Cookie- og Privatlivspolitik
Oversete favoritfilm #25: Bram Stoker's Dracula

Oversete favoritfilm #25: Bram Stoker's Dracula

En rendyrket filmoplevelse

Stem op!
9
Stem ned!
0
(reset)

Denne oversete favoritfilm er valgt og leveret af Michael Lillegaard Larsen.

Sommertider ser man en film, der bare med billedsiden alene overrumpler og får en til at se den igen med det samme. Det skete dengang, jeg første gang så Bram Stoker's Dracula (1992) af den legendariske filminstruktør Francis Ford Coppola (The Godfather og Apocalypse Now).

Jeg lånte 'Dracula' (fra dengang der var videobånd) fra min tysklærer, der også var filminteresseret. Han havde en del film og nævnte 'Dracula'. Jeg blev så nysgerrig efter at se den, efter at jeg engang havde set et billede af Gary Oldman (der er Dracula) med tophat, blodrøde øjne og hugtænder i en film-årsbog. Jeg havde heller aldrig set en Dracula-film før. I en weekend så jeg den to gange i træk, hvilket hører til sjældenhederne.

Filmens billedside var så imponerende og så anderledes end nogen anden film, jeg havde set på det tidspunkt. Jeg var målløs over den måde, effekterne var lavet på. Coppola og hans søn Roman havde lavet dem på den gammeldags måde, ligesom Georges Méliès. Intet brug af CGI og filmens effekter føles stadig unikke i en tid, hvor store blockbusters gør brug af store mængder af CGI. I dag har jeg den på Blu-ray.

Bram Stoker's Dracula

Trods titlen, 'Bram Stokers Dracula', skal man ikke forvente en tro filmatisering, også selvom den følger romanen meget godt. Der tages friheder med selve karakteren Dracula, men til gengæld får man en mere interessant skildring end Bela Lugosi (med alt respekt for den gamle film fra 1931), på trods af at dennes portrættering er den mest ikoniske. Oldman giver dog flere nuancer og kan i høj grad spille igennem tykke lag af makeup, når han er oldgammel eller et dæmonisk flagermus-uhyre.

Resten af castet er dog en blandet oplevelse. Winona Ryder og i særdeleshed Keanu Reeves er ude på dybt vand med deres engelske accenter, der lyder pinagtige. Men Anthony Hopkins er forrygende som vampyrjægeren Van Helsing, og sangeren Tom Waits er underholdende som den insektspisende galning Renfield. Den italienske skønhed Monica Bellucci spiller en af Dracula's sexede og farlige koner, og den daværende skuespillerinde Sadie Frost gør indtryk som Dracula's offer, Lucy.

Bram Stoker's Dracula

Kostumer i periode-dramaer er altid vigtige, men her i 'Dracula' tjener de et ekstra stort formål. Coppola ønskede, at kostumerne skulle fungere som kulisser og han hyrede den japanske designer Eiko Ishioka, der vandt en Oscar (filmen vandt også for makeup og lydredigering) for sit unikke arbejde. De er bestemt med til at give filmen en særlig stemning. Som prikken over i'et er polske Wojciech Kilars fantastiske musik, der både er uhyggelig og romantisk at lytte til.

Coppolas version af 'Dracula' skal først og fremmest ses som en rendyrket filmoplevelse, hvor det visuelle er i centrum. Den er stor i udtrykket og føles som at se en opera. Den er absolut ikke et mesterværk, men den er det tætteste, man kommer på en flot og troværdig filmatisering af Stokers udødelige roman. Se den endelig i et mørkt rum og med tryk på lyden!

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Eva

Sjovt.. Jeg sad faktisk en dag og lavede research på Sadie Frost, da jeg kunne se at hendes største rolle som gjorde hende mest kendt var Lucy i Dracula. Jeg blev selvfølgelig meget nysgerrig på om filmen var god eller dårlig.
Knap en uge senere, sendte de filmen på TV og jeg så spændt med for at finde ud af hvem hun er. Mig der ellers ikke kan lide gyser, så pænt med og følte mig en blanding af skræmt og imponeret over filmen. Af alle slags vampyrfilm jeg har set indtil videre, virkede denne langt mere 'oprigtigt' end de andre som jeg vil sige slet ikke kan måle sig med filmen over alle vampyr-film med ægte vampyr tema.

Jeg kunne godt lide den og synes Sadie gjorde et godt job i den, men desværre er den lidt for uhyggelig for mig til at eje på DVD eller blu-ray. Ellers spot on :)

Segoyuser/116755

Hæhæ den er speciel men på den gode måde, har set flere Draculafilm, men denne har mange anderledes detaljer , udsmykning, gode skuespillere.

Tema igen om den elskede som dør, findes mange århundrede senere, hvor hun dog er lovet bort til en anden, men Dracula drages....der er flere som drages :-))

Det med korset alt det blod kom til at tænke på filmen The Shining ganske kort.

Den ville jeg give 4 stjerner.

At den kunne gå ubemærket forbi ved jeg ikke, måske den slet ikke gik i biffen her da den kom ud eller den blot dengang ikke lige faldt i god jord.

Allanuser/291241

Elsker den film.. Så flot og godt lavet med supergode skuespillere.

Jeff

I think it's one of the most romantic films I've ever seen. Oldman's performance is amazing and you truly believe that this man becomes a monster because of the love he has for a woman. You even sympathize with him at times and that's no mean feat when talking about Dracula. You're totally right about Winona Rider and Keanu Reeves, it's not just their accents that let them down. The direction is great and the cinematography is beautiful.
Reading this blog has made me want to go watch it again. And I think I will first chance I get! Thanks!! ;o)

Segoyuser/116755

Nåå jeg får da lyst til at se filmen...jeg må vist en tur i fona :-)) eller måske min bror har den!

Sten

Det er da ikke en film den almindelige gennemsnitlige biografgænger har set, så på den måde kan den da godt kaldes overset.

Jeg er enig i mere eller mindre alt det gode du fremhæver ved filmen. Jeg er dog ikke enig i, at Winona Ryder er dårlig i den. Alene hendes "Take me away from all this death!" er nok til en æres Oscar. Men okay, jeg er nok forudindtaget, da jeg altid har haft et lille crush på hende.

Det her, Michael:

"og den daværende skuespillerinde Sadie Frost"

Må du nok lige forklare? Hvorfor daværende?

Antaeus

For mig er det en god film, der ligger et sted mellem 4 og 5 i karakter.

S. Rico

Nej, den er bestemt ikke overset. Jeg så den i en propfyldt sal i Grand, da den havde premiere. Men der er nok mange der har "glemt" filmen nu mange år efter, med alle de ufattelige mange andre vampyrfilm, der er kommet siden.

Uanset hvad, så er "oversete favoritfilm" en fin måde at få fokus på film, som vi ikke længere taler så meget om.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

2 timer siden
MikkelHJuser/610689
MikkelHJuser/610689

Når man tænker på, at den danske titel på Paul Blart: Mall Cop er Centervagten, så kan jeg sagtens forstå sammenligningen.

14 timer siden
DJT
Har
DJT

...ikke set The Conjuring 3 endnu, og det er ganske rigtigt, at La Llorona er den værste, men den næstværste er altså The Nun.

1 dag siden
Alex

Kom nu ind i kampen biografer.

1 dag siden
Karin

Fordi det stadig er en af de bedste film nogensinde. Den ældes meget flot og satte nye standarder for film.

4 dage siden

Aktive debatter