/*');">*/
Cookie- og Privatlivspolitik

Idealisten

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen, der er fortalt i et roligt tempo, rummer enkelte scener med lettere uhygge og krigslignende begivenheder. I en scene med trykket stemning føler en mand sig forfulgt, da han er ude og løbe en aftentur i mørket. I en anden scene med arkivoptagelser fra Sovjetunionens voldelige angreb på Ungarn under den kolde krig, ses dræbte borgere ligge på gaden kortvarigt. Disse scener er imidlertid ikke udpenslede, og der dvæles ikke ved uhyggen, hvorfor filmen kun vurderes at ville kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
09.04.2015
| |
1 time 54 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Idealisten
|
Versioner: se alle
Originalversion, m/ danske tekster
|

'Idealisten' starter i koldkrigstidens 1968, hvor et amerikansk B-52 bombefly styrter ned i Grønland nær den amerikanske militærbase Thule Air Base. Flyet havde fire brintbomber i sin last, men regeringen får straks styr på oprydningen, og sagen er snart et overstået kapitel i Danmarkshistorien.

20 år senere støder en ung ihærdig radiojournalist ved navn Poul Brink på flere sammenfald af alvorlige sygdomstilfælde blandt de tidligere Thulearbejdere. Han begynder at grave i sagen og opdager snart, at sandheden bag flystyrtet er mere omfattende og langt mørkere end antaget. Den danske og amerikanske regering har god grund til at møde ham med larmende stilhed, men Brink har ikke tænkt sig at fortie noget.

Den danske spændingsfilm ’Idealisten’ omhandler højspændt politisk materiale på fod med 'Alle præsidentens mænd' og Kongekabale. Modsat sidstnævnte bygger Christina Rosendahls film på autentiske begivenheder, hvilket understøttes af et overbevisende arkivmateriale. I hovedrollen som Brink ses det danske stortalent Peter Plaugborg, der flankeres af Søren Malling. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (140 votes)
4.5
4.6

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[Christina Rosendahl] forstår at orkestrere fortællingen, så den på samme tid bliver en thriller om magt og misbrug, et dokument over en kompleks epoke i dansk og international politik og et portræt af en ildsjæl." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Måske vil 'Idealisten' være for tør og ordrig for de største popkornspisere, men har man mod på åndelige proteiner, er det michelin-menu, der både udfordrer i sin kompleksitet, overrasker i sit film-sprog og mætter i sin tyngde." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "'Idealisten' er en effektiv fortælling om et mørkt kapitel i Danmarks historie." (Jacob Ørsted)

 • Jyllands-Posten

  "'Idealisten' kiler sig ind i vores politiske historiebevidsthed som både et spørgsmålstegn og et udråbstegn. Det kan kun de bedste thrillere gøre." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "Den Store Konspiration truer med at løbe af med 'Idealisten', når mystiske joggere kommer på banen, men grundlæggende respekteres kompleksiteten, uden at spændingen sættes over styr." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Rosendahl vil naturligvis skildre "en kompromisløs idealist, en stærkt dedikeret journalist, der kommer på sporet af et af Danmarkshistoriens mest hemmeligholdte kapitler." Det gør filmen på fremragende vis." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Ane

Da jeg satte mig ind i biografens mørke for at se idealisten var jeg ret spændt. Havde set traileren et par gange, og ud fra dét havde jeg fået en idé om, at det ville blive en spændende film. Jeg synes også filmen var spændende, men simpelthen ikke spændende nok. Hver gang det virkede som om der ville ske et stort vendepunkt, så skete det ikke rigtigt. Så hvis man overvejer at se denne film for the thrill, så bliver man altså skuffet. Det er en interessant filmen og jeg var underholdt (grinte flere gang end jeg lige havde regnet med), men må indrømme jeg også sad og kiggede lidt på uret en gang imellem. 3 ud af 5 stjerner vil jeg give den - Det faktum at jeg grinte højt adskillige gang hiver den altså lige lidt ekstra op.

Carina

Er man interesseret i; ret/vrang - dybdegående journalistik - sandhed (lader dette ord stå for sig selv)... - Er man godt klædt på til en fantastisk oplevelse i biffen med denne film.
Historien om Thulebasen er blot 1 ud af mange tilfælde hvor regering(er) lyver overfor en befolkning og herved danner et parallelsamfund.
Det er historie der forpurrer ens landspatriotisme og danner en skepsis overfor politik (både nationalt og globalt).
Research forløbet i filmen er flot portrætteret og virker realistisk.
Har personligt analyseret 9/11 ud fra en kritisk tilgang til den amerikanske præsentation, i forbindelse med mit retorik studie på KU. Oplevede en del sammenfaldende tilfælde i henhold til den retorik politikerne (både i usa og dk) benytter sig af.
Er overbevist om at film som disse vil blive fundet en del mere interessant end de sædvanlige "feel good" film. Det ville i hvert fald godt kunne lokke mig i biografen :) ! Dokumentarer og "provokerende" manuskripter har ikke været så udbredt i biograf genren, og forbeholdt noget man selv skal lokalisere via diverse online kanaler.
5 ud af 5 stjerner for at få en "film" af denne kaliber ud til befolkningen! håber på en bred diskussion, omkring validitet af politisk saglighed efter premieren!

Amanda

Jeg var inde og se 'Idealisten' til et Kino event i onsdags, sammen med min søster.

Jeg vidste intet om det der skete dengang i 1968, udover det jeg har set i traileren. Den ser spændende ud, udfra traileren og jeg blev ikke skuffet over filmen. Jeg synes virkelig den var tankevækkende og ret skræmmende. Det er kun 47 år siden at dette skete, så det er jo ikke særlig mange årtier siden. Og at det er en rigtig historie, gør det virkelig tankevækkende, at vores regering såvel som Amerikas, forholder sig til sagen på den måde som de nu gør. Det sætter lidt konspirationteori igang hos mig selv omkring vores egen regering.
Man må sige Poul Brink virkelig kæmpede for at få den sande historie frem omkring ulykken i Thule. Filmens titel passer eminent til filmens handling, for Poul er virkelig idealist. Det halve er ikke nok og han kæmpede ihærdigt selvom mange prøvede at saboterer hans forsøg. Skuespillet var rigtig godt, og jeg synes også musikken skal nævnes. Rigtig godt komponeret og virkelig passende til filmens stemning

Jeg er født i 90'erne, så ulykken står mig ikke så nær som fx mine forældre og bedsteforældre. Men jeg synes det er for fedt at vi har fået en dansk film som sætter lidt konspirationsteori igang angående vores egen regering.

Jeg vil give 'Idealisten' 4 ud af 6 stjerner.

Godthaabuser/149133

Jeg satte mig i sædet med absolut ingen forventninger til filmen - havde ikke engang læst, hvad den handlede om. Jeg må dog indrømme at jeg blev skuffet. Jeg synes filmens tempo var meget langsomt, og jeg blev slet ikke fanget af historien. Filmisk havde "Idealisten" stil af at være en dokumentar, og jeg tror man skal have en særlig interesse i emnet, for at finde den interessant. Jeg vil dog rose den fede 70-80'er opsætning i filmen, som var meget troværdig. Jeg vil give den 2 ud af 6 stjerner.

vinni

En interessant film om Thulesagen og forøget på at dække over en atomskandale. Filmen er indspillet som en dramdokumentar, med gamle originale filmklip fra sagen. Selvom det er et alvorligt emne om fortielse af atomudslip og manglende anderkendelse-erstatning til Thule arbejderne der fik en arbejdsskade, er filmen fortalt i en lun tone der fik smilet og latteren til at bryde frem flere gange undervejs. Hele det politiske spil var interessant at følge, især da det ligner det politisk spil vi også ser i dag
Kan anbefales, da den er godt fortalt, spillet og fotograferet.

JakobLR

Jeg var med #kinotur inde og se "Idealisten" og blev positivt overrasket. Filmen er spændende og interessant, med gode skuespils-præstationer fra Søren Malling og især Peter Plauborg i hovedrollen. Brugen af gamle optagelser passer rigtig godt ind og det eneste dårlige jeg kan komme i tanke om var at man ikke rigtig fik nogen forklaring på hvorfor Poul Brink er så optaget af lige præcis denne historie.

Jeg vil nok give den 5/6 stjerner.

Trineuser/841555

Super god film - kan klart anbefales. Interessant historie, bakkes op med klip fra den virkelige hændelse, hvilket gør den troværdig. Gode skuespiller, de bidrager til at filmen forbliver troværdig. Alt i alt en god oplevelse

Malene

Normalt er konspirations teorierne inde bag den politiske højborg forbeholdt amerikanske film, men endelig har vi fået en dansk film af samme emne med værdige skuespiller præstationer som er både medrivende og troværdige.
Allerede efter at have set traileren til "Idealisten" øgede filmen min interesse da jeg er meget politisk interesseret og glædede mig meget til at se filmen. Filmen levede fuldt op til mine forventninger om en god dansk thriller/drama med en stærk historie om en sag der behøvede opmærksomhed - og fik det!

Som barn af 90erne kendte jeg selvfølgelig ikke til denne sag på samme måde som mine forældre og synes det er en rigtig god og vigtig film med en masse fakta og historie serveret på den helt rette måde. Jeg fik et klart og godt indtryk af Poul Brink som en standhaftig mand som kæmpede for hvad han troede og havde et kritisk øje på.

Jeg synes filmen sætter fokus på nogle vigtige ting og gav mig en masse tanker om vores samfund og ikke mindst mentaliteten hos os danskere. Om hvad der kan foregå bag facaden trods vi på sin vis stoler blindt på de mennesker som skal lede os.

Min dramalærer på gymnasiet sagde altid, at hvis man husker en film efter et stykke tid så var den bemærkelsesværdig og betydningsfuld. Jeg er sikker på at jeg husker denne film i et godt stykke tid og har allerede anbefalet den til et par af mine venner og bekendte.

Miauser/596829

Imponerende god film! Er klart værd at bruge tid på, om man er historie/politik interesseret eller ej!

Stine

Det er super interessant at hændelsen er sket i virkeligheden, hvilket gjorde at filmen kunne holde spændingen hele vejen igennem. Journalistvinklen bragte herudover en god mængde humor med sig, som gjorde at filmen ikke føltes for faktuel og kedelig.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.