Cookie- og Privatlivspolitik

En kongelig affære

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
29.03.2012
| |
2 timer 17 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
En kongelig affære
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

'En kongelig affære' er et romantisk periodedrama om en dramatisk del af Danmarkshistorien.

København i slutningen af 1760erne. Den danske Kong Christian VII (Mikkel Boe Føls) bliver gift med engelske Caroline Mathilde (Alicia Vikander), men ægteskabet er mere facade end passion.

Kongen er mere interesseret i druk og damer, og hans mentale helbred er stærkt svingende. Man ansætter derfor den tyske Dr. Johann Struensee (Mads Mikkelsen) som kongens livlæge, og de to oparbejder et stærkt venskab, men Imens Struensees politiske magt vokser, begynder han at nære stærke følelser for dronningen.

'En kongelig affære' har Mads Mikkelsen i rollen som livlægen Struensee. Han flankeres af to unge talenter, svenske Alicia Vikander, der blev udnævnt til Shooting Star i Berlin i 2011, og danske Mikkel Boe Følsgaard, der modtog prisen for Bedste hovedrolle for 'En kongelig affære'. Den historiske begivenhed er tidligere portrætteret i den populære roman, 'Livlægens besøg', af Per Olov Enquist.

Filmen vandt to Sølvbjørne i Berlin ved dette års filmfestival for Bedste originale manuskript og Bedste mandlige hovedrolle (Mikkel Boe Følsgaard).

'En kongelig affære' blev nomineret til en Oscar for Bedste udenlandske film.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (1808 votes)
4.8
4.5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... fortalt med en forbilledlig klarhed i historien og strenghed, der er velgørende udansk. Den klare kurs stammer fra et veldisponeret manuskript fra Arcel selv i samarbejde med Rasmus Heisterberg. De kan drive et plot fremad med mange brikker og forstår samtidig at få det til at leve i detaljerne." (Jacob Wendt Jensen)

 • BT

  "Du kan roligt se 'En kongelig affære', hvad enten du er historisk interesseret eller ej. Den er simpelthen en god og velfortalt film..." (Steffen Jungersen)

 • Børsen

  "... velfungerende, men for lang og ikke så rørende og spændende, som man kunne håbe på." (Morten Dürr)

 • Jyllands-Posten

  "Instruktøren Nikolaj Arcel har tidligere vist, at han kan lave film, men her leverer han et upersonligt udstyrsstykke, der synes at have sat ham på standby." (Johs. H. Christensen)

 • Ekstra Bladet

  "En lille genistreg... Når et så vigtigt kapitel i vores fælles historie gøres så lyslevende for vores øjne, som det er tilfældet her, med så åbenlys sans for filmmediets mekanismer, så ser jeg ikke nogen anden udvej end at kvittere med de sjældne seks stjerner. En bedrift, intet mindre." (Henrik Queitsch)

 • Politiken

  "... en triumf på næsten alle planer." (Kim Skotte)

 • Weekendavisen

  "Der er meget, som lykkes i 'En kongelig affære'. Filmen har humor, drama, patos, historisk smag og sans for moderniteten." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Lineuser/738497

Rigtig god film. Fantastisk historie

Frank

God film

Sabrina Thagesen

Jeg kan dårligt huske denne film, og det er ikke så længe siden jeg så den.
Og jeg plejer ellers at huske film meget godt. Men denne sagde mig intet.
Men det er nogle gode skuespillere!

Miss Fox

Et fantastisk mesterværk, der sætter én godt ind i det historiske.

Mortenuser/445975

For at komme i en god oscar-stemning, valgte jeg at se "En Kongelig Affære" som optakt, da jeg for det første slet ikke havde set den før, og fordi den jo eftersigende skulle være fantastisk.

Dette viste sig imidlertid at blive en fæl skuffelse!

Filmen er både utroværdig og useriøs - og egner sig derfor slet ikke som en skitsering af en virkelig historiskbegivenhed.

Der bliver set stort på 1700-tallets hofs- og samfundsmæssige dannelse, hierarkiske forskelle og etikette. Brugen af eksempelvis tiltaleformen som "De" eller "Du" forekommer at være mere eller mindre tilfældig, og ord som "svans" og "bøsse", eller vendingen "[...] jeg kan ikke få den op og stå [...]", var iflg. filmen helt dagligdags sprogbrug. Dette strider ganske simpelt mod almen historisk kunnen.

Christian 7. var sindsyg, men dette skinner ikke rigtig igennem i filmen. Da der bliver set stort på datidens dannelse og etikette, er det svært for seeren at opdage, hvor og/eller hvornår kongen faktisk skejer ud, og hvor han altså agerer sindsygt. Flere karakterer nævner flere gange kongens sindsyge, men skuespilpræstationen er ikke troværdig. Det er muligvis ikke Mikkel Følsgaards skyld, men skyldes filmens mangel på kant og mangel på illustration af 1700-tallets stive samfundsmæssige strukturer - især i samfundets øverste lag som netop hof og adellige i det hele taget.

Scenografi og kostumer er imponerende, men det er ikke nok til at opveje de grundlæggende problemer for filmen. Det kan ikke blive til mere end to stjerner.

Henriette

Bevares, flotte kostumer, flotte billeder, Mikkel Boe Følsgaard spiller Kong Christian d.7 rigtig godt, men så er der heller ikke så meget mere at sige om filmen.
Jeg synes, at den er lidt kedelig og at den intet nyt tilføjer i mit film univers.
Den har absolut ingen chancer i Oscar feltet overfor bla. Amour.

PMK

En rigtig god film om magt og ulykkelig kærlighed.

Juneuser/983146

en rigtig god film

Stephanie

Rigtig god film

S. Rico

Jeg havde ikke gjort mig den tjeneste at læse om filmen på forhånd. Så jeg troede det primært var en romantisk film baseret på titlen. Men heldigvis tog jeg fejl.

Romancen fylder meget lidt i filmen, og jeg synes egentlig ikke at den er ret interessant. Ej heller synes jeg kemien/gnisten mellem dronningen og Struensee er særlig overbevisende.

Til gengæld serveres der et overmådig interessant - og relevant - stykke danmarkshistorie. Faktisk så relevant at vi alle burde kunne denne del af historien udenad kl. 2 om natten på ét ben. Jeg var ret fascineret af både fortællingen og det storslåede sceneri, som det er lykkes at skabe til denne danske film. Det ses sjældent så flot på vores breddegrader.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.