Cookie- og Privatlivspolitik
Fra  stuntmand  til  instruktør

Fra stuntmand til instruktør

Vovehalse bag kameraet

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

Med actionfilmen John Wick debuterer to garvede stuntmænd (David Leitch og Chad Stahelski) som instruktører, og det er ikke første gang, at nogen tager springet fra en bil i høj fart til instruktørstolen.

Vi kigger nærmere på en håndfuld stuntmænd, der (med vekslende succes) har forsøgt sig som instruktører.

Yakima Canutt (1895-1986) er tidens mest kendte stuntmand, og han forsøgte sig også som instruktør. Den tidligere rodeorytter lavede sit første filmstunt i 1915, og han er krediteret for halsbrækkende præstationer i 250 film. Først og fremmest to vanvittige diligence- og hesteorienterede bedrifter i ’Stagecoach’ (1939), som han yderligere forfinede i ’Zorro's Fighting Legion’ (1939), der stadig hører blandt Hollywoods mest legendariske stunts. Fra 1945 til 1954 instruerede Yakima Canutt en række ubetydelige westerns og krimier (med titler som 'Carson City Raiders'), og han fik langt større succes som second unit-instruktør på den berømte stridsvogns-sekvens i Ben-Hur. I 1966 modtog stunt-pioneren en æres-Oscar for sine bedrifter og for at "udvikle sikkerheden for stuntmænd over hele verden." 


Ét af Yakima Canutts største stunts


Hal Needham (1931-2013)
var verdens bedst betalte stuntmand og samtidig blandt de få af slagsen med stor succes som instruktør. Efter obligatoriske opgaver som second unit-instruktør på en håndfuld Burt Reynolds-titler, stod Hal Needham alene i spidsen for action-komedien Smokey and the Bandit (1977). Filmen blev en kæmpesucces, og alene i USA indspillede den 127 mio. dollars. Komedier med biler (og Burt Reynolds) i centrum blev derfor Needhams varemærke, der fortsatte stilen med film som ’The Cannonball Run’ (1981) og ’Stroker Ace’ (1983). Hal Needham modtog i 2012 en æres-Oscar. Prisen blev overrakt af Quentin Tarantino.


Klassisk bilstunt i 'Smokey and the Bandit'


Vic Armstrong (f. 1946)
var utvivlsomt inspireret af Yakima Canutt, da han i Indiana Jones and the Last Crusade hoppede ned på en tysk kampvogn fra sin hest. Harrison Ford kvitterede med at skrive "Hvis du lærer at tale, er jeg i store problemer." på et foto til den garvede Armstrong, der i 1966 startede karrieren som stunt double for Gregory Peck i krimikomedien ’Arabesque’. Siden har han risikeret liv og lemmer i en lang række store film (inklusiv James Bond), og 11 gange har han udgivet sig for Harrison Ford. Det var derfor passende, at han instruerede et afsnit af ’The Young Indiana Jones Chronicles’ (1992-1993), men hans eneste deciderede spillefilm som instruktør har været den action-spækkede ’Joshua Tree’ (1993) med Dolph Lundgren samt ’Left Behind’ med Nicolas Cage, der netop har fået amerikansk premiere. Vic Armstrong har desuden været second unit-instruktør på 50 filmproduktioner, og i 2001 modtog han en æres-Oscar for sit arbejde. 

Indiana Jones and the Last Crusade ©Paramount PicturesVic Armstrong som Indiana Jones


David R. Ellis (1952-2013)
var stuntmand i bl.a. Scarface og Lethal Weapon samt second unit-instruktør på kæmpeproduktioner som Harry Potter and the Philosopher's Stone og The Matrix Reloaded. Han debuterede som instruktør med familiefilmen ’Homeward Bound II’ (1996), men skiftede genre til fordel for bl.a. Snakes on a Plane, The Final Destination og Shark Night. Særligt Destination-serien resulterede i box office-hits. Amerikaneren blev i 2013 fundet død i sit badekar på et sydafrikansk hotel.

David R. Ellis © Next FilmsDavid R. Ellis på settet til 'Shark Night'


Lasse Spang Olsen (f. 1965)
var i lang tid kendt som "Danmarks stuntmand", før han blev både instruktør og manuskriptforfatter. Han startede med at komme til skade i ’De uanstændige’ (1983), og Spang Olsen har siden været stuntmand eller stuntkoordinator i næsten 70 danske produktioner. Den første biograffilm som instruktør var 'Operation Cobra' (1995), men det store gennembrud blev I Kina spiser de hunde fire år senere. Lasse Spang Olsen har seneste instrueret Den sidste rejse.

© Vic ArmstrongVic Armstrong og Harrison Ford på settet til 'Indiana Jones and the Last Crusade'

Scott Waugh (f. 1971) startede som stuntmand i ’Shoot to Kill’ (1988), og karrieren førte til opgaver i hastighedsrelaterede film som Speed, The Italian Job og Torque. I 2012 debuterede han som instruktør med krigsfilmen Act of Valor, der blev et solidt hit i de amerikanske biografer. Tidligere i år var han aktuel med Need for Speed, som på verdensplan indspillede 203 mio. dollars. Med andre ord har vi næppe set det sidste til film fra den tidligere stuntmand.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
CINEMANDRUP

Jeg husker tydeligt den glæde og ren kæbetabende forbløffelse over at se Vic Armstrong i Indiana Jones & the Last Crusade, når han kastede sig hovedkuls ud i knoglebrækkende stunts.

This is the REAL DEAL. Jeg bøjer mig i støvet for de rigtige actionhelte hvis navn først optræder i ending credits af en film. Hvor er det fedt, at mange stuntmænd vil forsøge sig bag kameraet også og vi ved jo bare, at det afføder en helt igennem hardcore actionfilm:-) just the way we like it.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.