Cookie- og Privatlivspolitik
4DX: Vandsprøjt og vanvittige massagestole

4DX: Vandsprøjt og vanvittige massagestole

At gå i biografen i Bangkok

Stem op!
6
Stem ned!
0
(reset)

For nylig var jeg på ferie i Thailand. Efter fire intense dage i hektiske Bangkok hungrede jeg efter en pause fra al støjen, menneskemylderet og varmen. En svalende biograftur i en mørk airconditioneret sal virkede som det perfekte afbræk.

Men det skulle vise sig, at biografoplevelsen blev alt andet end afslappende.

Valget faldt på en, for mit vedkommende, atypisk film, nemlig Pingvinerne fra Madagascar i en 4DX-version - en teknologi som endnu ikke er kommet til Danmark.

For en 2D-sværgende kunstfilminteresseret nørd som mig, hvis standard biograftur foregår blandt pensionisterne i Grand Teatret og med en kop formiddagskaffe som eneste adspredelse foruden filmen (måske et lille stykke kage hvis bølgerne virkeligt går højt), var 4DX meget eksotisk. Kombineret med andre kuriøse indslag blev mit thailandske biografeventyr en oplevelse, jeg ikke glemmer foreløbig.

Før filmen gik i gang, tonede Thailands konge frem på lærredet til lyden af noget storladent traditionelt musik, og publikum blev bedt om at rejse sig fra sæderne i respekt. Det er nemlig thai-kutyme, at man afspiller en hyldestfilm med landets regent forinden alle filmvisninger. Så dér stod jeg og måbede, mens en billedkavalkade af en smilende konge og hans dedikerede (til tider grædende) folk rullede hen over skærmen.

Efter dette bombastiske stykke propaganda kunne løjerne så begynde. Jeg satte mig atter i sædet, tog 3D-brillerne på, og så skal jeg ellers love for, at der var dømt 4DX-action. Filmens dramatiske højdepunkter kunne bogstaveligt talt mærkes på egen krop via det ekstra spor med fysiske effekter, som ledsagede det, der forgik oppe på lærredet.

Pingvinerne fra Madagascar

Da en af pingvinerne i starten af filmen falder ud over en klippe i rygende fart, begyndte mit sæde pludseligt at bevæge sig helt uhæmmet. Jeg priste jeg mig lykkelig over, at jeg havde undladt kaffen denne gang. Til gengæld fløj mine nyindkøbte ostepopcorn uhjælpeligt rundt i luften foran mig.

Vildere blev det, da indbyggede dimser i ryglænet begyndte at puffe mig i ryggen samtidigt med, at både vindpust, tåge, vandsprøjt, lyn-effekter og en såkaldt ”leg tickler” forbløffede mig på skift. Det var som en massagestol gone bad.

Effekterne har egentlig til formål at udvide filmens univers, så publikum føler, at de er en del af fiktionen. For mit vedkommende havde det nok den modsatte virkning. Jeg havde svært ved at følge med i det ellers meget ligetil plot, fordi jeg var så optaget af, hvornår det næste vandsprøjt ville komme, eller hvornår sædet igen ville forsøge at smide mig af.

Ikke desto mindre havde jeg en glimrende biograftur (for ikke at tale om den mest vanvittige). Ironisk nok havde det bare ikke meget med selve filmen at gøre.

Jeg kom til at tænke på, at der må findes mange steder ude i den store verden, som tilbyder anderledes og mere særprægede biografoplevelser end herhjemme. Hvad har I mon prøvet? 

Indlægget er skrevet Emilie Kjørup, der er cand.mag. i dansk og medievidenskab samt tidligere praktikant på kino.dk.

Vil du også skrive blogindlæg for kino.dk? Så skriv til daniel@kino.dk og hør nærmere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

For et par år siden var jeg på den klassiske tur rundt i Californien, Arizona og Nevada og et af elementerne var 3 dage i Disneyland/Disney California Adventure Park ved Anaheim.

Her kan man i den grad få styret sine lyster med 4D - både med vand rysteture, stik og så videre.

Det giver også mening, når det er i en actionpark og der er absolut nogle film hvor det kunne være sjovt med effekter.

Men generelt synes jeg ikke det højner standarden på en film.

Michael

Tror helt sikkert på at det kommer til lille DK biografer, det vil nok blive ligeså populært som 3D, og en mulighed hvor det måske kunne dukke op, kan allerede være ved Avatar 2, Cameron vil imponere og lover at de kommende Avatar film, vil være med nyt teknologi og være ligeså imponerende som da Avatar udkom. udover 3D og HDR, må han jo byde ind med noget, så jeg tror det kunne være en mulighed, også for at slå si egen rekord, mhs til indtjening, er der nu op til 4-6 måder at se filmen i, 2D, 3D HDR, 4D HDR, også de forestillinger uden HDR. Men hvad vil en billet koste? skal vi helt op i 200-250 pr billet? (Hvis det er en hel aftensfilm i 4D HDR).

I så fald, nej tak, som Emilie skriver, virkede det utrolig svært at holde fokus på filmen, det lyder for mig, mere som en irrterene tur i biffen, hvor en sidekammerat konstant prikker og dem bag ved sparker til dit sæde. 4D lyder mere som en slags forlystelse, har svært ved at se det i film som Life of Pi, Hugo, Titanic. Men kunne være sjovt i en Jackass 4D, eller for børn.

Man helt ærligt, man tager da ikke et barn med i en biograf, for at de skal få en lignende oplevelse af hvad de kan i Legoland? Er det fordi der hele tiden skal ske noget for børnene, har de svært ved at sidde stille under en hel far til fire film, at der ligefrem skal komme vand ud af skærmen og sædet skal rotere 360 grader?

Minder mig om Spy kids 4 4D, med deres duftekort. Det skal nok sælge og tjene penge, men for den billetpris, er det snart billigere og sjovere for børnene at tage dem en tur i Legoland. (som sjovt nok også viser 4D kortfilm, uden at betale ekstra).

En ting jeg synes kunne være fedt, var at få en slags Oculus Rift version, det virker dog kun mest realistisk at vi kommer til at se det ved animation film eller motion capture. Men ville stadig være sejt, at kunne se film på den måde.

Rasmus/Musen

Det kan man da ikke sige andet til. Jeg har rent faktisk også selv prøvet det (på en måde) men ikke i en særlig stor biografsal. Det ville være helt vildt, hvis det også ude i fremtiden kom til os. Jeg har prøvet 4D mange gange ude i forlystelsesparker, men det ville virkelig være vildt, hvis vi også kunne opleve det i de store sale herhjemme.

Vi kan vel altid håbe på det bedste for biografernes fremtid. Det er jo en fantastisk oplevelse, og man må da bare prøve det for alt i verden. Uanset hvor meget det skulle koste, så ville det være for sygt!

Jeg tror på jer, så lad det da bare ske!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter