Cookie- og Privatlivspolitik

Sommeren '92

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en let og humoristisk grundstemning. Enkelte scener indeholder mild dramatik, vredesudbrud eller kortvarig anspændt atmosfære. I én scene kaster en frustreret hovedperson rundt med forskellige genstande i et omklædningsrum, og i en anden scene kommer en fodboldspiller til skade på banen, og man ser nærbilleder af skaden og af hans ansigt, som er forvredet i smerte og chok. Da filmen grundlæggende fortælles varmt og muntert, og da den indeholder mange positive forløsninger, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
27.08.2015
| |
1 time 35 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Sommeren '92
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio, Strikkebio, Særvisning, Særvisning
|

Filmen 'Sommeren '92' er fortællingen om Danmarks vej til sejr ved Europamesterskabet i fodbold.

Da Richard Møller Nielsen i 1990 bliver træner for det danske fodboldlandshold, har han nærmest alle imod sig: Spillerne respekterer ham ikke, medierne ser ham som visionsløs og kedelig, og sølle fem procent af befolkningen støtter i en meningsmåling op om den nye træner.

Selv er Richard en simpel mand, der sætter sin familie højt, men efter en række ydmygende nederlag og mislykket kvalifikation til EM, sker der noget højst uventet.

Jugoslavien bliver udelukket fra mesterskabet, hvilket giver Danmark en plads blandt de otte bedste hold i Europa. Nu har Richard Møller Nielsen blot 10 dage til at samle sin trup, skabe sammenhold blandt spillerne og ikke mindst levere den største sensation i 1990ernes fodboldverden.

'Sommeren '92' er dels et sportsdrama om et lille lands overraskende triumf, der samlede nationen. Dels er det en komisk film om en mand, som alle dømmer ude, men via stålfast vilje og arbejdsomhed alligevel formår det umulige.

Ulrich Thomsen portrætterer Richard Møller Nielsen, der døde i 2014, og filmen fungerer som en hyldest til Danmarks mest succesrige fodboldtræner.

En række unge danske talenter har rollerne som de talentfulde fodboldstjerner. Cyron Melville spiller Brian Laudrup, Mikkel Boe Følsgaard er Kim Vilfort, Gustav Dyekjær Giese råber op som Peter Schmeichel og spasmageren John "Faxe" Jensen spilles af Esben Smed.

'Sommeren '92' er instrueret af Kasper Barfoed. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (978 votes)
4.7
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "’Sommeren ’92’ har ganske enkelt fortjent at blive sensommeren ’15s helt store folkelige filmhit – en film man ikke kan gå fra uden et lillebitte »og det var Daaaaanmark« syngende et sted i sit fodboldhjerte. Også selvom man egentlig ikke er specielt interesseret i fodbold." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  “Det er klassisk sportsfilm lige ud ad landevejen, fra modgang og misset kvalifikationsturnering til løftet pokal og glædestårer i slowmotion. Men Barfoed kommer aldrig så tæt på landsholdsspillerne, at dramaet lever udenfor banen.“ (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "En film der er både bevægende og opløftende samt elementært spændende – også selv om alle ved, hvordan det ender. Det er faktisk ganske imponerende." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Historien om mennesket Richard Møller Nielsen har forbavsende mange lag, og Barfoed rammer de fleste af dem rent, ikke mindst takket være Ulrich Thomsen, der spiller så koncentreret, at man skulle tro, han ønsker at aflevere en undskyldning på alle danske fodboldfans vegne." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  “Der er rent spil gennem filmen, der er tidsmæssigt skulptureret som en kamp med tre tillægsminutter. Endnu en elegant detaljespejling af sporten, som er lavet af samme stof som dramaet urhistorie. ’Sommeren ’92’ er en klar vinder.“ (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  “Det er hundesvært at lave fodboldfilm, men ’Sommeren ’92’ er solid underholdning tanket op med en blanding af hjerteblod og sokkeøl med temmelig berusende effekt.“ (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Filmen er godt tænkt og sikkert skåret. [...] Barfoed blander tv-klip med rekonstruerede scener. Det fungerer fremragende." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Søren

I 92 var jeg 16, og så alle danmarks kampe sammen med mine forældre, jeg husker slutrunden som værende meget spændende og der var nærmest euforisk stemning i hjemmet. Desværre kan man ikke helt sige det samme om Sommeren 92 omend der er tale om en hyggelig film, og at det er sjovt nok at genopleve minderne fra dengang, ja så bliver det aldrig rigtigt helt godt. Ideen og stemningen er egentlig god nok, men de mange historier i filmen bindes ikke rigtigt ordentligt sammen, og er mere eller mindre irrelevante for historien. Det der nok reder filmen er at den er let spiselig og ikke er for lang. Derfor bliver den aldrig rigtig kedelig, omend jeg vil tro at man skal være fan af fodbold, for ellers bliver de 90min sikkert lige så lange som hvis man som ikke fan skulle sidde igennem en rigtig fodboldkamp.

Filmen er rigtig feel good film, hvor vi som danskere kan sidde og være glade for at vi trods alt har vundet noget i fodbold - men en fantastisk film er de ikke. Filmen er bedre egnet på dvd hjemme i sofaen, hvor slik og popcorn ikke koster spidsen af en jetjager

vinni

en lille film der underholder, mens den fortæller historien om fodboldlandsholdet og specielt deres nye træner, der må kæmpe med dårlig omtale og manglende anerkendelse trods sejren i EM.

Sandie Ananieuser/762357

Sjov, rørende og fantastisk god film. Kan kun Anbefales.

joan

Det bliver desværre ikke rigtigt spænnende med denne film om da landsholdet vandt stort i 92. En masse side historier der ikke bider sig fast, og en meget tam handling, der er meget delitant - Kejserens nye glæder - kan man vidst roligt kalde den, for der er intet at komme efter med mindre man er fodboldfan. Død kedelig.

Annetteuser/61502

Rigtig god film - fortæller godt og sætter en helt fantastisk stemning

susanne

Dejlig film ,jeg er ikke fan af fodbold,men havde en dejlig oplevelse

Marianne Lykkeuser/561483

Kan du huske hvor du var, da Danmark vandt EM i fodboldt 1992?
Godt skuespil, godt castet, herligt tilbageblik.

Patrick

De meget pæne ord De giver filmen, hænger jo slet ikke sammen med den score De har givet.

Hvad skal jeg dog tro på?

Thomas

Jeg kan desværre ikke huske EM i 1992 og har ingen minder fra dengang men jeg har stor interesse for fodbold og har set mange andre slutrunder. Desværre er det bare aldrig endt med så godt et resultat for landsholdet som det der blev opnået dengang. Men nu fik jeg så oplevelsen af EM 1992 alligevel, bare i biografen.

Det er en fin film som viser hele rejsen gennem EM fra kvalifikation og indledende gruppespil til semifinale og finale. Man får god indlevelse i spillet og det er spændende at følge holdet og dets udvikling. Men det er på ingen måde en film i samme klasse som "Rembrandt" eller "Blinkende lygter" der begge havde en helt speciel og original humor og geniale replikker. Det ser man ikke på samme måde her selvom der dog er noget humor. Filmen er seværdig, især på grund af Ulrich Thomsen, men der er ikke tale om nogen genialitet efter min mening. Jeg giver 4 stjerner til en underholdende film som ikke efterlader noget stort indtryk hos mig.

Bo J.user/106421

Dejligt at genopleve følelsen af fædreland og fællesskab. En film der giver grin og tårer...

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.