Cookie- og Privatlivspolitik

Tavshedens labyrint

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en dramatisk grundstemning, men er fortalt i et roligt tempo. Den indeholder en række følelsesladede scener med mennesker der bryder sammen, da de konfronteres med gruopvækkende beretninger fra kz-lejren Auschwitz. I et drømmesyn oplever en mand at have blodige sammensyede hænder og øjenlåg. Selv om der er tale om et kort klip, er det forbundet med en stærk chockeffekt. Da filmen i øvrigt har en rolig billedside, vurderes det at den kun vil kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 11-15 år. Filmen får derfor 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
03.09.2015
| |
2 timer 4 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Im Labyrinth des Schweigens
|
Versioner: se alle
Særvisning, 2D, Filmperler, Seniorbio
|

Den tyske film 'Tavshedens labyrint' foregår i Frankfurt i 1958, hvor en krigstræt nation helst vil glemme, hvad der skete under Anden Verdenskrig.

Da en journalist ved et tilfælde opdager, at en tidligere fangevogter i Auschwitz-lejren nu arbejder på den lokale skole, er det kun den unge advokat, Johann Radmann, der vil påtage sig sagen.

Nu er det op til Radmann at grave dokumenter frem, der kan fælde fangevogteren, men undervejs finder han afgørende beviser mod tusindvis af SS-officerer, der tjente i den grufulde udryddelseslejr, og som nu er offentligt ansatte.

'Tavshedens labyrint' er baseret på den sande historie om Auschwitz-processerne i Frankfurt, der fandt sted fra 1963 til 1965. Den historiske film rejser spørgsmål om krigsskyld, forbrydelser og kollektiv hukommelse.

'Tavshedens labyrint' er blevet udtaget som Tysklands kandidat til en Oscar-nominering næste år.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (84 votes)
5
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Ekstra Bladet

  "Som film betragtet er 'Tavshedens labyrint' altså ikke synderligt vellykket, men som historie-lektion er den nærmest uomgængelig. Indholdet overskygger heldigvis formen her." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "[...] 'Tavshedens labyrint's kvalitet som film er, at den skærer en svær pointe så klart og letforståeligt ud, at alle kan få udbytte af den." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "[...] et besnærende, selvransagende tysk drama om efterkrigstidens traume." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "[...] en dokumentar [...] kunne have gjort samme fyldest og måske endda have virket bedre." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "Det ville være en underdrivelse at kalde 'Tavshedens labyrint' for en vigtig film." (Asker Hedegaard Boye)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Erik F

I "Tavshedens labyrint" befinder vi os i efterkrigstidens Tyskland. Landet er så småt ved at komme økonomisk på fode igen, og de fleste tyskere ønsker bare at glemme alt om fortiden og komme videre. Det gælder dog ikke filmens hovedperson, den unge, ambitiøse advokatfuldmægtig Johann Radmann, der ved et tilfælde får indblik i, hvordan gamle krigsforbrydere igen er tilbage på deres tidligere poster i samfundet, fordi der ikke var tilstrækkelig med bevismateriale til at få dem dømt. Derfor sætter han alt ind på at få dem retsforfulgt, også selv om han i starten møder kraftig modstand og undervejs er ved at sætte forholdet til sin søde og sympatiske kæreste over styr.

Filmen er yderst seværdig - ikke mindst fordi dette tema hidtil har været underbelyst. Jeg var i hvert fald ikke klar over, at retsopgøret kom så sent, faktisk var det først i 1963, at det lykkedes at få samlet tilstrækkelig med bevismateriale til at få lejrkommandanter fra Auschwitz og andre krigsforbrydere dømt. I dag kan vi takke Radmann og andre idealistiske ildsjæle for, at Tyskland én gang for alle fik gjort op med den nazistiske fortid, noget der uden tvivl har været en forudsætning for, at vores store nabo mod syd har kunnet udvikle sig til et demokratisk land.

Annetteuser/61502

På linje med Das Leben der Anderen

Katja

Lavet en fængslende og veludført film, som omhandler en af de mørkeste sider i landets historie..

Efterspillet og opgøret med alle de nazister, som da krigen sluttede, tog uniformerne af og drog tilbage på arbejdsmarkedet, som om intet var hændt..

Fra et historisk p.o.w er filmen virkelig interessant, da den åbner op for en fortælling, som jeg slet ikke anede, havde fundet sted..

Og så bli'r film altså bare dét bedre, når de foregår i deres original sprog, og ikke er røget igennem blockbuster-amerikaner-møllen :)

Camillauser/612459

Tavshedens labyrinth super god Anbefaler alle går ind og ser den sad og græd stille og roligt og fik et chok nogle gange

godt gået

Jørn

Tyskerne kan noget i deres selvransagelse af fortidens synder. Måske har de historisk set mere skidt på samvittigheden, men så meget flottere at de tør og vil tage hul på menneskelige problemerne.
Filmen er ikke stor på aktionscener og store panoramaer, men i nogle næsten kammerspilsagtige scener formåer de godt castede skuespillere at give mig gåsehud. Stærkt!

Lisauser/583955

ja, så fik jeg set den og kan kun sige at mine forventninger ikke kom til skamme.

Den lever fuldt op til anmeldelserne fra Tyskland. Flot fotograferet og velspillet. Der var scener i filmen der gav mig gåsehud, hvor billederne fik lov at tale for sig selv.

Det er en skræmmende fortid i Tyskland og et stykke historie der få os til at åbne øjnene

Gitte <3user/16815

Men det er en rigtig god film, tros det tyske sprog. Den kommer om et emne, som man ikke normalt hører om, når det omhandler 2.verdenskrig.

SJAL

Selvom man har set mange mange film om den forfærdelige tid, så må og skal jeg se den!

Lisauser/583955

endnu en tysk film og heldigvis for det. Vores naboland har en stor produktion, men alt for sjældet får vi dem at se her i biograferne.

Trods blændende fine anmelderser i Tyskland, blev den en af de store tabere til årets Lola - den var nomineret bl.a. til årets bedste film men måtte se sig slået af Victoria, der får dansk premiere senere på året.

Filmen foregår i 1958 i Wirtschaftswunder tiden, efterkrigstiden hvor økonomien igen blomstre, ved et tilfælde støder den unge advokat på gamle nazister i offentlig tjeneste, og sagen kommer til at rulle.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.