Cookie- og Privatlivspolitik

Jaws (1975)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
|
2 timer 4 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Jaws
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

Som en af filmhistoriens helt store klassikere behøver ’Dødens gab’ (’Jaws’) næppe en detaljeret introduktion. En ung kvinde forsvinder på en natlig svømmetur. Myndighederne forsøger at bortforklare ulykken af politiske grunde, men hajen kan ikke fejes ind under det bureaukratiske gulvtæppe. Og så starter terroren.

Filmen er bygget op omkring en konstant frygt for et væsen, som ikke vises før det endelige klimaks – og da er tilskuerens nerver blevet slidt tynde igennem to frygtindgydende timer. Steven Spielbergs hitchcock’ske haj-thriller modtog tre Oscars – blandt andet for Verna Fields nervepirrende klipning og John Williams' faretruende musik – og gjorde Spielberg til kongen af Hollywood i en alder af 28, da den indspillede over de magiske 100 mio. dollars og indvarslede Hollywoods nye blockbuster-æra.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (115 votes)
5
0

Instruktør

Relaterede nyheder

6 år siden
Roy Scheider på alternativ hajfiskeri
10 år siden

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nikolaj

Første gang jeg så den synes jeg den virkelig var god, men følte mig ikke helt overbevist i nogle situationer. Men når man for set den igen så kan man mere nyde filmen, og så synes jeg enlig det var en bedre oplevelse.

Nikolaj

Jaws er en simpel gyser der tager fat i et tema, som hverken er urealistisk eller overtroisk. Måske er hajen en anelse urealistisk i dens størrelse, men selve ideen om en haj der stille sniger sig rundt under overfladen, mens sommeren er på sit højeste i et lille øsamfund er GENIAL!

Istedet for at fylde filmen med groteske scener hvor mennesker bliver revet fra hinanden, har Spielberg fokuseret mere på den psykiske terror i form af, at man næsten aldrig ser hvad det er der trækker de intetanende badegæster ned under vandet. Det virker sindssygt godt, men for det moderne blodhungrende publikum vil der nok være et ønske efter flere afrevne lemmer og lidt mere haj.

Musikken i filmen er jo historisk i sig selv! Den klassiske "da da da da da DA DA DA DA DAAAAADAM!"-musikeffekt afslører hvor tæt hajen er på menneskerne, selvom den slet ikke kan ses! Det er jo lige til at få det til at løbe koldt ned af ryggen, når det stykke afspilles!

Jaws er noget af det største der er lavet indenfor gysergenren, og hvis man ikke har taget alt for meget skade af film som "Deep Blue Sea", så fungerer denne hajfilm stadig rigtig rigtig godt!

Star

Meget god klassiker og synes at den er god af at være en 1975 film

AufVideoSehen

Dødens gab er en ordentlig mundfuld. Optagelserne var et helvede, men alligevel blev det en af Spielbergs allerbedste film. Konstant truende stemning godt hjulpet på vej af en iørefaldende lydside og musikken af John Williams. Efterfølgerene og kopierne er dog ikke værd at skrive hjem om, da de både mangler nerve og den filmmagi som denne original besidder på trods af at det bare er en ekstremt vellykket genrefilm. En blockbuster der stadig er værd at sætte tænderne i hvis man er lidt gammelmands sulten for sjov.

maiuser/545195

I digital kopi AD!

Esseuser/104479

Denne film er en af de film, som jeg kan se igen og igen. Et Mesterværk.

Marianna

Så den i Imperial i 1975 nytårsaften. Har set den siden i tv, og den var stadigvæk skræmmende. Gode skuespillere. Den må bare ses igen på et stort lærred.

S. Rico

Den gamle og originale sag fra 1975 er stadig skræmmende. Men der er langt mellem snapsene set med nutidens øjne. Derfor kun 4 stjerner.

Wayne

Top uhygge fra 1975. Spielberg-klassiker som skal ses. Hajen der hærger strandene - og som ingen tager alvorligt før det er ved at være forsent. En slags Peter og ulven historie. Den lokale politichef er manden der forsøger at overbevise myndighederne, og ikke mindst turistbranchen om den overhængende fare. Fede effekter og halve både gør at filmen stadig holder.

Tribute

Den var ikke fed, den var bare dårlig og meget Åndsvag.
Det kan godt være at Dødens Gab er en gammel film og at jeg er til nye ting. Det er nok derfor at jeg syndtes at den var så kedelig og ringe.

Nej det er den eneste og den sidste dødens gab film jeg ser.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.