Cookie- og Privatlivspolitik

Fortidens skygge

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
15.03.2012
| |
1 time 32 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Fortidens skygge
|

I den danske thriller 'Fortidens skygge' har psykiateren Thomas Schaeffer (Jakob Cedergren) fundet sammen med sin ekskone og beslutter at fratræde sin stilling som retspsykiater hos politiet for at vende tilbage til sit undervisningsjob på universitetet.

Men som hans sidste arbejdsdag nærmer sig, dukker en voldsom sag op fra hans fortid. Som ung psykiater undlod han at tvangsindlægge en patient med krigstraumer, der manisk tegnede detaljer fra brutale mord, ulykker og andre episoder igen og igen.

Den danske thriller 'Fortidens skygge' er baseret på TV2's serie 'Den som dræber'.

Det er dog ikke nogen forudsætning, at man har set serien, men det er de samme hovedrolleskuespillere, der er med i filmen.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (110 votes)
3.8
2.6

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... der er også alt for mange lette løsninger, halve forklaringer og deciderede huller i historiens logik, der er tung af krimiklicheer." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Nogle vil sikkert se krimi-klicheer på stribe, men jeg blev godt underholdt af en godt fortalt film og med rigtig godt skuespil." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  "Habil, men uambitiøs samlebåndskrimi..." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "Det mest underholdende ved 'Fortidens skygge' bliver derfor bagefter at finde de mest usammenhængende og pjaltede sekvenser, som filmen udgøres af. Det er selvfølgelig også en slags underholdning. Men udfordrende er det ikke." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "... præget af en dramatisk logik, der er så simpel, at man føler sig talt ned til som tilskuer." (Sophie Engberg Sonne)

 • Weekendavisen

  "... en mørk, ganske spændende thriller... Man har ofte set sagen på amerikansk. Den danske version falder ikke igennem." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

"Det er dog ikke nogen forudsætning, at man har set serien, men det er de samme hovedrolleskuespillere, der er med i filmen."

Ikke helt rigtigt. I serien er det i høj grad Katrine Ries Jensen (Laura Bach) som er hovedpersonen - her er hun nærmest reduceret til en birolle.

Der er mange gode elementer i historien, og slutningen er ret atypisk for en film af den slags.

stinse

Jeg er ikke til hverken danske serier eller film, og den her tog jeg egentlig kun ind og så fordi min kammerat var helt hyped på den.

Må så også indrømme at jeg faktisk synes den var ganske okay, er stadig ikke fan af danske film, (kun de gode gamle), men den havde faktisk noget fedt over sig, og ville da sagtens kunne se den igen!

Mads

" Fortidens Skygge" er en fortsættelse af den danske tv-serie "Den Som Dræber", der blev sendt på TV2 sidste år. En krimiserie, der aldrig fik så meget succes, og som fik en del kritik af seerne, såvel som anmelderne. Men kan filmen ryste sig fri fra fortidens skygger og gøre det bedre end selve tv-serien og til og med blive en god filmoplevelse?

For at være helt ærlig fra start, så nej. det gør den ikke. Filmen forsøger konstant at blive en stor stor og spændende krimi, og gøre kunsten efter de store succesrige og internationale thrillere. Det sker bare aldrig og den ender desværre med at knække nakken på forsøget.

Historien er skrevet af den berømte danske krimiforfatter Elsebeth Egholm, i samarbejde med Stefan Jarworski. Og det minder jo nærmest som et kvalitetstempel, når man får en vaskeægte storsælgende krimiforfatter til, at skrive en historien til en film, for så de må jo være gode til at gøre det. Det er jo trods alt det, de lever af. Det er det bare ikke. Historien er meget urealistisk, fyldt med krimiklichéer og meget forudsigelig. Den tilfører ikke noget nyt til krimigenren, og det der derfor endt med at blive en historie, som er blevet set en million gange før. Samtidig "glemmes" de personer, man egentlig burde sætte fokusset på i slutningen og erstattes istedet af en afslutningsscene med en person, der i øjeblikket virker kedelig.

På trods af at filmens roller er besat af store danske skuespillere, som bl.a. Lars Ranthe, Lars Mikkelsen. og af upcoming-skuespilleren Laura Bach, så er skuespillernes præsentationer ikke noget at råbe hurra for. Det skyldes dog for det meste det elendige manuskript, der indeholder replikker, som almindelig folk aldrig kunne finde på at sige.

Selvom det for det meste ser helt sort ud, så er der et par lyspunkter i form af Jakob Cedergren og Simon Kvamm. Jakob Cedergrens karakter Thomas Schaeffer er, på trods af det elendige manuskript, ret interessant, og det er udelukkende Cedergrens kæmpestore talent, der redder ham.
Simon Kvamm er i rollen som psykopaten Kristian Almen ret overbevisende og meget skræmmende. (Nok fordi, han ikke har ret mange replikker.) En god krimi-debut af en person, der for det meste har haft gang i satiren i "Drengene fra Angora", og som forsanger i rockbandet Nephew.

"Fortidens skygge" er et mislykket forsøg på at lave en god og spændende krimi. Samt et rigtig godt eksempel på, at det ikke altid hjælper noget af få en krimiforfatter til at skrive historien. Og så kan man jo altid være glad for, at filmen afslutter det hele og at der derfor aldrig kommer mere fra den side.

Wayne

Elsebeth Egholm har ganske vist skabt personerne, men hun har intet med denne historie at gøre. Den er skrevet af Morten Dragsted og Siv Rajendram Eliassen.

Jeg synes desværre heller ikke at du har ret i at Simon Kvamm gør det godt - han får aldrig muligheden for at gøre det.

karsten

Lejet den on demand.

Er stor fan af danske film generalt, denne skuffet absolut ikke, syntes Simon Kvamm gjorde det godt som skuespiller, ok han har også noget erfaring fra tv mediet, med drengene fra angora og rokkerne, så det var også noget andreledes at se ham i en så alvorlig rolle, resten af skuespiller holdet fungere helt fint.

Kimuser/264153

Årets bedste Danske film længe, den er mega spænnende fra start til slut, - et must på blu ray, - skyndte mig at købe den.
Gerne mere i samme serie. Rart at se noget ordentligt i stedet for fks det overgearede Twilight som jo intet har med virkeligheden at gøre.

Sten

Skal man tage din anmeldelse alvorligt? Du roser den til skyerne og giver den derefter en sølle stjerne?

Tobiasuser/869120

Seriøst.. Lad værre med at spilde tid på at se den. Den er virkelig en dårligt smagende suppe af fejl og mangler.. Intetsigende makværk og man kan kun håbe på, at man ikke sylter mere på intetheden i en eventuel 2'er.. Det er en ukristelig dårlig film.

tina kristiansenuser/862076

Jeg har set hvert eneste afsnit af serien, så måske jeg havde for høje forventninger!!!

En meget tynd kop te... handlingen virker forvirrende, og man føler sig til tider hægtet af! Detaljerne og den dybere mening udebliver!

Og hvad angår slutningen... HVORFOR?!?

De skulle ha holdt sig til serien!!!

Wismar

Dette er en rigtig god film, jeg blev rigtig overrasket over at finde ud af hvem der var forbryderen! Jeg synes ikke filmen for forudsigelig, men uforudsigelig.. Dette synes jeg tit de danske film har svært ved at være.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.