Cookie- og Privatlivspolitik
Cannes 2015: Bedst til værst

Cannes 2015: Bedst til værst

21 forskellige oplevelser

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)

CANNES. Min sidste dag på festivalen blev fremragende takket været Youth, der endelig resulterede i en oplevelse på det niveau, man kan tillade sig at forvente i Cannes. Forventningerne til Paolo Sorrentinos opfølger til Den store skønhed var enorme, og jeg havde frygtet et engelsksproget afkog på hans uforlignelige Oscar-vinder.

Efter de første 45 minutter var jeg stadig skeptisk, men langsomt leverede det humoristiske drama, om en komponist (Michael Caine) og filminstruktør (Harvey Keitel) på kurhotel i Alperne, den ene elegante scene efter den anden. Det skulle dog vise sig, at Sorrentino kun lige var gået i gang.

Resten af filmen er en symfoni af skiftevis rørende og sofistikerede scener eller tableauer, som egentlig ville være for meget af det gode, hvis det ikke var så fremragende iscenesat. Musikken er igen en stor del af Sorrentinos film, og Michael Caine, Harvey Keitel og Rachel Weisz leverer karrierens måske bedste præstationer.

'Youth' deltager i hovedkonkurrencen, hvor den unægteligt er blandt favoritterne, men det er samtidig en enten/eller film. Der var både jubelbrøl og buen fra den tilstedeværende presse, da rulleteksterne satte ind. Filmen får dansk premiere i november.

Mountains May Depart/Arte France Cinéma
Mountains May Depart
En anden potentiel prisvinder er 'Mountains May Depart' til trods for et stort problem, der egentlig er uhørt for kvalitetsniveauet i Cannes. Jia Zhangkes generationsportræt af Kina lægger ud med en ret fantastisk dansescene til Pet Shop Boys-versionen af 'Go West'. Året er 1999, og sektionen udgør filmens første tredjedel, der afløses af 2014, hvor man igen følger de samme personer. Men i den sidste sektion, Australien 2025, kører filmen af sporet.

Dårlig dialog og elendige skuespilpræstationer førte til spredt latter i salen, og sjældent har en film ødelagt så meget for sig selv.  Men den sidste scene er fremragende, og filmens narrative indramning er interessant. Zhao Tao er desuden blændende i hovedrollen, og selvom 'Mountains May Depart' kollapser undervejs, er den stadig med i feltet.

Madonna
Madonna
Min sidste film på festivalen blev det sydkoreanske drama, der med sine talrige voldtægtsscener, aktiv dødshjælp og døde spædbørn blev en kende for meget. Variety skrev, at filmen (der deltager i sidekonkurrencen Un Certain Regard) nærmest straffer sit publikum, hvilket ikke er langt fra min oplevelse.

Cannes 2015 - bedst til værst

1. Youth
2. Son of Saul
3. Carol
4. Mad Max: Fury Road (udenfor konkurrence)
5. Mia madre
6. Irrational Man (udenfor konkurrence)
7. Inside Out (udenfor konkurrence)
8. Sicario
9. La loi du marché
10. Tale of Tales
11. Mountains May Depart
12. Mon roi
13. Our Little Sister
14. Louder Than Bombs
15. The Lobster
16. Maryland (Un Certain Regard)
17. An (Un Certain Regard)
18. Madonna (Un Certain Regard)
19. La tête haute (udenfor konkurrence)
20. Margerite & Julien
21. Journey to the Shore (Un Certain Regard)

Du kan læse mere om de forskellige titler i artiklens relaterede nyheder.

Hovedkonkurrencen har stadig et håndfuld sværvægtere i baghånden, som Hou Hsiao-Hsiens 'The Assassin', Jacques Audiards 'Dheepan' og Justin Kurzels ’Macbeth’, der vises de næste tre dage på festivalen.

Palmerne uddeles søndag aften.
Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Number 9

Måske er det åbenlyst for alle andre, men hvad betyder "Un Certain Regard"?

Erik F

Uden de store franskkundskaber er mit bud på "un certain regard= "et særligt blik".

Det vil sige film, der fortjener at få ekstra opmærksomhed.
I denne kategori nomineres unge, lovende talenter, og i år var det altså en islænding, der løb af med prisen.
Prisen er uddelt siden 1998. Prestigemæssigt ligger den lige efter Guldpalmerne, altså en slags sølvmedalje.

Henrik Vinther

Glæder mig virkelig til at se Youth. Den Store Skønhed af en af de bedste film jeg har set til dato, helt fantastisk. Så har meget store forventninger!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.