sige se denne film den gjorde så stort indtryk og vil være en af de få film som jeg aldrig glemmer. Jeg forlod biografen med følelsen af at jeg netop havde set og oplevet noget uforglemmeligt. Dejligt forfriskende når man tænker på hvor mange ligegyldige film vi når at se indimellem disse filmperler som A Perfect Day er. God fornøjelse.

Jomfruen

Havde læst lidt om filmen,og at Benicio del Toro var med
Man har ikke set meget til ham, de sidste år. En skam for han er en af mine yndlings skuespillere.
Han skuffede ikke. Underfundig humor, følsom, sjove grimasser, velspillende og charmerende.
Filmen foregår et sted på Balkan med nogle nødhjælpsarbejdernes arbejde med blandt andet brønde. Et lig er smidt i en brønd, og skal op,så folk kan få drikkevand.
Men hvor får man et reb? Og da man endelig skaffer et under et uhyggeligt fund, er der diverse regler for, hvem der skal hive det op.
Vores lille selskab må i hvert fald ikke.
Man får et kik ind i krigs grusomheder, og en lille drengs skæbne, der næsten er ubærlig. Det lille selskab spilles fint af alle.
Flotte scenarier og god musik, sluttende med" Where have all the flowers gone".

Troelsuser/233645

Efter min mening er det den bedste film lige nu i biografen. Den har indhold og belyser klart, hvor problematisk krig og fredsstyrkers arbejde er. Virkelig fine skuespil-præstationer. Måske lidt forkert annonceret som humoristisk i lighed med MASH. Der er virkelig fin dialog, men jeg vil ikke kalde filmen sjov eller humor. Det er et alvorligt emne, der bliver belyst og fortalt på en god og virkelig troværdig måde.

GiwizZeni

Tragedie + Tid = Komedie. Sådan siger man og det er der nok noget rigtigt i, selvom det ikke kun er tid der skal til. Men over tid begynder vi som regel at se fortiden i et mere nuanceret lys. Vi har fået en vis afstand og det giver et andet overblik over begivenhederne. Hvor mange år der skal gå før man kan grine af tingene, er nok meget forskelligt.

I en meget kort række af film der har beskæftiget sig med krigen på Balkan, prøver Fernando León de Aranoa om der nu er gået så lang tid, at vi kan begynde at se – ikke ligefrem det komiske – men så i hver fald det tragikomiske i efterspillet af krigen i Bosniens vanvid. Filmens plot er på en og samme gang både meget enkelt og frygtelig komplekst. En håndfuld nødhjælpsarbejdere i Kosovo i tiden lige efter krigens slutning i 1995, opdager at ukendte gerningsmænd har dumpet et lig i en brønd, der skal forsyne et større område med drikke vand, så de selv kan sælge vand til ågerpriser. Liget skal hales op før det går i forrådnelse og helt ødelægger vandforsyningen, men deres gamle reb brister og de må nu ud og prøve at finde et nyt. Med dette lille hverdagsagtige afsæt følger nu en langt fra ’perfekt dag’. For hvor finder man et godt langt reb i et sønderbombet område? Det er sværere end det umiddelbart lyder. For hvem vil hjælpe? Hvem træder man over tæerne, når man prøver at hjælpe én samfundsgruppe? Og hvor mange FN regler bryder man og NGO-regulativer overtræder man i forsøget på at hjælpe lokalbefolkningen? Det er vanvittigt, sørgeligt, frustrerende og virkelig tragikomisk at følge. Jagten på noget så simpelt som et reb, sætter en kæde af absurde og fortvivlende begivenheder i gang. Det er galgenhumor når det er bedst, for man griner og græder over hvor stupidt og selvisk mennesker kan opføre sig – også i en efterkrigssituation. Men det er bestemt ikke bare en film der gør sig lystig på menneskers tragedie, for den underliggende alvor er med hele tiden og filmen ligger bestemt ikke skjul på hvem der er de virkelige tabere i en krig – børnene.

’A Perfekt Day’ er en af de små film, der kommer snigende ind under radaren herhjemme. Jeg havde intet hørt fra det store udland eller fra festivaler om denne film fra sidste år. Ukendt instruktør og heller ikke ligefrem noget stjernecast af A-liste skuespillere. Vi er godt nok vant til at mange film – også rigtig gode film – går vores næse forbi i biograferne her hjemme, men så en gang i mellem kommer der en rigtig positiv overraskelse som denne, lige ind fra højre. Denne gang ikke bare en speciel Cinematek-premiere, men rent faktisk en film der kan ses de fleste steder i landet, godt nok i de små art-cinema biografer. Det var de to hovedrolle-indehavere der trak mig ind i mørket – foruden glæden ved en gang i mellem at se noget nyt, helt uden at vide noget om det i forvejen. Tim Robbins ser vi ikke så meget til på det store lærred mere, men han gør det rigtig godt som den kyniske og nærmest lidt ’Monty Python’ humoristiske nødhjælpsarbejder ’B’. Men det er Benicio Del Toros film. Han er altid interessant at se på, og her spiller han igen en rolle med kød på, som den illusionsløse, barske og charmerende ’Mambrú’. I det hele taget er det et meget multietnisk cast i filmen, vi bidrager med Morten Suurballe i en lille rolle som FN-officer. Sammen med den tidligere Bond-babe Olga Kurylenko og hendes franske kollega Melanie Theierry – begge dejligt realistisk nedtonede i deres ellers så smukke ydre – kæmper nødhjælpsteamet imod FN-bureaukrati, lokalpatriotisk og fordomsfuld modvilje, samt hændelige uheld og minerede køer!!!

Det er på en og samme gang både underholdende, befriende, tankevækkende, ja måske ligefrem helbredende, at kunne grine over krigens tragikomiske vanvid. Vi var som nation meget involveret i krigen på Balkan, for omkring 20 år siden og vi er stadig en krigsførende nation. Det kan godt i sig selv give en dårlig smag i munden, men jeg glæder mig over at være pacifist, og i endnu højere grad være efter ’A Perfekt Day’.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.