Cookie- og Privatlivspolitik
BLOG: De uadskillelige - Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio

BLOG: De uadskillelige - Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio

Fra 'Gangs of New York' til 'The Wolf of Wall Street'

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Ida Weis. Indlægget handler om samarbejdet mellem Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio.

Hvis du vil skrive blogindlæg på kino.dk, så skriv en mail til daniel@kino.dk for at høre mere. 


Den 9. januar rammer The Wolf of Wall Street danske biografer, og der er lagt op til en sand filmisk festlighed, når Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio slår pjalterne sammen endnu engang. Sammen har den dynamiske duo frembragt i alt 5 film under deres 11 årige Hollywood-bromance, der startede i 2002 med Gangs of New York.

Det er almindelig kendt, at instruktører har tendens til at udvælge favoritskuespillere, som de bruger i adskillige film. Se bare:

Tim Burton og Johnny Depp: 8 film sammen.
Christopher Nolan og Michael Caine: 5 film sammen. (Medregnet Interstellar, 6)
Coen-brødrene og John Goodman: 6 film sammen.

Og hvad gør det så for publikum, når instruktørerne vælger at genbruge skuespillerne gang på gang?

Nogen vil måske argumentere for, at filmene kan blive for ensformige i deres fortællestil, og at nye skuespillerspirer aldrig får chancen, hvis Hollywood kører på genbrug. Andre kan derimod glæde sig over gensynet mellem to gamle venner, der mødes over et manuskript og rullende kameraer.

Har magien ikke nemmere ved at komme til udtryk på det hvide lærred, hvis der på forhånd er dannet venskab mellem parterne? Jeg mener, at en suveræn film kun kan opstå, hvis der er god kemi mellem hovedrolleindehaver og instruktør.

I denne måned er et fremragende bevis på det perfekte symbioseforhold i stjerneland oppe at vende. For at øge spændingen og de store forventninger til vinterkuldens brag af en blockbuster kommer her en gennemgang af Scorsese og DiCaprios mesterværker.

The Wolf of Wall Street

I 2002 var Martin Scorsese allerede en veletableret instruktør med flere successer på CV'et. Leonardo DiCaprio derimod, var først lige kommet ud på det store marked, med gennembrud i Romeo + Juliet, da han blev castet i hovedrollen som Amsterdam Vallon i 'Gangs of New York'. Filmen fortæller historien om en ung dreng, der, opfyldt af hævngerrighed, sætter efter sin fars morder. Dramaet udspiller sig i 1800-tallets New York, hvor gaderne er fulde af prostituerede, svindlere, gadehandlere og oprørere. Filmens cinematografi blev nomineret til en Oscar på grund af dens overvældende farvebrug, der var med til at understrege dysterheden og dysfuktionaliteten.

Leonardo DiCaprio og Martin Scorsese faldt med det samme i hak, og de genoptog deres samarbejde blot to år efter med The Aviator. Rollen som den excentriske rigmand, Howard Hughes, sikrede Leonardos anden Oscar-nominering. Der er tale om en filmbiografi omhandlende en af Amerikas mest prominente ansigter fra 40erne og fortæller rørende om et genis storhed og fald. Det tog i alt halvandet år for Leonardo DiCaprio at krybe under huden på Hughes, og i takt med, at han påtog sig den kringlede identitet, begyndte skuespilleren selv at udvikle tvangstankelignende tendenser.

Men konsekvenserne af samarbejdet med Scorsese, der medfødte stor anmelderros og popularitet, skræmte dog ikke DiCaprio. Han medvirkede i The Departed året efter. Filmen havde en stjernebesat rolleliste, med blandt andre, Jack Nicholson, Alec Baldwin, Matt Damon og Mark Wahlberg.

'The Departed' var en genfortælling af Hong Kong-thrilleren 'Infernal Affairs' der udkom i 2002. Filmen havde et relativt lavt budget på 90 millioner dollars, men den indtjente tilgengæld over tre gange så meget. Mange anser dette for at være Scorseses største filmiske mesterværk. En fortælling om to dobbeltagenter på hver sin side af loven, under presset fra løgnen og opretholdelse af deres falske identiteter, blev også en kæmpe kommerciel succes og fik anmeldere og publikum til at falde i svime. Martin Scorsese misser ikke muligheden for et enkelt trick eller tvist, og han er adeles ubarmhjertig, når det kommer til blotlæggelse af de menneskelige fejl og mangler.

Leonardo DiCaprio blev ikke nomineret til en Oscar i denne omgang, men selve filmen vandt for Best Picture i 2007 - Scorseses hidtil eneste i den kategori.

Shutter Island

2010 var et godt år for Leonardo DiCaprio, der vendte tilbage i stor stil efter en timeout fra filmene. Han lagde ud med rollen som politibetjenten Teddy Daniels i Shutter Island og sluttede derefter af som drømmetyv i Christopher Nolans Inception. Begge film fik stor anerkendelse fra både publikum og anmeldere, og 'Inception' rendte med adskillige priser til Oscar-showet.

Fælles for de to var deres psykologiske spil og dramatiske effekter. Især 'Shutter Island' forstod at efterlade publikum uforstående, men med en sygelig trang til flere mysterier.

Jeg har endnu ikke fået set 'The Wolf of Wall Street', men der skal noget af en præstation til for at berøve 'Shutter Island' pladsen som min hidtidige Scorsese-favorit. For mig at se har den alt, hvad et thriller-hjerte begærer. Suspense, der får dig til et krybe om bag puden og se hele scener gennem fingrene. Efterfulgt af et pludseligt overraskelsesangreb fra en fjende i mørket, der gør, at du sidder på kanten af stolen.

Leonardo DiCaprio spiller med en overbevisende tyngde og nærhed, der gør, at publikum føler frygten og frustrationerne på sjælen. Vi er med ham, når trådene udvikles én for én, og vi er med ham, når han står efterladt tilbage, mere viklet ind i det komplekse spil end nogensinde før. En filmisk perle i Scorsese-samlingen.

Jeg har store forhåbninger for 'The Wolf of Wall Street', givet det tidligere fremragende samarbejde mellem de to filmgiganter. Allerede traileren, med Kanye Wests 'Blkkk Skkknhead' spillende i baggrunden, så fantastisk spændende ud. Sjove scener med dværg- og hummerkastning, trubadurbands og farlige femme fatales lover godt filmisk håndværk i bedste Leo og Marty-stil.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nicolajuser/223681

"I 2002 var Martin Scorsese allerede en veletableret instruktør".
Veletableret? Har du nogensinde hørt om Raging Bull? Taxi Driver? Casino? Goodfellas? Manden var en legende.
Lige indtil han startede sit samarbejde med Leonardo, hvis du spørger mig. Men det er en anden historie.

Thea

Da jeg læste din artikel kunne jeg ikke lade være med at tjekke kaldeneren og tælle dagene til Wolf of Wall Street. Det kan næsten kun gå godt, hvis man ser tilbage på de fire forrige film!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.