Cookie- og Privatlivspolitik

2001: A Space Odyssey (1968)

Tilladt for alle

Se mere på medierådet.dk
11.11.1969
| |
2 timer 45 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
2001: A Space Odyssey
|
Versioner: se alle
2D IMAX, Særvisning, Særvisning, Særvisning, Særvisning
|
Billetter
EVENT Oplæg om rumteknologi på engelsk af Michael Savvas Leonhard Kretzenbacher, ingeniør på Gomspace, som udvikler og producerer nano-satellitter.

Med sin storslåede billed- og lydside er ‘Rumrejsen år 2001' en science fiction-milepæl og samtidig en af de mest langtidsholdbare refleksioner over menneskets position på Jorden og i universet. Kubrick skabte filmens banebrydende special effects i et samarbejde med Douglas Trumbull. Sjældent er Johann Strauss' perlende valsemusik anvendt mere effektivt, og få film har haft så stor indflydelse på andre instruktører. Med sin monstrøse ambition om at favne hele menneskets udviklingshistorie vedbliver filmen at vække beundring og forundring.
VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (123 votes)
5.3
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lukas

Vi kan jo ikke komme uden om, at denne film er et mesterværk. Den viser hvordan man fortæller en historie gennem billeder, og andre filmiskevirkemidler, som ikke er dialog.
Jeg har hørt mange som ikke rigtig syntes så godt om filmen, da den er ret langsom, og til det har jeg bare at sige at de skal prøve at se den igen. Og hvis de så ikke kan lide den så er det også helt fair. Men så er der jo også os, som der syntes at det er mega fascinerende at den er så langsom.
Og de speciel effekter. Jamen. Det er jo næsten umuligt at tro at den her film er lavet i 1968!! Den er virkelig foran dens tid.

SPOILER

De sidste 20-25 minutter har altid været ret mærkeligt for mig. Den måde den ændre still på. Hvorfor cuttet den så langt i tiden, Fks Dave bliver ældre, og ældre og ældre og til sidst dør, og får et nyt liv som en stjerne. Hvad er det ental for et mærkelig rum som Dave ender i, og hvorfor?
Der er mange af sådan nogle spørgsmål, men behøver de at blive besvaret? Det syntes jeg ikke. Fordi vi prøvet stadig at svarer på nogle af de spørgsmål idag. Det viser bare hvor meget man kommer til at tænke efter den.
Prøv og tænk hvis til sidst hvor kubrick bare havde skrevet det, på skærmen, og så har vi fået svar på alt.
Og det er et problem nu om dage. Det er tit bare sådan at man går ind i biografen, ser filmen, og så er det det.

Har bare at sige at det er et mesterværk på så mange punkter.

Helgeuser/249054

Den version det bliver vist i september/oktober 2018 i Cinemaxx har intet at gøre med hverken Kubriks originale version i 70mm eller rigtig IMAX.
Det er en af de bedste film nogensinde, ingen tvivl om dét, men den her version kan du se når som helst og hvor som helst. 4k kommer ikke i nærheden af films opløsning og dynamik.

S. Rico

3 monolitter og 3 gigantiske steps i menneskets udvikling. Fascinerende og voldsomt imponerende, at man kunne lave en så visuel flot og overbevisende sci-fi film for næsten 50 år siden.

Der sker ikke ret meget, og den smule der sker, kunne jeg tydeligt huske fra da jeg så den for første gang for 30 år siden. Jeg var derfor ret overrasket over, at jeg slet ikke kedede mig på noget tidspunkt under gensynet med denne meget lange og meget langsomme film. Det vidner om filmens høje kvalitet og holdbarhed.

Nikolaj

Kan vidst ikke rigtigt skrive mere ros, end hvad mange andre allerede har gjort. Andet end det er en film, som er en must-see film. Som er kunstnerisk, intelligent og dybt fascinerende.

Thomas

Den absolut bedste film af dem alle. En stadig kilde til nysgerrighed. Så den første gang 2 dage i træk i Rialto 1978 - i 70MM naturligvis. Må have set den mindst 25 gange siden. Sidst i oktober i år, november på blu-ray og så i aften i Atlas.
Kan anbefales til alle. Det er en film hvor man kan stille sig selv spørgsmål hele tiden. Hvorfor, hvordan, hvem osv?

Meget mere om filmen her: http://www.in70mm.com/library/film/2OO1/index.htm

Maria

Så fik jeg endelig set den.

Måske er jeg ikke reflekterende nok, ikke et ægte kulturmenneske (jeg har aldrig været i Operaen og tager ikke frivilligt på kunstmuseumer), men jeg kan vitterligt ikke se hvad der har gjort filmen til kult.

Jo, den er visuelt smuk og fantastisk, det er den virkelig, men jeg har nok bare altid foretrukket film der har en egentlig handling, og helst ikke er alt for sær, rent kunstnerisk. Jeg kan godt se hvor de vil hen med historien, men den fanger mig aldrig.

Kubrick og jeg bliver desværre aldrig venner; jeg har i forvejen et MEGET anspændt forhold til A Clockwork Orange og jeg tror jeg let og elefant springer resten af hans værker over.

De to stjerner går til det visuelle som i den grad er forud for sin tid og smukt, smukt lavet. Men ellers er det udelukkende 2,5 time af mit liv, som jeg aldrig får igen.

Antaeus

Og det er hverken Rumrejsen eller Clocwork, men "Spartacus" en af de bedste romerfilm lavet. Den er også meget mere ud af landevejen fortalt.

Maria

Jeg vil ikke love noget, men skal da klart have den i baghovedet, hvis jeg en dag alligevel giver ham en chance til. ;)

Wayne

Handlingen overskygges af visionerne.

Man nægter at tro at filmen er lavet i 1968! Længe før opfindelsen af fladskærme og personlige computere.

Alligevel har Kubrick skabt et udødeligt mesterværk, som mere er kunst og fremtidsvisioner end noget nogen anden instruktør har formået at lave.

Tusindvis af instruktører, designere, computerteknikkere, kunstnere og mange andre, skylder Kubrick en masse for det han har præsteret med værket.

Steve Jobs, har set filmen og iPad'en er nærmest tyvstjålet fra filmens design. Star Wars, som først så dagens lys næsten 10 år senere var næppe blevet det samme. Tastaturer, displays, grafik var langt forud for filmens tid.

At handlingen og længden på filmen ikke helt harmonerer med det visionære og billederne er der bare ikke noget at gøre ved - den er og bliver et absolut mesterværk.

Frank

Fremragende film

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.