Cookie- og Privatlivspolitik

Nebraska

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en gennemgående rolig fortælling. Der forekommer dog scener, som kan virke skræmmende på de yngste. Der er enkelte scener med milde slagsmål. Hovedpersonen slår hul i hovedet og bløder realistisk på gulvet. Han sys med flere sting, hvilket filmen viser frem. Da den er sort/hvid fremstår dette imidlertid ikke særlig grafisk. Filmen benytter sig endvidere af tør humor i sin fortælling og forløses positivt. På den baggrund vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
13.02.2014
| |
1 time 50 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Nebraska
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

Filmen 'Nebraska' handler om Woody Grant, der er godt oppe i årene, lettere alkoholiseret og altid i et halvdårligt humør. Da han modtager et lyssky brev, der hævder, han har vundet en million dollars, som kan afhentes i Nebraska, bliver den gamle mand pludselig besat af tanken om at få fat i pengene.

Woodys voksne søn mener, at brevet er det rene fusk, men da han aldrig har følt, at han virkelig kender sin far, tager han med på et begivenhedsrigt road trip tværs gennem landet for at inkassere den ikke-eksisterende gevinst i farens barndomsby og dermed blive lidt klogere på sit fædrende ophav.

’Nebraska’ er instrueret af den anerkendte Alexander Payne, der har specialiseret sig i den lune fortælling om den almindelige mands identitetskrise bl.a. mesterligt udført i film som ’About Schmidt’ (2002), ’Sideways’ (2004) og senest ’The Descendants’ (2011).

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (78 votes)
4.5
5

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] filmen er en fin, lille boullionterning af bittersød velvære." (Jesper Eising)

 • BT

  "De sort-hvide billeder understreger filmens dybt menneskelige budskab. Og man føler sig forbundet til alle de underligt kantede karakterer." (Henning Høeg)

 • Ekstra Bladet

  "Amerikansk realisme, når den er skarpest, ærligst og mest bevægende." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "Alexander Payne har med 'Nebraska' skabt en noget nær perfekt film, der skal ses igen og igen og igen." (Katrine Sommer Boysen)

 • Politiken

  "[...] en på utallige måder enestående film, rørende og oprørende." (Søren Vinterberg)

 • Radio24syv

  "Det er en skøn film. Man skal ikke gå ind og se den, bare fordi man har en sur far eller er søn. Man skal simpelthen gå ind for beskrivelsen af de menneskelige relationer." (Rikke Rottensten - Femina)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

En roadmovie er oftest en rejse i det ukendte, så hvorfor flere nævner det som genren for filmen forstår jeg ikke helt. Her er der mere tale om at rejse tilbage til udgangspunktet - og en mulighed for at få oprejsning for et knap så glamourøst liv.

Filmen er speciel, fordi den tager os med til det ægte USA - langt fra de blinkende facader. Handlingen er en smuk gestus fra en søn, som får chancen for at lære sin far bedre at kende før det er for sent. Den er også et billede af mennesker - på godt og ondt, fortalt på Alexander Payne's sædvanlige måde med både humor og smerte. Herligt.

Nikolaj

Og især fremragende skuespil.

En meget stille og rolig film, som både er lidt alvorlig og samtidig har nogle humoristiske scener.

Maria Fredgaard

Må give Ekstrabladet ret, det er amerikansk realisme når det er bedst - hvad enten man er til den slags eller ej :)

Anders Bouser/36711

Jeg er mega fan af Alexander Payne. Hans måde at fortælle historier på om mennesker er meget europæisk. Der dvæles ved karaktererne, så de får lov til at udvikle sig. Her ingen store dramaer med tju bang. Til gengæld er de meget hverdagsagtige og til at forholde sig til.

Nebraska skal ses på en storskærm. Vist er miljøet trist og trøstesløst, men samtidig så kan man mærke vidderne. De bliver forstærket af at filmen af er sorthvid. Dette forstærker helt klart oplevelsen.

Jeg glæder mig til at Nebraska kommer på dvd. Det er en af de få film som jeg gider at se igen og igen.

Scarecrow

Det er sød og sjov film.
Måske lidt lang i det, man bliver lidt træt til sidst..
Syntes det fungere rigtig godt med det sort/hvid til denne slags "roadtrip" film og musikken bakker rigtig godt op om det hele.
Skuespillerne gør det rigtig godt.
Blev i det hele taget positivt overrasket over denne film

Ina

Selvom at den måske virker lidt spøjs ved første øjenkast: en sort/hvid film om en gammel mand, der tror han er vundet en million. Men, det er langt tid siden at jeg har været så positiv overrasket over en film. Se Nebraska, det er en dejlig film, med morsom dialog og en interessant og varm historie. En skøn film.

dippegalantuser/922792

...og noget nær hans livs rolle!

Maria

Nebraska er en dejligt skæv film. Jeg elsker det sort/hvide tema og så spiller skuespillerne fantastisk, især Bruce Dern og June Squib.

Kan varmt anbefales, til folk der elsker tør, knas tør, humor!

Heidi

Jeg var vild med denne fængende og til tider morsomme sort/hvide roadmovie. Jeg var underholdt af den gode og rolige fortælling der havde mange dybder og så selvfølgelig det fantastiske skuespil. Kan varmt anbefales!

thomasuser/853311

David Grant har svært ved at forstå sin meget gamle far. Hvorfor vakler han op ad de amerikanske landeveje i et forsøg på at starte et 1.200 kilometer langt eventyr for at hente en milliongevinst, som ikke er ægte?

Farens svar er ligetil: »Fordi din mor ikke vil køre mig.«

Den stædige, dysfunktionelle og tavse Woody Grant er selv blevet for gammel til at besidde et kørekort og trasker derfor dagligt af sted fra Billings i Montana i håb om at nå Lincoln, Nebraska. Han når dog ikke mange meter, før det lokale politi returnerer ham til hans bekymrede og kompromisløse kone, Kate. Men hvad ved den opgivende søn David egentlig om sin far? Ud over at han har det med at drikke lidt for meget?

I håb om, at det vil give begge hans forældre ro, beslutter David sig for at køre sin far til Nebraska. Det bliver en biltur, der blandt andet sender hele familien tilbage til forældrenes barndomsby, hvor David pludselig får nye perspektiver på familiens tilværelse.

'Nebraska' er en amerikansk roadmovie i genrens fineste format. Samtidig med at vi som publikum følger far og søns jagt på Woodys påståede gevinst, finder David også i samme moment en større forståelse for sin far. Fortællingen om forholdet mellem far og søn giver publikum en god afveksling mellem underspillet drama og sort komedie, som når David skal hjælpe sin aldrende far med at finde de tænder, som han i nattens beruselse har tabt nede ved en øde jernbane.

Alle karaktererne i 'Nebraska' har en herlig menneskelighed, og skuespillet sidder over hele linjen lige i skabet. Men især 77-årige Bruce Dern som den gamle Woody er helt formidabel. Skuespilleren er måske i karrierens efterår, men han blomstrer som aldrig før, når han som Woody det ene øjeblik virker klar i mælet for dernæst at irritere sine omgivelser ved at være særdeles distræt.

'Nebraska' har ikke ufortjent revet hele seks oscarnomineringer i land. Det er meget for sådan en lille film, der oven i købet er skudt i sort-hvid. De farveløse billeder giver dog den perfekte tone til dette uromantiske, men kærlige og virkelighedsnære portræt af livet i de amerikanske småbyer.

Vi befinder os altså i det delvis affolkede amerikanske Midtvesten, hvor kirker, marker, gamle lader og endnu ældre høstudstyr præger sceneriet. Her møder vi karaktergenkendelige personer, hvis grå og eventyr­fattige virkelighed består af en enkelt hovedgade med lokale forretnings­initiativer og et par faldefærdige værtshuse.

'Nebraska' er en film om alderdommens forholdsvis minimalistiske drømme og om at forstå hinanden på tværs af generationer og geografi. Fortællingen udvikler sig i et poetisk stille tempo, hvor man langsomt får kæmpe sympati for alle familie­medlemmer i denne lille tragikomiske og melankolske familiefortælling.

http://sondagsavisen.dk/2014/07/77-aarig-brillerer-i-smuk-roadmovie.aspx

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.