Cookie- og Privatlivspolitik

Spies & Glistrup

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
29.08.2013
| |
1 time 40 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Spies & Glistrup
|

Dramaet 'Spies & Glistrup' er en fiktionsfilm inspireret af historien om to af Danmarks mest farverige personligheder i perioden 1965-1984.

Simon Spies, den unge direktør for rejseselskabet Spies Rejser, møder i 1960erne sin gamle studiekammerat fra Københavns Universitet, Mogens Glistrup.

De to topbegavede, excentriske mænd påbegynder et venskab, som de begge får gavn af. Spies anvender Glistrups viden om skattesystemet til hurtigst muligt at skubbe sin forretning fremad, og Glistrup bruger Spies som en mulighed til at finde og synliggøre huller i det danske skattesystem. 

De udfordrer begge Janteloven, men venskabet kommer på en hård prøve, da deres forskellige virkelighedsopfattelser kolliderer.

Instruktøren Christoffer Boe slog igennem med den anmelderroste Reconstruction fra 2003 og har siden primært bevæget sig inden for den kunstneriske filmgenre.

'Spies & Glistrup' er dog en anden og mere bred størrelse, og dramaet er inspireret af historien om to af Danmarks mest farverige personligheder.

Pilou Asbæk spiller Simon Spies og er kendt fra TV-serien ’Borgen’ (2010- ) samt filmene R (2010) og Kapringen (2012). Mogens Glistrup portrætteres af Nicolas Bro, der tidligere har medvirket i samtlige af Christoffer Boes spillefilm og så alsidige øvrige værker som Kongekabale (2004), Fuglejagten (2012) og Undskyld jeg forstyrrer (2012).

'Spies & Glistrup' er del af Biografklub Danmarks program.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (756 votes)
4.1
4

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  'Spørgsmålet er [...] om instruktøren når særligt meget dybere end den brede farverige fortælling om de geniers venskab? Ikke for alvor.' (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  'Flosset i kanten, fuld af løgn og svær at blive helt klog på, men et bekendtskab vi nødigt ville have været foruden.' (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  '[...] en film, man mere betragter end egentligt oplever.' (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  'Filmen [...] gør det fortræffeligt, underholdende, vedkommende og med de to hovedpersoner som både modsætninger og af samme stof.' (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  'Skildringen af venskabet mellem Spies og Glistrup har mange fine og sjove momenter, men man får simpelthen for få nøgler til at forstå, hvem der er, og hvordan dette umage par er blevet til dem, de er.' (Kim Skotte)

 • Radio24syv

  "På mange måder er det en glimrende film. Det er godt håndværk. Men det er ikke en blockbuster, måske fordi det et eller andet sted er en konstrueret historie." (Rikke Rottensten - Femina)

 • Weekendavisen

  'Det er en seværdig film, som kunne have været noget mere, hvis den ikke anstrengte sig for at more og fornøje, mens samtidskritikken bliver pakket i lag.' (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
h1937113@mvrht.comuser/1399775

Helt klart min yndlingsfilm. Efter jeg så denne i biografen, da den udkom var jeg ikke i tvivl. Jeg skal være iværksætter!
Da jeg kom hjem startede jeg mit første projekt, som har resulteret i dette:
https://laankvik.dk/

S. Rico

Uha, uha - man skal være meget opsat på at se denne film for at kunne holde den ud til vejs ende. Det tager nemlig ret lang tid at vænne sig til den måde, Nicolas Bro og Pilou Asbæk forsøger at give den som hhv. Mogens Glistrup og Simon Spies. De gør det for så vidt ganske godt, men portrætteringen af Simon Spies er især næsten ikke til at holde ud pga. den ufattelig irriterende stemme. Det bliver ikke bedre af, at Spies tilsyneladende var både et dumt svin og en lalleglad jubelidiot.

Heldigvis fokuserer filmen primært på Mogens Glistrup, som for mig at se er en mere interessant karakter. Man kommer langt mere ind under huden på ham - men man kommer dog ikke så langt, at man begynder at forstå og føle sympati for hans motiver.

Filmen er rodet. Man springer ind på et tidspunkt i midten af 60’erne, hvor de har kendt hinanden i lang tid. Man får således ikke noget indblik i, hvordan deres venskab startede. Herefter skøjtes der henover diverse store og mindre begivenheder.

Det begynder først at blive lidt interessant til sidst, hvor hele Glistrup-sagen og hans parti startes. Men denne del fylder så lidt i filmen, at man som tilskuer skal være ret godt inde i stoffet på forhånd for at forstå de præcise omstændigheder. Jeg blev i hvert fald ikke klogere på min i forvejen ret begrænsede viden om Glistrup, skatte-sagen og Fremskridtspartiet.

Som ren underholdningsfilm fungerer den heller ikke. Jeg trak ikke på smilebåndet en eneste gang. Så hvad Christoffer Boe egentlig vil med filmen, forbliver et mysterium. Det lykkedes dog med én ting: jeg fik lyst til at læse op på den virklige historie bag de to markante danskere. Så hvis det var det, der var formålet med filmen, så er den bestået.

Wayne

Spies var på mange måder et produkt af sin tid - fri sex, et alt for stort forbrug af sprut - og voksende velstand. Desværre var det nok også det som meget tidligt satte en stopper for hans liv. 63 år blev han.

Glistrup huskes mest for sine udtalelser om Muhammeddanere, og i mindre grad om det der boostede hans politiske karriere - nemlig en trækprocent på 0.

Spies var 5 år ældre end Glistrup - de var nære studiekammerater på Københavns Universitet - men at de senere skulle have været hinandens bedste venner, er der vist ikke belæg for. Glistrup var godt nok skatterådgiver for Spies, så den del holder vand.

Filmen i sig selv fortæller egentligt ikke noget nyt - den er snarere en tidsrejse tilbage, hvor man har plukket i forskellige faktiske begivenheder, set fra medierne, og krydret dem med fri fantasi.

Det ville have været væsentligt mere interessant med en selvstændig film om hver af dem, måske især om Spies.

Simon

Vigtig film om Simon Spies og Mogens Glistrup, som bliver spillet perfekt af henholdsvis Pilou Asbæk og Nicholas Bro.

Som sagt, vigtig film om de to dansker der har været med til at skrive dansk historie. Den bliver desværre ikke udført helt vildt godt. Man skal ihvertfald ikke råbe hurra. Den er sjov, men ellers er filmen sgu endnu en ligegyldig dansk film. Lidt syndt da de to hovedpersoner spilles så godt.

joan

Dejlig film om en ægte original...

Marie-Louise

film om 2 store mænd der var med til at forme Danmark

Nikolaj

Men den er også en smule åndsvag.

Lars Michael

Jeg må sige at filmen gir dig et billede af hvem de to personer var, man havde kun hørt om dem men aldrig set hvad de gjorde , en god fortælling og godt skuespil af Nicolas bro og pilou Asbæk spiller virkelig godt, det kan godt være at der var nogle scener hvor man godt kunne lave det lidt om , men ellers en fin film.

JB007

Den er okay.

Maria Bøgh

Spies og Glistrup er en fantastisk fortælling om det umage par.
Jeg må starte med at sige, at de perverse scener var pinlige, og der var simpelt hen alt for mange af slagsen. Man kunne sagtens have pointeret Spies' kærlighed/behov for sex og kvinder, på en mere afdæmpet måde...
Derudover var filmen virkelig virkelig god! Når jeg hverken ser på min mobiltelefon eller går på toilettet under en film, så er det et kvalitetsstempel uden lige!
De to hovedrolleindehavere skal have den største ros, man kan få! De kommer op på siden af Nikolaj Lie Kaas' præstation som Dirch Passer i filmen 'Dirch'.
Jeg lo, jeg græd, jeg var underholdt og jeg lærte!
at Pilou Asbæk ikke vandt Zulu Awarden for årets mandlige skuespiller er mig en gåde. Men det skyldes uden tvivl Nikolaj Lie Kaas' status, samt populariteten af filmen 'Kvinden iBuret'. For at ´spille en kynisk detektiv er altså noget 'lettere' (ofte set) end at spille Simon Spies..
Jeg anmelder denne film to måneder efter at have set den første gang.. Og jeg tror, jeg i aften, vil se den for fjerde gang...

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.