Cookie- og Privatlivspolitik

Boyhood

Tilladt for børn over 11 år
Filmen, der har et roligt tempo, rummer en voldsom scene med en alkoholiseret far, som er meget truende over for sine små børn, der er tydeligt angste. Denne scene vurderes at ville kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Se mere på medierådet.dk
04.09.2014
| |
2 timer 43 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Boyhood
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

’Boyhood’ fortæller historien om drengen Mason, og hvordan han bliver voksen i perioden, fra han er seks til 18 år. Man følger ham og hans familie gennem samtlige år, men egentlig har filmen ikke andet centralt tema end Masons udvikling som menneske, og fokus er konstant på ham.

Han tager på camping med sin far, skændes med sin storesøster, bliver sur over at de skal flytte, udviser talent for at male, prøver at ryge hash, begynder at gå med ørering, får en kæreste og hundrede andre ting.

Fokuserer man kun på handlingen i ’Boyhood’, ender man med kun at få den halve historie. Dette er nemlig en film, hvis egen lange tilblivelseshistorie har en direkte forbindelse til den historie man ser i den.

’Boyhood’ er optaget over 12 år, så når vi skriver, at filmen viser Mason blive voksen, så mener vi det bogstaveligt. I løbet af filmens næsten tre timer lange spilletid, går han fra at være en fræk lille knægt, til at blive en ranglet og lettere indelukket teenager. 

Som publikum oplever man hans liv på nærmeste hold, og dét er hemmeligheden bag ’Boyhood’. Der sker noget film-magisk, når man ser ham blive formet som menneske i én lang glidende overgang. Normalt er det historien i en film, der fungerer som den røde tråd der skal føre dig fra start til slut, men i dette tilfælde er det en person, der er den røde tråd.

Det er uden tvivl en film, der kræver den rette indstilling fra sit publikum, men er man klar på en unik oplevelse, så flyver tiden af sted, og de tre timer i selskab med Mason og familien ender med at føles for korte. 

Patricia Arquette modtog en Oscar for Bedste kvindelige birolle for sin præstation i 'Boyhood'. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (466 votes)
5.1
5.5

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "'Boyhood' er ganske enkelt en af de senere års bedste film - dybfølt, troværdig, sjov, sørgelig og helt ekstremt vedkommende." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "[...] en af årets smukkeste filmoplevelser." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "'Boyhood' er på alle måder en enestående bedrift." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Det er et enestående filmprojekt, men er det en god fortælling? Nej, ikke som drama, men jo, på sin helt egen enestående måde." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "[...] det gør så ondt og så godt at se 'Boyhood'." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "'Boyhood' føles ligeså moderne som tidløs og meget amerikansk." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "'Boyhood' er blevet en åbenbaring af hverdag, et billeddigt om dybden i de mindste og mest almindelige ting." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anna Nikoline

Okay film, men SÅ kedelig, efter min mening!
Jeg synes at det er en fantastisk ide, men selve handlingen mangler bare.. handling. Er det mærkeligt formuleret??
Der er ligesom bare ikke noget "klimaks" i denne film. Den er overhovedet ikke spænende..
Desuden er 2 timer og 45 min. bare for MEGET! Jeg kedede mig under 75% af filmen.

tineuser/863537

Det kan godt være denne film er original, filmet over mange år og meget andet, men den er godt nok også for lang og trivel.
Det kan godt være skuffelsen skyldes min unge alder, 15 år, og den manglede mulighed for tilbageblik og aha-følelsen fra ens ungdom, men hvad er det interessante I at filmatisere en helt ordinær Amerikansk opvækst? Folk hævder at sammenspillet er helt unikt og at ideen om en filmopbyggelse ud fra en ikke-rød tråd er nytænkende. Nytænkende at lave noget så "simpelt", det er jo godt nok uenig i.

Jeg gik udelukkende ind og så denne film på baggrund af dens enestående anmeldelser, og havde selvfølgelig meget store forventninger, da filmanmeldere normalt ikke uddeler stjerner til højre og venstre. Og blev som fornemmet meget meget skuffet. Dette bringer mig til, at jeg synes man burde ansætte et par kloge unge hoveder til at anmelde filmene, så de også kan blive vurderet ud fra et ungt perspektiv

Ikke desto mindre synes jeg I skal gå ind og se filmen og se om I synes den er til 1 - eller 6 stjerner, for jeg tror ikke der findes en mellemting...

Irene

Troede ikke den kunne leve op til alt, det positive omtale den har fået, men efter den vandt en masse emmys, måtte den ses og det er et mesterværk af sin egen slags, da der ikke findes noget lignede.

Elsker at det har været muligt at få de samme skuespiller med i 12 år og man ser hvordan de alle udvikler sig over årene.
Historien om en lille dreng, der skal så meget igennem før han bliver en voksen mand er en historie alle har måtte gennemgå på den ene eller anden måde i deres eget liv.

Scarecrow

Jeg var meget splittet omkring Boyhood inden jeg så den, ud fra den ret hypede anmeldelser og hele ideen om at den følger en drengs liv, virkede på mig en lille smule "meh".. men efter at have set den er jeg blevet positivt overrasket. Den holder ens opmærksomhed og skuespillerene levere en overbevisende præstation (især Patricia Arquette!), syntes det er en film som fortjener sin Oscar nominering.

Det Hvide Lærred

Jeg vidste sgu´på forhånd at det her ikke var noget for mig. Men nu fik den en chance. Jeg kedede mig i 100 år. Eller hvor mange år det nu er at filmen varede

S. Rico

Hvis man ser på mediernes anmeldelser, så er det bemærkelsesværdigt, at alle - bortset fra Filmland – giver den 5-6 stjerner. Per Juul Carlsen giver den ”kun” 4 og siger, at han savner en rød tråd i filmen. Hvorimod hans medvært, Christian Monggaard, pointerer, at den råde tråd netop består i, ”at der ikke er en rød tråd”. Hvortil Per Juul Carlsen svarer noget i retning af ”Sikke noget vrøvl”.

Jeg har stor respekt for Per Juul Carlsen, men her tager han altså grundig fejl. Det ER netop filmens pointe, at den ikke handler om noget specifikt. Altså lige bortset fra livet i al almindelighed. Hvilket jo også må siges at være et ret stort emne. Ganske almindelige mennesker har typisk et ganske almindeligt liv, uden at der nødvendigvis er en fin rød tråd gennem hele tilværelsen. Det gælder bare om at leve livet, mens man har det. Og nyde de små ting i hverdagen.

På overfladen er Mason filmens hovedperson, og titlen antyder, at den primært handler om drengens barndom. Den handler dog om langt mere end det. Det kan godt være, at Mason er hovedpersonen, men det er de voksne omkring ham, som skaber dybden i filmen. Der er masser af rørende scener, som giver dig rig lejlighed til at reflektere over det at være forældre, og det at være i et parforhold. Det er en stor fornøjelse at se børnene interagere med deres mor og far, som spilles intet mindre end mesterligt af Patricia Arquette og Ethan Hawke.

Filmen er ikke helt perfekt. Den første times tid, hvor børnene endnu ikke er blevet teenagere, er ikke mindre end genial. Jeg sad konstant med tårer i øjnene af enten grin, eller pga. de rørende og selvreflekterende scener. Et sted hen over midten taber filmen dog lidt af pusten, men kommer stærkt igen hen imod slutningen. Og da rulleteksterne startede, var det første jeg tænkte: ”Jeg vil have mere!”. Samlet vil jeg vurdere den til 5½ stjerner, hvilket passende kan rundes op til en perfekt score på 6. Det er i hvert fald uden tvivl den bedste film, jeg har set i år. Og det håber og tror jeg, at jeg vil blive ved med at kunne sige langt ind i 2015.

Bemærk i øvrigt de små - men geniale – guldkorn, som Masons far kommer med undervejs. Umiddelbart ser vi bare en far, der elsker at hygge sig med sine børn, og som ikke tager livet specielt seriøst. Han kører rundt i en bil uden sikkerhedsseler på bagsædet. Og til bowling nægter han at lade Mason bruge de der sikkerheds-bander, som forhindrer bowlingkuglen i at ryge ud i renderne. To små ting, som hver især ikke har den store betydning. Men de symboliserer et eller andet sted hans måde at anskue livet på. Er den bedste måde at forberede vores børn til livet ikke at få dem til selv at kaste sig ud i det? Eller som Geena Davis siger det til sin lille datter i The Long Kiss Goodnight: ”Life is pain – get used to it!”. Det er selvfølgelig en lige lovlig hård udlægning. Men inden under den barske besked gemmer der sig en universel sandhed:

Det er jo rigtigt, at der ikke er noget sikkerhedsnet i livet. Og alligevel er vi alle tvunget til at springe ud i det. Så grib det!

Heidi

Så fik jeg også set Boyhood og jeg må sige, at generelt er jeg begejstret for den, dog synes jeg at 2 timer og 43 minutter er liiige i overkanten. Det trækker altså lidt ned, den kunne sagtens have været fortalt på lige omkring 2 timer.

Men, når det er sagt, så er jeg så imponeret over, at den er filmet over 12 år OG at det er samme cast vi ser. Det gør altså noget ved den her film at man ser de to børn vokse op for øjnene af os! Det er faktisk helt vildt og det er så genialt at man mærker og ser den tid den er optaget i (tøj, mobiltelefoner, musikken).

Noget jeg dog fandt lidt forvirrende og som også trækker ned er, at der var flere steder i filmen hvor man ikke opdager med det samme at vi er hoppet et par år og at Mason er blevet ældre. Jeg skulle flere gange bruge tid på at "opdage" det og finde tilbage til historien og det blev lidt frustrerende i længden.

Jeg er dog dybt betaget af filmen, stemningen, børnene (som virkelig spiller helt fanastisk og det hele vejen igennem), billederne og ikke mindst lydsiden. Soundtracket er for genialt!

Alt i alt en helt igennem en god oplevelse, en rigtig god film og jeg kan kun give den mine varmeste anbefalinger :)

Oscar

Det er et helt fantastisk mesterværk. Det er noget jeg vil anbefale, og jeg skal helt sikkert se den igen.

Bianca

velspillet men ingen original historie... men absolut seværdig... skal have lidt Oscar credit men ikke for bedste film... bliver spændende at se til februar

Victor

Denne film er den bedste jeg har set i år! Den var absolut FRAMRAGENDE! Jeg synes at det er en fed/anderledes måde at lave film på.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.