Cookie- og Privatlivspolitik
Verdens bedste film fylder 20 år

Verdens bedste film fylder 20 år

Men er 'The Shawshank Redemption' et amerikansk fænomen?

Stem op!
16
Stem ned!
0
(reset)

Det er i dag 20 år siden, at Frank Darabonts The Shawshank Redemption (En verden udenfor) fik amerikansk premiere.

Fængselsdramaet er elsket af filmfans verden over og ligger lige nu øverst på IMDb’s Top 250-liste, men ved premieren i 1994 gik filmen fuldstændig under radaren og åbnede på en sølle 9. plads.

Oscar-akademiet nominerede 'Shawshank' til syv priser - inklusiv Bedste film og Bedste mandlige skuespiller, men filmen gik tomhændet hjem fra uddelingen og blev betragtet som et flop.

Warner Bros. troede dog på sit produkt og valgte at udgive 320.000 VHS-kopier i USA. Satsningen betalte sig, da publikum tog Tim Robbins og ikke mindst Morgan Freeman til sig. Filmen blev den mest udlejede film i 1995.

Da kanalen TNT købte tv-rettighederne i 1997 blev Stephen King-filmatiseringen til et vaskeægte fænomen og hyldet som en nyklassiker, der altid vises på amerikansk tv på Fars Dag.

'Shawshank' fik dansk premiere i april 1995 i kølvandet på Oscar-uddelingen og blev set af 45.114 biografgængere. På listen over kino-brugernes Top 100-film ligger filmen også højt, men dog på en mere sober 10. plads.

Spørgsmålet er så, om 'The Shawshank Redemption' er et mere amerikansk fænomen end dansk?

Lad os høre din mening – er du enig med IMDb's placering som verdens bedste film? Eller er du enig i kino-brugernes dom?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Maggie Smith

En verden udenfor er en film man skal se, uanset alder, nationalitet, køn eller lignende. Filmen er en en film, som ændrer utroligt mange ting og skuespillet er så højt i filmen, at man stadig er ramt ved tanken om det. Tim Robbins og Morgan Freeman er så gode i den, at man slet ikke tør tænke på om man nogensinde vil kun lave en fængselsfilm som denne igen.

Den handler om frihed, og hvordan livet bag tremmer har foregået og samtidig hvordan at man som fange, og har siddet inde i hele sit liv pludselig får muligheden for at komme ud. Korruption er også en ting, som vi ser i den.

Smuk, gribende og meget rørende film.

jan

Et fænomen af nationalitet og ungdom, så vil den altid være for mig en af de bedste film nogensinde. Fra før min tid af gode film jeg har set...ja selv i mine ungdoms år, da den kom frem og den vil være det resten af mit liv. Jeg kan godt følge at den snak og debat der altid er med den film og at kalde den verdens bedste er måske lige, men man må jo sige at den har meget at byde på, så den tiltaler den brede smag fra den lille filmelsker til de kræsne kritikere.

Nikolaj

Er i hvert fald ikke min favorit film, og synes nu heller ikke det er verdens bedste film.

Ikke fordi den ikke er god tværtimod, men jeg synes der er lavet mange andre gode film som jeg bedre kan se som den bedste film nogen sinde.

Never too many movies

Der bliver ikke en film som The Shawshank Redemption! Det er udentvivl verdens bedste film. Den film har fået meget til både at tude og grine utallige gange, og vil sikkert gøre det mange gange endnu. Det er ikke mindst de pragtfulde skuespillere (især Tim Robbins og Morgan Freeman), der er meget til at gøre filmen helt enestående!

johnny

det er en rigtig god film ingen tvivl. men jeg forstår bare ikke hvordan han er i stand til at hænge den plakat så stramt op inde fra hullet.

Harmonicauser/926845

Det skal (vistnok) forestille, at han kun graver om natten, når cellerne er lukkede og lyset er slukket - plakaten er kun hængt op om dagen (han har åbenbart tape nok) - ydermere tager han sig god tid (åbenbart) og graver kun lidt af gangen, for ellers ville jordmængderne som han skal skaffe sig af med næppe kunne være i hans bukser?

Om den forklaring virker troværdig (hvor lang tid ville det tage og kan det virkelig passe at der aldrig bliver foretaget en natlig inspektion) kan man selvfølgelig overveje, men det kvalificerer vist ikke som et hul i plottet....

Den slags skal man helst ikke spekulere på når man ser filmen, for det ødelægger oplevelsen, så jeg håber at det for dig kun var en eftertanke...

Kimuser/435515

Filmen er et dansk fænomen, forstået på den måde, at den er autentisk, og efter en episode der udspillede sig i Horsens statsfængsel. Der er så mange gode detaljer i den virkelige hændelse, der gør virkeligheden endnu mere fantastisk end filmatiseringen. F.eks. lavede Olsen, (den virkelige Tim Robbins) sine egne nøgler til fængslet, så han selv kunne vandre rundt i fængselsgangene om natten. På denne måde lagrede han også det meste af jorden fra udgravningen på fængslet's loft om natten.

Harmonicauser/926845

...at det er en af verdens bedste film, uanset om den så ligger nr. 1 eller nr. 10. Det er altid interessant at se de forskellige lister og spekulere over, hvorfor netop de film ligger højt.

Fx har nok de færreste set Citizen Kane eller Vertigo, som oftest bliver nævnt som bedste film i "seriøse" filmkredse, mens store blockbustere og teen-franchises (Marvel, Midgård og Mockingjay) ofte dominerer de lister, hvor den aktuelle popularitet er afgørende for placeringen.

Imdb's liste forsøger efter alle kunstens regler (kompliceredee og hemmelige algoritmer) at finde et gennemsnit mellem de to yderpunkter, så klassikerne ikke drukner i den aktuelle modelune, men heller ikke får lov til at diktere den gode smag.

Shawshank ligger derfor højt på listen, fordi dens kvaliteter taler til både det brede publikum og til den finere smag.

Mange film er i virkeligheden slet ikke sammenlignelige, og man kunne mene at man i stedet burde kåre de bedste film indenfor hver sin genre og / eller periode, eller største betydning for udviklingen af filmkunsten.

Uanset listernes favoritter, så må det aldrig blive andet end gode anbefalinger til, hvilke film der kan give gode oplevelser.

dippegalantuser/922792

Overhovedet ikke!

Hvilket faktisk også dokumenteres at IMDB, som artiklens forfatter selv linker til. Hvis man klikker sig ind på brugeranmeldelserne (som der er 1,3 millioner af!!!) får man en fin lille statistik frem: http://www.imdb.com/title/tt0111161/ratings?ref_=tt_ov_rt

Her kan man se at 241.000 amerikanere har givet filmen 9,3 i gennemsnit og 847.000 ikke-amerikanere har givet den nøjagtig samme karakter i gennemsnit.

Derimod ser det faktisk ud til at filmen er mest populær blandt folk under 29 år, mens den er noget mindre populær hos den del af filmseerne, der er over 45 år. Med dog stadigvæk med et fremragende karaktersnit blandt alle brugere.

Altså mere et "ungdomsfænomen" end et "amerikanerfænomen"...

Jensuser/362311

Godt du kan gøre kino.dk's arbejde ordentligt for dem :-) Du burde overveje at kræve freelance honorar.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

MikkelHJuser/610689
MikkelHJuser/610689

Når man tænker på, at den danske titel på Paul Blart: Mall Cop er Centervagten, så kan jeg sagtens forstå sammenligningen.

11 timer siden
DJT
Har
DJT

...ikke set The Conjuring 3 endnu, og det er ganske rigtigt, at La Llorona er den værste, men den næstværste er altså The Nun.

1 dag siden
Alex

Kom nu ind i kampen biografer.

1 dag siden
Karin

Fordi det stadig er en af de bedste film nogensinde. Den ældes meget flot og satte nye standarder for film.

4 dage siden
Mads Aagaard

Må vælge Spiderman, stadig en af mine yndlings superhletefilm nogensinde! <3

4 dage siden

Aktive debatter