Cookie- og Privatlivspolitik

Amour

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
20.12.2012
| |
2 timer 7 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Amour
|

I dramaet 'Amour' har ægtefællerne Georges og Anne begge passeret 80 år. De er pensionerede musiklærere, som nu nyder deres otium i en velholdt lejlighed i Paris. 

Deres voksne datter Eva (Isabelle Huppert) er professionel musiker og lever i udlandet med sin engelske mand Geoff (William Shimell), og de to ser sjældent Georges og Anne. Det kultiverede pensionistpar elsker hinanden betingelsesløst og har nok i hinandens selskab.

Men hverdagen vendes helt og aldeles på hovedet, da Anne får et slagtilfælde, der gør hende lam i højre side af kroppen og medfører begyndende demens.

I 'Amour' ses to af fransk films største navne, Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Riva.

Trintignant slog sit navn fast med roller i franske film som 'Gud skabte kvinden' (1956) og 'Min nat hos Maud' (1969) samt den italienske klassiker 'Medløberen' af Bernardo Bertolucci fra 1970.

Riva spiller overfor ham, og hun havde en hed affære med en gift japaner i Alan Resnais' modernistiske hovedværk 'Hiroshima, min elskede' (1959).

Michael Haneke, Den østrigske instruktør bag 'Amour', er kendt for sine kompromisløse, kunstneriske film med 'Funny Games' (1997), 'Skjult' (2006) og 'Det hvide bånd' (2009) som de mest toneangivende eksempler.

'Amour' modtog en Oscar og en Golden Globe for Bedste udenlandske film samt Guldpalmen i Cannes 2012.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (160 votes)
4.4
5.6

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Nydelsen ligger i kompromisløsheden og præcisionen. De to ting kan Haneke. Han helmer ikke, før skuespillet og replikkerne virker 100 procent ægte og nærmest er kemisk renset for sentimentalitet. Forevigelsen af bagsiden af livets medalje – og ekkoet af forsiden – er formidlet på en så suveræn facon, at der ikke sættes et filmkomma forkert." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "Mesterlig og usentimental skildring [...] Haneke er ikke blevet mindre kompromisløs, men han registrerer livets ubønhørlige gang med paraderne nede og får en helt formidabel intimitet og sårbarhed frem i spillet mellem Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Riva..." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "Trintignant og Riva, der begge er over 80 år, spiller de krævende roller med en nærmest rystende intensitet. Og Michael Haneke har igen skabt et dybt originalt, insisterende værk, der – uanset hvad man ellers synes om det – aldrig forlader ens bevidsthed. Det er vi nogle, der kalder stor filmkunst." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "Normalt rammes man af hans kompromisløshed lige midt i masken. Det sker ikke denne gang. [...] bolden bliver trillet pænt ind i armene på os og det endog i et meget, meget andægtigt tempo. Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Ria spiller det gamle par, og det gør de ikke mindre end fænomenalt." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "... Michael Haneke [rammer] dybt og hårdt i selve menneskelighedens solar plexus. Det er dér, denne film sidder. Lige under brystbenet. Jean-Louis Trintignant og Emmanuelle Riva spiller begge så troværdigt og givende, at man efterhånden synes, man har kendt dem og holdt af deres ældede ansigter i mange år." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Man må have en vis erfaring for at sætte pris på nuancerigdommen. 'Amour' er dog ikke en pensionistfilm. Tværtimod lykkes det Haneke at fylde hver scene med dyb eftervarme. 'Amour' er prunkløs, skarp og umådeligt bevægende." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Jørgen

Min kæreste og mig havde besluttet os for at holde erotisk aften, så vi bagte gifler og satte den saftigste film vi kunne finde på. Det blev så Amour, og den skuffede ikke! Filmen handler om et gammelt ægtepar, hvor konen er ved at blive lidt skør (hillarious!). Under hele filmen er der erotiske undertoner, som ikke bliver mindre da vi ser konen gå i bad (glæd jer fyre ;) Til sidst kvæler manden konen, hvilket jeg ikke forstod, men det var vidst fordi hun var syg. Må ærlig talt indrømme jeg var overrasket over at se filmen stod under genren Drama på Kino.dk og Imdb, da mig og min kæreste helt klart opfattede den som en erotisk komedie. Den komplette mangel på egentlig historie i filmen, gjorde også bare at jeg fik opfattelsen af at man måske ikke skulle tage den alt for seriøs, da komedier som regel ikke har særlig meget historie. Alt det tekniske i filmen fungerede fint og skuespillerne spillede godt. Se den for dælen!
//Jørgen, skribent og filmanmelder

Jørgen

Ved nærmere eftertanke tror jeg ikke han kvæler hende, men han slår hende ihvertfald ihjel. Jeg troede først der lå noget seksuelt i det, men min kæreste fortalte mig at det vidst var fordi hun var syg eller noget? Anyway, tænkte lige jeg ville få det med så jeg ikke virker uprofessionel.
//Jørgen, skribent og filmanmelder

Marie-Louise

Gribende og intens historie om ubetinget kærlighed på trods af alt. Jeg har aldrig tudet å meget til en film

Peruser/694587

intet mindre.

Michael

Dette er film kunst på ypperste niveau. Michael Haneke skaber endnu engang en "råt for usødet" historie, der denne gang handler om alderdommens umyndiggørende og destruktive kraft. Det der er helt specielt ved filmen er, at man fornemmer hvordan ægteparrets lejlighed forekommer mere og mere klaustrofobisk efterhånden som filmen skrider frem som selvfølgelig er et symbolsk udtryk for Georges sindstilstand såvel som Annes tiltagende symptombillede.
En film min egen generation og yngre generationer kunne lære meget af.
Klart anbefalelsesværdig.

Allan

Filmen er gabende kedelig og handlingen flytter sig ikke en tomme. Tog mig selv i at sidde og håbe på de snart "kradsede" af, så jeg kunne komme ud.

Kan IKKE anbefales

Seraphineuser/293036

Typisk fransk film. Mageløs.

Mads

Amour er et godt eksempel på flot filmkunst. Den har et imponerende skuespil, og der er rigtig mange fantastiske scener der er blevet lavet i et træk. Så klipningen er der blevet sparet meget på!

Som sagt er der heller ikke noget musik i scenerne, men det gør heller ikke noget. Det behøves ikke. Det ville ødelægge noget filmen.

Oplevelsen at se den var også meget speciel. Efter filmen sluttede og rulleteksterne kørte, var der helt stille, og jeg vidste ikke k´hvad jeg skulle sige. Det var en flot film.

Amour er uden tvivl stor filmkunst, og det er ikke sidste gang jeg kommer til at se den! :D

christian

Hvorfor har du så kun givet den 4 stjerner?

Sophieuser/804957

En film der sætter sine spor. Fantastisk og gribende skuespil om en smuk kærlighed mellem to mennesker.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.