Cookie- og Privatlivspolitik

Avatar (2009)

Tilladt for børn over 11 år
Filmen har i lange perioder en særdeles dramatisk stemning og indeholder adskillige scener med forfølgelser, eksplosioner, skyderier, kampe og drab. Under disse kampe såres og dræbes flere af filmens gode personer. Da filmen foregår i et science fiction-præget, fantasifuldt univers fjernt fra realisme, og da der ikke dvæles ved blodige detaljer, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
22.09.2022
| |
2 timer 41 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Avatar
|
Versioner: se alle
3D, 2D, IMAX 3D, 3D 4DX, Dolby 3D
|

James Camerons 'Avatar' foregår på den fremmedartede og tryllebindende måne kaldet Pandora, hvor der lever mere end tre meter høje, blå, menneskelignende væsner, Na’vi.

Denne fremmede verden er rig på fantasifulde landskaber, væsener og ukendt beplantning. Mennesker kan ikke ånde den pandoriske luft, så de udvikler genetiske hybrider af mennesker, kaldet avatarer.

Jack Sully, en tidligere soldat, kastes i filmen, i skikkelse af sin avatar, ud på dannelsesrejse gennem Pandoras forunderlige verden.

Filmen har været mere end 14 år undervejs, og det er Camerons første fiktionsfilm siden 'Titanic' (1997).

’Avatar’ vandt tre Oscars for Bedste visuelle effekter, Bedste cinematografi og Bedste art direction.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (11464 votes)
5.2
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Ikke desto mindre ville man være et gnavent skarn, hvis man ikke lod sig forføre af denne fantastiske film, der underholder os mere storslået, end vi nogensinde er blevet det før." (Ebbe Iversen) ()

 • Børsen

  "Cameron vil tilsyneladende gerne invitere hele familien i biografen, alligevel er produktionen ikke nogen familiefilm, dertil er den ganske enkelt for voldelig, og hele filmens slutning forløses i lækre og drabelige krigsscener, der på drengerøvsmaner underminerer filmens opbyggelige budskaber." (Morten Dürr) ()

 • BT

  "Der er scener i denne film, der er så fantastiske, at de får 'Ringens Herre' til at ligne 'Far til Fire på Bornholm'.Med sin økologiske science fiktion film sætter canadiske James Cameron en helt nye standart for digital meddigtning. 'Avatar' sætter helt nye boller på Hollywood suppen!" (Birgitte Grue) ()

 • Ekstra Bladet

  "Men trods indvendingerne er ’Avatar’ selvfølgelig en af de film, man skal se. Især hvis man lader være med at tænke for meget over tingene. Eller forventer troværdige karakter. Om ikke andet har Cameron vist, hvor virtuost 3D-formatet kan bruges. Og man kan så blot håbe på, at andre formår at udnytte det til nogle mere originale fortællinger." (Henrik Queitsch) ()

 • Jyllands-Posten

  "På en måde handler filmen hinsides al sin naivitet, sin virtuositet og sin dobbeltmoral dog mere end noget andet om sig selv, om selve det at befinde sig i biografen. Med planeten Pandora som det håndfaste symbol på en fremmed, magisk verden, som man for en tid kan forsvinde helt ind i - og efterhånden slet ikke har lyst til at forlade igen." (Jakob Levinsen) ()

 • Politiken

  "Faktisk ville Camerons ferske blanding af drengebogsromantik og øko-prædiken slet ikke være til at holde ud, hvis ikke det hele altså havde set så fabelagtig godt ud og ikke havde udspillet sig i et tempo, der er konstant højt, men aldrig tomt opgejlet." (Kim Skotte) ()

 • Weekendavisen

  "Som filmkunst betragtet er Avatar ikke dårlig, men i en kategori for sig selv. Som stumfilm eller kørende forlystelser. Der er slet ingen grund til, at filmen skal vare tre timer og koste halvanden milliard kroner. Det lykkes at blande live action og animation. En hidtil uset dybdevirkning afstedkommes, men det hele kunne være fortalt med enklere midler af et hvilket som helst animationsfirma." (Bo Green Jensen) ()

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Abellona

Jeg elsker virkelig denne film, fordi det er den første film, der introducerede 3d-brillerne. Kan ikke vente med den nye avatar. :)

Søsuser/807738

Den er så flot

Brian

Flot og en af de bedste film oplevelser.

Batgirl.

Avatar var den alder første film jeg overhovedet så i D3 og må sige jeg blev blæst om kuld dengang. Den var edderhulende flot af naturlige omgivelser med en banebrydende stemnings musik ved siden af. Nu til dags ser jeg 3D som noget normalt og ikke noget specielt ligesom dengang. Som når prisen falder på en vare og ikke er unik mere. Så det også samme hovedperson som spiller med i Terminator Salvation.
SPOILER.
Hovedpersonen går fra Taber til Diplomat og til sidst frelser.

Kasper

Absolut fed film og selv den dag i dag er graffikken godt med og håber bestemt at 2 og 3 snart kommer for jeg kan snart ikke vente længere og tør slet ikke forrestille mig hvor meget foran de må være. For et udendørs menneske som mig er naturen i filmen også helt fantastisk klart en film der er værd at se i biografen.

- Kasper West

Connie

Avatar og 3D animation er for mig meget det samme - i hvert fald ift. betydning. Det jo helt vildt, hvordan den fortælling om en ny verden udspiller sig. Noget med filmen i 3D øjne virkelig får folk til at føle!

GiwizZeni

Fremtiden ser sort ud, for den hvide mand har ødelagt sin blå planet. Man tager derfor ud i det blå i søgen efter et nyt sted. I nærheden af et sort hul finder de en grøn planet, hvor man på ny kan male byen rød. De blåøjede navi’er på Pandora er uskyldshvide, for de går som fremtidens rødhuder ind for grøn bæredygtig økologi og rød socialisme. Da den hvide mand – grøn af misundelse og ramt af gul(d)feber – forsøger at erobre deres smukke grønne planet, ser navi’erne rødt. En invalid ”red, white & blue” soldat, der altid har følt sig som familiens sorte får, modtager det hvide snit og kan nu infiltrere de blå rødhuder som spion. Men som hans fingre bliver grønnere og grønnere, bliver hans samvittighed mere og mere sort. Han tvinges til at bekende kulør, springer ud som rødhud og viser derved sine sande farver. Kampen bølger frem og tilbage imellem mennesker og høje blå rødhuder, og alle involverede bliver banket både gule og blå. Det ser først sort ud for navi’erne, men skurkene får sig et ordentligt blåt øje og må til sidst vifte med det hvide flag, da rødhuderne vinder den endelige kamp om den grønne planet. Den hvide mand får det røde kort, kommer i den sorte bog og sendes hjem. (Fade to black)

Jakob P.

Jeg var lige på grænsen til at rate denne film til 5 stjerner, men i og med at oplevelsen af at se den i IMAX-format i CinemaxX biografen bare var så fed, så er jeg simpelthen nød til at komme op på en stjerne mere, og derfor ender jeg altså på topkarakter: 6 stjerner. Det var en ufattelig smuk, og storslået oplevelse at gense Avatar på det store lærred her i går d. 18/6 2016 kl. 12 i CinemaxX bio 1, som de har ombygget til en IMAX-sal. Jeg er virkelig oprigtig imponeret og begejstret over denne film, på samme måde som jeg var det da den udkom i slutningen af 2009, og jeg var inde og se den med min nevø Martin som jeg også var inde og se den med i går. Det er virkelig en utrolig flot film, både historiemæssigt og rent visuelt. For mig gjorde 3D'en ikke rigtig noget for mig, fordi filmen er så flot og dyb rent visuelt i forvejen, at 3D-effekten ikke rigtig tilføjer noget til filmen som sådan. Så jeg kunne sagtens have undværet 3D-effekten, men brillerne var sgu meget fede!

Avatar får 6 stjerner af Anmelderen ******

På en fremmed planet, en måne som hedder Pandora lever der nogle 3 meter høje menneskelignende væsner, kaldet Na'vi. De lever på denne fremmedartet planet i harmoni med dyr, planter og verden omkring dem. Men menneskerne har fundet vej til Pandora, og har bygget en base på planeten, og søger i undergrunden af planeten efter et bestemt materiale som koster flere millioner af dollars pr. kilo. Jake Sully er marinesoldat, som er blevet lammet fra skridtet og nedefter i krig på Jorden, og han overtager sin tvillingbrors plads da denne bror dør efter et overfald og gaderøveri. Jake Sully får til opgave at blive Avatar-chauffør, som betyder han skal styre en genetisk hybrid af et menneske, kaldet en avatar. Jakes mission bliver først og fremmest at være sikkerhedsvagt på forskningsholdet og på forskningsmissioner, og denne opgave tager han meget alvorligt, men da han får chancen for at udforske sine omgivelser yderligere, og han bliver præsenteret for Na'vi-folket, falder han for skoven og for folket i den.

Avatar er virkelig en utrolig imponerende, smuk og storslået film. Jeg blev virkelig betaget og imponeret over den første gang jeg så den, og denne gang i CinemaxX i IMAX-format, da var den ikke mindre imponerende og storslået. Lydeffekterne og de visuelle effekter på det store lærred i CinemaxX biografen, gjorde kun oplevelsen af Avatar bedre, federe og meget mere imponerende. Samtidig var den version vi så af den en 2010-version, som var 8 minutter længere end den originale danske biografversion, så der var flere forskellige scener som var med i filmen, som vi ikke havde set før men som fik filmen til at hænge meget bedre sammen. Skuespillet er overbevisende og imponerende, man føler ikke man ser skuespillere i en film, man føler man bare er et vidne til begivenheder som tilfældigvis er blevet optaget. Jeg kan nævne Sam Worthington, Zoe Saldana, og Sigourney Weaver som tre af de mest betydligste roller og bedste karakterer i filmen. De gør det alle 3 virkelig imponerende, og jeg synes også alle birollerne og de andre roller giver deres bidrag og gør deres del til at Avatar bare er et fantastisk og smukt eventyr. Så skuespillet er i hvert fald godt. Så er der historien og handlingen, historien er faktisk kendt i forvejen, den er simpel, og alligevel kompliceret. Og selv om grundhistorien er kendt i forvejen, så er den virkelig en smuk historie, som får hårene til at rejse sig på armen, og virkelig fanger en med alle detaljerne og alle figurerne i historien. Handlingen er virkelig spændende og meget aktuel må man sige, fortællingen om at når man vil have noget, så tager man det bare med magt, er en kendt fortælling om hvordan tingene nogle gange sker ude i verden. Tempoet veksler meget mellem stille stunder og hæsblæsende actionscener, men det er hele tiden konstant og flydende, og scenerne er rigtig godt sat sammen i filmen. Rytmen er stabil og jævn hele vejen igennem filmen, man føler ikke man keder sig på noget som helst tidspunkt. Hvis jeg ikke i forvejen var imponeret over Avatar, så er jeg det i hvert fald nu. Det var virkelig en unik og smuk oplevelse at se Avatar i IMAX-format, både lydmæssigt og visuelt, alt i alt en 6-stjerners oplevelse.

Camie

Jeg kan kun give dig ret. Da jeg så filmen første gang 31-01-2010, blev jeg blæst fuldstændig bagover. Jeg ville vildt gerne have set den i Imax-udgaven, men på det punkt er Odense desværre lidt bagud.

Hvis du gerne vil nørde filmen lidt mere, så kan jeg anbefale at se Extended Collectors Edition, der lægger yderligere 7 minutter til Special Edition.

Aurori

En flot film med masser af flotte scener og gode skuespillere.
Skal se 2'eren, som nok først kommer i 2018 ;-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.